Ανταπόκριση από τη Βενετία: Ο Μπραντ Πιτ ταξιδεύει στ' αστέρια

Ανταπόκριση από τη Βενετία: Ο Μπραντ Πιτ ταξιδεύει στ' αστέρια Facebook Twitter
Το «Ad Astra» πλοηγείται και στα χωρικά ύδατα του «Δέντρου της Ζωής», φυσικά πολύ γνώριμου έργου στον Μπραντ Πιτ.
1

Ξεκινώντας με ένα ξαφνικό ατύχημα που κοστίζει πολλές ανθρώπινες ζωές, σε έναν διαστημικό σταθμό κοντά στη Γη, το Ad Astra προσκαλεί τους θεατές σε αυτόματη σύγκριση με το Gravity του Αλφόνσο Κουαρόν, που είχε επίσης κάνει την απόλυτα επιτυχημένη του πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βενετίας. Και η συνέχεια της ταινίας του Τζέιμς Γκρέι (ο οποίος ειδικεύεται σε είδη θεαματικά αντίθετα από την επιστημονική φαντασία), με τον Μπραντ Πιτ να ψάχνει τον πατέρα του, αλλά κυρίως τον εαυτό του, σε μια υπαρξιακή περιπέτεια με πολλά εμπόδια, συνεχίζει να μοιάζει με το ταξίδι της Σάντρα Μπούλοκ από μπουκαπόρτες σε ακάτους, και από τα απόβλητα του διαστήματος στις καταιγίδες του μυαλού – κι ένα πένθος που δεν ξεπέρασε ποτέ, μέχρι την τελική λυτρωση στα πάτρια, γήινα εδάφη.

Το Ad Astra πλοηγείται και στα χωρικά ύδατα του Δέντρου της Ζωής, φυσικά πολύ γνώριμου έργου στον Μπραντ Πιτ, ο οποίος έπαιξε τον κατά Τέρενς Μάλικ πατέρα, σε μια αναζήτηση φιλοσοφική, πνευματικά πολύ πιο κοντινή στο σινεμά του Τζέιμς Γκρέι – αν αφαιρέσουμε τον ποιητικό μυστικισμό από την εξίσωση.

Για αλλαγή του male αφηγήματος μίλησε ο Μπραντ Πιτ στη συνέντευξη τύπου της ταινίας, και δεν έχει άδικο. Μόνο που η ταινία το υπονοεί αχνά, σα να εξατμίζεται το νόημα στα αστέρια και την απεραντοσύνη της κλίμακας.

Πίσω από την παρακινδυνευμένη, έκτακτη αποστολή του Ρόι Μακμπράιντ στις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος για να εντοπίσει τον εδώ και δεκαετίες αγνοούμενο, ήρωα πατέρα του, μετά από μια σειρά από φονικές εκρήξεις ακτινοβολίας που μπορεί να προέρχονται από εκείνον, κρύβεται η εξερεύνηση της ανδρικής ψυχοσύνθεσης και, πιο συγκεκριμένα, αν και με αλληγορικούς όρους, ο ρόλος των «αρσενικών» σχέσεων στην κοινωνία του κοντινού μέλλοντος.

Δεν είναι τυχαία η καίρια παρέμβαση μιας γυναίκας, της Ρουθ Νέγκα, σε μια στιγμή που όλα δείχνουν πως οι άνδρες που λαμβάνουν τις αποφάσεις, ως συνήθως, αρνούνται ή αδυνατούν να δουν την πολύπλοκη κατάσταση αλτρουιστικά και μακροσκοπικά, παίζοντας μοιραία παιχνίδια εξουσίας που βασίζονται στην έλλειψη ειλικρινούς συνεννόησης.

Για αλλαγή του male αφηγήματος μίλησε ο Μπραντ Πιτ στη συνέντευξη τύπου της ταινίας, και δεν έχει άδικο. Μόνο που η ταινία το υπονοεί αχνά, σα να εξατμίζεται το νόημα στα αστέρια και την απεραντοσύνη της κλίμακας.

