Πώς να καλλιεργήσετε λαχανικά και φρούτα στο διαμέρισμά σας

Πώς να καλλιεργήσετε λαχανικά και φρούτα στο διαμέρισμά σας Facebook Twitter
Τα microgreens είναι αρωματικά χόρτα, γνωστά και ως μικροφυτικά, που βρίσκονται στην πρώτη φάση της ανάπτυξής τους, μεταξύ της βλάστησης και της εμφάνισης των πρώτων φύλλων.
0

Κι όμως, μπορείτε να καλλιεργήσετε μερικά ζαρζαβατικά και φρούτα αν διαθέτετε ένα μικρό μπαλκόνι, ένα μικροσκοπικό κομμάτι γης σε έναν ακάλυπτο, ακόμα και ένα περβάζι. Δεν λέμε βέβαια ότι θα μπορέσετε να έχετε σοδειά που θα καλύψει τις διατροφικές σας ανάγκες αλλά σίγουρα με λίγη δουλειά, υπομονονή και φροντίδα θα έχετε την χαρά να γευθείτε κυριολεκτικά τους καρπούς των κόπων σας.

Παρακάτω παρουσιάζονται μερικά είδη που θεωρούνται «εύκολες λύσεις» μια και το μόνο που χρειάζονται είναι φως και ελάχιστο πότισμα.

Εάν έχετε λίγο περισσότερο χώρο και ένα αρκετά ηλιόλουστο σημείο, θα μπορούσατε να πάρετε μια λεμονιά ή ένα κουμκουάτ.

Σε περίπτωση που διαθέτετε περβάζι στο παράθυρο σας

Τα microgreens είναι αρωματικά χόρτα, γνωστά και ως μικροφυτικά, που βρίσκονται στην πρώτη φάση της ανάπτυξής τους, μεταξύ της βλάστησης και της εμφάνισης των πρώτων φύλλων. Προτείνονται σε εκείνους που δεν έχουν στη διάθεση τους μεγάλους και ανοιχτούς χώρους. Έχουν δε πλούσια γεύση και περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες. Τα microgreens συλλέγονται πριν να ξεπεράσουν τα 10cm και καθώς αναπτύσσονται τόσο κοντά το ένα με το άλλο, μοιάζουν σαν ένα μικρό δάσος.

Δεν χρειάζεστε ειδικές γλάστρες, αρκεί ένα πλαστικό κυπελλάκι γιαουρτιού ή ένα πλαστικό δοχείο μιας χρήσης, στο οποίο θα ανοίξετε τρύπες για αποστράγγιση. Ωστόσο, μετά την πρώτη κοπή τους, δεν ξαναφυτρώνουν και θα χρειαστεί να φυτέψετε σπόρους εκ νέου. Οπότε φροντίστε να αγοράζετε σακουλάκια με αρκετούς σπόρους.

Μπορείτε να ξεκινήσετε από τα αποξηραμένα μπιζέλια τα οποία υπάρχουν στα σούπερ μάρκετ. Τοποθετήστε τα στην γλάστρα και καλύψτε τα με λίγο λίπασμα. Οι βλαστοί μπιζελιών είναι φρέσκοι και πράσινοι. Έπειτα μπορείτε να δοκιμάσετε να σπείρετε μεταξύ άλλων ραπανάκια, λάχανο, μπρόκολο, μουστάρδα, κάρδαμο, βασιλικό. Γενικά υπάρχει ένας τεράστιος κατάλογος microgreens.

Εάν έχετε λίγο περισσότερο χώρο και ένα αρκετά ηλιόλουστο σημείο, θα μπορούσατε να πάρετε μια λεμονιά ή ένα κουμκουάτ. Όχι μόνο επειδή θα μαζεύετε μπολ γεμάτα με φρούτα αλλά καθώς τα φύλλα τους, τα οποία είναι πλούσια σε γεύση, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πουτίγκες ή σε τζιν τόνικ. Τα εσπεριδοειδή χρειάζονται ήλιο, ζέστη, και πότισμα δύο φορές την εβδομάδα το καλοκαίρι.

Εάν διαθέτετε χώρο για υπαίθριες γλάστρες

Πώς να καλλιεργήσετε λαχανικά και φρούτα στο διαμέρισμά σας Facebook Twitter
Συνήθως οι περισσότεροι επιλέγουν να ξεκινήσουν με την καλλιέργεια ντοματών αλλά είναι προτιμότερο να αγοράσετε πιπεριές τσίλι.

Εάν έχετε γλάστρες στο μπαλκόνι είτε στην αυλή είτε ακόμη μέσα στο σπίτι πίσω από τις πόρτες, το μόνο που χρειάζονται για να μπορέσουν να αναπτυχθούν, είναι αρκετό φως και πότισμα το καλοκαίρι. Χρειάζονται το λιγότερο 3 ώρες στον ήλιο για να έχετε μια αξιοπρεπή συγκομιδή.

Συνήθως οι περισσότεροι επιλέγουν να ξεκινήσουν με την καλλιέργεια ντοματών αλλά είναι προτιμότερο να αγοράσετε πιπεριές τσίλι. Όταν ξεκινήσουν να βγαίνουν τα πρώτα λουλούδια, τροφοδοτήστε την καλλιέργεια με οργανική ντομάτα κάθε δεύτερη εβδομάδα. Τότε, ένα με δύο φυτά είναι ικανά να σας παρέχουν καρπούς για όλο το χρόνο. Εάν πάλι δεν σας αρέσουν οι πιπεριές που καίνε, μπορείτε να δοκιμάσετε τα γαλλικά φασόλια, τα οποία είναι πολύ εύκολο να αναπτυχθούν. Τα μέσα Μαΐου είναι η καταλληλότερη στιγμή για να τα σπείρετε. Θα συλλέξετε τα φασόλια όταν δεν θα είναι πιο παχιά από ό,τι ένα μολύβι.

Κάθε φυτό πρέπει να απέχει τουλάχιστον 15 εκατοστά από το άλλο. Προτείνεται να φυτέψετε τους σπόρους σε βάθος 2 εκατοστών κυκλικά του δοχείου. Μόλις αρχίσουν να εμφανίζονται τα λουλούδια, βεβαιωθείτε ότι τα ποτίζετε αρκετά. Εάν υπάρχει κενός χώρος στην μέση του δοχείου, μπορείτε να φυτέψετε ένα φυτό –φιλικό προς τις μέλισσες– όπως η καλέντουλα (φυτό με φαρμακευτική δράση) έτσι ώστε να ενθαρρύνεται η επικονίαση.

Εάν διαθέτετε ένα μικρό κομμάτι γης

Πώς να καλλιεργήσετε λαχανικά και φρούτα στο διαμέρισμά σας Facebook Twitter
Οι αγκινάρες φαίνονται όμορφα φυτεμένες με βότανα όπως η λεβάντα, το βάλσαμο λεμονιού, τον μάραθο και το δεντρολίβανο.

Η καλλιέργεια σε έδαφος είναι η καλύτερη λύση καθώς το χώμα κάνει όλη την δουλειά για εσάς. Οι ρίζες των φυτών αναπτύσσονται σε βάθος, εμπλουτίζονται με θρεπτικά συστατικά ενώ τα «φιλικά» μικρόβια βοηθούν στην προστασία από παράσιτα και ασθένειες. Η καλύτερη επιλογή καλλιέργειας σε αυτή την περίπτωση είναι οι αγκινάρες. Έχουν ανθεκτικά φύλλα τα οποία φτάνουν το ένα μέτρο σε ύψος και είναι πολύ εύκολο να τις μαζέψετε. Επίσης, μια ώριμη συστάδα μπορεί να σας δώσει έως και δέκα αγκινάρες για φαγητό κάθε καλοκαίρι.

Είναι σημαντικό να αγοράσετε νεαρά φυτά και να τα φυτέψετε σε πλούσιο έδαφος. Φυτέψτε το καθένα 50 εκατοστά μακριά από το άλλο. Κάθε άνοιξη ρίξτε τους κοπριά: όσο περισσότερο τα «ταΐζετε» τόσο πιο πολλές αγκινάρες θα παράγουν. Οι αγκινάρες φαίνονται όμορφα φυτεμένες με βότανα όπως η λεβάντα, το βάλσαμο λεμονιού, τον μάραθο και το δεντρολίβανο. Δημιουργούν έναν πολύ όμορφο κήπο χωρίς ιδιαίτερο κόπο και προσπάθεια.

Με στοιχεία από την Guardian

 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