Κολομβία: Ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες γίνεται χαρτονόμισμα

Κολομβία: Ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες γίνεται χαρτονόμισμα Facebook Twitter
2

Λίγο μετά τον θάνατο του διάσημου και Νομπελίστα συγγραφέα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, στις 17 Απριλίου 2014, η πατρίδα του η Κολομβία αποφάσισε να τιμήσει τη μνήμη του απαθανατίζοντας τη μορφή του σε ένα από τα χαρτονομίσματά της. Με αυτόν τον τρόπο θέλησαν οι Κολομβιανοί να βάλουν το όνομά του στην καθημερινή τους ζωή.


Στις 14 Δεκεμβρίου 2014, η Βουλή των Αντιπροσώπων της χώρας ενέκρινε το νομοσχέδιο που επέτασσε στην Κεντρική Τράπεζα της Κολομβίας να τυπώσει το νόμισμα.


Κι επειδή η φήμη του Μάρκες είναι τόσο εξαπλωμένη στα πέρατα του κόσμου, η κυβέρνηση σχεδίαζε να συνδυάσει την κυκλοφορία του νομίσματος με μία ευρύτερη προβολή, μέσα από τη δημιουργία ιδρυμάτων μελέτης και διάδοσης της ευρύτερης σημασίας της προσωπικότητας του πολυσχιδούς, συγγραφέα και δημοσιογράφου. Με αυτόν τον τρόπο θα έπιανε και τόπο το σχετικό χαρτονόμισμα.


Οι διαδικασίες ξεκίνησαν για τους σχετικούς διαγωνισμούς για τον σχεδιασμό, εκτύπωση και κυκλοφορία του νέου χαρτονομίσματος και τον περασμένο Απρίλιο, η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε πως η μορφή του «Γκάμπο» θα αποτυπώνεται στο νέο χαρτονόμισμα των 100.000 πέσος.


Ωστόσο, έκτοτε μεσολάβησε η υποτίμηση του εθνικού νομίσματος της Κολομβίας, και η αξία του νέου αυτού χαρτονομίσματος θα αντιστοιχούσε μόλις σε 33 δολάρια. Επιπλέον, με την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης, ένα χαρτονόμισμα τόσης αξίας θα ήταν δύσχρηστο, ιδίως σε μία κοινωνία που λίγοι έχουν να δώσουν ρέστα ακόμη κι από ένα χαρτονόμισμα των 50.000 πέσος.


Τελικά, προκειμένου το χαρτονόμισμα αυτό να έχει μεγάλη κυκλοφορία, αποφασίσθηκε να έχει ονομαστική αξία 50.000 και η κυκλοφορία του να συμπέσει με αυτήν των νέων χαρτονομισμάτων των 20.000, που ξανασχεδιάσθηκαν με νέες προδιαγραφές ασφαλείας και τυπωμένες με χρήση της πιο καινοτόμου τεχνολογίας. Μάλιστα για να μην τρομάζει ο αριθμός, το νέο χαρτονόμισμα δεν θα επισημαίνει τα μηδενικά, αλλά η γραφή του θα ακολουθεί την αλφαβητική μορφή, κρατώντας στη μία άκρη την αρχική αριθμητική του σήμανση 50 και τη λέξη MIL (χίλια) και στην άλλη θα αναφέρει ολογράφως το cincuenta mil (πενήντα χιλιάδες).


Η παρουσίαση του νέου χαρτονομίσματος θα γίνει στις 19 Αυγούστου, στη διάρκεια ειδικής τελετής στη Μπογοτά, όπου θα γίνουν γνωστά και τα ειδικά χαρακτηριστικά του νομίσματος.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ κάνει την τεχνητή νοημοσύνη θρησκευτικό ζήτημα στην πρώτη του εγκύκλιο

Διεθνή / Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ κάνει την τεχνητή νοημοσύνη θρησκευτικό ζήτημα στην πρώτη του εγκύκλιο

Στην πρώτη του εγκύκλιο, Magnifica humanitas, ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ προειδοποιεί για την εξουσία των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης, ζητά ισχυρούς κανόνες και συνδέει την AI με την εργασία, τον πόλεμο, την ανισότητα και την ίδια την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
THE LIFO TEAM
ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ

Διεθνή / Σκάνδαλο κακοποίησης παιδιών στη Γαλλία: Ερευνώνται εργαζόμενοι σε δεκάδες νηπιαγωγεία και σχολεία

Η αστυνομία του Παρισιού διερευνά περισσότερες από 100 καταγγελίες για κακομεταχείριση από «επόπτες», αφού δεκάδες γονείς δήλωσαν ότι αγωνίζονταν εδώ και χρόνια για να ληφθούν σοβαρά υπόψη
THE LIFO TEAM
ΕΜΠΟΛΑ ΚΟΝΓΚΟ

Διεθνή / Έμπολα: Δυσκολεύονται να περιορίσουν την επιδημία στο Κονγκό - Πάνω από 900 ύποπτα κρούσματα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι η επιδημία ενέχει «πολύ υψηλό» κίνδυνο για το Κονγκό, αλλά ο κίνδυνος παγκόσμιας εξάπλωσης της νόσου παραμένει χαμηλός
THE LIFO TEAM
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΤΗΣΕΩΝ

Διεθνή / Η Ευρώπη απομακρύνεται από τον κίνδυνο κρίσης στα καύσιμα αεροσκαφών εν μέσω πολέμου στο Ιράν

Παρά τον πόλεμο και τις πιέσεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, αεροπορικές εταιρείες και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εμφανίζονται πλέον καθησυχαστικές για την επάρκεια καυσίμων και την ομαλή διεξαγωγή των καλοκαιρινών πτήσεων
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ FED

Διεθνή / Τραμπ: Βάζει τον δικό του άνθρωπο στη Fed αλλά οι αγορές έχουν άλλα σχέδια

Η επιλογή του για τη νέα ηγεσία της Fed φέρνει προσδοκίες για χαμηλότερα επιτόκια, όμως ο επίμονος πληθωρισμός, ο πόλεμος στο Ιράν και οι πιέσεις των αγορών δυσκολεύουν το σχέδιο του Λευκού Οίκου
THE LIFO TEAM
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ

Διεθνή / Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος είναι καταδικασμένος δολοφόνος και τρομοκράτης»

Το σχόλιο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την αποφυλάκιση του φερόμενου ως αρχηγού της 17 Νοέμβρη, που είχε καταδικαστεί σε 17 φορές ισόβια για τη δράση της οργάνωσης
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Διεθνή / CNN: Δεν αναμένεται να υπογραφεί σήμερα συμφωνία μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ και το Ιράν συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις για μια πιθανή συμφωνία, χωρίς όμως να αναμένεται η υπογραφή της σήμερα, καθώς παραμένουν ανοιχτά κρίσιμα ζητήματα γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα και τις κυρώσεις
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια