Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Konstantinos Tsakalidis / SOOC

 

Εγκύκλιο για την υλοποίηση «θεματικής εβδομάδας» στα γυμνάσια της χώρας έχει στείλει το υπουργείο Παιδείας. Η διοργάνωση έχει τίτλο «Σώμα και Ταυτότητα» και έχει στόχο την ενημέρωση των μαθητών εστιάζοντας σε τρεις άξονες: α) διατροφή και ποιότητα ζωής, β) πρόληψη του εθισμού και των εξαρτήσεων, γ) έμφυλες ταυτότητες. Η τελευταία ενότητα, που ανοίγει τη συζήτηση για τον σεξουαλικό προσανατολισμό και το βιολογικό και κοινωνικό φύλο, προκάλεσε την αντίδραση του μητροπολίτη Σεραφείμ, που έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου.

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο, το υπουργείο προτείνει τη διοργάνωση μαθησιακών δραστηριοτήτων όπως «εργαστήρια, διαδραστικά παιχνίδια, θεατρικά δρώμενα, εικαστικές δραστηριότητες, προβολή ταινιών με σχετικό περιεχόμενο που πλαισιώνεται με συζήτηση ή άλλη δράση, σύντομα βιωματικά εργαστήρια» με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών και μαθητριών.

 

Στην ενότητα των «Έμφυλων Ταυτοτήτων» οι θεματικές για μαθητές είναι «Σωματικές αλλαγές στην εφηβεία, Βιολογικό και Κοινωνικό Φύλο, Αποδομώντας τα έμφυλα στερεότυπα, Ανθρώπινα δικαιώματα και δικαιώματα των γυναικών». Προτείνονται επίσης και επιπλέον θεματικές για γονείς και εκπαιδευτικούς: «Φύλο, Σεξουαλικός Προσανατολισμός και Ανθρώπινα Δικαιώματα, Έμφυλα στερεότυπα και διακρίσεις με βάση το φύλο στην οικογένεια, στην εργασία και στην κοινωνία, Έμφυλη βία, ενδοοικογενειακή βία και βία κατά των γυναικών, Ομοφοβία και Τρανφοβία στην κοινωνία και στο σχολείο».

 

 

 

Οι σχετικές δράσεις και εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στη διάρκεια του σχολικού ωρολογίου προγράμματος. Παράλληλα, δύνανται να διοργανωθούν εντός του σχολείου και απογευματινές δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των γονέων με τη συμμετοχή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. Στις δράσεις αυτές συμμετέχουν και εκπαιδευτικοί σε εθελοντική βάση. Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι αφενός οι μαθητές/τριες υποχρεούνται να παρακολουθούν κανονικά τις δράσεις της εβδομάδας, αφετέρου ότι κατά την υλοποίηση δράσεων για τους μαθητές/-τριες από εκπροσώπους συνεργαζόμενων φορέων η παρουσία του/της διδάσκοντα/διδάσκουσας κάθε τμήματος είναι υποχρεωτική.

 

Σεραφείμ: «Το υπουργείο Παιδείας προπαγανδίζει τη διαστροφή της σεξουαλικότητος»

 

Το υπουργείο Παιδείας «προπαγανδίζει τη διαστροφή και τη στρέβλωση της ανθρώπινης σεξουαλικότητος» λέει ο μητροπολίτης Σεραφείμ, σε επιστολή διαμαρτυρίας που έστειλε στον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου.

 

Στην επιστολή, ο μητροπολίτης Πειραιώς ζητάει την απόσυρση της εγκυκλίου για να «αποσοβήσει το επικείμενο ανοσιούργημα». Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι η ενότητα «Έμφυλες ταυτότητες και η δι αυτής επιδιωκόμενη στοχοθεσία αλλοτριώσεως της οντολογίας και φυσιολογίας των εφήβων εισάγεται διά πρώτην φορά στην εκπαιδευτική διαδικασία» χωρίς τη γνώμη γονέων και κηδεμόνων, ενώ προσθέτει ότι «η μεθοδευμένη διαφήμιση της ανατροπής της ανθρώπινης οντολογίας και φυσιολογίας εις αιώρους και ευαισθήτους εφήβους αποτελεί - και εκζητώ την υμετέραν συγγνώμην διά τον βαρύν όρον - "έγκλημα καθοσιώσεως"».

 

Σημειώνει επίσης πως μετά τη «θεσμοθέτηση της ψυχοπαθολογίας της ανατροπής της ανθρώπινης οντολογίας με τη θεσμοθέτηση του συμφώνου συμβιώσεως των λεγόμενων ομοφυλοφίλων που αποτελούν δυστυχή και τραγικά πρόσωπα, τα οποία ατέχνως και αντιανθρωπίνως μιμούνται το έτερον φύλο, ως εννόμου αγαθού, ήλθεν η Υμετέρα Εγκύκλιος διά να προπαγανδίσει την διαστροφή και την στρέβλωση της ανθρώπινης σεξουαλικότητος».

 

Η Colour Youth χαιρετίζει την έκδοση της εγκυκλίου

 

Η «Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας» χαιρετίζει την έκδοση της εγκυκλίου και συγχαρεί το υπουργείο Παιδείας για την κίνησή του αυτή, υπενθυμίζει ωστόσο «πως αυτό δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί ένα πρώτο μικρό βήμα, καθώς η Κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για εισαγωγή σχολικού μαθήματος για την σεξουαλική αγωγή με ορθή και αμερόληπτη γλώσσα, το οποίο θα καταπιάνεται με τα γενικότερα ζητήματα  της σεξουαλικότητας και του φύλου».

 

«H συζήτηση για αυτά τα θέματα θα μπορούσε να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός πιο συμπεριληπτικού σχολικού περιβάλλοντος, στο οποίο θα υπάρχει σεβασμός στη διαφορετικότητα και ευκαιρία για ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας του κάθε ατόμου», σημειώνει. Επίσης, η Colour Youth, ανακοινώνει ότι «με την υποστήριξη της GLSEN, του Πολύχρωμου Σχολείου και του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) σκοπεύει εντός του πρώτου εξαμήνου του 2017 να διεξάγει έρευνα για το σχολικό κλίμα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ώστε να αναδείξει ακόμα περισσότερο και με επιστημονικό τρόπο το ζήτημα συμπεριληπτικότητας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση αλλά και του σχολικού εκφοβισμού».

 

Ακόμα, καλεί το υπουργείο «να μην υποκύψει στις φωνές του συντηρητισμού, συναισθανόμενο τις ευθύνες του για μια συμπεριληπτική εκπαίδευση, και να μην αποσύρει την εγκύκλιο». «Η προκλητική, σπασμωδική και επιθετική αντίδραση του συντηρητικού τμήματος της κοινωνίας και των media στην εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας δεν μας εκπλήσσει πλέον καθόλου. Ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, που απέστειλε και επιστολή στον Υπουργό Παιδείας, δεν έχει κρύψει ποτέ τα αρνητικά συναισθήματά του για τα LGBTQ άτομα. Πάντα, όμως, θα αναρωτιόμαστε τι είναι αυτό που τον τρομάζει και τον κάνει να ασχολείται τόσο έντονα με τις ζωές μας και να εκφράζεται με τόσο μίσος στο δημόσιο λόγο του. Θέλουμε σε κάθε περίπτωση να του υπενθυμίσουμε πως το κράτος μας οφείλει να είναι κοσμικό και πως η εκκλησία δεν έχει καμία αρμοδιότητα  να παρεμβαίνει σε ζητήματα εκπαίδευσης», τονίζει.

 

Τέλος, η Colour Youth καλεί ακόμα το υπουργείο να «εκδώσει άμεσα εξειδικευμένη εγκύκλιο προς τις σχολικές μονάδες για διαχείριση ζητημάτων σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου και χαρακτηριστικών φύλου», καθώς και «να εισαγάγει σχολικό μάθημα για την σεξουαλική αγωγή, τις διάφορες σεξουαλικότητες και την ταυτότητα φύλου, με ορθή και αμερόληπτη γλώσσα. Το εν λόγω μάθημα προτείνεται να διδαχθεί στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ανεξαρτήτως ειδικότητας, όλοι/ες οι υπεύθυνοι/ες εκπαιδευτικοί να έχουν λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση».

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr