Βγαίνεις από το σπίτι μόνο με υπεύθυνη δήλωση: Μια Ελληνίδα στη Γαλλία μιλά στη LiFO για το lockdown

Βγαίνεις από το σπίτι μόνο με υπεύθυνη δήλωση: Μια Ελληνίδα στη Γαλλία μιλά στη LiFO για το lockdown Facebook Twitter
Η Λίλη Ζωγράφου είναι Ελληνίδα και κατοικεί στη γαλλική πρωτεύουσα τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
3

Άδειοι δρόμοι, έρημες πλατείες, ελάχιστα αυτοκίνητα στις κεντρικές λεωφόρους και, φυσικά, κανένας τουρίστας στα διάσημα αξιοθέατα του Παρισιού. Σήμερα, στη 13:00 ώρα Ελλάδος επιβλήθηκε γενικός περιορισμός του γαλλικού πληθυσμού, ένα μέτρο που πάρθηκε από την κυβέρνηση Μακρόν, εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού, και είναι εντελώς πρωτόγνωρο για την ιστορία της χώρας.


Η Λίλη Ζωγράφου είναι Ελληνίδα και κατοικεί στη γαλλική πρωτεύουσα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Εργάζεται ως Chef de partie Pâtissier σε κεντρικό εστιατόριο του Παρισιού με αποτέλεσμα από το Σάββατο και στο εξής να έχει ανασταλεί η λειτουργία του καταστήματος λόγω των συνθηκών.


Όπως επισημαίνει στη LiFO «στους δρόμους, πλέον, κυκλοφορούν ελάχιστοι άνθρωποι και δείχνουν να υπακούν στις εντολές. Όλο αυτό που βιώνουμε τις τελευταίες μέρες είναι φυσικά πρωτοφανές, όπως και στην Ελλάδα».

Παρακολουθώντας από το μπαλκόνι διακρίνω, μεταξύ άλλων, ανθρώπους που εργάζονται ως διανομείς φαγητού και περίπου στα 200 μέτρα υπάρχει έλεγχος του εγγράφου το οποίο και πρέπει να διαθέτουν. Όσοι δεν υπακούν, υποβάλλεται το πρόστιμο που έχει ορίσει η κυβέρνηση


Σήμερα, η Λίλη έλαβε ηλεκτρονικά το έγγραφο που της απέστειλε η κυβέρνηση και θα πρέπει να φέρει εκτυπωμένο κάθε φορά που βγαίνει εκτός της οικίας της έτσι ώστε να της επιτρέπεται να κυκλοφορεί.

Βγαίνεις από το σπίτι μόνο με υπεύθυνη δήλωση: Μια Ελληνίδα στη Γαλλία μιλά στη LiFO για το lockdown Facebook Twitter
Το έγγραφο που απέστειλε η κυβέρνηση και πρέπει να έχει μαζί του όποιος κυκλοφορεί στην πόλη.


Χωρίς κανείς να γνωρίζει το ακριβές χρονικό διάστημα κρίθηκε αναγκαίο για τη μη εξάπλωση της πανδημίας να κηρυχτεί lockdown. Για τις επόμενες, τουλάχιστον δύο εβδομάδες, περίπου 67 εκατομμύρια Γάλλοι πολίτες καλούνται να μείνουν στα σπίτια τους εκτός από σπάνιες εξαιρέσεις --για ανεφοδιασμό, λόγους υγείας. Στην περίπτωση που κάποιος αγνοήσει τις αποφάσεις κινδυνεύει με επιβολή προστίμου.


Όπως ανακοινώθηκε η Γαλλία θα αναπτύξει 100.000 αστυνομικούς για την επιβολή των μέτρων αυστηρού περιορισμού με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Κριστόφ Καστανέρ, θα συσταθούν σταθερά σημεία ελέγχου σε ολόκληρη τη χώρα. Επίσης, αφού υπενθύμισε στους πολίτες να «Μείνουν σπίτι», πρόσθεσε ότι θα επιβληθούν πρόστιμα ύψους έως και 135 ευρώ σε όσους αψηφούν τους αυστηρούς περιορισμούς.

Βγαίνεις από το σπίτι μόνο με υπεύθυνη δήλωση: Μια Ελληνίδα στη Γαλλία μιλά στη LiFO για το lockdown Facebook Twitter
Τα άλλοτε γεμάτα αξιοθέατα του Παρισιού είναι πλέον έρημα.


