Κοροναϊός: Νέα «βουτιά» για το Χρηματιστήριο Αθηνών - Εβδομαδιαία πτώση 4,94%

Κοροναϊός: Νέα «βουτιά» για το Χρηματιστήριο Αθηνών - Εβδομαδιαία πτώση 4,94% Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
0

Με απώλειες 4,94% έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά την εβδομάδα που τελειώνει, ευρισκόμενη στη δίνη της διεθνούς ανησυχίας για τις επιπτώσεις από την εξάπλωση του κοροναϊού, και υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα από την 22α Φεβρουαρίου 2019.

Η ταχύτητα της πτώσης ήταν και πάλι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη των διεθνών αγορών, με κανέναν να μπορεί πλέον να εκτιμήσει το παραμικρό για τη συνέχεια, βλέποντας καθημερινά τις τεχνικές στηρίξεις της αγοράς να καταρρέουν, σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή. Είναι χαρακτηριστικό πως πλέον το Χ.Α. σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες διεθνώς από τις αρχές του έτους, οι οποίες διαμορφώνονται στο 25%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος έχει σημειώσει «βουτιά» της τάξης του 43%. Και οι δύο βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2019.

Την Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση της τάξης του 5,96% στις 684,74 μονάδες και στα χαμηλά ημέρας και σε νέο χαμηλό 52 εβδομάδων, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 124 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης βυθίστηκε κατά 6,22% στις 1.738,29 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 3,36% στις 929,24 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε την εβδομάδα με μεγάλη πτώση 12,02%, ενώ από τις αρχές του 2020 υποχωρεί σε ποσοστό 42,83%.

Το κλίμα πλέον είναι τοξικό και φορτισμένο από έντονη μεταβλητότητα, σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities, σύμφωνα με την Καθημερινή. Η διάρκεια των έντονων διακυμάνσεων συμπληρώνει δύο εβδομάδες οι οποίες για όσους έχουν καθημερινή επαφή με τις ημερήσιες τιμές μοιάζουν με κινήσεις μηνών. Η έξαρση του φαινομένου στην ευρωπαϊκή επικράτεια και η μείωση της δραστηριότητας όπου διαπιστώνονται κρούσματα αρχίζει πλέον και ποσοτικοποιείται με αρνητικές αναθεωρήσεις για την ανάπτυξη των οικονομιών και των επιχειρήσεων. Ως είθισται, οι αγορές θα προεξοφλήσουν τα χειρότερα και θα αλλάξουν στάση μόνον όταν θα υπάρξει αναίρεση από την πραγματικότητα των εκτιμώμενων αρνητικών συνεπειών. Στο εσωτερικό η φορτισμένη από πωλήσεις ατμόσφαιρα επιβαρύνεται και από την ένταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Κλείσιμο με νέα πτώση στην Γουόλ Στριτ

Σε μια εβδομάδα έντονων μεταβολών, το χρηματιστήριο της Γουόλ Στριτ έκλεισε την Παρασκευή με νέα πτώση με την ανησυχία των επενδυτών για την εξάπλωση του κοροναϊού - τα κρούσματα του οποίου ξεπέρασαν χθες τις 100.000 - να επικρατεί. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση 256,5 μονάδων (-0,98%) φθάνοντας στις 25.864,78 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας υποχώρησε κατά 162,97 μονάδες (-1,87%) φθάνοντας στις 8.575,62 μονάδες. Ο Standard & Poor's 500 έκλεισε στις 2.972,37 μονάδες με απώλειες 51,57 μονάδων (-1,71%).

Με πληροφορίες από Καθημερινή/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προς νέες παρεμβάσεις για τα Airbnb – Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Οικονομία / Προς νέες παρεμβάσεις για τα Airbnb – Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Η εκρηκτική αύξηση της εκμετάλλευσης κατοικιών μέσω πλατφορμών τύπου Airbnb έχει περιορίσει σημαντικά τη διάθεση σπιτιών για σταθερή μακροχρόνια ενοικίαση και έχει συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση των ενοικίων και των τιμών αγοράς κατοικιών
NEWSROOM