FAZ: Υπήρχε συμφωνία, την τίναξε το ΔΝΤ στον αέρα

FAZ: Υπήρχε συμφωνία, την τίναξε το ΔΝΤ στον αέρα Facebook Twitter
The Council of the European Union / SOOC
7

Την ύπαρξη συμβιβαστικής πρότασης της Κομισιόν την οποία υπέσκαψε το ΔΝΤ αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagzeitung, σημειώνοντας ότι την πρόταση αυτή που προέβλεπε να μην υπάρξουν περικοπές στους χαμηλοσυνταξιούχους αν υπήρχε περικοπή στρατιωτικών δαπανών, είχαν εγκρίνει Μέρκελ και Ολάντ.

 «Η Αθήνα θα μπορούσε να αναβάλει τις μειώσεις στους χαμηλοσυνταξιούχους, εάν ως αντάλλαγμα μείωνε αντίστοιχα τα εξοπλιστικά. Πρόκειται για 400 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή την πρόταση μετέφερε ο Γιούνκερ στον Τσίπρα με την έγκριση της Μέρκελ και του Ολάντ. Το ΔΝΤ δεν δέχεται τέτοια παζάρια, είπε ένας από τους συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις» αναφέρει η εφημερίδα.

Η FAZ υποστηρίζει ότι υπήρχε συμφωνία ακόμη και για το όριο του πρωτογενούς πλεονάσματος, πριν η Λαγκάρντ τα τινάξει όλα στον αέρα. «Υπήρξε και μια παράλληλη συμφωνία. Εάν για το τρέχον έτος ήταν δυνατό το πρωτογενές πλεόνασμα να είναι στο 0,8%, οι συμμετέχοντες θα ήταν ευχαριστημένοι. Η Λαγκάρντ αρχικά, ενέκρινε αυτή τη συμφωνία-έστω και με δυσκολία. Όμως, την επόμενη μέρα πήρε τηλέφωνο τη Μέρκελ και το πήρε πίσω» αναφέρει το δημοσίευμα.

Σημειώνεται μάλιστα ότι η στάση του ΔΝΤ προκάλεσε και την οργή αρκετών ευρωπαίων αξιωματούχων που έλεγαν ότι είναι εξωφρενικό να αποφασίζει για την ΕE ένας οργανισμός που δεν έχει καμία σχέση με την Ένωση.

7

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM