Βγες έξω επιτέλους!

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
0
  • Minnie The MoocherΌλη μέρα με τζαζ και μυστήριο. Στον πεζόδρομο της οδού Τσακάλωφ στο Κολωνάκι τη ματιά σου θα τραβήξει η μαύρη γυαλιστερή πρόσοψη του νέου, ολοκαίνουργιου, all day bar με την ονομασία Minnie The Moocher ή «Μίνι η Tρακαδόρισσα», όνομα δανεισμένο από την ιστορία της τζαζ. «Πολύ λίγα τραγούδια έχουν περάσει από γενιά σε γενιά και ειδικά με τον τρόπο που το συγκεκριμένο τραγούδι το έχει κάνει στην πάροδο των δεκαετιών μέχρι σήμερα, που "όλοι" λίγο-πολύ το γνωρίζουν και αναπολούν τον αξέχαστο ρυθμό του στο άκουσμα και μόνο του τίτλου του. Ερμηνευμένο αρχικά από την μπάντα του Καμπ Κάλογουεϊ, το τραγούδι που πούλησε πάνω από 1 εκατ. αντίτυπα γράφτηκε την εποχή της ποτοαπαγόρευσης στην Αμερική (1931) και, ενώ αναδεικνύει τη μουσική ιδιοφυΐα του τραγουδιστή, ταυτόχρονα γίνεται προπομπός για τον ορχηστρικό, σουίνγκ και τζαζ ρυθμό που κατέκλυσε τα μουσικά ρεύματα διεθνώς και θα είναι πάντα επίκαιρος». Με αυτή την εισαγωγή ο κατάλογος σε βάζει αμέσως στη φιλοσοφία του πολύ όμορφου μαγαζιού, όπου πλέον η Μίνι έχει προσωποποιηθεί σε ένα ναζιάρικο, σέξι και αυθάδικο κοκκινομάλλικο καρτούν. Κομψός, ατμοσφαιρικός χώρος, με διακόσμηση εξαιρετικά καλόγουστη, που σε ταξιδεύει ονειρικά πίσω στον χρόνο, την εποχή της ποτοαπαγόρευσης. Δερμάτινα καθίσματα, μικρά μαύρα τραπέζια, ξύλινη μπάρα, εντυπωσιακή γύψινη οροφή, φωτισμός μυστηριώδης και μουσικά ακούσματα τζαζ, φανκ και σουίνγκ που συμπλήρωναν το σκηνικό των μπαρ στο Σικάγο την εποχή που το αλκοόλ απαγορευόταν. Μου αρέσει που εδώ η έξοδός σου αποκτά συνωμοτικό στυλ. Θα πιεις το ποτό σου ή κάποιο κρασί από τις καλές και προσιτές προτάσεις της οινικής λίστας και θα το συνοδέψεις με πράσινη σαλάτα, σερβιρισμένη σε βαθύ κολονάτο ποτήρι, ή με ποικιλία τυριών. Η Μίνι σε περιμένει από το πρωί για καφέ και σνακ. Ένας χώρος που φέρνει έναν διαφορετικό αέρα στο Κολωνάκι. ☛ Minnie The Moocher, Τσακάλωφ 6, Κολωνάκι, 210 3641686.
  • Ιστορίες καθημερινής νοστιμιάς. Το παλιό Tike στην Κηφισιά, που είχε αναδείξει πριν από μερικά χρόνια το κεμπάπ, άλλαξε χέρια και εμφάνιση. Ο νέος ιδιοκτήτης, ο Κώστας Βακιρτζής -γνωστός από τα μαγαζιά του Κίτρινο Ποδήλατο, Πλους Ποδηλάτου- χάρισε νέα πνοή στον χώρο. Και το όνομα αυτού «Yellow». Ρόδες και τιμόνια από ποδήλατα σε διάφορα σημεία δίνουν το στίγμα. Το ολοκαίνουργιο μαγαζί είναι πανέμορφο. Ένα φιλόξενο, καλόγουστο σπίτι με πολλές γωνιές με διαφορετικά έπιπλα, ωραία υφάσματα, δύο τζάκια, τραπεζαρίες και όμορφα αντικείμενα που δένουν όλα αρμονικά. Η μεγάλη σάλα γίνεται ένα με τον καταπράσινο κήπο που σφύζει από κόσμο, με το που μύρισε, απότομα, καλοκαίρι. Παίρνω θέση κάτω από τα δέντρα και χαζεύω το μενού που έχει στήσει ο σεφ Βασίλης Αλβανίδης. Προτάσεις απλές, ξεκάθαρες, με τιμές που δεν προβληματίζουν. «Σερβίρουμε σπιτικό φαγητό με ποιοτικά υλικά» λέει ο σεφ και προσθέτει «το ψωμί το φτιάχνουμε καθημερινά στον φούρνο μας». Πράγματι, δοκίμασα τα ψωμάκια, που είναι σκέτη αμαρτία. Το ίδιο ωραία και καλοφτιαγμένη είναι η πίτσα μαργαρίτα με ιδανική ποσότητα σάλτσας ντομάτας, μοτσαρέλα και βασιλικό που ευωδιάζει σε κάθε μπουκιά (€9). Μου άρεσαν τα πουγκάκια με φιόγκο γεμισμένα με γαριδούλες, λαχανικά και κρέμα τυριού (€10,80). Τραγανά απέξω και με πληθωρική γέμιση, συνοδεύονται από μια ωραία γλυκοκαυτερή σάλτσα που φτιάχνει ο σεφ και που εύκολα μου δίνει τη συνταγή της. Τα τραγανά στικ από κολοκυθάκια (€5) τρώγονται ευχάριστα. Κολλάς μαζί τους. Τα αχνιστά μύδια (€7,00) ακολουθούν την κλασική μαγειρική προσέγγιση. Το κριθαράκι με γαρίδες και φινόκιο (€15), μαγειρεμένο τέλεια σε ζωμό μπισκ, εκφράζει τη θαλασσινή νοστιμιά στο φουλ. Ο Βασίλης στο μενού ακολουθεί τη συνέχεια των εποχών και μαγειρεύει με την ψυχή του. Την παράσταση έκλεψε το σουφλέ σοκολάτας που συνοδεύεται με παγωτό βανίλια (€7) που είναι αληθινό, έτσι όπως πρέπει να είναι. Μόλις το έκοψα, η ζεστή, λιμπιστική σοκολάτα άρχισε να ρέει ηδονικά, σκορπίζοντας τη χαρακτηριστική ευωδιά της. Το Yellow ήδη έγινε το στέκι των Β.Π και σε υποδέχεται από το πρωί για πρωινό με τάρτες, σάντουιτς και γλυκά. Θα ήθελα, όμως, να βελτιωθεί η λίστα κρασιών και να χαλαρώσουν οι τιμές της. ☛ Yellow, Κρήτης 27 & Χαριλάου Τρικούπη, Κηφισιά, 210 4137910.
Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Yellow
  • AleriaΔημιουργικότητα με παραδοσιακή έμπνευση. Το σπανακόρυζο είναι ένα από τα πιάτα-υπογραφή της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας. Ταυτόχρονα, είναι και ένας από τους πρωταγωνιστές των παιδικών αναμνήσεων, που φέρνουν σε πρώτο πλάνο την κουζίνα εκείνη που στην ελληνική... νέο-γκουρμέ ορολογία έχει ονομαστεί «μαμαδίστικη». Όπως και να 'χει, τα κεφτεδάκια από μπραντάδα μπακαλιάρου που συνοδεύονται από σπανακόρυζο και πικάντικη μαγιονέζα από σπιτικό πελτέ φτιάχνουν ένα πιάτο του οποίου η γεύση σε συγκλονίζει και καταγράφεται αυτόματα στη γευστική μνήμη. Γκίκας ΞενάκηςΟ σεφ Γκίκας Ξενάκης, στο εστιατόριο Aleria, εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο τη νέα ελληνική κουζίνα. Αντλεί έμπνευση από τη γαστρονομική μας παράδοση και με διάθεση πειραματισμού και μοντέρνων τεχνικών μαγειρεύει με κέφι και φρεσκάδα. Τα άγρια μανιτάρια ραγού πάνω σε τραχανότο με κρέμα μαϊντανού είναι ένα γευστικό πιάτο που απολαμβάνεις την κάθε μπουκιά του. Δεν θέλεις να τελειώσει. Στο ίδιο πετυχημένο γευστικό μήκος αποδεικνύεται και το εξαιρετικό καπνιστό χέλι που κοντράρει ισορροπημένα με τον πουρέ από γλυκιά κολοκύθα, φρέσκο κρεμμύδι και τη διακριτική γλύκα που βγάζει το ραβέντι. Δεν είναι το μοναδικό πιάτο στο μενού στο οποίο πρωταγωνιστούν τα φρέσκα υλικά και οι σωστές δόσεις δημιουργικότητας. Εδώ χαίρεσαι να τρως και με τα μάτια, μια και τα πιάτα είναι σαν ζωγραφικοί πίνακες. Ο επίλογος «γράφεται» με το γλυκό-υπογραφή του Γκίκα, το ρυζόγαλο πικρής σοκολάτας με μους από λευκό ρυζόγαλο, αρωματισμένο με κανέλα και σορμπέ λεμόνι. Ένας ύμνος στα ελληνικά γλυκά. Όλο αυτό το παιχνίδι της γεύσης το χαίρεσαι στο Aleria, σε ένα εντυπωσιακά αναπαλαιωμένο, με αρτίστικη διάθεση νεοκλασικό σπίτι. Και μαζί, μια ατμοσφαιρική αυλή-εικόνα καλοκαιρινής όασης. ☛ Aleria, Μεγ. Αλεξάνδρου 57, Μεταξουργείο, 210 5222633.
Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Aleria
  • ΘαλασσινόςKλασική θαλασσινή αξία. Τώρα που μύρισε καλοκαίρι η καταπράσινη αυλή του Θαλασσινού στις Τζιτζιφιές είναι μια όαση. Η γειτονιά ήσυχη, διατηρεί την αύρα άλλων εποχών. Παίρνω θέση και απολαμβάνω τη σπιτική φροντίδα που υπάρχει με τα λευκά τραπεζομάντηλα και τα μικρά πιατάκια με την ποικιλία από αλίπαστα που θα σιγοντάρουν το ούζο. Ο Γιώργος, ο ιδιοκτήτης, δεν αφήνει τίποτα στην τύχη του. Θα φέρει χταποδάκι ψημένο στα κάρβουνα, με μαστιχωτή σάρκα. Εντυπωσιακή είναι η φουσκωτή χορτόπιτα μόλις βγει από τον φούρνο. Το φρέσκο ψάρι από τις Κυκλάδες έρχεται ψημένο όπως πρέπει, με τους ευωδιαστούς χυμούς του. Ο Θαλασσινός συγκαταλέγεται στα ψαρομάγαζα που είναι κλασική αξία. ☛ Θαλασσινός, Ηρακλέους & Λυσικράτους 32, Τζιτζιφιές, 210 9404518.

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