«Αρνηθήκαμε να γίνουμε συνένοχοι»: Πρώην στέλεχος του «60 Minutes» καταγγέλλει πιέσεις στο CBS

«Αρνηθήκαμε να γίνουμε συνένοχοι»: Πρώην στέλεχος του «60 Minutes» καταγγέλλει πιέσεις στο CBS Facebook Twitter
Ο Νικ Μπίλτον, νέος executive producer του «60 Minutes», βρίσκεται πλέον στο κέντρο της κρίσης που πρώην στελέχη περιγράφουν ως ξήλωμα της δημοσιογραφικής ταυτότητας της εκπομπής. φωτ: Getty Images
0

«Μας είπαν να φύγουμε επειδή επιμέναμε να κάνουμε τη δουλειά μας». Με αυτή τη φράση ο Γκάι Καμπανίλε (Guy Campanile), πρώην διευθυντής σύνταξης του «60 Minutes», που εργάστηκε 34 χρόνια στο CBS News, μίλησε για πρώτη φορά για την απόλυσή του και για το κύμα απομακρύνσεων που μέσα σε λίγους μήνες άλλαξε ριζικά μία από τις ιστορικότερες ενημερωτικές εκπομπές της αμερικανικής τηλεόρασης.

«Αρνηθήκαμε να γίνουμε συνένοχοι»: Πρώην στέλεχος του «60 Minutes» καταγγέλλει πιέσεις στο CBS Facebook Twitter
Η παλιά ομάδα του «60 Minutes», πριν από τις αποχωρήσεις και τις αλλαγές που άνοιξαν τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων χρόνων στην ιστορική εκπομπή του CBS. Φωτ.: Jai Lennard

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο Καμπανίλε υποστηρίζει ότι ο ίδιος και συνάδελφοί του αρνήθηκαν να εντάξουν στα ρεπορτάζ τους ανεπιβεβαίωτους ισχυρισμούς ή θέσεις του Λευκού Οίκου που δεν μπορούσαν να τεκμηριώσουν. Αναφέρει ακόμη ότι αντέδρασαν όταν τους ζητήθηκε να πάρουν συνεντεύξεις που είχε οργανώσει η κυβέρνηση και ότι επέμεναν να κάνουν τις πιο δύσκολες ερωτήσεις σε πολιτικούς και επιχειρηματίες, ακόμη και στους ίδιους τους προϊσταμένους τους.

Αναφέρει ονομαστικά την Τάνια Σάιμον, τον Ντράγκαν Μιχαΐλοβιτς, τον Μάθιου Πόλεβοϊ, τον Σκοτ Πέλεϊ, τη Σάριν Αλφόνσι και τη Σεσίλια Βέγκα ως ανθρώπους που, όπως γράφει, «αρνήθηκαν να γίνουν συνένοχοι στην καταστροφή» του «60 Minutes». «Δεν θα διακυβεύαμε τις αρχές ή την υπόληψή μας», σημειώνει.

Ο Καμπανίλε απολύθηκε τον Μάιο, μαζί με άλλα στελέχη και δημοσιογράφους του «60 Minutes», όταν η νέα διοίκηση ξεκίνησε τις μεγάλες αλλαγές στην εκπομπή. Λίγο αργότερα απολύθηκε και ο Σκοτ Πέλεϊ, έπειτα από ανοιχτή σύγκρουση με τη νέα ηγεσία. Ο Πέλεϊ είχε κατηγορήσει τη Μπάρι Γουάις, επικεφαλής σύνταξης του CBS News, ότι «δολοφονεί» το «60 Minutes».

