5 κόκκινα κρασιά και ένα σπάνιο ροζέ για τα πρώτα φθινοπωρινά τραπέζια

5 κόκκινα κρασιά και ένα σπάνιο ροζέ για τα πρώτα φθινοπωρινά τραπέζια Facebook Twitter
0

Για τους οινόφιλους, το παρατεταμένο ελληνικό καλοκαίρι είναι πολλές φορές «βασανιστικό», όσον αφορά την κατανάλωση ερυθρών κρασιών. Συχνά ακούμε τσιτάτα όπως «αν δεν βάλω πουλόβερ, δεν ξεκινάω τα κόκκινα», «τζάκι και ερυθρά πάνε πακέτο» κι ένα σωρό παρόμοια. Η αλήθεια είναι ότι όταν ο καιρός ψυχραίνει και τα ελαφριά γεύματα δώσουν τη θέση τους σε πλουσιότερες γεύσεις, τότε ένα ερυθρό κρασί πίνεται πιο ευχάριστα. Εμείς σας προτείνουμε 5 ερυθρά κρασιά που δοκιμάσαμε πρόσφατα και μας άφησαν ιδιαίτερα ευχάριστη «επίγευση». Guest star για το τέλος ένα ροζέ, που θα σας ξεσηκώσει!

ΑΤΜΑ

Αμπελώνες Θυμιόπουλου / Ξινόμαυρο - Μανδηλαριά / 2014

Ο Αποστόλης Θυμιόπουλος είναι δημοφιλής για το Γη & Ουρανός, το μοντέρνο ξινόμαυρο που κερδίζει ολοένα και περισσότερους φίλους της ποικιλίας. Το ΑΤΜΑ είναι η νέα του πρόταση, από τον ευφάνταστο συνδυασμό των στιβαρών ποικιλιών ξινόμαυρου και μανδηλαριάς. Αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων, με νύξεις δέρματος και πιπεριού. Στο στόμα, μαλακές τανίνες, θερμό αλκοόλ και γεμάτη, φρουτώδης γεύση. Πλεονέκτημα η καλή σχέση ποιότητας-τιμής.


ΛΑΓΚΥΡΟΣ

Οινοποιία Τσαντίρη / Φωκιανό - Μανδηλαριά / 2014

Τυπικό χαρμάνι του νοτιοανατολικού Αιγαίου, ο Λάγκυρος είναι ένα ρουστίκ ερυθρό με ικαριώτικο χαρακτήρα. Διακριτικά αρώματα κερασιού και αποξηραμένου δαμάσκηνου. Ελαφρύ σώμα, ευχάριστες τανίνες, καλή οξύτητα και επίγευση με κερασένιο τελείωμα.


ΙΝΙΜΑ ΝΕΓΚΟΣΚΑ

Κατώγι Στροφυλιά / Νεγκόσκα / 2015

Νέα μονοποικιλιακή ετικέτα από το ιστορικό κτήμα του Μετσόβου. Η ποικιλία Νεγκόσκα (πήρε το όνομά της από τη λέξη Νεγκούς, όπως ονομάζεται στα σλάβικα η Νάουσα) χρησιμοποιείται σε χαρμάνια για να μαλακώνει την τραχύτητα του ξινόμαυρου. Η παραγωγή της είναι περιορισμένη και σπάνια τη συναντάμε μόνη της. Φρεσκάδα και φρουτώδης χαρακτήρας, με μαλακές τανίνες και ήπια οξύτητα.


ΛΗΜΝΕΟΝ

Κτήμα Πόρτο Καρράς / Λημνιό / 2013

Αρχαία ελληνική ποικιλία, που το όνομά της μαρτυρά την προέλευσή της από το όμορφο νησί του Αιγαίου (στη Λήμνο, όπου ονομάζεται Καλαμπάκι). Εδώ και αιώνες καλλιεργείται επίσης στη Θράκη, στην ανατολική Μακεδονία και στη Χαλκιδική. Αξίζει, δε, να σημειώσουμε ότι σημαντικοί αμπελώνες με λημνιό υπάρχουν στο Άγιο Όρος. Τα αμπελοτόπια του Κτήματος Καρρά βρίσκονται στην περιοχή όπου σμίγει το όρος Μελίτωνας με το Αιγαίο. Στη μύτη, πικάντικα αρώματα πιπεριού και μπαχαρικών. Στόμα πλούσιο, με μαλακές τανίνες, ήπια οξύτητα κι ευχάριστο τελείωμα.


ΟΡΕΙΒΑΤΗΣ

Οινοποιείο Ακριώτου / Pinot Noir / 2015

Οι προτάσεις της κοσμοπολίτικης ποικιλίας από ελληνικά αμπελοτόπια είναι λιγοστές και πάντα έχουμε να κάνουμε με κρασιά που έχουν ωριμάσει σε βαρέλι. Η οινολόγος Βασιλική Ακριώτου, με σταφύλια από την ορεινή Αιγιαλεία, τόλμησε ένα Pinot Noir δεξαμενής και το αποτέλεσμα είναι πραγματικά φίνο.
 


LE ROSE' natural

Κτήμα Λίγα / Ξινόμαυρο / 2014

«Natural wines» είναι τα κρασιά που προέρχονται από βιολογική (τουλάχιστον) καλλιέργεια και φυσική οινοποίηση, στα οποία έχουν προστεθεί δηλαδή μαγιά, ένζυμα κ.λπ. Επιπλέον, έχουν χαμηλά ή καθόλου θειώδη – η συγκεκριμένη ετικέτα έχει 15 mg/l, έναντι 210 mg/l που προβλέπουν οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η οικογένεια Λίγα από την Πέλλα εφαρμόζει τη μέθοδο Permaculture Masanobu Fukuoka (φυσική αειφόρος καλλιέργεια), αναζητώντας, με φυσικές μεθόδους, πλούτο στο σταφύλι. Παιχνιδιάρικο frisante (από σάκχαρα που ζύμωσαν στη φιάλη), με διακριτικά αρώματα φράουλας, νύξεις ορυκτότητας και ώριμου σταφυλιού. Στο στόμα, μέτρια οξύτητα και ελαφρά τανικό. Ίσως δυσκολευτείτε να βρείτε αυτή την ετικέτα, μια και η μεγαλύτερη ποσότητα από τον περιορισμένο αριθμό φιαλών εξάγεται, όμως πραγματικά αξίζει τον κόπο να γευτείτε αυτό το νόστιμο κρασί.

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