No.1

SOS για τον κοροναϊό: Μεταδίδεται από απόσταση δύο μέτρων

SOS για τον κοροναϊό: Μεταδίδεται από απόσταση δύο μέτρων Facebook Twitter
Ο νέος κοροναϊός μεταδίδεται ακόμα και από απόσταση δύο μέτρων (EPA)
3

Ο νέος κοροναϊός μπορεί να μεταδοθεί από απόσταση δύο μέτρων, όπως προειδοποιεί ειδικός της κινεζικής, εθνικής επιτροπής υγείας.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί με την επαφή, αν φθάσει στα μάτια ή σε βλεννώδεις μεμβράνες του ανθρώπου. «Όλοι πρέπει να φορούν προστατευτικές μάσκες και να μειώνουν τον αριθμό των στενών επαφών όσο το δυνατόν περισσότερο. Λέγοντας 'στενές' εννοούμε αυτή τη στιγμή μια απόσταση ενός έως δύο μέτρων --η μόλυνση μπορεί να συμβεί σ' αυτή την απόσταση», εξήγησε ο Λι Σινγκουάνγκ του νοσοκομείου Ντιτάν του Πεκίνου.

Πρώτη επιμόλυνση από άνθρωπο σε άνθρωπο σε ευρωπαϊκό έδαφος

Εν τω μεταξύ, ένας Γερμανός άνδρας που διαγνώστηκε με στέλεχος του νέου κοροναϊού, μολύνθηκε στην δουλειά του από συνάδελφο, σε ευρωπαϊκό έδαφος και θεωρείται το πρώτο κρούσμα επιμόλυνσης ανθρώπου από άνθρωπο εκτός Ασίας. Ο 33χρονος ασθενής μολύνθηκε με τον νέο κοροναϊό από Κινέα συνάδελφό του στην εταιρεία Webasto. Σύμφωνα με την υπουργό Υγείας της Βαυαρίας Μέλανι Χουμλ, ο ασθενής είναι σε καλή κατάσταση και νοσηλεύεται σε καραντίνα σε κλινική του Μονάχου.

Ο 33χρονος είναι πατέρας παιδιού προσχολικής ηλικίας το οποίο πηγαίνει σε παιδικό σταθμό.

Η Webasto διαθέτει εργοστάσια στην Κίνα, όπως και άλλες γερμανικές εταιρίες, που τώρα ανακοινώνουν, η μία μετά την άλλη, ότι αναστέλλουν τα ταξίδια των εργαζομένων τους προς την Κίνα. Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε πριν από λίγο η εταιρία ανταλλακτικών αυτοκινήτων «Schaeffler». Εν τω μεταξύ στο Μόναχο, σύμφωνα με την εφημερίδα «Abendzeit», παρουσιάζεται ήδη έλλειψη σε μάσκες προστασίας αναπνοής.

Ακόμα 40 άτομα με τα οποία ήρθε σε επαφή ο ίδιος και η συνεργάτιδα της εταιρίας από την Κίνα, ελέγχονται για τον ιό. Η γυναίκα επισκέφθηκε την έδρα της Webasto στην Γερμανία από τις 19 έως τις 23 Ιανουαρίου και παρουσίασε συμπτώματα κατά την πτήση της επιστροφής. Διαγνώσθηκε τελικά στις 26 Ιανουαρίου, ενώ ο άνδρας από την Γερμανία βρισκόταν μέχρι χθες στην εργασία του.

«Θα προσβληθούν δεκάδες εκατομμύρια»

Ειδικοί επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι ο νέος κοροναϊός θα προσβάλει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους και η επιδημία θα διαρκέσει πολλούς μήνες, στο πιο αισιόδοξο σενάριο:  «Το καλύτερο σενάριο θα ήταν (η επιδημία) να συνεχιστεί την άνοιξη, το καλοκαίρι και στη συνέχεια να υποχωρήσει», επισημαίνει ο Ντέιβιντ Φίσμαν, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Τορόντο και συντάκτης του περιοδικού της Διεθνούς Εταιρείας Επιδημιολογίας.

«Δεν θα σταματήσει την επόμενη εβδομάδα ούτε τον επόμενο μήνα», προειδοποιεί από την πλευρά του ο Αλεσάντρο Βεσπινιάνι, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Northeastern, που μαζί με άλλους έρευνητές που δημοσιεύουν αναλύσεις για την επιδημία σε πραγματικό χρόνο.

Διεθνή
3

No.1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / Το Πακιστάν κηρύσσει «ανοιχτό πόλεμο» μετά τους βομβαρδισμούς μεγάλων πόλεων στο Αφγανιστάν

«Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί», ξεκαθάρισε ο υπουργός Άμυνας του Πακιστάν μετά τις επιθέσεις - Ο πρωθυπουργός της χώρας διαμηνύει ότι δε θα υπάρξει καμία υποχώρηση στην υπεράσπιση της πατρίδας
THE LIFO TEAM
Ο Έπσταϊν επιχείρησε να αγοράσει παλάτι στο Μαρόκο μία ημέρα πριν συλληφθεί το 2019

Διεθνή / Ο Έπσταϊν επιχείρησε να αγοράσει παλάτι στο Μαρόκο μία ημέρα πριν συλληφθεί το 2019

Mέσα ενημέρωσης στο Μαρόκο είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι ο Έπσταϊν ενδέχεται να έβλεπε τη χώρα ως ασφαλές καταφύγιο, δεδομένου ότι δεν υφίσταται συμφωνία έκδοσης με τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΗΠΑ ΠΡΕΣΒΗΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ισραήλ: «Όσοι θέλουν να φύγουν να το κάνουν ΣΗΜΕΡΑ» λέει ο Αμερικανός πρέσβης στο προσωπικό

Εντείνεται η ανησυχία για πιθανό πλήγμα κατά του Ιράν - Ο πρέσβης υπογράμμισε ότι όσοι θέλουν να αποχωρήσουν θα πρέπει να οργανώσουν γρήγορα τα σχέδιά τους, καθώς δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν πτήσεις τις επόμενες ημέρες
THE LIFO TEAM
«Αφήστε με να μπω»: Καλλιτέχνης διαμαρτύρεται έξω από μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα που δεν είναι προσβάσιμα

Πολιτισμός / «Αφήστε με να μπω»: Καλλιτέχνης διαμαρτύρεται έξω από μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα που δεν είναι προσβάσιμα

Στο Perth Festival, ο 26χρονος καλλιτέχνης Hugo Flavelle μετατρέπει τη διαμαρτυρία για την προσβασιμότητα σε κινητή performance–rave έξω από μουσεία και θέατρα που ο ίδιος δυσκολεύεται να χρησιμοποιήσει.
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια
Ο σωστός όρος, κατά τον καθηγητή κ. Μπαμπινιώτη είναι κορωνΟϊός. Οπως δεν λέμε λιμνηθάλασσα, νυχταλούλουδο, χελιδονιφωλιά, έτσι δεν λέμε και κορώνα + ιός = κορωναϊός. Ως συνδετικό φωνήεν χρησιμοποιείτια το ο.Το κορωναϊός, εκτός από λάθος, είναι και εξαιρετικά κακόηχο.