Ολλανδία: Δρόμος που φωσφορίζει τέθηκε σε κυκλοφορία

Ολλανδία: Δρόμος που φωσφορίζει τέθηκε σε κυκλοφορία Facebook Twitter
7

Η ιδέα για την ύπαρξη ενός δρόμου που φωσφορίζει τη νύχτα, ο οποίος μόλις έκανε την εμφάνισή του σε ένα τμήμα εθνικής οδού στην Ολλανδία, είναι μια απλή λύση υποδομής για ένα πρόσθετο μέτρο ασφάλειας αλλά και εξοικονόμησης ενέργειας.

Την ιδέα αλλά και την υλοποίηση του δρόμου που φωσφορίζει ανέλαβε το 2012 το ολλανδικό σχεδιαστικό γραφείο Studio Roosegaarde, το οποίο μέσα σε δυο χρόνια ξεπέρασε όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια και μόλις εχθές παρουσίασε την -κυριολεκτικά- λαμπρή ιδέα του!

Πρόκειται για ένα τμήμα 500 μέτρων στον αυτοκινητόδρομο N329, όπου οι διαχωριστικές λωρίδες του δρόμου είναι στρωμένες με ένα ειδικό φωτο-απορροφητικό υλικό, που φωσφορίζει έντονα τη νύχτα, επί οκτώ συνεχόμενες ώρες, αντικαθιστώντας τα φώτα του αυτοκινητοδρόμου. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, το φως "φορτίζει" το υλικό, προετοιμάζοντάς το για το επόμενο βράδυ.

Οι "έξυπνες" οδικές σημάνσεις που φωσφορίζουν τη νύχτα

Το φιλόδοξο σχέδιο, περιλαμβάνει, σε επόμενο στάδιο, την ύπαρξη "έξυπνων" φωσφοριζέ οδικών σημάνσεων που θα προσαρμόζουν το σχήμα τους, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, τους επικείμενους κινδύνους ή οδικά έργα, προειδοποιώντας τους διερχόμενους νυχτερινούς οδηγούς.

Όπως αναφέρει το Wired, τα τοπικά μέσα περιέγραψαν την εμπειρία οδήγησης στον "φωσφοριζέ δρόμο" ως εξής: "μοιάζει σαν να οδηγείς μέσα σε ένα παραμύθι".

 

7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ ΙΡΑΝ

Διεθνή / WSJ: Οι ΗΠΑ προειδοποιούν για πιθανές νέες σφοδρές επιθέσεις στο Ιράν μετά τις ενδιάμεσες εκλογές

Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αμερικανικές και ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις προετοιμάζονται για πιθανά πλήγματα με στόχο να αναγκάσουν την Τεχεράνη να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων
THE LIFO TEAM
ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΣΡΑΗΛ ΜΠΕΝΙΑΜΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ

Διεθνή / Εκλογές στο Ισραήλ: Τα τέσσερα σενάρια μέσω των οποίων θα μπορούσε να ξεπεραστεί το αδιέξοδο

Σε πολιτικό αδιέξοδο οδηγούνται οι εκλογές στο Ισραήλ, καθώς ούτε ο Νετανιάχου ούτε ο βασικός αντίπαλός του, Άιζενκοτ, φαίνεται να εξασφαλίζουν την απαιτούμενη πλειοψηφία για τον σχηματισμό κυβέρνησης
THE LIFO TEAM

σχόλια

5 σχόλια
Γιατί παιδεύονται; Ας έρθουν στην Κρήτη να οδηγήσουν βροχερή νύχτα στον ΒΟΑΚ να δουν πως είναι να οδηγείς σε παραμύθι....εφιαλτικό!!!Όλος ο κόσμος κάνει το παν για να κάνει την οδήγηση πιο ασφαλή, εμείς εδώ στην Μπανανία, το μόνο που κάνουμε είναι να προσθέτουμε φόρους και χαράτσια στους εποχούμενους. Ως πότε;
χαχαχα, στην Ελλάδα, βάφουμε τις διαβάσεις με απλό χρώμα για τους τοίχους οπότε και ξεβάφουν μετά από κανά μήνα. Επειδή, το ειδικό χρώμα με διάρκεια είναι ακριβό.