Στο έγγραφο που έλαβε και η Λίλη Ζωγράφου πρέπει να συμπληρωθεί το ονοματεπώνυμο του ατόμου και η διεύθυνση στην οποία διαμένει. Στη συνέχεια πρέπει να επιλέξει έναν από τους 5 λόγους για τους οποίους θα πραγματοποιήσει την έξοδο από το σπίτι.


1. Για λόγους εργασίας οι οποίοι δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσω διαδικτύου.


2. Μετακινήσεις για αγορές αγάθων ως προς τη τροφή και είδη πρώτης ανάγκης σε συγκεκριμένο κατάστημα που είναι πιστοποιημένο από την γαλλική κυβέρνηση.


3. Μετακινήσεις για λόγους υγείας.


4. Μετακινήσεις για οικογενειακούς λόγους επείγουσας φροντίδας ηλικιωμένων ή παιδιών.


5. Σε μετακινήσεις κοντά στο σπίτι, που σχετίζονται με ατομική σωματική δραστηριότητα, εξαιρουμένων όλων των συλλογικών αθλημάτων και των αναγκών των ατόμων και για τα κατοικίδια ζώα.


Λίγο πριν την επιβολή γενικής απαγόρευσης η Λίλη Ζωγράφου επισκέφθηκε το σούπερ μάρκετ προκειμένου να προμηθευτεί τα απαραίτητα όπως έκαναν και αρκετοί γείτονες της. Στις φωτογραφίες που μας απέστειλε διαπιστώνουμε την εικόνα που αντίκρισε όταν πήγε. Όλα τα ράφια ήταν, σχεδόν, άδεια. Ζυμαρικά, χαρτιά υγείας και τρόφιμα πρώτης ανάγκης εξαφανίστηκαν μέσα σε λίγα λεπτά.

Βγαίνεις από το σπίτι μόνο με υπεύθυνη δήλωση: Μια Ελληνίδα στη Γαλλία μιλά στη LiFO για το lockdown Facebook Twitter
Όλα τα ράφια σχεδόν άδεια στα σούπερ μάρκετ.


«Υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με το πότε θα περάσει όλο αυτό και θα επανέλθουμε σε φυσιολογικές συνθήκες και στη δουλειά μας, ωστόσο προέχει να περάσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και να μας βρει όλους καλά», λέει στη LiFO η Λίλη Ζωγράφου.


Από τις πρώτες σκέψεις της ήταν η επιστροφή στην Ελλάδα, έτσι ώστε να είναι μαζί με την οικογένειά της, ωστόσο θεώρησε πως πρέπει να μείνει εκεί και να έρθει στη χώρα μας ασφαλής όταν παρέλθουν οι δύσκολες συνθήκες.


«Η ζωή μέσα σε λίγα 24ωρα άλλαξε ριζικά. Ο κόσμος απομονώνεται και προσπαθεί να μην κάνει άσκοπες μετακινήσεις. Μάλιστα, παρακολουθώντας από το μπαλκόνι διακρίνω, μεταξύ άλλων, ανθρώπους που εργάζονται ως διανομείς φαγητού και περίπου στα 200 μέτρα υπάρχει έλεγχος του εγγράφου το οποίο και πρέπει να διαθέτουν. Όσοι δεν υπακούν, υποβάλλεται το πρόστιμο που έχει ορίσει η κυβέρνηση», επισημαίνει.


Και καταλήγει: «Είναι δυσάρεστο αυτό που συμβαίνει. Ευτυχώς, σήμερα επικοινώνησα με Ελληνίδα γιατρό που διαμένει μόνιμα εδώ και μου μετέφερε πως είναι διαθέσιμη για εμάς για ότι την χρειαστούμε. Εδώ να σημειώσω πως η ομογένεια παίζει σπουδαίο ρόλο στο να ξέρουμε ο ένας πως υπάρχει ο άλλος σε περίπτωση ανάγκης. Και τώρα που ήρθε η ανάγκη, ξέρουμε πως αν χρειαστεί θα υπάρχει βοήθεια».

