5 κόκκινα κρασιά και ένα σπάνιο ροζέ για τα πρώτα φθινοπωρινά τραπέζια

5 κόκκινα κρασιά και ένα σπάνιο ροζέ για τα πρώτα φθινοπωρινά τραπέζια Facebook Twitter
0

Για τους οινόφιλους, το παρατεταμένο ελληνικό καλοκαίρι είναι πολλές φορές «βασανιστικό», όσον αφορά την κατανάλωση ερυθρών κρασιών. Συχνά ακούμε τσιτάτα όπως «αν δεν βάλω πουλόβερ, δεν ξεκινάω τα κόκκινα», «τζάκι και ερυθρά πάνε πακέτο» κι ένα σωρό παρόμοια. Η αλήθεια είναι ότι όταν ο καιρός ψυχραίνει και τα ελαφριά γεύματα δώσουν τη θέση τους σε πλουσιότερες γεύσεις, τότε ένα ερυθρό κρασί πίνεται πιο ευχάριστα. Εμείς σας προτείνουμε 5 ερυθρά κρασιά που δοκιμάσαμε πρόσφατα και μας άφησαν ιδιαίτερα ευχάριστη «επίγευση». Guest star για το τέλος ένα ροζέ, που θα σας ξεσηκώσει!

ΑΤΜΑ

Αμπελώνες Θυμιόπουλου / Ξινόμαυρο - Μανδηλαριά / 2014

Ο Αποστόλης Θυμιόπουλος είναι δημοφιλής για το Γη & Ουρανός, το μοντέρνο ξινόμαυρο που κερδίζει ολοένα και περισσότερους φίλους της ποικιλίας. Το ΑΤΜΑ είναι η νέα του πρόταση, από τον ευφάνταστο συνδυασμό των στιβαρών ποικιλιών ξινόμαυρου και μανδηλαριάς. Αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων, με νύξεις δέρματος και πιπεριού. Στο στόμα, μαλακές τανίνες, θερμό αλκοόλ και γεμάτη, φρουτώδης γεύση. Πλεονέκτημα η καλή σχέση ποιότητας-τιμής.


ΛΑΓΚΥΡΟΣ

Οινοποιία Τσαντίρη / Φωκιανό - Μανδηλαριά / 2014

Τυπικό χαρμάνι του νοτιοανατολικού Αιγαίου, ο Λάγκυρος είναι ένα ρουστίκ ερυθρό με ικαριώτικο χαρακτήρα. Διακριτικά αρώματα κερασιού και αποξηραμένου δαμάσκηνου. Ελαφρύ σώμα, ευχάριστες τανίνες, καλή οξύτητα και επίγευση με κερασένιο τελείωμα.


ΙΝΙΜΑ ΝΕΓΚΟΣΚΑ

Κατώγι Στροφυλιά / Νεγκόσκα / 2015

Νέα μονοποικιλιακή ετικέτα από το ιστορικό κτήμα του Μετσόβου. Η ποικιλία Νεγκόσκα (πήρε το όνομά της από τη λέξη Νεγκούς, όπως ονομάζεται στα σλάβικα η Νάουσα) χρησιμοποιείται σε χαρμάνια για να μαλακώνει την τραχύτητα του ξινόμαυρου. Η παραγωγή της είναι περιορισμένη και σπάνια τη συναντάμε μόνη της. Φρεσκάδα και φρουτώδης χαρακτήρας, με μαλακές τανίνες και ήπια οξύτητα.


ΛΗΜΝΕΟΝ

Κτήμα Πόρτο Καρράς / Λημνιό / 2013

Αρχαία ελληνική ποικιλία, που το όνομά της μαρτυρά την προέλευσή της από το όμορφο νησί του Αιγαίου (στη Λήμνο, όπου ονομάζεται Καλαμπάκι). Εδώ και αιώνες καλλιεργείται επίσης στη Θράκη, στην ανατολική Μακεδονία και στη Χαλκιδική. Αξίζει, δε, να σημειώσουμε ότι σημαντικοί αμπελώνες με λημνιό υπάρχουν στο Άγιο Όρος. Τα αμπελοτόπια του Κτήματος Καρρά βρίσκονται στην περιοχή όπου σμίγει το όρος Μελίτωνας με το Αιγαίο. Στη μύτη, πικάντικα αρώματα πιπεριού και μπαχαρικών. Στόμα πλούσιο, με μαλακές τανίνες, ήπια οξύτητα κι ευχάριστο τελείωμα.


ΟΡΕΙΒΑΤΗΣ

Οινοποιείο Ακριώτου / Pinot Noir / 2015

Οι προτάσεις της κοσμοπολίτικης ποικιλίας από ελληνικά αμπελοτόπια είναι λιγοστές και πάντα έχουμε να κάνουμε με κρασιά που έχουν ωριμάσει σε βαρέλι. Η οινολόγος Βασιλική Ακριώτου, με σταφύλια από την ορεινή Αιγιαλεία, τόλμησε ένα Pinot Noir δεξαμενής και το αποτέλεσμα είναι πραγματικά φίνο.
 


LE ROSE' natural

Κτήμα Λίγα / Ξινόμαυρο / 2014

«Natural wines» είναι τα κρασιά που προέρχονται από βιολογική (τουλάχιστον) καλλιέργεια και φυσική οινοποίηση, στα οποία έχουν προστεθεί δηλαδή μαγιά, ένζυμα κ.λπ. Επιπλέον, έχουν χαμηλά ή καθόλου θειώδη – η συγκεκριμένη ετικέτα έχει 15 mg/l, έναντι 210 mg/l που προβλέπουν οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η οικογένεια Λίγα από την Πέλλα εφαρμόζει τη μέθοδο Permaculture Masanobu Fukuoka (φυσική αειφόρος καλλιέργεια), αναζητώντας, με φυσικές μεθόδους, πλούτο στο σταφύλι. Παιχνιδιάρικο frisante (από σάκχαρα που ζύμωσαν στη φιάλη), με διακριτικά αρώματα φράουλας, νύξεις ορυκτότητας και ώριμου σταφυλιού. Στο στόμα, μέτρια οξύτητα και ελαφρά τανικό. Ίσως δυσκολευτείτε να βρείτε αυτή την ετικέτα, μια και η μεγαλύτερη ποσότητα από τον περιορισμένο αριθμό φιαλών εξάγεται, όμως πραγματικά αξίζει τον κόπο να γευτείτε αυτό το νόστιμο κρασί.

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