Ο Ιβανόφ ανακοίνωσε ότι δεν υπογράφει τη συμφωνία των Πρεσπών

Ο Ιβανόφ ανακοίνωσε ότι δεν υπογράφει τη συμφωνία των Πρεσπών Facebook Twitter
3

Ο πρόεδρος των Σκοπίων Γκιόργκι Ιβανόφ ανακοίνωσε ότι δεν θα υπογράψει τη συμφωνία με την Ελλάδα για το ονοματολογικό καθώς, όπως διεμήνυσε, δεν έχει τη λαϊκή εντολή για κάτι τέτοιο.

Εκτιμώντας ότι η συμφωνία των Πρεσπών «υπερβαίνει» τα δύο ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το ζήτημα, ο Ιβανόφ επισήμανε ότι μία από τις προεκλογικές του υποσχέσεις, το 2014, ήταν πως δεν θα δεχτεί καμία αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της χώρας. 

«Η Συμφωνία βάζει τη Μακεδονία σε ρόλο υφιστάμενου μιας άλλης χώρας και συγκεκριμένα της Ελλάδας», πρόσθεσε ο Ιβανόφ, υποστηρίζοντας ότι ο ποινικός κώδικας προβλέπει τουλάχιστον πενταετή φυλάκιση σε οποιονδήποτε θέτει τη χώρα σε μια τέτοια θέση.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ μπορεί να παρακάμψει το προεδρικό βέτο, με δεύτερη υπερψήφιση του νομοσχεδίου για το όνομα στη Βουλή, με απλή πλειοψηφία 61 εδρών στις 120.

Ο Ζάεφ έχει διαμηνύσει ότι αν ο Ιβανόφ αρνηθεί εκ νέου να επικυρώσει τη συμφωνία, η Βουλή θα κινήσει όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την αποπομπή του.

«Θα παραιτηθώ αν χάσω στο δημοψήφισμα για τη συμφωνία» δήλωσε επίσης νωρίτερα ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.

Ο Ζάεφ εμφανίστηκε βέβαιος πάντως πως η συμφωνία τελικώς θα πάρει την έγκριση του λαού με «αρκετά μεγάλο ποσοστό».

«Θα φύγω εάν αποτύχει το δημοψήφισμα για τη Μακεδονία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζάεφ, αναφερόμενος επανειλημμένα στην χώρα του ως «Μακεδονία» και όχι ως «Βόρεια Μακεδονία» όπως προβλέπεται από τη συμφωνία.

«Είμαι βέβαιος ότι η συμφωνία θα εγκριθεί με ποσοστό 75% με 85%, δηλαδή με το ανάλογο ποσοστό των πολιτών που τάσονται υπέρ της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση», συμπλήρωσε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό 1TV, ο κ. Ζάεφ παραδέχθηκε ότι η κυβέρνησή του δεν έχει καταλήξει στο ακριβές ερώτημα του δημοψηφίσματος.

Πολιτική
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κασσελάκης για Τσίπρα:

Πολιτική / Κασσελάκης για Τσίπρα: «Εάν έφερνα γυναίκα σύντροφο θα το ανέφερε ποτέ στο βιβλίο του;»

Ο πρόεδρος του «Κινήματος Δημοκρατίας» σχολιάζει τις αναφορές στο πρόσωπό του, μέσα στο βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα, κάνοντας λόγο για «κρεσέντο ομοφοβικού κουτσομπολιού»
LIFO NEWSROOM
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΒΙΒΛΙΟ ΙΘΑΚΗ

Πολιτική / «Ιθάκη»: Πότε πήρε την απόφαση για το δημοψήφισμα ο Τσίπρας - Τι αποκαλύπτει

Το βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα, «Ιθάκη» κυκλοφόρησε σήμερα και έχει προκαλέσει ήδη πολιτικές αντιδράσεις - Η περίοδος του Δημοψηφίσματος και το παρασκήνιο πίσω από τη λήψη της απόφασης
LIFO NEWSROOM
«Ιθάκη»: Οι ομολογίες Τσίπρα, τα λάθη που καταλογίζει και οι αποκαλύψεις του νέου βιβλίου

Πολιτική / «Ιθάκη»: Οι ομολογίες Τσίπρα, τα λάθη που καταλογίζει και οι αποκαλύψεις του νέου βιβλίου

Ο πρώην πρωθυπουργός καταγράφει στιγμές, διαλόγους και συναισθήματα που –όπως ο ίδιος επιμένει– καθόρισαν την πιο ταραχώδη πολιτική περίοδο της Μεταπολίτευσης
LIFO NEWSROOM
ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΚΑΡΑΝΑΣΤΑΣΗ

Πολιτική / Κωνσταντοπούλου για παραίτηση Καραναστάση: Διαμαντή, όσο κι αν με πονάει που φεύγεις, σε ευχαριστώ

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ζήτησε συγγνώμη από τον Διαμαντή Καραναστάση «που δεν κατάφερα να καθαρίσω ακόμη αυτό το τόσο βρόμικο τοπίο, που σε κάνει να ασφυκτιάς και να φεύγεις»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Μήπως πρέπει να του κλείσουμε ραντεβού με μια ομάδα οργισμένων "μακεδονομάχων" για να του εξηγήσουν πόσο πολύ μας ταπείνωσε και μας εκμηδένισε, πόσα πολλά πήρε χωρίς να δώσει τίποτε, πόσο πολύ μας κουρέλιασε; Γιατί, εκ των δύο ένα: ή θα πρέπει να είναι 100 φορές πιο ηλίθιος από τον Ραν Ταν Πλαν, ή οι επαγγελματίες "υπερπατριώτες" και των δύο χωρών μας δουλεύουν όλους μας ψιλό γαζί. Το γιατί τόσος πολύς κόσμος "τσιμπαέι" στη ρητορεία αυτών των επαγγελματιών του "πατριωτισμού" και του εθνικισμού, είναι ένα θέμα που ξεπερνάει κατά πολύ τις κοινωνιολογικο/ψυχολογικο/πολιτικές γνώσεις μου και χρήζει διερεύνησης...
Μπουρδες, πιστευω οτι υπαρχει συμφωνια κατω απτο τραπεζι για δημιουργια δηθεν κλιματος εντασης στη γειτονικη χωρα για να καλμαρουν εδω, η συμφωνια προσφερει νομιμοτητα σε ενα κρατος κραμα εθνοτητων (ο Αλβανός στα δυτικα ειναι Αλβανος, ο Σερβος στα βιρεια Σερβος, και ο Βουλγαρος στα ανατολικα Βουλγαρος) η Μακεδονια σαν σημειο ιστορικης αναφορας δε κολλάει πουθενα, το πιο πιθανο ειναι μια διασπαση στο μέλλον δε πιστευω οτι θα τους κρατησει ενωμένος το ονομα Μακεδονια.