Βγαίνεις από το σπίτι μόνο με υπεύθυνη δήλωση: Μια Ελληνίδα στη Γαλλία μιλά στη LiFO για το lockdown Facebook Twitter
Το έρημο Παρίσι...
Διεθνή
3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ θα επιτρέψει στην Ουγγαρία να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο - Τι δήλωσε για ενδεχόμενη συνάντηση με τον Πούτιν

Διεθνή / Ο Τραμπ θα επιτρέψει στην Ουγγαρία να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο - Τι δήλωσε για ενδεχόμενη συνάντηση με τον Πούτιν

Τον περασμένο μήνα οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στις δύο μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες της Ρωσίας (Rosneft και Lukoil) λόγω της άρνησης της Ρωσίας να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Εάν δεν βρέξει μέχρι το τέλος του έτους, η Τεχεράνη θα πρέπει να εκκενωθεί, προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ιράν

Διεθνή / «Εάν δεν βρέξει μέχρι το τέλος του έτους, η Τεχεράνη θα πρέπει να εκκενωθεί», προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ιράν

«Εάν δεν βρέξει, θα πρέπει να αρχίσουμε να μοιράζουμε το νερό με δελτίο στην Τεχεράνη, γύρω στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου», τόνισε ο Μασούντ Πεζεσκιάν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Αυξάνονται οι αιωνόβιοι στη χώρα - 2.000 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι

Διεθνή / Ιταλία: Αυξάνονται οι αιωνόβιοι στη χώρα - 2.000 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι

Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται εδώ και δεκαετίες ο βασικός παράγοντας μακροζωίας των Ιταλών, σε συνδυασμό με τους ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς και ένα σύστημα υγείας που θεωρείται γενικά ποιοτικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Αναστάτωση στα αεροδρόμια με περισσότερες από 1.000 πτήσεις να ακυρώνονται λόγω του shutdown

Διεθνή / ΗΠΑ: Αναστάτωση στα αεροδρόμια με περισσότερες από 1.000 πτήσεις να ακυρώνονται λόγω του shutdown

Παρότι οι αεροπορικές είχαν μόλις 48 ώρες για να τροποποιήσουν τα προγράμματά τους, δήλωσαν υποστηρικτικές προς το σχέδιο της κυβέρνησης, επισημαίνοντας την ανάγκη να διαφυλαχθεί η ασφάλεια
LIFO NEWSROOM
ΛΟΥΒΡΟ ΛΗΣΤΕΙΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Διεθνή / «Το Λούβρο δεν είναι μουσείο του 21ου αιώνα»: Σε εφαρμογή το σχέδιο για την ασφάλεια μετά τη ληστεία

Η πρόεδρος και διευθύντρια του Λούβρου δήλωσε σήμερα πως το μουσείο χρειάζεται περισσότερο από ποτέ έναν μετασχηματισμό, για να γίνει «ένα μουσείο του 21ου αιώνα»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
"5.Σε μετακινήσεις κοντά στο σπίτι, που σχετίζονται με ατομική σωματική δραστηριότητα, εξαιρουμένων όλων των συλλογικών αθλημάτων και των αναγκών των ατόμων και για τα κατοικίδια ζώα"Φοβερό! Αν καταλαβαίνω καλά αναγνωρίζουν ότι η ατομική άσκηση είναι "φυσική ανάγκη" και την επιτρέπουν. Αυτό στην Ελλάδα σε 150 χρόνια.Το μόνο που μου λείπει είναι το γυμναστήριο. Ναι, θα κάνεις σπίτι αλλά δεν είναι το ίδιο. Τελος παντων, θα ζήσουμε.
Μη νομίζεις και εδώ στην Αθήνα είναι "ελαστικοί" σε αυτό, υπάρχουν στάδια (στίβου, μπάσκετ) που είναι μεν κλειδωμένα από τους δήμους αλλά μέσα τρέχουν/παίζουν 20-30 άτομα (όλων των ηλικιών) που απλά υπερπηδούν την περίφραξη.
Για την ακρίβεια, ακριβώς το ίδιο αναγνωρίζουν και επιτρέπουν και στην Ελλάδα: άθληση σε εξωτερικούς χώρους, μόνος ή ανά δύο άτομα που τηρούν απόσταση ασφαλείας. Ούτε στην Ελλάδα ούτε και στη Γαλλία επιτρέπουν το γυμναστήριο προφανώς, και καλά κάνουν. Το ανακοινώνουν καθημερινά, δεν καταλαβαίνω πως δε το έχετε ακούσει.Έλεος με το να θεωρούμε οτι στην Ελλάδα τα κάνουμε όοοολα λάθος και είμαστε τοοοοσο πίσω