LIVE!

Το εκπληκτικό θέατρο της Κέρκυρας βομβαρδίζεται από τα γερμανικά στρατεύματα

 Το εκπληκτικό θέατρο της Κέρκυρας βομβαρδίζεται από τα γερμανικά στρατεύματα Facebook Twitter
0
 Το εκπληκτικό θέατρο της Κέρκυρας βομβαρδίζεται από τα γερμανικά στρατεύματα Facebook Twitter

Η απόφαση για τη δημιουργία νέου Δημοτικού Θεάτρου ελήφθη το 1885, επί δημαρχίας Γεωργίου Θεοτόκη. Η ανέγερσή του άρχισε το 1893 επί δημαρχίας Μιχαήλ Θεοτόκη. Λόγω του μεγάλου κόστους το έργο ολοκληρώθηκε το 1902 σε σχέδια του Ιταλού αρχιτέκτονα Conrado Pergolesi ο οποίος χρησιμοποίησε σαν πρότυπο το κτίριο της «Σκάλας του Μιλάνου».

Το κτίριο, ήταν αναγεννησιακού ρυθμού, με εξωτερικά μπαρόκ διακοσμητικά και αψίδες. Η κατασκευή του έγινε  από λαξευτή Σινιότικη πέτρα. 

Η πλατεία είχε 12 σειρές καθισμάτων και τρεις σειρές θεωρείων (23 συνολικά).  Κάθε θεωρείο διέθετε ιδιαίτερο σαλονάκι με τουαλέτα, μικρό διαμέρισμα με βαρύτιμους καθρέπτες και παραπέτασμα και αποκλειστικά δικό του φωτισμό από γκάζι. Η αυλαία του ήταν φιλοτεχνημένη από τον Giovanni Buzatto, Σύμβουλο της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Βενετίας, ή κατά άλλους από τον Napoleone Genovesi και αποτελούσε ένα εξαιρετικό έργο τέχνης. Θέμα της ήταν η υποδοχή του Οδυσσέα στο νησί των Φαιάκων και σώθηκε από τύχη για να βρίσκεται σήμερα στους χώρους του νέου Δημοτικού Θεάτρου.

Το 1832, λόγω του έντονου ενδιαφέροντος και της μεγάλης επισκεψιμότητας από τον κερκυραϊκό λαό, έγινε μια βελτίωση του εσωτερικού και χτίστηκε εξωτερική προσθήκη που ονομάστηκε "Ατζούντα".

 Το εκπληκτικό θέατρο της Κέρκυρας βομβαρδίζεται από τα γερμανικά στρατεύματα Facebook Twitter

Αρχικά οι γυναίκες απαγορευόταν να παρακολουθήσουν παραστάσεις. Αργότερα όμως, επετράπη στις παντρεμένες γυναίκες να μπαίνουν στο θέατρο, αλλά θα έπρεπε να παρακολουθούν τα θεατρικά από καφασωτά θεωρία. Αρκετά χρόνια αργότερα, οι γυναίκες θα είναι ελεύθερες να μπαίνουν στο θέατρο.

Τον πρώτο καιρό το θέατρο ανέβαζε μόνο δράματα και κωμωδίες. Το 1733 όμως ο Carlo Grassi ανέβασε για πρώτη φορά μια όπερα, η οποία ήταν πιθανότατα του J.A. Hasse σε λιμπρέτο του Aurellio Aurelli, «Gerone, tiranno di Siracusa». Όπερες οργανώνονταν συνεχώς, ειδικά από το 1771 έως το 1892, όταν το θέατρο μετατράπηκε σε Δημαρχείο.

Οι παραστάσεις άρχιζαν τον Οκτώβριο με θιάσους πρόζας, τα Χριστούγεννα παίζονταν μελοδράματα και στις απόκριες έρχονταν θίασοι οπερέτας. Χαρακτηριστικό είναι ότι από το θέατρο, πέρασαν οι μεγαλύτεροι καλλιτέχνες της Ιταλίας.

Η μουσική παράδοση που ιδρύθηκε από το θέατρο είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ιστορία της σύγχρονης ελληνικής μουσικής, δεδομένου ότι βοήθησε να καθιερωθεί η ελληνική μουσική παρουσία σε μια εποχή που το ελληνικό κράτος δεν υπήρχε ακόμη.

Την 13η Σεπτεμβρίου του 1943 η πόλη της Κέρκυρας θα βομβαρδιστεί από τους Γερμανούς. Το θέατρο θα υποστεί πολλές ζημιές. Το 1952 το κατεστραμμένο κτίριο θεωρήθηκε ότι "δεν έχει ουδεμία αρχιτεκτονική και ιστορική αξία".

 Το εκπληκτικό θέατρο της Κέρκυρας βομβαρδίζεται από τα γερμανικά στρατεύματα Facebook Twitter
Ο τύπος του γερμανικού αεροπλάνου που χρησιμοποιήθηκε στους βομβαρδισμούς

Η γνωμοδότησή των υπεύθυνων αρχιτεκτόνων ανακοινώθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Κερκυραίων, με Δήμαρχο τότε τον Σταμάτη Δεσύλλα, το οποίο στη συνεδρίασή του της 31ης Μαρτίου 1952, αποφάσισε ομόφωνα την κατεδάφιση του.

