Οι επιστήμονες προειδοποιούν: Επικίνδυνη για τα παιδιά η ενασχόληση με tablet και iPad

Οι επιστήμονες προειδοποιούν: Επικίνδυνη για τα παιδιά η ενασχόληση με tablet και iPad Facebook Twitter
1

Εμπόδιο στην ανάπτυξη των μυών και των οστών στα μικρά παιδιά μπορεί να αποτελεί η υπερβολική ενασχόληση με τα tablet, τα iPad και τις άλλες ψηφιακές συσκευές με οθόνες αφής, προειδοποιούν επιστήμονες από την Αυστραλία.


Τα προκαταρκτικά ευρήματα μελέτης, που έχουν αρχίσει εδώ και 5 χρόνια, αποκαλύπτουν πως, όταν τα παιδιά παίζουν με κανονικά παιχνίδια κινούν - σε διάστημα 15 λεπτών - τα χέρια τους 6 φορές περισσότερο απ' ότι όταν βλέπουν τηλεόραση και 3 φορές περισσότερο απ' ότι όταν παίζουν στο tablet. Τα παιδιά που παίζουν με παιχνίδια κινούν, επίσης, ολόκληρο το σώμα τους 2 φορές περισσότερο απ' ότι όταν χρησιμοποιούν το iPad και 3 φορές περισσότερο απ' ό,τι όταν βλέπουν τηλεόραση.


Σύμφωνα με τον Γιώργο Γουδέβενο, φυσικοθεραπευτή, Dr manual medicine αρθρώσεων και σπονδυλικής στήλης, επιστημονικό συνεργάτη του Πανεπιστημίου Κρήτης, το φαινόμενο λέγεται i-posture. «Τα σημερινά παιδιά περνούν περισσότερες ώρες καθισμένα απ' ότι τρέχοντας, με αποτέλεσμα να μην έχουν αντίληψη του χώρου. Επιπλέον το παιχνίδι σε καθιστή θέση κατά κανόνα συνοδεύεται από κακή στάση σώματος, που μπορεί να προκαλέσει πόνους».


Όλο και περισσότερα παιδιά στις αναπτυγμένες κοινωνίες εξοικειώνονται από πολύ νωρίς με τις συσκευές νέας τεχνολογίας, κάτι που προοιωνίζει ότι η διεθνής επιστημονική κοινότητα θα κληθεί να ασχοληθεί με την αντιμετώπιση των αλλαγών και των επιδράσεων στο ανθρώπινο σώμα και στον οργανισμό, πριν αυτές εγκατασταθούν μόνιμα. Ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία από πολύ πρόσφατη έρευνα του Οργανισμού IDC, Research Report, που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2016 στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε άτομα ηλικίας 18-44 ετών, σε δείγμα 7.446 ατόμων τυχαίου πληθυσμού, χρηστών iPhone και android smartphones, με στόχο τη σχέση χρήση κινητών και κοινωνικής σύνδεσης.


Ιδιαίτερα στην ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών, η χρήση είναι:


* 38% text/μήνυμα
* 40% ομιλία στο τηλέφωνο
* 34% μηνύματα στο Facebook
* 34% E-mail
* 39% Έλεγχος Facebook και Twitter


Επίσης στις ίδιες ηλικίες 4 στους 5 χρήστες ελέγχουν το κινητό τους τηλέφωνο αμέσως μόλις ξυπνήσουν:


* 89% μέσα σε 15 λεπτά
* 74% άμεσα
* 54% άμεσα (ξυπνητήρι)

«Ένα επιπλέον στοιχείο, το οποίο καταδεικνύει η εν λόγω έρευνα, είναι ο χρόνος μη επαφής με τις συγκεκριμένες συσκευές, ο οποίος περιορίζεται σε μόνο 2 ώρες συν τις ώρες του ύπνου» επισημαίνει ο κ. Γουδέβενος. «Και μπορεί η εν λόγω έρευνα να αναφέρεται σε νέους ενήλικες, αλλά αυτοί οι νέοι ενήλικες, ως παιδιά, μεγάλωσαν παίζοντας με αυτές τις συσκευές». Οι γυναίκες, πάντως, κάνουν 10% περισσότερη χρήση από ό,τι οι άντρες.


Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα, η χρήση smartphones και tablet, στις Η.Π.Α. ήταν:
* 2012: 155,5 εκατομμύρια, 49,4%
* 2013: 181,4 εκατομμύρια, 57,3%
* 2017 (πρόβλεψη): 222,4 εκατομμύρια, 67,8%


Η εμβιομηχανική - φυσικοθεραπεία, λαμβάνοντας υπόψη τις φυσιολογικές κινήσεις και τις στάσεις του μυϊκού συστήματος που παραβιάζονται, παραθέτει οδηγίες και συμβουλές για την σωστή εργονομική χρήση τους, καθώς και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που μπορεί να παρουσιαστούν.


Προβλήματα, όπως πόνος στον αυχένα και στην πλάτη, κύφωση, μονόπλευρη στάση του σώματος, δυσκαμψία και μελλοντικές σημαντικές αλλαγές σε βαθύτερες δομές, όπως οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι, οι σπόνδυλοι, τα νεύρα της σπονδυλικής στήλης, καθώς και το μυϊκό - μηχανικό σύστημα όλου του σώματος. «Το κεφάλι και ο αυχένας σε παρατεταμένη χρονικά κάμψη προκαλεί αλλαγή των φυσιολογικών καμπυλών και επιβαρύνει μέχρι και 6 φορές τη σπονδυλική στήλη» τονίζει ο διακεκριμένος φυσιοθεραπευτής και δίνει οδηγίες αντιμετώπισης:


* Συχνά μικρά διαλείμματα
* Ποικιλία θέσεων χρήσης
* Καλός φωτισμός
* Διατατικές ασκήσεις
* Ορθοσωμικές ασκήσεις
* Εργονομικές διορθώσεις στην καρέκλα του γραφείου και στην οδήγηση
* Χαμηλής έντασης αεροβική άσκηση (περπάτημα, στατικό ποδήλατο)
* Ασκήσεις ενδυνάμωσης σταθεροποιών μυών της σπονδυλικής στήλης MedX
* Ελλειπτικό μηχάνημα - stepper
* Υδροθεραπεία (κολύμβηση και ασκήσεις στο νερό)
* Φυσικοθεραπεία - Χειροπρακτική
* Εργομετρικός έλεγχος

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η σχέση των Ελλήνων με το τατουάζ

Guest Editors / To 17% των Ελλήνων έχει τατουάζ. Γιατί το κάνουν;

Ποιος αποφασίζει τελικά για το σώμα μας; Το άτομο ή οι κοινωνικοί κανόνες; Με αφορμή νέα πανελλαδική έρευνα, ο Γιάννης Κωνσταντινίδης, αναπληρωτής καθηγητής στο ΠΑΜΑΚ, παρουσιάζει τα δεδομένα και αναλύει τι αλλάζει στην ελληνική κοινωνία και τι παραμένει ίδιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Πώς ντύνεται και οργανώνει τη ζωή του ένα τυφλό άτομο;

Ζούμε, ρε! / Πώς ντύνεται και οργανώνει τη ζωή του ένα τυφλό άτομο;

Πώς η μόδα μπορεί να γίνει σύμμαχος της αυτονομίας; Πώς επιλέγεις ρούχα όταν είσαι τυφλός; Η σχεδιάστρια Ευγενία Μητροσύλη μιλά για την προσβασιμότητα, την τεχνολογία και τη δύναμη της ορατότητας.
ΧΡΥΣΕΛΛΑ ΛΑΓΑΡΙΑ | ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΣΑΤΣΟΣ
Mπήκαμε πρώτοι στο ολοκαίνουργιο Κλακάζ

Sneak preview / Aυτό είναι το «Κλακάζ», το νέο μαγαζί της Αβραμιώτου. Προβλέπεται γ^%μάτο.

Πάνω στις στάχτες του six d.o.g.s., στην Αβραμιώτου πάντα, γεννιέται η νέα, ενδιαφέρουσα κόλαση του Κωνσταντίνου Δαγριτζίκου. Είναι πολυεπίπεδη, ποικιλόμορφη και γεμάτη ενέργεια. Την βλέπετε πρώτοι.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Ο Μάικλ Τζόρνταν κάποτε έπαιξε μπάσκετ στα Πατήσια

