Γεωργία, τι πρωινό τρώγατε στην Ονδούρα;

Γεωργία, τι πρωινό τρώγατε στην Ονδούρα; Facebook Twitter
Eγώ και ο φίλος μου, μαζί με δύο υπερβολικά βαριά σακίδια πλάτης και μια αβάσιμη πεποίθηση ότι μιλάω ισπανικά, ανεβοκατεβαίνουμε στη Νότια Αμερική για τέσσερις μήνες. Φωτο: Martin Newman
1

Ρύζι με φασόλια, ρούμι, φρούτα τόσο γλυκά που αναρωτιέσαι αν αυτά που έτρωγες μέχρι τώρα ήταν όντως φρούτα, μια αράχνη με μπλε και κίτρινα στίγματα, στριμόκωλες διαδρομές με παροπλισμένα λεωφορεία και ηλιοβασιλέματα με τον γιγάντιο ήλιο του Ισημερινού είναι τα πρώτα πράγματα που μου έρχονται στο μυαλό από τους δύο μήνες που πέρασα στην Κεντρική Αμερική. Αυτά, και η πνευματική σχεδόν εμπειρία τού να περπατάς προς το ψιλικατζίδικο και να βλέπεις έναν τεράστιο Scarlet Macaw παπαγάλο να πετάει πάνω απ' το κεφάλι σου, τόσο εκπληκτικά διαφορετικός απ' τις απεικονίσεις του στα βιβλία και στα ντοκιμαντέρ. Είναι μπλε, κόκκινος και κίτρινος, αλλά αυτή η περιγραφή δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα. Είναι ένα ιριδίζον όραμα, με τα χρώματά του (που δεν τα 'χω ξαναδεί ποτέ σε τέτοια ένταση) να μπλέκονται μεταξύ τους και να λάμπουν κάτω απ' το φως.

Για να φτάσουμε σε αυτό το δρομάκι στο Ροατάν της Ονδούρας, όπου βρίσκομαι να κοιτάω τους παπαγάλους σαν χάνος, έχει προηγηθεί ένα μακρύ ταξίδι. Eγώ και ο φίλος μου, μαζί με δύο υπερβολικά βαριά σακίδια πλάτης και μια αβάσιμη πεποίθηση ότι μιλάω ισπανικά, ανεβοκατεβαίνουμε στη Νότια Αμερική για τέσσερις μήνες με το κυρίαρχο και φτηνότερο μεταφορικό μέσο, το λεωφορείο. Ελλείψει καλού σιδηροδρομικού δικτύου, όλη σχεδόν η Λατινική Αμερική χρησιμοποιεί το λεωφορείο για τις μετακινήσεις της, από μικρά μέχρι 24ωρα+ ταξίδια, και το έχει εξελίξει πολύ σε σχέση με την Ευρώπη. Γεύματα και ποτά κατά τη διάρκεια της διαδρομής, «λεωφορειοσυνοδοί» με επίσημες στολές να σου φέρνουν τσάι, ταινίες και άλλα τέτοια κομφόρ δεν είναι καθόλου σπάνιο φαινόμενο. Όλα αυτά αλλάζουν αρκετά καθώς φτάνουμε στην Κεντρική Αμερική, με τα camioneta de pollos να κάνουν την εντυπωσιακή εμφάνισή τους. Τα, σε κυριολεκτική μετάφραση, κοτολεωφορεία, όπως τα ονομάζουν χαϊδευτικά οι ντόπιοι, είναι αμερικανικά σχολικά λεωφορεία που όταν φτάνουν τα 10 χρόνια χρήσης ή τα 250.000 χιλιόμετρα πωλούνται μέσω δημοπρασιών σε ιδιώτες οδηγούς που τα φέρνουν στη χώρα τους. Αφού υποβληθούν σε ρεκτιφιέ επιπέδου pimp my ride, με πολύχρωμα βαψίματα, murals, χριστούς, παναγίτσες, αυτοκόλλητα, γυμνές και άλλες φιοριτούρες, εισέρχονται στην επόμενη φάση της ζωής τους, μεταφέροντας κόσμο στοιβαγμένο σαν κοτόπουλα, και ενίοτε κόσμο και κοτόπουλα, από επαρχία σε επαρχία.