Ο Γκρέι δεν αποφεύγει την πλοκή, μειώνει τα στοιχεία της επιστημονικής φαντασίας προς όφελος της λυρικής περιπέτειας στο διάστημα, λογίζει τον Μπραντ Πιτ, στο ρόλο του εγκρατούς, μοναχικού αστροναύτη και πονεμένου survivor ενός αμφιλεγόμενου πατέρα, ως συνδημιουργό (εκτός από συμπαραγωγός, είναι ενεργά παρών σε κάθε καρέ της ταινίας), και προχωρά χωρίς έμπνευση στον διάλογο, ή φαντασία στην εικόνα, σε μια συνετή, αν και αργή ανάπτυξη χαρακτήρα στο επίκεντρο ενός κολοσσιαίου, συμπαντικού στοιχήματος.

Ανταπόκριση από τη Βενετία: Ο Μπραντ Πιτ ταξιδεύει στ' αστέρια Facebook Twitter
Οι πρωταγωνιστές Λιβ Τάιλερ, Μπραντ Πιτ και Ρουθ Νέγκα και ο σκηνοθέτης Τζέιμς Γκρέι στο photocall του «Ad Astra» στο 76ο Φεστιβάλ Βενετίας. Φωτο: Tristan Fewings/Getty Images
 

Ad Astra trailer

Οθόνες
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανταπόκριση από τη Βενετία - «Marriage Story»: Το πικρό φινάλε μιας ιστορίας γάμου

Οθόνες / Ανταπόκριση από τη Βενετία - «Marriage Story»: Το πικρό φινάλε μιας ιστορίας γάμου

Στην εξαιρετική νέα του ταινία, με πρωταγωνιστές τον Άνταμ Ντράιβερ και τη Σκάρλετ Τζοχάνσον, ο Νόα Μπάουμπακ ακτινογραφεί ένα μακρύ διαζύγιο ενσωματώνοντας προσωπικά βιώματα
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ανταπόκριση από τη Βενετία για τη νέα ταινία της Κατρίν Ντενέβ: Η «αλήθεια» έχει πάντα δύο όψεις

Οθόνες / Ανταπόκριση από τη Βενετία για τη νέα ταινία της Κατρίν Ντενέβ: Η «αλήθεια» έχει πάντα δύο όψεις

Μετά τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες για το Shoplifters, ο Ιάπωνας master Χιροκάζου Κορε-έντα ανοίγει το φεστιβάλ Βενετίας με μια ευχάριστη, πολύπλοκη δραματική κομεντί για το αμφιλεγόμενο συναίσθημα μιας μεγάλης ηθοποιού.
Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΚΑΤΡΙΝ ΝΤΕΝΕΒ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 Τinto Brass (1933-2026). Ο αχαλίνωτος ερωτογράφος του «Καλιγούλα»

Οθόνες / Τinto Brass (1933-2026): Ο αχαλίνωτος ερωτογράφος του «Καλιγούλα»

Ο αμφιλεγόμενος Ιταλός δημιουργός που παραλίγο να σκηνοθετήσει το «Κουρδιστό Πορτοκάλι» ώθησε, εν μέρει ερήμην του, τον κινηματογραφικό ερωτισμό σε οργιαστικά άκρα με τον διαβόητο «Καλιγούλα».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Ηλίας Γιαννακάκης και ο Γιάννης Οικονομίδης μιλάνε για την ταινία «Μάχη»

Οθόνες / «Ρε συ, Ηλία, πας να τα βάλεις με τα ιερά και τα όσια;»

Στη νέα ταινία του Ηλία Γιαννακάκη ένας αξιωματικός του ελληνικού στρατού γίνεται γυναίκα. Ο σκηνοθέτης συζητά με τον Γιάννη Οικονομίδη, ο οποίος συμμετέχει ως ηθοποιός, πώς τού γεννήθηκε η παράτολμη ιδέα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Πιο λαμπερό από ποτέ! 10 + 1 επιλογές από το 67ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Οθόνες / Πιο λαμπερό από ποτέ! 10 + 1 επιλογές από το 67ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Ο βραβευμένος στις Κάννες «Μινώταυρος», η «Άγνωστη γυναίκα» της Μάι ελ-Τούκι, ελληνικές ταινίες που ξεχώρισαν διεθνώς, τιμητικά βραβεία στους Νίκο Γραμματικό και Σταύρο Ξαρχάκο: Το φετινό Φεστιβάλ λάμπει με μεγάλα ονόματα και απρόσμενες προβολές.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πάτρικ Στιούαρτ (1940-2026): Ένας υπερήρωας με βρετανική φινέτσα

Απώλειες / Πάτρικ Στιούαρτ (1940-2026): Ένας υπερήρωας με βρετανική φινέτσα

Ο Sir Patrick δεν ήταν μόνο ο διακεκριμένος ερμηνευτής των σαιξπηρικών ρόλων, αλλά διέθετε αυτοσαρκαστικό χιούμορ, ως βέρος Βρετανός. Από τον καθηγητή στο X-Men μέχρι τον κυβερνήτη του Star Trek, απέδειξε πως η παιδεία και η αβίαστη ευγένεια είναι οι πραγματικές υπερδυνάμεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ευθύμης Kosemund-Σανίδης: «Για να φτάσει η ταινία στο κοινό χρειάζεται ένα πλαίσιο που μόνο η πολιτεία μπορεί να δώσει»

Οθόνες / Ευθύμης Kosemund-Σανίδης: «Η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως μαγαζί. Το ίδιο και ο κινηματογράφος»

Ο Ελληνογερμανός σκηνοθέτης της βραβευμένης ταινίας «Ένας ολόκληρος άνθρωπος σχεδόν», που συμμετέχει στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, μιλά για έναν κόσμο όπου κυριαρχεί το χρήμα και την προσπάθειά του να δημιουργήσει έναν χώρο και χρόνο όπου μπορεί να γεννηθεί η αγάπη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Οι σταρ μιας άλλης εποχής που ανακαλύπτει ξανά η Gen Z

Οθόνες / Iconic! Πώς η Gen Z ερωτεύτηκε τους παλιούς σταρ

Από την Τζέσικα Λανγκ και την Κάθι Μπέιτς στο «American Horror Story» μέχρι την Τζέιν Φόντα και τη Λίλι Τόμλιν στο «Grace and Frankie», ένα εντελώς διαφορετικό, νεανικό κοινό ανακαλύπτει ξανά και αποθεώνει ηθοποιούς που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Στη νέα «Carrie», ο τρόμος έχει προφίλ στα social media

Οθόνες / Στη νέα «Carrie», ο τρόμος έχει προφίλ στα social media

Πενήντα χρόνια μετά την εμβληματική ταινία του Μπράιαν ντε Πάλμα, ο Μάικ Φλάναγκαν μεταφέρει την ιστορία του Στίβεν Κινγκ στη μικρή οθόνη μέσα από μια σειρά που εξερευνά τους εφιάλτες των σημερινών εφήβων, με φόντο την ψηφιακή ζωή και το διαδικτυακό bullying.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Τέσσερις ξεχωριστές κουίρ ταινίες για το 67ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Οθόνες / Τέσσερις κουίρ ταινίες που θα δούμε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Λίγο πριν από την έναρξη του 67ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, είδαμε τέσσερα ξεχωριστά φιλμ κουίρ θεματικής, από τη Βρετανία, την Ισπανία και τις ΗΠΑ, που θα προβληθούν στο τμήμα «Ανοιχτοί Ορίζοντες» και αναμένεται να συζητηθούν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το «Glee» επιστρέφει με reboot! Όσα γνωρίζουμε για το cast, την πλοκή και την πρεμιέρα

Οθόνες / Το «Glee» επιστρέφει: Όλα όσα γνωρίζουμε για το cast και την πλοκή

H δημοφιλής σειρά ετοιμάζεται για reboot στη μικρή οθόνη, πάνω από δέκα χρόνια μετά το φινάλε της. Τι ξέρουμε για την πρεμιέρα, ποια γνώριμα πρόσωπα ενδέχεται να ξαναδούμε, καθώς και 10 διασκευές από τη σειρά που αγαπήσαμε.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ

σχόλια

1 σχόλια
Περιμενα να δω σοβαρη ταινια επιστημονικης φαντασιας και οχι τον αντρικο ρολο στην κοινωνία του κοντινού μέλλοντος. Ελπιζω να ειναι καλη.