Αθλητισμός / Ο Μάικλ Τζόρνταν κάποτε έπαιξε μπάσκετ στα Πατήσια

Μπήκαμε στο πρώτο κλειστό γήπεδο μπάσκετ που φτιάχτηκε στην Ελλάδα και θυμηθήκαμε γιατί ο Σπόρτιγκ ήταν, είναι και θα είναι μία από τις σπουδαιότερες ομάδες της χώρας, ανεξάρτητα από την κατηγορία στην οποία αγωνίζεται.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
Πώς φροντίζεις 600 κυψέλες στο νησί της Καρπάθου;

Lifo Picks / Με θυμάρι, δεντρολίβανο και αγριολούλουδα, χιλιάδες μέλισσες στην Κάρπαθο φτιάχνουν το μέλι του Βαγγέλη

Ο μελισσοκόμος Βαγγέλης Γεργατσούλης μας ξεναγεί σε κάθε βήμα της διαδικασίας, από τη φροντίδα των κυψελών μέχρι την εξαγωγή και την προετοιμασία του λαχταριστού μελιού.
THE LIFO TEAM
Swedish Death Cleaning: Αν πέθαινες αύριο, τι θα άφηνες πίσω σου;

Living / Swedish Death Cleaning: Αν πέθαινες αύριο, τι θα άφηνες πίσω σου;

Δεν είναι μόδα, ούτε μια μακάβρια συνήθεια, αλλά μια απρόσμενα πρακτική μέθοδος για να κάνεις ουσιαστικό ξεσκαρτάρισμα: να απαλλαγείς από αντικείμενα που δεν χρειάζεσαι, να βάλεις σε τάξη τις υποχρεώσεις σου.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Ο νέος σταρ της βρετανικής κηπουρικής δεν πουλά μόνο φυτά, αλλά έναν ολόκληρο τρόπο να βλέπεις τον κόσμο

Περιβάλλον / Ο νέος σταρ της βρετανικής κηπουρικής δεν πουλά μόνο φυτά, αλλά έναν ολόκληρο τρόπο να βλέπεις τον κόσμο

Με το άνοιγμα του Field Nursery, ο Jonny Bruce αναδεικνύεται σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα νέα πρόσωπα της βρετανικής κηπουρικής, φέρνοντας μαζί του μια ιδέα του κήπου που ενώνει αισθητική, οικολογία και τρόπο ζωής.
THE LIFO TEAM
Το πορτρέτο του Πάνου, σκλάβου του BDSM και queer

Σχέσεις / Το πορτρέτο του Πάνου, σκλάβου του BDSM

Μια αποκαλυπτική κουβέντα με έναν sub (υποτακτικό ή «σκλάβο») για μία από τις πιο ακραίες ερωτικές πρακτικές και την κουλτούρα της, το ζητούμενο της οποίας, όσο σκληροπυρηνική κι αν φαντάζει, παραμένει το ίδιο: η αγάπη. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Tο βραζιλιάνικο Ζίου Ζίτσου είναι το νέο fitness trend της πόλης

Living / Tο βραζιλιάνικο Ζίου Ζίτσου είναι το νέο fitness trend της πόλης

Μια ευγενική πολεμική τέχνη που δεν είναι μόνο αυτοάμυνα·γυμνάζει σώμα και μυαλό, προσφέρει αυτοπεποίθηση και ψυχική ηρεμία και γίνεται ολοένα πιο δημοφιλής όχι μόνο στους ενήλικες αλλά και στα παιδιά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΔΡΙΒΑ
Φτιάξαμε ινσταγκραμικούς κήπους. Ξοδέψαμε περιουσίες. Τώρα μαράθηκαν όλα.

Living / Φτιάξαμε ινσταγκραμικούς κήπους. Ξοδέψαμε περιουσίες. Τώρα μαράθηκαν όλα.

Εκτός από τάση και διακόσμηση, τα φυτά είναι ζωντανοί οργανισμοί που δύσκολα επιβιώνουν στις κλιματικές συνθήκες της Αθήνας. Και αυτό δεν θα σου το πει κανείς στους χώρους που θα τα αγοράσεις.
M. HULOT

σχόλια

1 σχόλια
Χμμμ... Κοροιδευόμαστε; Τα ίδια προβλήματα απέχτησα και εγώ που μεγάλωσα σε εποχή χωρίς pc,tablet και κινητά... Το διάβασμα βιβλίων και το γράψιμο μου προκάλεσε σκολίωση από τα 11, τρομεροούς πόνοι στην πλάτη και φυσική κατάσταση μηδέν. Ολη την ώρα ήμουν με ένα βιβλίο στο χέρι ή έστω ένα comic.