Σχεδόν ένας στους δύο Σύρους πρόσφυγες στην Ελλάδα διέκοψε τις σπουδές του λόγω του πολέμου στη χώρα του

Σχεδόν ένας στους δύο Σύρους πρόσφυγες στην Ελλάδα διέκοψε τις σπουδές του λόγω του πολέμου στη χώρα του Facebook Twitter
Φωτ.: Konstantinos Tsakalidis / SOOC
1

Το 46% των νέων Σύρων προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα αναγκάστηκε να διακόψει τις σπουδές του εξαιτίας του πολέμου και το 70% δεν έχει μαζί του καμία πιστοποίηση που να αποδεικνύει το επίπεδο σπουδών τους, όπως δείχνει έρευνα της οργάνωσης SolidarityNow σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης.

Την ίδια ώρα, το 67% των ερωτηθέντων θωρεί ότι η γλώσσα αποτελεί το βασικό εμπόδιο πρόσβασής τους στην αγορά εργασίας και το 61% εξαρτάται από την οικονομική βοήθεια που παρέχουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Το 55% πληρώνει το ενοίκιο του σπιτιού με ιδίους πόρους, ενώ μόλις το 1% έχει εισόδημα από εργασία. Επιπλέον, το 53% δηλώνει άνεργοι, ενώ αντίστοιχα μόλις το 6% δήλωνε άνεργο στη χώρα καταγωγής τους. Οι δημοφιλέστεροι τομείς απασχόλησης είναι ο τουρισμός, η εστίαση, ο κατασκευαστικός και ο αγροτικός τομέας.

Η έρευνα διεξήχθη στο πλαίσιο του προγράμματος με τίτλο «Χτίζοντας το μέλλον: προσδοκίες των νέων Σύρων προσφύγων και ανταπόκριση του πληθυσμού τριών χωρών υποδοχής- Ελλάδα, Λίβανος, Ηνωμένο Βασίλειο», που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης. Στην Ελλάδα την έρευνα διεξήγαγε το SolidarityNow από τον Μάιο έως τον Ιούλιο 2017 σε 500 πρόσφυγες, ηλικίας 18-32 ετών. Το 34% των ερωτηθέντων ήταν γυναίκες και το 66% άνδρες. Οι πρόσφυγες διέμεναν στις δομές στέγασης της οργάνωσης, σε δομές άλλων οργανώσεων, σε επίσημους και ανεπίσημους καταυλισμούς και καταλήψεις στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη, την Κεντρική Μακεδονία, τα Ιωάννινα, την Εύβοια και την Τήλο. Το 22% των ερωτηθέντων είναι απόφοιτοι Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, το 32% απόφοιτοι γυμνασίου, το 19% απόφοιτοι λυκείου και το 15% πτυχιούχοι πανεπιστημίου.

Η οργάνωση υπογραμμίζει ότι τα συμπεράσματα καθιστούν επιτακτική την ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας ένταξης των προσφύγων στην κοινωνία τόσο για την οικονομική ανεξαρτησία και την ενσωμάτωσή τους, όσο και για την αξιοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου για τη γενικότερη κοινωνική ανάπτυξη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καθηγητής του «Αττικόν» για την υπόθεση Καλλιάνου: Εισαγωγή στη ΜΕΘ θα ήταν ανεπίτρεπτη διακριτική μεταχείριση

Ελλάδα / Καθηγητής του «Αττικόν» για την υπόθεση Καλλιάνου: Εισαγωγή στη ΜΕΘ θα ήταν ανεπίτρεπτη διακριτική μεταχείριση

Οι ιατροί προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τα πολλαπλά προβλήματα της υγείας του ασθενούς, δηλώνει ο καθηγητής Αγγειοχειρουργικής από το Αττικόν
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια