Χάικου για ένα Αθηναϊκό μπεργκεράδικο. Από την Ελένη Ψυχούλη

Χάικου για ένα Αθηναϊκό μπεργκεράδικο. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
2

Χάικου για ένα Αθηναϊκό μπεργκεράδικο. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

 

Η Νέα Ερυθραία είναι της μόδας, definitely! Στη Χαριλάου Τρικούπη οι κυρίες με το άψογο μακιγιάζ, τις ακριβές τσάντες και τα χτισμένα στη hot yoga κορμιά ιδρώνουν για μια θέση πάρκινγκ στη ώρα αιχμής της κοσμικοπαρέλασης, το μεσημέρι του Σαββάτου, ένα δρόμο πιο πίσω η γειτονιά αντανακλά το κιτς, το ρουστίκ, το άρωμα μιας παλιάς προσφυγογειτονιάς της περιφέρειας, στην πρόσοψη καλπάζει η αισθητική της Κηφισιάς νο2, σε ένα διαρκές work in progress.

 

Χάικου για ένα Αθηναϊκό μπεργκεράδικο. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

 

Αν δεν είσαι των βορείων και καθόλου της περιοχής, πρέπει να πας μιλημένος. Και πάλι, θα ψιλοχαθείς. Ένα στενό στον κεντρικό δρόμο, χωρίς λοιπές υποδείξεις, σε βγάζει στην πόρτα του. Με αυλίτσα για το καλοκαίρι, μερικά σκαλιά υπόγειο το χειμώνα. Μια τρύπα, το όλο σύνολο. Σαν χτισμένο σε παλιό παράπηγμα, μια ψησταριά όλο κι όλο, μόνο ντεκόρ το ωραιότατο black & white με ολίγον red, σικάτο λογότυπο.

 

Χάικου για ένα Αθηναϊκό μπεργκεράδικο. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

 

Μπέργκερ από angus beef, κατακκόκινο κρέας με αληθινή μοσχαρίσια νοστιμιά από καλοθρεμένο ζωάκι που μεγάλωσε ολόχαρο και ελεύθερο στα αυστραλιανά καταπράσινα λιβάδια, θα σε ρωτήσουν πώς το θες ψημμένο. Εσύ θα αφήσεις τον ψήστη να το κάνει όπως ξέρει, να το περιποιηθεί με την τέχνη του για να στο σερβίρει στο απόγειο της νοστιμιάς του, μην αρχίσεις την ελληνοπρέπεια του καλοψημένου-αυτό είναι άλλο, ευγενές κρέας, δεν αντέχει τις φωτιές της κόλασης. Αν θέλεις να το δοκιμάσεις αφτιασίδωτο, σε όλο του το γκουρμέ μεγαλείο, το angus μοσχαράκι θα σου το ψήσουν και σε μικρά φιλετάκια. Ο οποίος ψήστης, είναι ένα πληθωρικό αγόρι βγαλμένο κατευθείαν από χολυγουντιανή ταινία, με προσωπικότητα, εκτόπισμα, ευτραφή κοιλίτσα και το απόλυτο burger στυλ, και όχι ο πονεμένος αδιάφορος ψήστης μετανάστης που είθισται στις «γρήγορες» ψησταριές.

 

Χάικου για ένα Αθηναϊκό μπεργκεράδικο. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

 

Το μενού γραμμένο με κιμωλία σε έναν τεράστιο μαυροπίνακα, σαν ευπρόσδεκτη σφαλιάρα μιας ευτυχέστατης ανατροπής. Αυτό το burger δεν είναι «βρώμικο». Βάζει βούτυρο τρούφας στο ολόκληρο καλαμπόκι που το συνοδεύει, παντρεύεται με ρόκα, κατσικίσιο τυρί, καραμελλωμένο κρεμμύδι και τσίλι μαρμελάδα, έχει σπιτική μαγιονέζα με αρωματικά χόρτα, χωράει πάνω του αληθινό blue cheese και όχι κάτι σε κρέμα με μπλε τυρί αορίστως και καθόλου σαφώς, φτιάχνει τσάτνεϋ σύκου, μαρμελάδα από καραμελλωμένα κρεμμύδια, μαρινάρει το Tenessee κοτόπουλο με μπέρμπον και σουσάμι. Κι αν είσαι της μη μου άπτου μερίδας, σου σερβίρεται και σε mini εκδοχή.

 

Χάικου για ένα Αθηναϊκό μπεργκεράδικο. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

 

Όσο στο στενόχωρο διαδρομάκι περιμένουμε την ώρα της αλήθειας-ενός-μπέργκερ να ψηθεί, ο πλάι μου κύριος, πάνω από μερικές ντάνες με άδεια καφάσια μπύρας,  μου ανοίγει κουβέντα για το πόσο εύστοχη ήταν άραγε η κριτική του τελευταίου Αθηνοράματος για την εικονοκλαστική μαγειρική του Νίκου Καραθάνου, έτερος πνευμονολόγος μου εκθέτει τη συμβολή της ινδικής αυτοσυγκέντρωσης στη διατήρηση της καλής υγείας, κι ένας άλλος θέλει σώνει και ντε μια που με βρήκε να του πω αν όντως έχει χαλάσει το Hakassan του Λονδίνου. Την πολύ σοφιστικέ ατμόσφαιρα θα διακόψει οικογένεια γιαπωνέζων που δεν μιλά γρι ξένης γλώσσας, γονείς και παιδιά όλοι μεταμφιεσμένοι σε manga ήρωες, πολύχρωμοι και με εμπριμέ μαλλιά. Μέχρι να τους μεταφράσουμε ένα cheese burger στη νοηματική, έχει έρθει το δικό μου spicy crunch μπεργκεράκι, με τραγανά κρεμμύδια και μαρμελάδα από jalapenos, τυλιγμένο σε μια σελίδα της Ηonolulu Τribune. Μέσα μου ακούω Sticky Fingers των Stones, καθώς η κόκκινη μαρμελάδα κυλά στα δάχτυλά μου.

 

Χάικου για ένα Αθηναϊκό μπεργκεράδικο. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

 

The Burger Company, Χαρ. Τρικούπη 144, 2108000670

Γεύση
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν δοκιμάζεις κάτι που είχες καιρό στο μυαλό σου, συχνά απογοητεύεσαι. Εκτός κι αν πρόκειται για ένα ζυγούρι με χυλοπίτες που θα μπορούσε να τρώει και αποκλεισμένος με χιονοθύελλα σε βουνό, και να μην τον νοιάζει.
ΡΕΜΙ
Gimjang αλά ελληνικά

Γεύση / Έτσι γίνεται το κίμτσι. Η κορεάτικη κοινότητα μάς έμαθε τα μυστικά

Tο περασμένο Σάββατο, η Πρεσβεία της Κορέας προσκάλεσε 30 Έλληνες και Ελληνίδες να συμμετάσχουν σε ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ αφιερωμένο στο κίμτσι, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο σε συνεργασία με την κορεάτικη κοινότητα της Ελλάδας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ
4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ

σχόλια

2 σχόλια
παιδια πηγα και δοκιμασα τις προαλλες! τελειο μπεργκερ σε μεγαααααλες ποσοτητες και διπλα σε ολα τα μπαρακια της ερυθραιας!! οι τιμες πολυ καλες, και το σερβις επισης!! ολοι οι πεινασμενοι του σαββατου εκει θα τη βγαζουμε ...