Βενεζουέλα: Ο πρόεδρος της βουλής καλεί τον λαό να επαναστατήσει

Βενεζουέλα: Ο πρόεδρος της βουλής καλεί τον λαό να επαναστατήσει Facebook Twitter
Νικολάς Μαδούρο
1

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνέλευσης της Βενεζουέλας Χούλιο Μπόρχες κάλεσε χθες τους Βενεζουελανούς να επαναστατήσουν και να απορρίψουν το "πραξικόπημα" του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος ανακοίνωσε την ψηφοφορία για μια νέα βουλή με δυνατότητες αλλαγής του συντάγματος.

 

Η πετρελαιοπαραγωγός χώρα και μέλος του OPEC υφίσταται μεγάλη οικονομική κρίση που έβγαλε εκατοντάδες χιλιάδες άτομα στους δρόμους ώστε να διαμαρτυρηθούν εναντίον της αντιλαϊκής κυβέρνησης.

 

Ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε χθες την ψηφοφορία για μιά νέα λαϊκή συνέλευση που θα έχει τη δυνατότητα να αλλάξει το σύνταγμα, οι αντίπαλοί του ωστόσο είπαν ότι ήταν μια προσπάθεια να παραμείνει στην εξουσία εν μέσω μεγάλων διαδηλώσεων.

 

"Δεν θέλω έναν εμφύλιο", είπε ο Μαδούρο σε συγκέντρωση για την Πρωτομαγιά στο κέντρο του Καράκας, ενώ αλλού στην πόλη οι δυνάμεις ασφαλείας εκτόξευαν δακρυγόνα σε νεαρούς που έριχναν πέτρες και μολότωφ μετά την απαγόρευση των διαδηλώσεων.

 

Ο Μαδούρο έχει ενεργοποιήσει ένα συνταγματικό άρθρο που επιτρέπει τη μεταρρύθμιση όλων των δημόσιων ρόλων, όπως έκανε ο προκάτοχός του Ούγκο Τσάβες το 1999 σε μικρό διάστημα αφότου κέρδισε την εξουσία στην νοτιοαμερικανική χώρα που αποτελεί μέλος των πετρελαιοπαραγωγών χωρών (OPEC).

 

Οι αντίπαλοί του υποστηρίζουν ότι είναι μια ακόμα προσπάθεια του Μαδούρο να παρακάμψει την Εθνοσυνέλευση, της οποίας ηγείται η αντιπολίτευση, και να παραμείνει στην εξουσία εν μέσω μιας σφοδρής ύφεσης και αναταραχών που οδήγησαν στον θάνατο 29 ατόμων τον Απρίλιο.

 

"Αντιμέτωποι με την ανακοίνωση του δικτάτορα για τη συνταγματική απάτη της συντακτικής συνέλευσης, ο κόσμος θα πρέπει να βγει στους δρόμους και να μην υπακούσει σ' αυτή τη τρέλλα", είπε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες. Πάνω από 400 άτομα έχουν τραυματιστεί και εκατοντάδες άλλα συλληφθεί από τις απαρχές των αναταραχών στην αρχή του Απριλίού.

 

Ενώ ο Μαδούρο ισχυρίζεται ότι οι ΗΠΑ συνδράμουν σε πραξικόπημα εναντίον του, οι εχθροί του δηλώνουν ότι έχει καταστρέψει την οικονομία και μεταμορφωθεί σε τύραννο.

 

Οι αντίπαλοι του καθεστώτος απαιτούν άμεσες βουλευτικές εκλογές, αυτονομία της βουλής, όπου κρατούν την πλειοψηφία, ελευθερία για πάνω από 100 ακτιβιστές που κρατούνται και ανθρωπιστική βοήθεια από το εξωτερικό για να αντισταθμιστεί η τρομακτική οικονομική κρίση της Βενεζουέλας.

 

Στο κεντρικό Καράκας, υποστηρικτές του Μαδούρο χαιρέτιζαν ένα τεράστιο μπαλόνι που απεικόνιζε τον Τσάβες και καταφέρονταν εναντίον των αντικαθεστωτικών, τους οποίους αποκαλούσαν "τρομοκράτες".

 

Η κυβέρνηση έστειλε εκατοντάδες λεωφορεία για τους υποστηρικτές της αλλά έκλεισε υπόγειους σταθμούς στην πρωτεύουσα και ανόρθωσε οδοφράγματα, εμποδίζοντας τις συγκεντρώσεις της αντιπολίτευσης.

 

Εκατομμύρια στη Βενεζουέλα δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν τα γεύματά τους ή να πληρώσουν βασικά φάρμακα. "Ποιός το αντέχει αυτό; Τόση πείνα, μιζέρια, εγκλήματα. (...) Οι τιμές ανεβαίνουν πολύ περισσότερο από τους μισθούς", είπε η υπάλληλος κοινωνικών υπηρεσιών Σόνια Λόπες, 34, σε συλλαλητήριο της αντιπολίτευσης στο δυτικό Καράκας, ενώ ανέμιζε μια σημαία της Βενεζουέλας που έφερε την υπογραφή του κρατούμενου αντιπολιτευτή Αντόνιο Λεντέσμα.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

 

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΓΕΦΥΡΑ ΒΑΛΤΙΜΟΡΗ

Διεθνή / Βαλτιμόρη: Διώξεις στην εταιρεία του πλοίου για την κατάρρευση της γέφυρας

Οι εισαγγελικές αρχές υποστηρίζουν ότι η εταιρεία απέκρυψε κρίσιμες πληροφορίες από τους ερευνητές και δεν ενημέρωσε επαρκώς την αμερικανική ακτοφυλακή για τεχνικά προβλήματα και κινδύνους ασφαλείας στο πλοίο
THE LIFO TEAM
ΜΟΤΖΤΑΜΠΑ ΧΑΜΕΝΕΪ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ιράν: Ο ανώτατος ηγέτης του είναι άφαντος, τη στιγμή που οι διαπραγματευτές τον χρειάζονται περισσότερο

Η απουσία του σύμφωνα με δημοσίευμα της WSJ επηρεάζει τις εσωτερικές ισορροπίες στην Τεχεράνη, καθώς η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία εμφανίζεται διχασμένη ως προς τη στάση στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΑΡΜΕΝΙΑ ΝΙΚΟΛ ΠΑΣΙΝΙΑΝ ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ

Διεθνή / Ο Νικόλ Πασινιάν δήλωσε πως το Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν ανήκε στην Αρμενία

Σε μια απρόσμενη παραδοχή, ο Αρμένιος πρωθυπουργός δήλωσε ότι το Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν αποτελούσε έδαφος της Αρμενίας και ότι η προσπάθεια για την κατάκτησή του ήταν «ένα μοιραίο λάθος»
THE LIFO TEAM
Μπορείς να παραγγείλεις Diet Coke ή να βομβαρδίσεις το Ιράν: το νέο αντι-Trump arcade στο National Mall

Διεθνή / Να παραγγείλεις αναψυκτικό ή να βομβαρδίσεις το Ιράν; Το νέο αντι-Tραμπ παιχνίδι στην Ουάσινγκτον

Η Secret Handshake, η ανώνυμη ομάδα πίσω από τα σατιρικά γλυπτά του Τραμπ με τον Τζέφρι Έπσταϊν, επέστρεψε στο National Mall με ένα κανονικό arcade παιχνίδι για τον πόλεμο με το Ιράν. Το Operation Epic Furious σατιρίζει μια κυβέρνηση που, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, παρουσιάζει τη στρατιωτική βία σαν πολεμικό trailer από το Call of Duty.
THE LIFO TEAM