Κατά 35% αυξήθηκαν οι απώλειες των αφγανκών δυνάμεων ασφαλείας το 2016

Κατά 35% αυξήθηκαν οι απώλειες των αφγανκών δυνάμεων ασφαλείας το 2016 Facebook Twitter
0

Οι απώλειες που υπέστησαν οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας το 2016 αυξήθηκαν κατά 35% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με μια αμερικανική κυβερνητική έκθεση που παρουσιάζει με μελανά χρώματα την κατάσταση ασφαλείας στο Αφγανιστάν.

 

Σύμφωνα με τη γενική επιθεώρηση για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν (Sigar), συνολικά 6.785 στρατιώτες και αστυνομικοί σκοτώθηκαν από την 1η Ιανουαρίου ως τις 12 Νοεμβρίου και 11.777 τραυματίστηκαν.

 

Το 2015 περίπου 5.000 άνδρες σκοτώθηκαν το σύνολο της χρονιάς και το 2014 περισσότεροι από 4.600. Τότε ένας Αμερικανός στρατηγός είχε χαρακτηρίσει το επίπεδο των απωλειών «απαράδεκτο».

 

Σύμφωνα με τη Sigar, οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν συνολικά σχεδόν 316.000 άνδρες. Αυτές οι δυνάμεις ανέλαβαν την ασφάλεια της χώρας την 1η Ιανουαρίου 2015, μετά το τέλος της αποστολής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

 

Οι χώρες του ΝΑΤΟ, με πρώτες τις ΗΠΑ, που έχουν ξοδέψει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας, ήλπιζαν ότι ο αφγανικός στρατός και η αστυνομία θα είναι σε θέση να αντισταθούν στους Ταλιμπάν.

 

Όμως στην πραγματικότητα οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας υποχώρησαν μπροστά στα πλήγματα των ανταρτών και η κατάσταση επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο το 2016, παρά τις ελπίδες των Αμερικανών διοικητών του στρατού.

 

Σύμφωνα με τη Sigar, περίπου το 57,2% των 407 επαρχιών του Αφγανιστάν ήταν υπό τον έλεγχο της αφγανικής κυβέρνησης στις αρχές Νοεμβρίου 2016, μείωση 6,2 μονάδων σε σχέση με τον Αύγουστο και περίπου 15 μονάδων σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

 

Οι Αμερικανοί στρατιωτικοί πάντως εκτιμούν ότι οι νέες αφγανικές δυνάμεις, που δημιουργήθηκαν από το μηδέν μέσα σε λίγα χρόνια, απέδειξαν την ικανότητά τους καταφέρνοντας να κρατήσουν υπό τον έλεγχό τους τις πρωτεύουσες των επαρχιών που δέχθηκαν επιθέσεις από τους Ταλιμπάν.

 

«Φέτος σημειώθηκαν 8 επιθέσεις (των Ταλιμπάν) εναντίον πόλεων και όλες απέτυχαν. Για εμάς αυτό είναι ένα δείγμα πραγματικής προόδου», είχε δηλώσει τον Δεκέμβριο ο στρατηγός Τζον Νίκολσον επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

 

Ο προηγούμενος Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε υποσχεθεί να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν, όμως τελικά αποφάσισε να αφήσει 8.400 στρατιώτες στη χώρα.

 

Από την πλευρά του ο νέος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει κάνει πολλές δηλώσεις σχετικά με το Αφγανιστάν και οι προθέσεις του παραμένουν άγνωστες.

 

Σύμφωνα με τον Αφγανό πρόεδρο Άσραφ Γάνι, ο οποίος συνομίλησε με τον Τραμπ στις αρχές Δεκεμβρίου, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ τον διαβεβαίωσε ότι η χώρα του «θα παραμείνει στο πλευρό» του Αφγανιστάν στη διάρκεια της θητείας του.

Η Sigar επισημαίνει επίσης ότι οι αριθμοί του ΟΗΕ δείχνουν ότι και οι απώλειες μεταξύ των αμάχων παραμένουν αυξημένες στις 8.397 για τους πρώτους εννέα μήνες του 2016, σημειώνοντας μικρή μείωση σε σχέση με το 2015.

 

«Έχουμε για τον χαμηλότερο βαθμό αισιοδοξίας από τότε που ξεκίνησε να συντάσσεται η έκθεση το 2004», τόνισε η Sigar.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΑΡΟΛΟΣ ΗΠΑ ΟΜΙΛΙΑ

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Η ιστορική κίνηση που ετοιμάζει ενόψει της επίσκεψής του στις ΗΠΑ

Ο βασιλιάς θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ εν μέσω του έντονου κλίματος ανάμεσα σε Τραμπ και Στάρμερ, και αυξανόμενων επικρίσεων προς τον μονάρχη για την εμπλοκή της οικογένειάς του στην υπόθεση Έπσταϊν
THE LIFO TEAM
BBC ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΛΛΑΔΑ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΙ

Διεθνή / BBC: Η Ελλάδα χρησιμοποιεί μασκοφόρους μετανάστες για να απωθήσει άλλους στον Έβρο

Η έρευνα του βρετανικού δικτύου επικαλείται μαρτυρίες μεταναστών, πρώην μισθοφόρων, αστυνομικές πηγές και έγγραφα - Καταγγελίες για λεκτική και σωματική κακοποίηση, μέχρι και απειλές για βιασμό - Η απάντηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη
THE LIFO TEAM
ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Διεθνή / Αυστραλία: Η πλουσιότερη γυναίκα της χώρας πρέπει να μοιραστεί μέρος της περιουσίας της

Σύμφωνα με απόφαση δικαστηρίου, η Τζίνα Ράινχαρτ καλείται να αποχωριστεί σεβαστό μέρος της περιουσίας της, λόγω πολύχρονης διαμάχης σχετικά με την επιχειρηματική της αυτοκρατορία στον τομέα της εξόρυξης
THE LIFO TEAM
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ DEEPFAKE ΔΙΚΗ

Διεθνή / Αυστραλία: 19χρονος ομολόγησε την ενοχή του για τη δημιουργία deepfake πορνό σε μια ιστορική υπόθεση

Είναι το πρώτο άτομο που διώκεται βάσει νέου νόμου, ο οποίος ποινικοποιεί την αλλοίωση σεξουαλικών εικόνων και προβλέπει ποινή έως και επτά χρόνια φυλάκισης
THE LIFO TEAM
«Δεν πρέπει να γυρίσουμε στο νόμο της ζούγκλας»: Το «αμένσιοτο» της Κίνας για τον Τραμπ

Διεθνή / «Δεν πρέπει να γυρίσουμε στο νόμο της ζούγκλας»: Το «αμένσιοτο» της Κίνας για τον Τραμπ

Η απόφαση της Ουάσινγκτον να επιβάλει αποκλεισμό στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου από τα Στενά του Ορμούζ δημιουργεί ένα επικίνδυνο διπλωματικό ναρκοπέδιο για τον Πρόεδρο Τραμπ, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Πεκίνο.
THE LIFO TEAM
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ ΗΠΑ

Διεθνή / Ζελένσκι: «Οι ΗΠΑ δεν έχουν χρόνο για την Ουκρανία λόγω Ιράν» - Νεκρό 8χρονο παιδί και 14 τραυματίες στο Τσερκάσι

«Εάν οι ΗΠΑ δεν ασκήσουν πίεση στον Πούτιν και περιοριστούν σε έναν ήπιο διάλογο, τότε εκείνος δεν θα έχει λόγο να φοβάται», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος - Συνεχίζονται οι ρωσικές επιδρομές
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΠΟΛΩΝΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Διεθνή / Πολωνία: Βουλευτής της ακροδεξιάς επιδεικνύει ισραηλινή σημαία με σβάστικα στο κοινοβούλιο

«Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία μπροστά στα μάτια μας... είναι το νέο Τρίτο Ράιχ και η σημαία του θα έπρεπε να μοιάζει ακριβώς έτσι», δήλωσε ο Πολωνός βουλευτής, πριν εμφανίσει τη μεταποιημένη σημαία
THE LIFO TEAM