Η κριτική του Καμπανίλε δεν σταματά στις απολύσεις. Περιγράφει μια τηλεοπτική δημοσιογραφία που, κατά τη γνώμη του, ενδιαφέρεται όλο και περισσότερο για το πώς παρουσιάζεται μια είδηση και όλο και λιγότερο για το πώς ερευνάται: υπερβολή ακόμη και στα μικρότερα θέματα, εμμονή με ό,τι μπορεί να γίνει θέμα στο διαδίκτυο μέσα στις επόμενες ώρες, παρουσιαστές με λίγη εμπειρία αλλά «εξαιρετικά κουρέματα» και influencers ή διαδικτυακοί σχολιαστές που αυτοπαρουσιάζονται ως δημοσιογράφοι και φτάνουν να παίρνουν κρίσιμες αποφάσεις σε μεγάλους ειδησεογραφικούς οργανισμούς. Τα γεγονότα, γράφει, αντιμετωπίζονται όλο και περισσότερο σαν πιάτα σε μπουφέ, από τα οποία ο καθένας διαλέγει ανάλογα με τις πολιτικές και ιδεολογικές του προτιμήσεις.

«Αρνηθήκαμε να γίνουμε συνένοχοι»: Πρώην στέλεχος του «60 Minutes» καταγγέλλει πιέσεις στο CBS Facebook Twitter
Λεζάντα: Η νέα ομάδα του «60 Minutes», φωτογραφημένη στο Oyster Bar του Grand Central Station, λίγο πριν από την πρεμιέρα της 59ης σεζόν την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου. Φωτ.: Mark Seliger / CBS News

Η ανάρτηση του Καμπανίλε έρχεται λίγες ημέρες πριν από την πρεμιέρα της 59ης σεζόν του «60 Minutes», την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου. Εκτελεστικός παραγωγός είναι πλέον ο Νικ Μπίλτον, τον οποίο η Μπάρι Γουάις επέλεξε τον Μάιο για να αναλάβει την εκπομπή. Ο Μπίλτον, πρώην δημοσιογράφος των New York Times και του Vanity Fair, συγγραφέας και δημιουργός ντοκιμαντέρ, είναι μόλις ο πέμπτος εκτελεστικός παραγωγός στην ιστορία του «60 Minutes». Προηγουμένως δεν είχε διευθύνει τηλεοπτικό ειδησεογραφικό πρόγραμμα αντίστοιχης κλίμακας.

Η νέα διοίκηση έχει υποσχεθεί περισσότερα πρωτότυπα και ερευνητικά ρεπορτάζ και θέλει το «60 Minutes» να αποκτήσει μεγαλύτερη παρουσία πέρα από την κυριακάτικη τηλεοπτική του ώρα. Ο Μπίλτον έχει επίσης δηλώσει ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα συνεχίσει να ελέγχεται από την εκπομπή. Οι καταγγελίες του Καμπανίλε και του Πέλεϊ, όμως, έχουν μεταφέρει τη συζήτηση στη συντακτική ανεξαρτησία του προγράμματος. Η Μπάρι Γουάις έχει απορρίψει τις κατηγορίες περί πολιτικής παρέμβασης.

Το CBS News δεν είχε σχολιάσει ειδικά τις νέες καταγγελίες του Καμπανίλε μέχρι τη δημοσίευση των σχετικών ρεπορτάζ. Στο τέλος της ανάρτησής του, ο ίδιος απευθύνεται στους πρώην συναδέλφους του που παραμένουν στο δίκτυο και τους καλεί να μην υποχωρήσουν. Η εμπιστοσύνη που χτίστηκε επί δεκαετίες, γράφει, μπορεί να χαθεί πολύ γρηγορότερα.

Με στοιχεία από Guardian

TV & Media
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Δεν θέλουμε να δούμε το 60 Minutes να πεθαίνει»: Η κρίση στο ιστορικό πρόγραμμα του CBS

TV & Media / «Δεν θέλουμε να δούμε το 60 Minutes να πεθαίνει»: Η κρίση στο ιστορικό πρόγραμμα του CBS

Η Paramount πλήρωσε 16 εκατ. δολάρια στον Τραμπ, το 60 Minutes έχασε βετεράνους του και ο Ντέιβιντ Έλισον υπόσχεται τώρα συντακτική ανεξαρτησία. Το ερώτημα είναι αν το πιο ιστορικό news magazine της αμερικανικής τηλεόρασης μπορεί ακόμη να πιστέψει την ίδια του τη διοίκηση.
THE LIFO TEAM
«Το CBS News καίγεται»: Η πρώτη συνέντευξη του Σκοτ Πέλεϊ μετά την απόλυσή του

