Βρετανία: Η Ντάουνινγκ Στριτ απάντησε στον Ντόναλντ Τραμπ για τις δηλώσεις περί «ενωμένης Ιρλανδίας»

ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΝΤΑΟΥΝΙΝΓΚ ΣΤΡΙΤ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΝΩΜΕΝΗ ΙΡΛΑΝΔΙΑ Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: EPA
0

Η Ντάουνινγκ Στριτ της Βρετανίας παραμένει «δεσμευμένη» στη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, μετά την αιφνιδιαστική παρέμβαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την ενδεχόμενη επανένωση της Ιρλανδίας.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η επανένωση της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας «θα συμβεί τελικά, οπότε μπορεί κάλλιστα να συμβεί τώρα».

Βάσει των όρων της Συμφωνίας του Μπέλφαστ/Μεγάλης Παρασκευής του 1998, ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου για τη Βόρεια Ιρλανδία μπορεί να αποφασίσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το καθεστώς των συνόρων, ενώ έχει επίσης την υποχρέωση να προκηρύξει ένα τέτοιο δημοψήφισμα εάν φαίνεται πιθανό ότι η πλειοψηφία θα ψήφιζε υπέρ της ιρλανδικής ενοποίησης.

Για να υπάρξει συνταγματική αλλαγή, θα πρέπει επίσης να ψηφίσουν υπέρ οι πολίτες της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Βρετανία: Ο Μπέρναμ παραμένει δεσμευμένος στη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής

Ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού αρνήθηκε να εκδώσει νέα δήλωση, αλλά τόνισε ότι ο κ. Μπέρναμ παραμένει δεσμευμένος στη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, παραπέμποντας σε δηλώσεις που έκανε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Απαντώντας την Τετάρτη σε ερώτηση του βουλευτή του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας (SNP) για την κεντρική περιοχή του Νταντί, Κρις Λο, κατά τη διάρκεια της Ώρας του Πρωθυπουργού, ο κ. Μπέρναμ δήλωσε ότι θα τηρήσει «100%» τους όρους της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής.

Ο πρωθυπουργός συνέχισε: «Όσον αφορά το ζήτημα του δημοψηφίσματος για τα σύνορα, αυτό θα πρέπει να εξεταστεί από τον υπουργό Εξωτερικών για τη Βόρεια Ιρλανδία όταν υπάρχει σαφής συναίνεση στη χώρα, όταν η κοινή γνώμη έχει αλλάξει σε τέτοιο βαθμό ώστε να πρέπει να εξεταστεί η προκήρυξή του».

Θα έλεγα ακριβώς το ίδιο και για τη Σκωτία. Δεν γνωρίζω να υπάρχει πλειοψηφική υποστήριξη της κοινής γνώμης για ένα ακόμη δημοψήφισμα και, έως ότου αυτό αλλάξει, δεν θα υπάρξει δημοψήφισμα».

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Μπέλφαστ τον περασμένο μήνα, ο κ. Μπέρναμ δήλωσε ότι το δημοψήφισμα για τα σύνορα στην Ιρλανδία είναι «εκτός συζήτησης», ενώ επέκρινε τον αντίκτυπο του δημοψηφίσματος για το Brexit.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Νομίζω ότι, μία δεκαετία μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, έχουμε βιώσει υπερβολικά μεγάλη διχόνοια, υπερβολική αντιπαράθεση και υπερβολική προσήλωση στο παρελθόν. Πρέπει να διορθώσουμε τα πράγματα που βρίσκονται ακριβώς μπροστά μας, εδώ και τώρα».

Η ηγέτης του Sinn Féin, Μέρι Λου ΜακΝτόναλντ, αντέδρασε έντονα στις δηλώσεις, υποστηρίζοντας ότι κανένας πρωθυπουργός δεν έχει το δικαίωμα να αφαιρέσει «αυθαίρετα» από τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής τη δυνατότητα διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την ενοποίηση.

Ωστόσο, ο ηγέτης του DUP, Γκάβιν Ρόμπινσον, χαιρέτισε τις δηλώσεις, υποστηρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός «έβαλε τέλος στις ανοησίες» σχετικά με τις εικασίες για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ενοποίηση.

Βρετανία: Το 49,7% δεν υποστηρίζει την ενοποίηση βάσει δημοσκόπησης

Βάσει των όρων της Συμφωνίας του Μπέλφαστ/Μεγάλης Παρασκευής του 1998, ο υπουργός Εξωτερικών για τη Βόρεια Ιρλανδία μπορεί να αποφασίσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το καθεστώς των συνόρων.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης ότι ο υπουργός έχει την υποχρέωση να προκηρύξει δημοψήφισμα εάν φαίνεται πιθανό ότι η πλειοψηφία θα ψήφιζε υπέρ της ιρλανδικής ενοποίησης.

Για να υπάρξει συνταγματική αλλαγή, θα πρέπει επίσης να ψηφίσουν υπέρ οι πολίτες της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Ωστόσο, η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο σε δείγμα 1.534 ψηφοφόρων στη Βόρεια Ιρλανδία από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, έδειξε ότι το 49,7% δεν υποστηρίζει την ενοποίηση, έναντι 35,8% που τάσσεται υπέρ. Το 4,7% απάντησε ότι «δεν γνωρίζει», ενώ το 9,8% δήλωσε ότι «ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί».

Με πληροφορίες από GBNews

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΛΧΑΝ ΟΜΑΡ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ

Διεθνή / WSJ: Ο Τραμπ θέλει να αφαιρέσει την υπηκοότητα της Ιλχάν Ομάρ και να την απελάσει

Ομοσπονδιακοί πράκτορες έκαναν έφοδο στο σπίτι της, κατάσχεσαν το διαβατήριό της και έχουν εκδώσει περισσότερες από δώδεκα κλητεύσεις, τρεις εβδομάδες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές
THE LIFO TEAM
ΡΩΣΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ

Διεθνή / Η Ρωσία δημιουργεί «ζώνη ασφαλείας» στην Ουκρανία, η οποία δεν θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι η σχεδιαζόμενη ζώνη ασφαλείας θα εκτείνεται σε μήκος 660 χιλιομέτρων, εκ των οποίων το 70% βρίσκεται ήδη υπό ρωσικό έλεγχο. Δεν διευκρίνισε, ωστόσο, πόσο βαθιά στο ουκρανικό έδαφος θα εκτείνεται η ζώνη.
THE LIFO TEAM
BREAKING BAD RJ MITTE AYTOKTONIA

Διεθνή / «Καμία μαμά δεν θα έπρεπε να βρίσκει έτσι το παιδί της»: Η μητέρα του RJ Mitte μιλά για τον θάνατό του

«Αν γνώριζα κάτι περισσότερο ή μπορούσα να είχα κάνει κάτι διαφορετικά, πραγματικά θα το είχα κάνει. Θα έδινα τη ζωή μου για τη δική του», δήλωσε η Dyna Mitte για τον γιο της
THE LIFO TEAM
ΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΕΥΡΩΠΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΡΩΣΙΑ

Διεθνή / Ο Ζελένσκι προειδοποιεί πως 20 εκατομμύρια Ουκρανοί θα μπορούσαν να καταφύγουν στην Ευρώπη, εάν η Ρωσία κερδίσει τον πόλεμο

Ο Ουκρανός πρόεδρος εκφώνησε ομιλία στη σημερινή σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζητώντας 70 δισεκατομμύρια ευρώ - επιπλέον - από την Ευρώπη
THE LIFO TEAM
ΤΖΟΡΝΤΑΝ ΜΠΑΡΝΤΕΛΑ ΓΑΛΛΙΑ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ

Διεθνή / Γαλλία: Ο ακροδεξιός Μπαρντελά γνωρίζει ήδη πως δεν θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές

Πολλοί πιστεύουν ότι ο Ζορντάν Μπαρντελά θα μπορούσε κάποτε να γίνει πρόεδρος της Γαλλίας. Τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για αντισημιτισμό, όμως αυτό που ανατρέπει τα μεγάλα πολιτικά του σχέδια είναι η επιστροφή της Μαρίν Λεπέν από την πολιτική απομόνωση
THE LIFO TEAM