Γεωργία, τι πρωινό τρώγατε στην Ονδούρα; Facebook Twitter
Τα κοτολεωφορεία, όπως τα ονομάζουν χαϊδευτικά οι ντόπιοι, είναι αμερικανικά σχολικά λεωφορεία που όταν φτάνουν τα 10 χρόνια χρήσης ή τα 250.000 χιλιόμετρα πωλούνται μέσω δημοπρασιών σε ιδιώτες οδηγούς που τα φέρνουν στη χώρα τους. Φωτο: Martin Newman

Ετοιμάζουν ένα σνακ που σερβίρεται σε διάφανο πλαστικό σακουλάκι: τσιπς από μπανάνες Αντιλλών (platanitos), περιλουσμένα με σπιτική καυτερή σάλτσα. Κρατάς το πάνω μέρος της σακούλας κλειστό με το χέρι και κουνάς για να πάει παντού η σάλτσα. Απλό, εξωτικό, καυτερό, γίνεσαι χάλια, ένα όνειρο.

Σε έναν μικρό υπαίθριο σταθμό (κάτω χώμα, πάνω τσίγκος), περιμένοντας ένα από αυτά τα τοπικά λεωφορεία, πήρα μια πρώτη γεύση από το φαγητό που θα ακολουθούσε. Δίπλα στα stands με τις εφημερίδες και τα τσιγάρα, στο βάθος του σταθμού, κυρίες μαγειρεύουν σε λάδι που κοχλάζει μέσα σε τσουκάλια βιομηχανικών διαστάσεων. Ετοιμάζουν ένα σνακ που σερβίρεται σε διάφανο πλαστικό σακουλάκι: τσιπς από μπανάνες Αντιλλών (platanitos), περιλουσμένα με σπιτική καυτερή σάλτσα. Κρατάς το πάνω μέρος της σακούλας κλειστό με το χέρι και κουνάς για να πάει παντού η σάλτσα. Απλό, εξωτικό, καυτερό, γίνεσαι χάλια, ένα όνειρο. Οι μπανάνες Αντιλλών ή «μπανάνες για μαγείρεμα» είναι μεγαλύτερες απ' τη συνηθισμένη μπανάνα, πιο σκληρές, αμυλούχες και πολλές φορές πράσινες. Στις χώρες της Κεντρικής Αμερικής, όπως και της Καραϊβικής αλλά και της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής, είναι είδος πρώτης ανάγκης, καθώς φυτρώνει όλο τον χρόνο και αποτελεί αξιόπιστη πηγή τροφής όλες τις εποχές. Το τυπικό πρωινό στην Κόστα Ρίκα, στη Νικαράγουα και στις περισσότερες γειτονικές χώρες είναι τηγανητή μπανάνα, αυγά χτυπητά και gallo pinto, δηλαδή ρύζι που βράζει μαζί με μαύρα φασόλια, κρεμμύδια, τσίλι, θυμάρι και κόλιανδρο.

Λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα είμαστε στο Ροατάν της Ονδούρας, νησί του συμπλέγματος Islas de Bahia στη θάλασσα της Καραϊβικής. «Honduras» στα ισπανικά σημαίνει «βάθη» και ο μύθος λέει ότι η χώρα πήρε το όνομά της όταν ο Κολόμβος, φεύγοντας, αναφώνησε «Gracias a Dios que hemos salido de esas Honduras» (Δόξα τω Θεώ που αποχωρήσαμε από αυτά τα βάθη) – ένα ακόμα clue ότι αυτοί οι αποικιοκράτες τα είχαν χαμένα. Το Ροατάν, όπως είπα, είναι νησί της Καραϊβικής: φοίνικες, τιρκουάζ νερά, λευκή άμμος και τα συναφή. Τα superfoods κρέμονται κυριολεκτικά από τα δέντρα. Κανέλα, βανίλια, κακαόδεντρα και μαλλιαρά φούξια rambutan (φρούτο με γεύση κοντινή στο σταφύλι) φύονται στην άκρη του δρόμου. Η σπιτονοικοκυρά μας έχει την αυλή της δέντρο με noni, αυτό που βρίσκεις στα μαγαζιά με τα βιολογικά σε σκόνη, και κάθε πρωί τα κάνει smoothie. Είναι αηδιαστικό, αλλά ορκίζεται στο όνομά του. Το χωριό στο οποίο μένουμε έχει έναν παραθαλάσσιο δρόμο με λίγα μαγαζιά και πολλές σχολές καταδύσεων. Το Roatan είναι από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στον κόσμο για καταδύσεις, αφού τα νερά του φιλοξενούν τμήμα του Μεσοαμερικανικού Κοραλλιογενούς Υφάλου, του δεύτερου μεγαλύτερου στον κόσμο μετά τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο της Αυστραλίας. Αυτό που βλέπεις κάτω απ' το νερό είναι ένας κόσμος εντελώς εξωγήινος, κάτι που πρέπει να δεις τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σου: σχήματα και χρώματα δύσκολο να παρομοιαστούν με κάτι που να έχεις συναντήσει στην άλλη πλευρά της επιφάνειας. Κάνοντας snorkeling, είδα κοράλλια σαν υπερμεγέθη πέτρινα μυαλά, άλλα που έμοιαζαν με σμήνος από μοβ βεντάλιες, καθεμιά τους μεγαλύτερη απ' όλο μου το σώμα, και φωσφορίζοντα μπλε ψάρια.

Κάνοντας snorkeling, είδα κοράλλια σαν υπερμεγέθη πέτρινα μυαλά, άλλα που έμοιαζαν με σμήνος από μοβ βεντάλιες, καθεμιά τους μεγαλύτερη απ' όλο μου το σώμα, και φωσφορίζοντα μπλε ψάρια.

Γεωργία, τι πρωινό τρώγατε στην Ονδούρα; Facebook Twitter
Το Ροατάν, όπως είπα, είναι νησί της Καραϊβικής: φοίνικες, τιρκουάζ νερά, λευκή άμμος και τα συναφή. Τα superfoods κρέμονται κυριολεκτικά από τα δέντρα. Φωτο: Martin Newman

Στον κεντρικό δρόμο, που είναι ουσιαστικά ο παραθαλάσσιος χωματόδρομος, ένας πανύψηλος τύπος με καρτουνίστικα βαριά φωνή λέει ήσυχα κάθε φορά που περνάς απ' το σημείο του: «Prawns, shrimp, lobster». Δεν διαλαλεί. Ο τόνος του είναι σαν να σου πετάει κάποιο υπονοούμενο, πουλώντας τους αστακούς του από ένα φορητό ψυγειάκι παραλίας. Στην άκρη αυτού του δρόμου έχει τη βάση του και το Creole's Rotisserie Chicken. Πάνω σε μια ξύλινη εξέδρα με πλαστικές καρέκλες και σελοφάν τραπεζομάντιλα σερβίρει νησιωτικό comfort food. Οι επιλογές είναι πολύ συγκεκριμένες και βασίζονται στο κοτόπουλο σούβλας που είναι αλειμμένο με μια ξηρή μαρινάδα, παρόμοια με το τζαμαϊκανό jerk, με θυμάρι, σκόρδο, μπαχάρι, πάπρικα, μοσχοκάρυδο και τσίλι. Διαλέγεις αν θες ολόκληρο, μισό ή ¼ κοτόπουλο και μετά δύο συνοδευτικά από τη λίστα: μαύρα φασόλια με ρύζι που έχει βράσει με γάλα καρύδας, coleslaw, κόκκινα φασόλια, μακαρονοσαλάτα ή πατατοσαλάτα. Βάλε και λίγο έξτρα αβοκάντο και τηγανητή μπανάνα, πιάσε και μια μπίρα και είσαι άρχοντας. Τα επιδόρπια του Creole's είναι μια κατηγορία από μόνα τους και τόσο δημοφιλή, που κάποιες φορές πρέπει να κάνεις ειδική κράτηση για να μη τα χάσεις. Cake ρούμι –τόσο πολύ ρούμι, που νιώθεις ότι μεθάς μπουκιά τη μπουκιά–, coconut cream pie με τριμμένη, φρεσκοψημένη καρύδα στη βάση και στην κορυφή, banana cream pie με στρώσεις μπανανόψωμου και ανάλαφρης βουτυρόκρεμας και το απόλυτο tropical carrot cake. Το τελευταίο έχει όλα τα κλασικά υλικά του carrot cake, εκτός από τα καρότα. Στη θέση τους μπαίνουν καρύδα και μικρά κομμάτια ανανά που όταν ψήνονται μαζί με το μείγμα καραμελώνουν και αφήνουν το γλυκό ιδανικά ζουμερό.

Επέστρεψα πάρα πολλές φορές στο Creole's κι έχει ξεχωριστή θέση στις αναμνήσεις μου από ένα ταξίδι που κράτησε μισό χρόνο απλώς γιατί το φαγητό του με έκανε χαρούμενη. Στην ξύλινη εξέδρα του, με τα κολιμπρί να πεταρίζουν από δίπλα, έτρωγα πάμφθηνα ένα φαγητό γευστικό, αντίστοιχο με το αίσθημα του ήλιου στο πρόσωπό σου, και μόνη μου έννοια ήταν να αφήσω χώρο για το γλυκό με την κρέμα καρύδας. Και μετά, σκασμένη, να πάρω άλλο ένα κομμάτι για το σπίτι.

Γεωργία, τι πρωινό τρώγατε στην Ονδούρα; Facebook Twitter
Επέστρεψα πάρα πολλές φορές στο Creole's κι έχει ξεχωριστή θέση στις αναμνήσεις μου από ένα ταξίδι που κράτησε μισό χρόνο απλώς γιατί το φαγητό του με έκανε χαρούμενη. Φωτο: Martin Newman
Ταξίδια
1

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η παλιά Ελλάδα που νομίζαμε πως χάθηκε ζει ακόμα σε τόπους σαν τη Νίσυρο»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στη Νίσυρο οι άνθρωποι δουλεύουν - αλλά υπάρχει χρόνος και για την ψυχή»

Τη στιγμή που η Καλαμάτα άρχισε να του θυμίζει την Αθήνα, ο Σταύρος Παναγιωτόπουλος μετακόμισε σε έναν τόπο όπου δεν χρειάζεται να περιμένει τις διακοπές, μια και έχει το καλοκαίρι έξω από την πόρτα του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Οδοιπορικό στη «Στέγη του Κόσμου», το Θιβέτ

Ταξίδια / Οδοιπορικό στη «Στέγη του Κόσμου», το Θιβέτ

Σ’ αυτόν τον τόπο, ανάμεσα σε πανύψηλες χιονοσκέπαστες κορφές και απύθμενες χαράδρες, ο χρόνος και ο χώρος διαστέλλονται, ενώ στους απέραντους αγριότοπους όπου κατοικεί ο Θεός επιζεί ακόμα η γαλήνη ενός χαμένου παραδείσου.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ
Η Ελένη Νέρουππου άφησε την Αθήνα και βλέπει πια τους κόπους μιας χρονιάς στο Βασιλικό Ευβοίας να ανταμείβονται σε ένα μπουκάλι κρασί

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στη φύση, καθετί που παράγεις νιώθεις ότι είναι παιδί σου»

Η Ελένη Νέρουππου άφησε το Παγκράτι για να καλλιεργεί αμπέλια στο Βασιλικό Ευβοίας, για να ζήσει σε έναν τόπο όπου «οι ρυθμοί είναι πιο αργοί και σου επιτρέπουν να απολαύσεις ό,τι κάνεις».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ανακαλύπτοντας την ξεχασμένη ελληνική κοινότητα της Αντίς Αμπέμπα 

Ταξίδια / Ανακαλύπτοντας την ξεχασμένη ελληνική κοινότητα της Αντίς Αμπέμπα 

Οι σκηνοθέτες Χρόνης Πεχλιβανίδης και Μαρία Γιαννούλη, κάνοντας έρευνα για το νέο τους ντοκιμαντέρ στην Αιθιοπία, ήρθαν σε επαφή με τα απομεινάρια της άλλοτε ένδοξης ελληνικής παροικίας. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Τρέλα θέλει το βουνό και ενέργεια»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Τρέλα θέλει το βουνό και ενέργεια»

Από τα Σεπόλια έως την Τρίπολη και το καταφύγιο του Μαινάλου, ο Άρης Γιαννούκος αφηγείται την 20χρονη πορεία του μακριά από την πρωτεύουσα και πώς βρήκε στο βουνό πνευματική ηρεμία, λιγότερο άγχος και καθαρό μυαλό.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Γιατί τα ταξίδια δεν έφεραν πιο κοντά τους ανθρώπους

Ταξίδια / Γιατί τα ταξίδια δεν έφεραν πιο κοντά τους ανθρώπους;

Τα ταξίδια στο εξωτερικό αυξάνονται εδώ και δεκαετίες σε όλο τον κόσμο. Το ίδιο όμως και ο εθνικισμός. Όπως φαίνεται, μόνο ο Μαρκ Τουέιν πίστεψε ότι «τα ταξίδια σκοτώνουν την προκατάληψη, τη μισαλλοδοξία και τη στενομυαλιά».
THE LIFO TEAM
«Η εργασία έχει πάψει να είναι μόνο τρόπος επιβίωσης και έχει γίνει κομμάτι του τρόπου που επιλέγω να ζω»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Ο κόκοράς μας τραγουδάει, λες και κάνει soundcheck σε φεστιβάλ»

Η Κατερίνα Ζέρβα δημιούργησε, μαζί με φίλους της, το Evergreen Project, μια ιδιαίτερη κοινότητα στη Φθιώτιδα, όπου «οι ανατολές είναι ζωγραφιά» και όλα συνυπάρχουν «σαν μια μεγάλη, αγαπημένη οικογένεια».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Η εικόνα που κυκλοφορεί για τα χωριά ως απομονωμένες κοινότητες κάπου στην Άγρια Δύση δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την πραγματικότητα».