TV & Media / «Το CBS News καίγεται»: Η πρώτη συνέντευξη του Σκοτ Πέλεϊ μετά την απόλυσή του

Ο βετεράνος δημοσιογράφος του “60 Minutes” κατηγορεί τη νέα ηγεσία του CBS News για πολιτική παρέμβαση σε ρεπορτάζ, περιγράφει το κλίμα μετά τις απολύσεις και ζητά την απομάκρυνση της Μπάρι Γουάις
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΖΟΥΛΙΑ ΣΤΑΙΛΣ ΑΔΕΙΑ ΜΙΣΕΛ ΓΟΥΙΛΙΑΜΣ ΧΙΘ ΛΕΤΖΕΡ ΧΟΡΟΣ DANCING WITH THE STARS

TV & Media / Τζούλια Στάιλς: Ζήτησε την άδεια της Μισέλ Γουίλιαμς για να αφιερώσει στον Χιθ Λέτζερ τον χορό της στο «Dancing With the Stars»

Πριν από τη βραδιά αφιερώσεων» του Dancing With the Stars, η ηθοποιός επικοινώνησε με τη Μισέλ Γουίλιαμς, μητέρα της κόρης του Λέτζερ, Ματίλντα, για να τη ρωτήσει «αν ήταν εντάξει» να προχωρήσει στην αφιέρωση χορού
THE LIFO TEAM
Ένα τηλεοπτικό πείραμα παρουσίασε ναζιστικές πρακτικές ως σύγχρονη φροντίδα αναπήρων — Πώς αντέδρασαν οι επισκέπτες

TV & Media / «Η κανονική ζωή δεν είναι για όλους»: Ένα τηλεοπτικό πείραμα παρουσίασε ναζιστικές πρακτικές ως σύγχρονη φροντίδα ανθρώπων με αναπηρία — Πώς αντέδρασαν οι επισκέπτες

Σε μια υποτιθέμενη πρότυπη δομή φροντίδας, ανυποψίαστοι επισκέπτες ήρθαν αντιμέτωποι με κανόνες εμπνευσμένους από τον ναζισμό. Το «The Experiment» του Channel 4 κατέγραψε τις αντιδράσεις τους.
THE LIFO TEAM
ΤΖΕΣΙ ΑΙΖΕΝΜΠΕΡΓΚ ΧΡΥΣΟ ΒΑΤΟΜΟΥΡΟ BATMAN V SUPERMAN ΚΑΡΙΕΡΑ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ

TV & Media / Τζέσι Άιζενμπεργκ για Χρυσό βατόμουρο στο «Batman v Superman»: Έβλαψε την καριέρα μου στην υποκριτική

«Δεν μπορούσα πλέον να αναλάβω ρόλους σε κινηματογραφικές παραγωγές μεγάλων στούντιο, επειδή είχα κερδίσει ένα βραβείο Raspberry για τη συμμετοχή μου στην ταινία Batman» δήλωσε ο Τζέσι Άιζενμπεργκ
THE LIFO TEAM
Η ιδιοκτήτρια του Atlantic επένδυσε 250 εκατ. δολάρια στον όμιλο του CNN και του CBS

TV & Media / Η ιδιοκτήτρια του Atlantic επένδυσε 250 εκατ. δολάρια στον όμιλο του CNN και του CBS

Η Λορίν Πάουελ Τζομπς απέκτησε μετοχές αξίας 250 εκατ. δολαρίων στη Skydance του Ντέιβιντ Έλισον, που συγκεντρώνει πλέον μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της αμερικανικής ενημέρωσης και ψυχαγωγίας.
THE LIFO TEAM
ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΑΜΑΝΠΟΥΡ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ CNN

TV & Media / Η Κριστιάν Αμανπούρ αποχωρεί από το CNN μετά από 43 χρόνια – «Να λέτε πάντα την αλήθεια, όχι να είστε ουδέτεροι»

Η 68χρονη δημοσιογράφος ανακοίνωσε ότι θα αποχαιρετήσει το CNN τον Ιούνιο του 2027, κλείνοντας μια πορεία που την έφερε στα μεγαλύτερα πολεμικά μέτωπα του κόσμου
THE LIFO TEAM