Για να «καθαρίσεις» με γκραν σουξέ την Καθαρή Δευτέρα. Της Ελένης Ψυχούλη

Για να «καθαρίσεις» με γκραν σουξέ την Καθαρή Δευτέρα. Της Ελένης Ψυχούλη Facebook Twitter
1
Για να «καθαρίσεις» με γκραν σουξέ την Καθαρή Δευτέρα. Της Ελένης Ψυχούλη Facebook Twitter

Καλή και η Τσικνοπέμπτη αλλά προσωπικά εγώ γιορτάζω την Καθαρή Δευτέρα. Όπως μαζί μου γιορτάζουν και όσοι έχουν έναν έρωτα παραπάνω με το θαλασσινό και το νηστίσιμο. Καθώς ποτέ δεν αφήνω αυτή τη μέρα να πάει στα ψάχνοντας και στα χαμένα και μια ζωή τη γιορτάζω επιμελώς, με άφθονους φίλους στο πλάι μου, έχω να μοιραστώ μαζί σας μια εμπεριστατωμένη άποψη για το τέλειο σαρακοστιανό Κούλουμο-λουκούμι πάρτυ.

  

• Αν αποφασίσεις πικ-νικ, σκέψου το δυο φορές: για κάποιο λόγο μια ανώτερη δύναμη αποφασίζει μια θλίψη, μια μουντάδα κι ένα βρωμόκρυο για τη συγκεκριμένη μέρα. Το πάρτυ-σπίτι, με ανοιχτές τις μπαλκονόπορτες, είναι μια εγγύηση, ειδικά αν το οργανώσεις ρεφενέ.

 

• Το οποίο πάρτυ μπορεί να σου κοστίσει ο κούκος-αηδόνι αν στο μενού συμπεριλάβεις γαρίδες, καραβίδες, αστακούς και-ω ναι!-ταπεινό χταποδάκι που εξαφανίζεται και στο ψήσιμο. Αντίθετα, η λίστα με τις απαλές σαν χάδι τιμές περιλαμβάνει μύδια, πετροσωλήνες, στρόμπια, χάβαρα, ελληνικά ολόφρεσκα καβουράκια, φρέσκα αβγά ψαριών από τη Βαρβάκειο, κατεψυγμένο γόνο καλαμαριού αλλά και το cult καλαμαράκι κονσέρβας που μπορείς να μαγειρέψεις σε μια άκρως εντυπωσιακή-και φτουριστική-μακαρονάδα.

• Αν με το νου σου βάζεις έξοδο, σου εύχομαι ο Θεός βοηθός! Πρώτα για να βρεις τραπέζι. Δεύτερον για να σε εξυπηρετήσουν. Και τρίτον, να καταθέσω πως όσες φορές έχω πάει ακόμη και στην πιο εγγυημένη μου ψαροταβέρνα έχω συναντήσει κατεψυγμένο καλαμαράκι και γενικώς μια «ξεπέτα» της απολύτου καταστροφής.

• Το ωραιότερο όλων είναι να το ξενυχτίσεις Κυριακή βράδυ και να τελειώσεις τη μέρα στη Βαρβάκειο γύρω στις 3, τότε που όλοι οι πάγκοι είναι φορτωμένοι με τα καλύτερα, απ’όπου και θα διαλέξεις χωρίς τον συνωστισμό που θα θολώσει τον εγκέφαλό σου, συνετά και σίγουρα το μενού της επομένης.

Για να «καθαρίσεις» με γκραν σουξέ την Καθαρή Δευτέρα. Της Ελένης Ψυχούλη Facebook Twitter

Η καλύτερη λαγάνα

• Χειροποίητη και με βιολογικό αλεύρι, καλύτερα να την παραγγείλετε τηλεφωνικά μια μέρα πριν: Μαμά ψωμί, Ζαχαρίτσα 42-44, Κουκάκι, 2109227686

• Από τον ξυλόφουρνο, χωρίς βελτιωτικά και χημικά, στον Έξαρχο, Πλ. Καπανδριτίου 2295053181.

• Από χωριάτικο χοντρόκοκκο αλεύρι, ψημμένη στον ξυλόφουρνο και στον «Καρρά», Λεωφ. Μαραθώνος 58, 2106217762, Άγιος Στέφανος.

• Σε μυστική συνταγή από τα Γιάννενα, στα «Γιάννενα», Μεγ. Αλεξάνδρου 35, Περιστέρι, 2105711606.

• Σε χωριάτικη συνταγή, από τον πρόεδρο της Συντεχνίας Αρτοποιών κο Χρήστου, Λεωφ. Βουλιαγμένης 70, 2109270744, Αχαρνών 254, Πατήσια, 2108662729

• Από τον εξπέρ του γιαννιώτικου προζυμιού Κατσαρό, Σ. Καράγιωργα 56, Γλυφάδα, 2109630914.

• Στην «Πνύκα», Πρατίνου 13, Παγκράτι, 2107251941. Από αγνό ελληνικό σιτάρι, ψημμένη σε φούρνο με πυρότουβλα.

Σαρρή 13 & Αγίων Αναργύρων, Ψυρρή, 21032 14035. Με αλεύρι από τους μύλους Λούλη και Μάρα και παράδοση από το 1907.

“Αρτοποιητής” όνομα και πράγμα για λαγάνα σε διαφορετικές ποικιλίες. Μισαραλιώτου 14, Ακρόπολη, 2109230052.

”Η Λυκόβρυση”, Σοφοκλή & Βενιζέλου 48, Λυκόβρυση, 2102815042. Με αλεύρι από τους φούρνους Κεπενού και Βούζα.

Για να «καθαρίσεις» με γκραν σουξέ την Καθαρή Δευτέρα. Της Ελένης Ψυχούλη Facebook Twitter

Αυτοί που ειδικεύονται στα όστρακα

Η Βαρβάκειος (3π.μ.-1μ.μ.) Οι πελάτες της νύχτας βρίσκουν το καλύτερο, μεγαλύτερη ποικιλία και αποφεύγουν το στριμωξίδι.

Ο Μπαρμπουνάκης (28ης Οκτωβρίου, Ψυχικό. 2106743639)

Αγγελική Αδάμ, (Ψαραγορά Λαυρίου, 2292022209)

Ο Φάρος (Κηφισίας 234, στάση Αβάνας. 2106714483)

Όστρακο (Αγ. Δημητρίου 18, Δραπετσώνα. 2104619937)

Βατίστας Αφροδίτης 2, Βάρκιζα. 2108972164,

The Lobster Co (Χαρ. Τρικούπη, 200. Ν. Ερυθραία 2108003272)

Στρατής Μπουρνούς (Λ. Παπάγου 130 Ζωγράφου 2107706215)

Στην Κεντρική Αγορά του Πειραιά σας συστήνω τον Κοκώνη, από τους λίγους ιχυοπώλες που τιμούν το ζωντανό όστρακο όλο το χρόνο και όχι μόνο τη Σαρακοστή. Μύδια από το Πόρτο Λάγος, άγρια κυδώνια και γυαλιστερές, ελληνικό φρέσκο χταπόδι και ζωντανοί αστακοί από το ενυδρείο. 2104222574 Ανοιχτά από τις 2 τη νύχτα ως τη 1 το μεσημέρι, το ίδιο και την Κυριακή.

Για τα υπόλοιπα της ημέρας

• Μια βόλτα στην Κεντρική Αγορά, θα σας προμηθεύσει τα άπαντα του νηστίσιμου τραπεζιού στις χαμηλότερες τιμές: χόρτα του βουνού από την κυρία στην είσοδο. Επί της Αρμοδίου, ο πάγκος με κάθε λογής ελιές, κρητικές, Μαλαισίνας, τουρσί, θρούμπες. Χαβιάρι σε πολύ καλές τιμές από το ρώσικο μπακάλικο στην Αρμοδίου. Στο γωνιακό κατάστημα μπαίνοντας από Σωκράτους θα βρείτε τεράστια ποικιλία από τουρσιά, ελιές και ταραμά.

