SOS για τον κοροναϊό: Μεταδίδεται από απόσταση δύο μέτρων

SOS για τον κοροναϊό: Μεταδίδεται από απόσταση δύο μέτρων Facebook Twitter
Ο νέος κοροναϊός μεταδίδεται ακόμα και από απόσταση δύο μέτρων (EPA)
3

Ο νέος κοροναϊός μπορεί να μεταδοθεί από απόσταση δύο μέτρων, όπως προειδοποιεί ειδικός της κινεζικής, εθνικής επιτροπής υγείας.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί με την επαφή, αν φθάσει στα μάτια ή σε βλεννώδεις μεμβράνες του ανθρώπου. «Όλοι πρέπει να φορούν προστατευτικές μάσκες και να μειώνουν τον αριθμό των στενών επαφών όσο το δυνατόν περισσότερο. Λέγοντας 'στενές' εννοούμε αυτή τη στιγμή μια απόσταση ενός έως δύο μέτρων --η μόλυνση μπορεί να συμβεί σ' αυτή την απόσταση», εξήγησε ο Λι Σινγκουάνγκ του νοσοκομείου Ντιτάν του Πεκίνου.

Πρώτη επιμόλυνση από άνθρωπο σε άνθρωπο σε ευρωπαϊκό έδαφος

Εν τω μεταξύ, ένας Γερμανός άνδρας που διαγνώστηκε με στέλεχος του νέου κοροναϊού, μολύνθηκε στην δουλειά του από συνάδελφο, σε ευρωπαϊκό έδαφος και θεωρείται το πρώτο κρούσμα επιμόλυνσης ανθρώπου από άνθρωπο εκτός Ασίας. Ο 33χρονος ασθενής μολύνθηκε με τον νέο κοροναϊό από Κινέα συνάδελφό του στην εταιρεία Webasto. Σύμφωνα με την υπουργό Υγείας της Βαυαρίας Μέλανι Χουμλ, ο ασθενής είναι σε καλή κατάσταση και νοσηλεύεται σε καραντίνα σε κλινική του Μονάχου.

Ο 33χρονος είναι πατέρας παιδιού προσχολικής ηλικίας το οποίο πηγαίνει σε παιδικό σταθμό.

Η Webasto διαθέτει εργοστάσια στην Κίνα, όπως και άλλες γερμανικές εταιρίες, που τώρα ανακοινώνουν, η μία μετά την άλλη, ότι αναστέλλουν τα ταξίδια των εργαζομένων τους προς την Κίνα. Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε πριν από λίγο η εταιρία ανταλλακτικών αυτοκινήτων «Schaeffler». Εν τω μεταξύ στο Μόναχο, σύμφωνα με την εφημερίδα «Abendzeit», παρουσιάζεται ήδη έλλειψη σε μάσκες προστασίας αναπνοής.

Ακόμα 40 άτομα με τα οποία ήρθε σε επαφή ο ίδιος και η συνεργάτιδα της εταιρίας από την Κίνα, ελέγχονται για τον ιό. Η γυναίκα επισκέφθηκε την έδρα της Webasto στην Γερμανία από τις 19 έως τις 23 Ιανουαρίου και παρουσίασε συμπτώματα κατά την πτήση της επιστροφής. Διαγνώσθηκε τελικά στις 26 Ιανουαρίου, ενώ ο άνδρας από την Γερμανία βρισκόταν μέχρι χθες στην εργασία του.

«Θα προσβληθούν δεκάδες εκατομμύρια»

Ειδικοί επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι ο νέος κοροναϊός θα προσβάλει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους και η επιδημία θα διαρκέσει πολλούς μήνες, στο πιο αισιόδοξο σενάριο:  «Το καλύτερο σενάριο θα ήταν (η επιδημία) να συνεχιστεί την άνοιξη, το καλοκαίρι και στη συνέχεια να υποχωρήσει», επισημαίνει ο Ντέιβιντ Φίσμαν, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Τορόντο και συντάκτης του περιοδικού της Διεθνούς Εταιρείας Επιδημιολογίας.

