Ολλανδία: Δρόμος που φωσφορίζει τέθηκε σε κυκλοφορία

Ολλανδία: Δρόμος που φωσφορίζει τέθηκε σε κυκλοφορία Facebook Twitter
7

Η ιδέα για την ύπαρξη ενός δρόμου που φωσφορίζει τη νύχτα, ο οποίος μόλις έκανε την εμφάνισή του σε ένα τμήμα εθνικής οδού στην Ολλανδία, είναι μια απλή λύση υποδομής για ένα πρόσθετο μέτρο ασφάλειας αλλά και εξοικονόμησης ενέργειας.

Την ιδέα αλλά και την υλοποίηση του δρόμου που φωσφορίζει ανέλαβε το 2012 το ολλανδικό σχεδιαστικό γραφείο Studio Roosegaarde, το οποίο μέσα σε δυο χρόνια ξεπέρασε όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια και μόλις εχθές παρουσίασε την -κυριολεκτικά- λαμπρή ιδέα του!

Πρόκειται για ένα τμήμα 500 μέτρων στον αυτοκινητόδρομο N329, όπου οι διαχωριστικές λωρίδες του δρόμου είναι στρωμένες με ένα ειδικό φωτο-απορροφητικό υλικό, που φωσφορίζει έντονα τη νύχτα, επί οκτώ συνεχόμενες ώρες, αντικαθιστώντας τα φώτα του αυτοκινητοδρόμου. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, το φως "φορτίζει" το υλικό, προετοιμάζοντάς το για το επόμενο βράδυ.

Οι "έξυπνες" οδικές σημάνσεις που φωσφορίζουν τη νύχτα

Το φιλόδοξο σχέδιο, περιλαμβάνει, σε επόμενο στάδιο, την ύπαρξη "έξυπνων" φωσφοριζέ οδικών σημάνσεων που θα προσαρμόζουν το σχήμα τους, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, τους επικείμενους κινδύνους ή οδικά έργα, προειδοποιώντας τους διερχόμενους νυχτερινούς οδηγούς.

Όπως αναφέρει το Wired, τα τοπικά μέσα περιέγραψαν την εμπειρία οδήγησης στον "φωσφοριζέ δρόμο" ως εξής: "μοιάζει σαν να οδηγείς μέσα σε ένα παραμύθι".

 

7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πνευμονική πανώλη στη Ρωσία: Τι γνωρίζουμε και ποιος είναι ο κίνδυνος για την Ευρώπη;

Διεθνή / Πνευμονική πανώλη στη Ρωσία: Τι έχει γίνει γνωστό και ποιος είναι ο κίνδυνος για την Ευρώπη;

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) δήλωσε ότι «παρακολουθεί στενά την κατάσταση» και βρίσκεται σε επικοινωνία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
THE LIFO TEAM
ΠΑΝΩΛΗ ΡΩΣΙΑ ΜΟΛΥΝΣΗ ΣΙΒΗΡΙΑ

Διεθνή / Πανώλη: Καμία μόλυνση στις επαφές της 27χρονης που πέθανε στη Σιβηρία, αναφέρει η Ρωσία

Οι εκτεταμένες ιατρικές εξετάσεις έδειξαν επιπλέον ότι κανένας μικροοργανισμός που σχετίζεται με τα επαγγελματικά της καθήκοντα, δεν εντοπίστηκε στο σώμα της θανούσας
THE LIFO TEAM

σχόλια

5 σχόλια
Γιατί παιδεύονται; Ας έρθουν στην Κρήτη να οδηγήσουν βροχερή νύχτα στον ΒΟΑΚ να δουν πως είναι να οδηγείς σε παραμύθι....εφιαλτικό!!!Όλος ο κόσμος κάνει το παν για να κάνει την οδήγηση πιο ασφαλή, εμείς εδώ στην Μπανανία, το μόνο που κάνουμε είναι να προσθέτουμε φόρους και χαράτσια στους εποχούμενους. Ως πότε;
χαχαχα, στην Ελλάδα, βάφουμε τις διαβάσεις με απλό χρώμα για τους τοίχους οπότε και ξεβάφουν μετά από κανά μήνα. Επειδή, το ειδικό χρώμα με διάρκεια είναι ακριβό.