SOS για τον κοροναϊό: Μεταδίδεται από απόσταση δύο μέτρων

SOS για τον κοροναϊό: Μεταδίδεται από απόσταση δύο μέτρων Facebook Twitter
Ο νέος κοροναϊός μεταδίδεται ακόμα και από απόσταση δύο μέτρων (EPA)
3

Ο νέος κοροναϊός μπορεί να μεταδοθεί από απόσταση δύο μέτρων, όπως προειδοποιεί ειδικός της κινεζικής, εθνικής επιτροπής υγείας.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί με την επαφή, αν φθάσει στα μάτια ή σε βλεννώδεις μεμβράνες του ανθρώπου. «Όλοι πρέπει να φορούν προστατευτικές μάσκες και να μειώνουν τον αριθμό των στενών επαφών όσο το δυνατόν περισσότερο. Λέγοντας 'στενές' εννοούμε αυτή τη στιγμή μια απόσταση ενός έως δύο μέτρων --η μόλυνση μπορεί να συμβεί σ' αυτή την απόσταση», εξήγησε ο Λι Σινγκουάνγκ του νοσοκομείου Ντιτάν του Πεκίνου.

Πρώτη επιμόλυνση από άνθρωπο σε άνθρωπο σε ευρωπαϊκό έδαφος

Εν τω μεταξύ, ένας Γερμανός άνδρας που διαγνώστηκε με στέλεχος του νέου κοροναϊού, μολύνθηκε στην δουλειά του από συνάδελφο, σε ευρωπαϊκό έδαφος και θεωρείται το πρώτο κρούσμα επιμόλυνσης ανθρώπου από άνθρωπο εκτός Ασίας. Ο 33χρονος ασθενής μολύνθηκε με τον νέο κοροναϊό από Κινέα συνάδελφό του στην εταιρεία Webasto. Σύμφωνα με την υπουργό Υγείας της Βαυαρίας Μέλανι Χουμλ, ο ασθενής είναι σε καλή κατάσταση και νοσηλεύεται σε καραντίνα σε κλινική του Μονάχου.

Ο 33χρονος είναι πατέρας παιδιού προσχολικής ηλικίας το οποίο πηγαίνει σε παιδικό σταθμό.

Η Webasto διαθέτει εργοστάσια στην Κίνα, όπως και άλλες γερμανικές εταιρίες, που τώρα ανακοινώνουν, η μία μετά την άλλη, ότι αναστέλλουν τα ταξίδια των εργαζομένων τους προς την Κίνα. Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε πριν από λίγο η εταιρία ανταλλακτικών αυτοκινήτων «Schaeffler». Εν τω μεταξύ στο Μόναχο, σύμφωνα με την εφημερίδα «Abendzeit», παρουσιάζεται ήδη έλλειψη σε μάσκες προστασίας αναπνοής.

Ακόμα 40 άτομα με τα οποία ήρθε σε επαφή ο ίδιος και η συνεργάτιδα της εταιρίας από την Κίνα, ελέγχονται για τον ιό. Η γυναίκα επισκέφθηκε την έδρα της Webasto στην Γερμανία από τις 19 έως τις 23 Ιανουαρίου και παρουσίασε συμπτώματα κατά την πτήση της επιστροφής. Διαγνώσθηκε τελικά στις 26 Ιανουαρίου, ενώ ο άνδρας από την Γερμανία βρισκόταν μέχρι χθες στην εργασία του.

«Θα προσβληθούν δεκάδες εκατομμύρια»

Ειδικοί επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι ο νέος κοροναϊός θα προσβάλει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους και η επιδημία θα διαρκέσει πολλούς μήνες, στο πιο αισιόδοξο σενάριο:  «Το καλύτερο σενάριο θα ήταν (η επιδημία) να συνεχιστεί την άνοιξη, το καλοκαίρι και στη συνέχεια να υποχωρήσει», επισημαίνει ο Ντέιβιντ Φίσμαν, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Τορόντο και συντάκτης του περιοδικού της Διεθνούς Εταιρείας Επιδημιολογίας.

«Δεν θα σταματήσει την επόμενη εβδομάδα ούτε τον επόμενο μήνα», προειδοποιεί από την πλευρά του ο Αλεσάντρο Βεσπινιάνι, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Northeastern, που μαζί με άλλους έρευνητές που δημοσιεύουν αναλύσεις για την επιδημία σε πραγματικό χρόνο.