«Δεν θα σταματήσει την επόμενη εβδομάδα ούτε τον επόμενο μήνα», προειδοποιεί από την πλευρά του ο Αλεσάντρο Βεσπινιάνι, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Northeastern, που μαζί με άλλους έρευνητές που δημοσιεύουν αναλύσεις για την επιδημία σε πραγματικό χρόνο.

Διεθνή
3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ και η Ουκρανία υπέγραψαν τη συμφωνία για τα ορυκτά που ήθελε ο Τραμπ - Τι περιλαμβάνει

Διεθνή / ΗΠΑ και η Ουκρανία υπέγραψαν τη συμφωνία για τα ορυκτά που ήθελε ο Τραμπ - Τι περιλαμβάνει

Η συμφωνία αφορά κυρίως σπάνια μέταλλα και ορυκτά, τα οποία θεωρούνται στρατηγικής σημασίας - Θα δημιουργηθεί ταμείο επενδύσεων για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας
LIFO NEWSROOM
Το χωριό Σεργκέλε στην καρδιά του Ιρακινού Κουρδιστάν αντιμέτωπο με τους Τούρκους στρατιώτες

Διεθνή / Το χωριό Σεργκέλε στην καρδιά του Ιρακινού Κουρδιστάν αντιμέτωπο με τους Τούρκους στρατιώτες

Eπέκταση των τουρκικών στρατιωτικών βάσεων στο Ιρακινό Κουρδιστάν και οι συνέπειες - Η ζώνη απαγόρευσης, οι αεροπορικές επιθέσεις και οι ανθρώπινες τραγωδίες
LIFO NEWSROOM
Το Ισραήλ «προστάτης» των Δρούζων: Επίθεση εναντίον ανταρτών που ετοίμαζαν χτύπημα

Διεθνή / Το Ισραήλ «προστάτης» των Δρούζων στη Συρία: Επίθεση εναντίον ανταρτών που ετοίμαζαν χτύπημα

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροπορική επιδρομή σε ομάδα που ετοιμαζόταν να επιτεθεί σε κοινότητα Δρούζων κοντά στη Δαμασκό, μετά από αιματηρές συγκρούσεις στη νότια Συρία
LIFO NEWSROOM
Ουκρανία: Θα υπογράψουμε συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα ορυκτά στις επόμενες 24 ώρες

Διεθνή / Ουκρανία: Θα υπογράψουμε συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα ορυκτά στις επόμενες 24 ώρες

Ο Ουκρανός Πρωθυπουργός, Ντένις Σμίχαλ, σχολιάζει την αναθεωρημένη συμφωνία για τα ορυκτά με τις ΗΠΑ, η οποία προβλέπει τη δημιουργία κοινού επενδυτικού ταμείου και την ενίσχυση της αμερικανικής υποστήριξης για την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Η κοκαΐνη πολιορκεί την Ευρώπη: Πώς το λιμάνι του Αμβούργου έγινε κέντρο διαφθοράς και διακίνησης

Διεθνή / Η κοκαΐνη πολιορκεί την Ευρώπη: Πώς το λιμάνι του Αμβούργου έγινε κέντρο διαφθοράς και διακίνησης

Ραγδαία αύξηση στις κατασχέσεις, διαφθορά σε αστυνομία και δικαιοσύνη, και καρτέλ ναρκωτικών που ελέγχουν το λιμάνι του Αμβούργου. Η Ευρώπη αντιμέτωπη με νέα μορφή οργανωμένου εγκλήματος
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Ο σωστός όρος, κατά τον καθηγητή κ. Μπαμπινιώτη είναι κορωνΟϊός. Οπως δεν λέμε λιμνηθάλασσα, νυχταλούλουδο, χελιδονιφωλιά, έτσι δεν λέμε και κορώνα + ιός = κορωναϊός. Ως συνδετικό φωνήεν χρησιμοποιείτια το ο.Το κορωναϊός, εκτός από λάθος, είναι και εξαιρετικά κακόηχο.