ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Απίστευτο, αλλά έκοψαν από κείμενο των Πανελληνίων τη φράση «κακός πρωθυπουργός»

Απίστευτο, αλλά έκοψαν από κείμενο των Πανελληνίων τη φράση «κακός πρωθυπουργός» Facebook Twitter
11

Κάποιος θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για μια πρωτοφανή λογοκρισία και αλλοίωση που φέρεται να δέχτηκε το κείμενο του Γιώργου Θεοτοκά το οποίο δόθηκε προς εξέταση στους διαγωνιζόμενους των Πανελληνίων την Τρίτη.

Την ανακάλυψη έκανε το ΒΗΜΑ το οποίο αναφέρει πως το απόσπασμα από το κείμενο του Θεοτοκά ξεκινάει ως εξής: «Αγαπημένο μου παιδί. Ξαφνικά ψήλωσες, ωρίμασες. Παρατήρησες, άραγε, κι εσύ ότι η σχέση μας άλλαξε τον τελευταίο καιρό; Τώρα, μου φαίνεται πως δεν έχεις πια το ίδιο κέφι να βρεθούμε μόνοι οι δυο μας και να τα πούμε με τις ώρες». Συνεχίζει με μερικές ακόμη παρατηρήσεις και σ' ένα σημείο λέει: «Να είσαι αυτό που είσαι. τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Ακουσέ με. ένας άξιος μαραγκός που κατέχει καλά τη δουλειά του και πιστεύει σ' αυτήν είναι πολύ πιο ολοκληρωμένος και αξιοσέβαστος άνθρωπος από έναν κακό επιστήμονα».

Αυτή όμως είνα η εκδοχή που δόθηκε στους μαθητές γιατί το πρωτότυπο κείμενο  από το βιβλίο «Στοχασμοί και Θέσεις» έχει ως εξής: «Ενας άξιος μαραγκός που κατέχει καλά τη δουλειά του και πιστεύει σ' αυτήν είναι πολύ πιο ολοκληρωμένος και αξιοσέβαστος άνθρωπος από έναν κούφο πρύτανη ή έναν κακό πρωθυπουργό».

Ελλάδα
11

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

7 σχόλια
Επί τέλους !Η χώρα αφυπνίσθηκε πνευματικά !Κάνουμε την αρχή με "δημιουργική διασκευή" παλιού κειμένου, γιατί τα 18χρονα παιδιά αγνοούν τι σημαίνουν πρύτανης και πρωθυπουργός.Υπό την υψηλή καθοδήγηση του Ξυδάκη, απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των τραγουδιών που έχουν την λέξη "πρωθυπουργός". Π.χ. του τραγουδιού του Βαμβακάρη "Όσοι γινούν πρωθυπουργοί", γιατί περιέχει τον στίχο "Βάζω υποψηφιότητα πρωθυπουργός να γίνω να κάθομαι τεμπέλικα να τρώω και να πίνω"Τέλος, απαγορεύεται το ανέβασμα του "Ταρτούφου".
Λοιπόν ξέρεις τι πιστεύω; Ό,τι παρόλο που τον ψήφισες τον γλωσσόφαγες τον άνθρωπο. Πάω στοίχημα ότι κάποιος από το επιτελείο του (αυτό που δίνει τις μάχες στο internet όπως έλεγε ο ίδιος πριν γίνει πρωθ) διαβάζει ενδελεχώς lifo. :)Άσχετο, το "κουφός πρύτανης" σαν έκφραση δεν μου άρεσε καθόλου.
Το γεγονός ότι το συγκεκριμένο απόσπασμα μπορεί να μη τους ταίριαζε θεματικά και ότι με μια τέτοια φράση θα έδιναν πολιτικό σχόλιο και πολιτική διάσταση στην έκθεση ; Δηλαδή όλοι μας γνωρίζουμε ότι τα κείμενα πάντα προσαρμόζονται, κόβονται ή διασκευάζονται. Ξέρω, γίνομαι ο δικηγόρος του διαβολου, αλλά μια άποψη είναι η αυτή.
Συμφωνώ, νομίζω ότι προσπάθησαν να τονίσουν ότι "είτε γίνεις επιστήμονας είτε κάτι πιο τεχνικό, το σημαντικό είναι να είσαι καλός στη δουλειά σου", το οποίο ταιριάζει καλύτερα σε έκθεση για μαθητές και μου φαίνεται και πολύ ωραιο θέμα.
Η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων υποψηφίων Επαγγελματικών Λυκείων εξέδωσε ανακοίνωση όπου απαντά στα δημοσιεύματα.Η Επιτροπή χαρακτηρίζει από την πλευρά της «αβάσιμη» την πληροφορία πως συμβαίνει για πρώτη φορά διασκευή κειμένου στο πλαίσιο της εξέτασης του μαθήματος της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, σημειώνοντας πως:«Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για την πανελλαδική εξέταση στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας τα κείμενα που επιλέγονται μπορούν να διασκευάζονται για τις ανάγκες της εξέτασης, κάτι που συνιστά πάγια τακτική.Τα κείμενα προσαρμόζονται λεξιλογικά και δομικά, έτσι ώστε να διευκολύνουν την διατύπωση κατάλληλων επιμέρους ερωτημάτων (περιεχομένου, οργάνωσης του κειμένου κ.λ.π) ώστε να ανταποκρίνονται στα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα του προγράμματος σπουδών της Νεοελληνικής Γλώσσας.Συνεπώς, είναι εντελώς αβάσιμη η πληροφορία ότι συμβαίνει για πρώτη φορά διασκευή κειμένου»Πηγή: www.lifo.gr
Κλασσική δημοσιοϋπαλληλία, εύγε ! Το νόμιμον είναι και ηθικόν !Παρά ταύτα, μήπως θα είχατε την ευγενή καλοσύνη να μας ενημερώσετε για το σκεπτικό της "διασκευής" ;Παρακαλώ δια την πρωτοκόλλησιν του αιτήματος.Μετά πλείστης τιμής,Κακός Επιστήμονας, Ενταύθα