Διεθνή
3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Βασιλιάς Κάρολος βγάζει ντοκιμαντέρ για τη φιλοσοφία της αρμονίας και το περιβάλλον

Διεθνή / Ο Βασιλιάς Κάρολος ετοιμάζει ντοκιμαντέρ για τη φιλοσοφία της αρμονίας και το περιβάλλον

Ο βασιλιάς Κάρολος δηλώνει ότι θέλει να εμπνεύσει ένα «αίσθημα αποφασιστικότητας» για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς ανακοινώνονται λεπτομέρειες για το νέο του ντοκιμαντέρ
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ επενδύει 1,1 δισ. δολάρια για ασφαλή καινοτομία στην τεχνητή νοημοσύνη - Τι προβλέπεται

Διεθνή / Η ΕΕ επενδύει 1,1 δισ. δολάρια για ασφαλή καινοτομία στην τεχνητή νοημοσύνη - Τι προβλέπεται

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε: «Το να θέτουμε την τεχνητή νοημοσύνη σε προτεραιότητα σημαίνει επίσης να θέτουμε την ασφάλεια σε προτεραιότητα»
LIFO NEWSROOM
Χαιρετίζει η Τουρκία την εκεχειρία στη Γάζα: «Συνέβαλε και η Άγκυρα» λέει ο Ερντογάν - «Τελειώνει η γενοκτονία» λέει το ΥΠΕΞ

Διεθνή / Χαιρετίζει η Τουρκία την εκεχειρία στη Γάζα: «Συνέβαλε και η Άγκυρα» λέει ο Ερντογάν - «Τελειώνει η γενοκτονία» λέει το ΥΠΕΞ

Ο Τούρκος πρόεδρος ευχαριστεί ιδιαίτερα τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος «επέδειξε την απαραίτητη πολιτική βούληση για να ενθαρρύνει την ισραηλινή κυβέρνηση»
LIFO NEWSROOM
«Εμπόλεμη ζώνη» το Πόρτλαντ λόγω ICE: Κάτοικοι κοιμούνται με αντιασφυξιογόνες μάσκες

Διεθνή / «Εμπόλεμη ζώνη» το Πόρτλαντ λόγω ICE: Κάτοικοι κοιμούνται με αντιασφυξιογόνες μάσκες

Στο Πόρτλαντ, κάτοικοι του Gray’s Landing βιώνουν καθημερινά συγκρούσεις με ομοσπονδιακούς πράκτορες και διαδηλωτές - Δακρυγόνα, Εθνοφρουρά και μέτρα προστασίας έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας
LIFO NEWSROOM
Ο Μαχμούντ Αμπάς χαιρετίζει τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα και καλεί σε μόνιμη πολιτική λύση

Διεθνή / Ο Μαχμούντ Αμπάς χαιρετίζει τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα και καλεί σε μόνιμη πολιτική λύση

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Ντόναλντ Τραμπ και τους μεσολαβητές – Ζήτησε τερματισμό της κατοχής και δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους
LIFO NEWSROOM
Εκεχειρία στη Γάζα: Τι γνωρίζουμε για τους ομήρους - Στις 12 οι υπογραφή της πρώτης φάσης της συμφωνίας

Διεθνή / Εκεχειρία στη Γάζα: Τι γνωρίζουμε για τους ομήρους - Στις 12 οι υπογραφή της πρώτης φάσης της συμφωνίας

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα με ένα τολμηρό σχέδιο ανταλλαγής ομήρων και κρατουμένων - Ποιοι παραμένουν αιχμάλωτοι, τι προβλέπει η συμφωνία και ποιοι κίνδυνοι παραμονεύουν στην πορεία προς την ειρήνη
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Ειρήνης και Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ κοντά σε μια ιστορική συμφωνία

Διεθνή / Νόμπελ Ειρήνης και Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ κοντά σε μια ιστορική συμφωνία

Ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται κοντά στη μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία της προεδρίας του: συμφωνία ειρήνης Ισραήλ–Χαμάς - Όμηροι, εκεχειρία και πολιτικές ισορροπίες καθορίζουν το αποτέλεσμα
LIFO NEWSROOM
Το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε: «Μπριζόλα», «μπιφτέκι», «λουκάνικο» είναι λέξεις μόνο για κρέας

Διεθνή / Το Ευρωκοινοβούλιο αποφασίζει: «Μπριζόλα», «μπιφτέκι», «λουκάνικο» είναι λέξεις μόνο για κρέας

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της απαγόρευσης όρων όπως «μπιφτέκι», «μπριζόλα» και «λουκάνικο» για φυτικά προϊόντα - Κτηνοτρόφοι υπέρ, καταναλωτές και βιομηχανία τροφίμων κατά — Τι σημαίνει η απόφαση για την αγορά vegan τροφίμων στην Ευρώπη
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Ο σωστός όρος, κατά τον καθηγητή κ. Μπαμπινιώτη είναι κορωνΟϊός. Οπως δεν λέμε λιμνηθάλασσα, νυχταλούλουδο, χελιδονιφωλιά, έτσι δεν λέμε και κορώνα + ιός = κορωναϊός. Ως συνδετικό φωνήεν χρησιμοποιείτια το ο.Το κορωναϊός, εκτός από λάθος, είναι και εξαιρετικά κακόηχο.