• Στα καταστήματα με τοπικά προϊόντα θα βρείτε ελιές και τουρσιά σε πρωτότυπες συνταγές, έτοιμες ταραμοσαλάτες, θαλασσινές σαλάτες και αλειφές, ντολμαδάκια από γυναικείους συνεταιρισμούς, πατέ χταπόδι από το Ευ Ζην, χταπόδι με πιπέρια και μελιτζάνες από τη Γιαμ, πολίτικη σαλάτα της Γιαμ, ζυμαρικά με μελάνι σουπιάς, νηστίσιμα γλυκά, βιοτεχνικούς χαλβάδες, ρακή και επιλεγμένα ούζα.

Πανδαισία (Αγ. Ιωάννου 23Β, Εμπ. Κέντρο Παπανικόλα, Αγ. Παρασκευή. 2106017731)

Ιδαίον Άντρον (Φορμίωνος 141, Καισαριανή. 2107600204)

Παντοπωλείο της Μεσογειακής Διατροφής, (Σοφοκλέους 1, 210-3234612)

Benito, (Θέμιδος 22, Π. Φάληρο. 2109837677)

Το θυμάρι του Στρέφη Καλλιδρομίου 51Α Εξάρχεια 2103300384, έχει την πιο σπιτική ταραμοσαλάτα που δοκίμασες ποτέ σε έτοιμη, του Μχιταριάν.

• Επίσης απίστευτη ταραμοσαλάτα με λευκό ταραμά και φρέσκο κρεμμυδάκι φτιάχνει η Γιαμ (σε καταστήματα με τοπικά προϊόντα).

• Ο «Μανδραγόρας», Γούναρη14 στον Πειταιά, 2104172961 αναλαμβάνει να σας στρώσει το τραπέζι της πιο γκουρμέ νηστείας, χωρίς να κουνήσετε το δαχτυλάκι σας: Λαχανοντολμάδες με ξινολάχανο, σταφίδες και κουκουνάρι, ανθός κολοκυθού, βλαστάρια κάπαρης, βολβοί και μελιτζανάκι σε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, καρδιά αγκινάρας με σκόρδο, ροζ πιπέρι και δεντρολίβανο σε αγουρέλαιο, γίγαντες τουρσί με λιαστή ντομάτα, χταπόδι από την Κάρυστο με πιπέρια και ανθό ρίγανης, γαρίδες λεμονάτες με μουστάρδα, σαλάτα θαλασσινών με λαχανικά, ριζότο θαλασσινών, αστακός ψητός με σάλτσα μουστάρδας και χαλβάς Παπαγιαννόπουλου από το Βόλο. Ανοιχτά 5 π.μ.-1 μ.μ.

• Ο κύριος Ανδρέας Βλασόπουλος φτιάχνει βασικά το καλύτερο φύλλο, παραδοσιακό και με τα αγνότερα υλικά. Κοντά στο φύλλο, κι έναν μαγικό χειροποίητο χαλβά, με βανίλια, κακάο ή με ολόκληρα καβουρδισμένα αμύγδαλα. Η άλλη διάσταση στον χαλβά του μπακάλη. Σφολιατίνα, (Βουτσινά 84, Χολαργός, 2106516429)

• Στο «Στάχυ», Κύπρου 23 στα Βριλήσσια, (2106139977) θα λύσεις δυό θέματα με τη μία: πολύ καλή λαγάνα αλλά και υπέροχη δική τους ταραμοσαλάτα με λευκό ταραμά από χεράκια μαμάς, που ξενυχτάει για να προλάβει τους πολλούς φανς της τέχνης της για την περίσταση.

Για να «καθαρίσεις» με γκραν σουξέ την Καθαρή Δευτέρα. Της Ελένης Ψυχούλη Facebook Twitter
Γεύση
1

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ
4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ

σχόλια

1 σχόλια