Νότια Αφρική: Nέες ταραχές και επιθέσεις κατά μεταναστών

Νότια Αφρική: Nέες ταραχές και επιθέσεις κατά μεταναστών Facebook Twitter
0

Περίπου 100 άτομα λεηλάτησαν καταστήματα μεταναστών στο Γιοχάνεσμπουργκ το βράδυ της Κυριακής, όπως ανακοίνωσε σήμερα η τοπική αστυνομία.

Πρόκειται για το τελευταίο επεισόδιο στο κύμα των ταραχών που σημειώνεται το τελευταίο διάστημα στις μεγάλες πόλεις της Νότιας Αφρικής.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε στο πρακτορείο Reuters ότι το πλήθος έσπασε πόρτες και παράθυρα στα καταστήματα που πιστεύεται ότι ανήκουν σε μετανάστες στο Τζέπεσταουν, μια περιοχή στο κέντρο της πόλης.

«Κλειστήκαμε μέσα μέχρι να έρθει η αστυνομία», είπε ο Αμπντούλ Εμπραχίμ, ένας Σομαλός καταστηματάρχης. Άλλοι συνάδελφοί του είχαν επίσης κρυφτεί μέσα στα μαγαζιά τους. «Κανείς δεν μας είπε τι ήθελαν», πρόσθεσε όταν ρωτήθηκε για ποιο λόγο το πλήθος επιτέθηκε στο κατάστημά του.

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος συνελήφθη ενώ η εκπρόσωπος της αστυνομίας Ματαπέλο Πέτερς είπε ότι αναμένονται και άλλες συλλήψεις. Η Πέτερς διευκρίνισε ότι δεν γνωρίζει την υπηκοότητα των καταστηματαρχών και η αστυνομία αναμένει να εμφανιστούν και να κάνουν καταγγελίες ώστε οι αρχές να ξεκινήσουν έρευνες για τις ζημιές που υπέστησαν οι ιδιοκτησίες τους.

Παρόμοια επεισόδια έχουν σημειωθεί και στην Πρετόρια αλλά οι αστυνομικές αρχές απέφυγαν να χαρακτηρίσουν τις επιθέσεις αυτές ξενοφοβικές.

Η βία κατά των μεταναστών αναζωπυρώνεται κατά περιόδους στη Νότια Αφρική, με φόντο την ανεργία που έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ. Οι αλλοδαποί κατηγορούνται συχνά για εγκληματική δραστηριότητα και ότι παίρνουν τις θέσεις εργασίας από τους ντόπιους.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μαλούσι Γκιγκάμπα παραδέχτηκε την περασμένη εβδομάδα ότι έχει ενταθεί η βία σε βάρος των αλλοδαπών λέγοντας ότι «δυστυχώς η ξενοφοβική βία δεν είναι κάτι καινούριο για τη Νότια Αφρική».

Την Παρασκευή η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα, νερό υπό πίεση και πλαστικές σφαίρες για να διαλύσει μια διαδήλωση κατά των μεταναστών στην Πρετόρια, αφού το πλήθος λεηλάτησε καταστήματα αλλοδαπών. Περισσότεροι από 150 άνθρωποι συνελήφθησαν.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νεκρός από ουκρανικό πλήγμα ο υπαρχηγός του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού – Επιβεβαιώνει η Μόσχα

Διεθνή / Νεκρός από ουκρανικό πλήγμα ο υπαρχηγός του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού – Επιβεβαιώνει η Μόσχα

Σύμφωνα με ρωσικά και ουκρανικά κανάλια στο Telegram, ο Γκούντκοφ σκοτώθηκε μαζί με ακόμη δέκα στρατιωτικούς, κατά την ουκρανική επίθεση σε ρωσικό σημείο διοίκησης
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ετοιμάζεται να ρίξει δισεκατομμύρια μύγες από αεροπλάνα για να καταπολεμήσει παράσιτο

Διεθνή / Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να ρίξουν δισεκατομμύρια μύγες από αεροπλάνα για να καταπολεμήσουν σαρκοφάγο σκουλήκι

Πρόκειται για σχέδιο καταπολέμησης ενός παρασίτου που θα μπορούσε να καταστρέψει τη βιομηχανία βοδινού κρέατος, να αφανίσει την άγρια ζωή και ακόμη και να σκοτώσει κατοικίδια ζώα
LIFO NEWSROOM
«Kush»: Το φθηνό, συνθετικό ναρκωτικό που μετατρέπει τους νέους της Δυτικής Αφρικής σε «ζωντανούς-νεκρούς»

Διεθνή / «Kush»: Το φθηνό, συνθετικό ναρκωτικό που μετατρέπει τους νέους της Δυτικής Αφρικής σε «ζωντανούς-νεκρούς»

Οι νιταζίνες, συνθετικά οπιοειδή που αναπτύχθηκαν αρχικά ως φαρμακευτικά παυσίπονα, είναι έως και 25 φορές ισχυρότερες από τη φαιντανύλη, ήδη ένα από τα πιο θανατηφόρα ναρκωτικά στον κόσμο
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ θέτει στόχο μείωσης των εκπομπών άνθρακα κατά 90% έως το 2040 με πιστώσεις από αναπτυσσόμενες χώρες

Περιβάλλον / Η ΕΕ θέτει στόχο μείωσης των εκπομπών άνθρακα κατά 90% έως το 2040 με πιστώσεις από αναπτυσσόμενες χώρες

Περιβαλλοντικές οργανώσεις και επιστημονικές ομάδες εκφράζουν οργή, υποστηρίζοντας ότι η πρόταση υπονομεύεται από τις πιστώσεις, που θεωρούνται ευρέως αναποτελεσματικές
LIFO NEWSROOM
Έκθεση του ΟΗΕ κατονομάζει επιχειρηματικούς κολοσσούς που «κερδοσκοπούν από τη γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα»

Διεθνή / Έκθεση του ΟΗΕ κατονομάζει επιχειρηματικούς κολοσσούς που «κερδοσκοπούν από τη γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα»

Αμερικανικές εταιρείες όπως η Microsoft, η Alphabet Inc., η IBM και η Amazon, αλλά και Caterpillar, Rada, HD Hyundai, Volvo, Airbnb, Booking.com, Drummond,Barclays, BP είναι μεταξύ των εταιρειών που αναφέρει στην έκθεσή της η ειδική εισηγήτρια για τη Γάζα
LIFO NEWSROOM
Diddy: Στη φυλακή μέχρι την επιβολή ποινής - Δεν έχει δικαίωμα αποφυλάκισης με εγγύηση

Διεθνή / Diddy: Στη φυλακή μέχρι την επιβολή ποινής - Δεν έχει δικαίωμα αποφυλάκισης με εγγύηση

Οι 12 ένορκοι τον απάλλαξαν για τρεις από τις πέντε σοβαρότερες κατηγορίες - Ο Κομπς γονάτισε, έκρυψε το πρόσωπό του και προσευχήθηκε, τρέμοντας, με το άκουσμα της ετυμηγορίας
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε «απαγορευμένη» βόμβα στο χτύπημα σε καφετέρια, αποκαλύπτει ο Guardian

Διεθνή / Γάζα: Ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε «απαγορευμένη» βόμβα στο χτύπημα σε καφετέρια, αποκαλύπτει ο Guardian

Ειδικοί στο διεθνές δίκαιο εκτιμούν ότι η χρήση τέτοιου πυρομαχικού, παρά την επιβεβαιωμένη παρουσία αμάχων – μεταξύ των οποίων παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι – είναι σχεδόν βέβαιο ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και ενδέχεται να συνιστά έγκλημα πολέμου
LIFO NEWSROOM