Το Θέατρο κατεδαφίστηκε παρά τις έντονες διαμαρτυρίες πολλών Κερκυραίων, που έφθασαν μέχρι τις αίθουσες των δικαστηρίων.

 Το εκπληκτικό θέατρο της Κέρκυρας βομβαρδίζεται από τα γερμανικά στρατεύματα Facebook Twitter
Το παλαιό θέατρο, ως Δημαρχείο της πόλης
0

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δύο άγνωστες φωτογραφίες του Ρεμπό από τη γαλλική Κομμούνα

Βιβλίο / Δύο άγνωστες φωτογραφίες του Ρεμπό από τη γαλλική Κομμούνα

Σαν σήμερα γεννήθηκε το 1854 ο Αρθούρος Ρεμπό. Ο ποιητής, μουσικός και μπλόγκερ Aidan Andrew Dun έπεσε τυχαία σε δύο εντελώς άγνωστες φωτογραφίες, βγαλμένες στην Place Vendôme, και βρέθηκε μπροστά σε μια μεγάλη έκπληξη: ο έφηβος Αρτίρ Ρεμπό, όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Σοπέν

Πέθανε Σαν Σήμερα / «Κύριοι, ιδού μια μεγαλοφυΐα!»: Πώς ο Σοπέν άνοιξε νέα εποχή στη μουσική για πιάνο

Σαν σήμερα, στις 17 Οκτωβρίου 1849, πεθαίνει από φυματίωση στο Παρίσι ο Πολωνός Φρεντερίκ Φρανσουά Σοπέν, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Ρομαντισμού και κορυφαίος πιανίστας.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Ήταν η διασημότερη τραγουδίστρια της Γαλλίας. Όταν πέθανε, ο Αρχιεπίσκοπος αρνήθηκε να την κηδέψει

Σαν Σήμερα / Ήταν η διασημότερη τραγουδίστρια της Γαλλίας. Όταν πέθανε, ο Αρχιεπίσκοπος αρνήθηκε να την κηδέψει

Edith Piaf: «Το σπουργιτάκι» που ξεκίνησε από τους δρόμους του Παρισιού και δοξάστηκε όσο λίγοι. Αυτή είναι η ζωή της, το τέλος που της επιφύλασσε η Καθολική εκκλησία και ένα απόσπασμα από μία συνέντευξή της.
ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΚΟΛΟΒΟΥ
Νταϊάνα: Η μυθιστορηματική ζωή της διασημότερης γυναίκας του πλανήτη

Σαν Σήμερα / Νταϊάνα: Η μυθιστορηματική ζωή της διασημότερης γυναίκας του πλανήτη

«Η Νταϊάνα διεκδίκησε την εκτίμηση ενός βασιλικού περίγυρου που τη χρησιμοποίησε κατά περίσταση. Διεκδίκησε την ελευθερία της από έναν σύζυγο που την έβλεπε πάντα ως την αιτία του προσωπικού του αδιεξόδου. Διεκδίκησε τα παιδιά της από μια συντηρητική οικογένεια. Και εν τέλει διεκδίκησε τη ζωή της από τους ηδονοβλεψίες παπαράτσι που την καταδίωκαν ανελέητα»
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Μαντόνα: «Είμαι σκληρή, φιλόδοξη και ξέρω ακριβώς τι θέλω. Αν αυτό με κάνει σκύλα, δεν πειράζει»

Μουσική / «Είμαι σκληρή, φιλόδοξη και ξέρω τι θέλω. Αν αυτό με κάνει σκύλα, δεν πειράζει»

Pop icon, μίλησε για το woman empowerment πριν υπάρξει καν ο όρος, gay icon, fashion icon, η απόλυτη σταρ, η πιο πετυχημένη γυναίκα μουσικός όλων των εποχών, όπως και να τη χαρακτηρίσει κανείς, είναι μία και μοναδική και ήρθε για να αλλάξει τα πάντα.
M. HULOT
Yves Saint Laurent: «Το Μαρακές άνοιξε τα μάτια μου στο χρώμα»

Μόδα & Στυλ / Yves Saint Laurent: «Το Μαρακές άνοιξε τα μάτια μου στο χρώμα»

Σήμερα, στα γενέθλιά του, θυμόμαστε τον μελαγχολικό βασιλιά της γαλλικής couture μέσα από τη διαδρομή του στο Μαρόκο, που δεν υπήρξε απλώς ένας τόπος ελευθερίας αλλά και η μούσα του στη ζωή και στη δουλειά.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
ΓΙΑ 28 ΜΑΙΟΥ Elena Souliotis: Η Ελληνίδα που θα γινόταν η επόμενη Κάλλας 

Θέατρο / Elena Souliotis: Η Ελληνίδα που θα γινόταν η επόμενη Κάλλας 

Σαν σήμερα, το 1943, γεννήθηκε η Ελληνίδα σοπράνο που διέπρεψε για μια ολόκληρη δεκαετία στην Ευρώπη και την Αμερική, αλλά κάηκε εξαιτίας μιας σειράς ιδιαίτερα απαιτητικών ρόλων, τους οποίους ερμήνευσε πολύ νωρίς. Ο κόντρα τενόρος Άρης Χριστοφέλλης, ένας από τους λίγους στην Ελλάδα που γνωρίζουν σε βάθος την πορεία της, περιγράφει την άνοδο και την πτώση της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