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Χριστίνα βρήκε το χωριό των ονείρων της, με έναν τρόπο που θα ζήλευε κι ο Κοέλιο

Όλο το σύμπαν συνωμότησε, ώστε η Χριστίνα Πιλαβίδου και ο σύζυγός της, σε μια παρόρμηση της στιγμής, να αφήσουν την Αθήνα για το Αργυροχώρι Φθιώτιδας. Σήμερα μεγαλώνουν τα τρία τους παιδιά με τρόπο όσο το δυνατόν πιο αυτάρκη και καταρρίπτουν όλα τα κλισέ για την επαρχία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στη Σπάρτη

Ταξίδια / 48 ώρες στη Σπάρτη

Στη Λακωνική πρωτεύουσα με το νεοκλασικό παρελθόν, ξεκινάμε τη βόλτα μας από το δημοφιλές άγαλμα του Λεωνίδα, επισκεπτόμαστε το Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης, ενώ εξορμούμε και στην ξακουστή καστροπολιτεία του Μυστρά και το πανέμορφο κεφαλοχώρι Γεράκι.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«H απόφαση να επιστρέψω στον Τυρό με έφερε πιο κοντά σε ό,τι έχει πραγματική αξία για μένα, μου έδωσε ελπίδα πως κάτι μικρό μπορεί να έχει μεγάλο αποτύπωμα, όταν γίνεται με αγάπη και συνέπεια»

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Ελισάβετ υφαίνει τα υφαντά της στον Τυρό Αρκαδίας

Η Ελισάβετ Ροδοπούλου επέστρεψε από το εξωτερικό στο χωριό της για να ασχοληθεί με μια τέχνη που χάνεται: την παραδοσιακή τσακώνικη υφαντική. Η σκέψη της πηγαίνει συχνά στη γιαγιά της, που ξεκίνησε να υφαίνει στον αργαλειό μόλις στα εννιά της χρόνια.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στην Καστοριά

Ταξίδια / 48 ώρες στην Καστοριά

Με ορμητήριο τη διάσημη λίμνη της Καστοριάς, θαυμάζουμε τις βυζαντινές εκκλησίες και τα αρχοντικά της που μοιάζουν ανεξάντλητα και ανακαλύπτουμε μια άγνωστη Ελλάδα στον νεολιθικό οικισμό του Δισπηλιού και τα εγκαταλελειμμένα χωριά Κορέστεια.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ/ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ

Γειτονιές της Ελλάδας / «Κολωνάκια και καφετέριες θα βρεις παντού. Mια καλή ζωή όχι»

Μετά από μια κοσμοπολίτικη ζωή, ο Φίλιππος Παπαδημητρίου αποφάσισε να εγκατασταθεί στην Αγριλίτσα Αργολίδας και να συστήσει την πρωτοβουλία «Ανασυγκρότηση των Κοιλάδων Δυτικής Αργολίδας», που προσπαθεί να αντιμετωπίσει την ερημοποίηση των χωριών της περιοχής. Πιστεύει σαφώς πως το μέλλον μας είναι η αποκέντρωση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η Φωτεινή γύρισε στο χωριό και έφτιαξε μια εφημερίδα από το μηδέν

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Φωτεινή γύρισε στο χωριό και έφτιαξε μια εφημερίδα από το μηδέν

Η 28χρονη Φωτεινή Γάλλου εκδίδει την εφημερίδα «Τα Χωριάτικα» στον παραδοσιακό οικισμό της Πρώτης Σερρών, όχι για να καλύψει ένα κενό στην αγορά αλλά στις ανθρώπινες σχέσεις. Απολαμβάνει τη ζωή στο χωριό και δεν τη βρίσκει ούτε πισωγύρισμα ούτε αποτυχία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Γιώργος Καπουτζίδης: «Στη Νέα Ζηλανδία είδα πραγματικά ευτυχισμένους ανθρώπους»  «Στη Νέα Ζηλανδία είσαι πάρα μα πάρα πολύ μακριά από οτιδήποτε» Ο Γιώργος Καπουτζίδης θα μπορούσε να ζήσει για πάντα στη Νέα Ζηλανδία

Γιώργος Καπουτζίδης / «Στη Νέα Ζηλανδία δεν εκνευρίζονται, δεν κορνάρουν»

O γνωστός σεναριογράφος και ηθοποιός ταξίδεψε ως την άλλη άκρη του κόσμου για να γνωρίσει από κοντά μια χώρα που, πέρα από την επιβλητική της φύση, φαίνεται να έχει επιλέξει έναν διαφορετικό τρόπο ζωής. Και με το που προσγειώθηκε, τον υποδέχτηκε… μία Καρυάτιδα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