Τραμπ: Στρατός και Μυστικές Υπηρεσίες με ανέβασαν σε άλλο αεροπλάνο στην Τουρκία λόγω απειλής

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΤΟΥΡΚΙΑ AIR FORCE ONE Facebook Twitter
Φωτ. EPA
0

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι φυγαδεύτηκε κρυφά από το Air Force One κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στην Τουρκία τον Ιούλιο.

Η επιχείρηση στήθηκε όταν ο στρατός και οι Μυστικές Υπηρεσίες απαίτησαν να επιβιβαστεί σε «άλλο αεροσκάφος» εξαιτίας σοβαρής απειλής για την ασφάλειά του.  

Με τις δηλώσεις του, ο Τραμπ επαλήθευσε το δημοσίευμα της Washington Post, το οποίο αποκάλυψε ότι, αμέσως μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον περασμένο μήνα, μεταφέρθηκε μυστικά σε διαφορετικό αεροπλάνο λόγω αξιόπιστης απειλής που προερχόταν από το Ιράν. Η όλη επιχείρηση κρατήθηκε μυστική για εβδομάδες, μέχρι την αποκάλυψη της εφημερίδας.  

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Αμερικανός πρόεδρος κρύφτηκε σε φορτηγό τροφοδοσίας του αεροδρομίου για να επιβιβαστεί απαρατήρητος σε άλλο σκάφος, ενώ το Air Force One απογειώθηκε κανονικά, λειτουργώντας επί της ουσίας ως δόλωμα.  

«Ήθελαν να μπω σε άλλη πτήση, σε διαφορετικό αεροπλάνο», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους επιστρέφοντας από εκδήλωση στο Οχάιο, σημειώνοντας πως δεν είχε πολλές επιλογές.  

«Υπέθεσα ότι υπήρχε κάποια απειλή. Δεν ρώτησα και πολλά», πρόσθεσε. «Εξάλλου, δέχομαι πολλές απειλές».  

Παράλληλα, ο Τραμπ υποβάθμισε τον κίνδυνο για τους ανθρώπους που άφησε πίσω στο προεδρικό αεροσκάφος, στελέχη του Λευκού Οίκου, προσωπικό ασφαλείας, υποστηρικτικό προσωπικό και δημοσιογράφους.  

«Πιστεύω ότι το αεροπλάνο στο οποίο επέβαινα εγώ διέτρεχε τελικά μεγαλύτερο κίνδυνο», ανέφερε την Τρίτη, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την επιχείρηση. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι το περιστατικό δεν τον φοβίζει.«Για να είμαι ειλικρινής, δεν ανησυχώ για τίποτα», είπε ο Τραμπ. «Ό,τι είναι να γίνει, ας γίνει. Ξέρετε πώς τα αντιμετωπίζω αυτά» .

Άγνωστες παραμένουν οι λεπτομέρειες

Η αναχώρηση του Τραμπ από την Τουρκία είχε προκαλέσει αίσθηση από την πρώτη στιγμή, καθώς είχε φτάσει στη χώρα με ένα πολυτελές αεροσκάφος, δώρο από το Κατάρ, το νέο Air Force One, το οποίο δεν διέθετε ορισμένα από τα συστήματα εντοπισμού και εξουδετέρωσης πυραύλων που φέρουν τα παλαιότερα προεδρικά αεροσκάφη.

Ωστόσο, τα νεότερα ρεπορτάζ επιβεβαιώνουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος αναγκάστηκε να κρυφτεί στο όχημα τροφοδοσίας. Από εκεί επιβιβάστηκε σε μικρότερο κυβερνητικό αεροσκάφος με προορισμό το Ηνωμένο Βασίλειο, για να επιστρέψει στη συνέχεια, πάλι στα κρυφά, στο προεδρικό σκάφος που είχε δωρίσει το Κατάρ.  

Όταν οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν τότε για τον πιθανό κίνδυνο, ο Τραμπ είχε διακωμωδήσει τα σενάρια, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αν πάω εγώ, πάτε κι εσείς, έτσι δεν είναι;».

Τα προγράμματα και η εφοδιαστική αλυσίδα των υπερατλαντικών ταξιδιών των Αμερικανών προέδρων κρατούνται συχνά μυστικά για λόγους ασφαλείας. Ωστόσο, το να παραμείνει άγνωστη η ακριβής τοποθεσία του προέδρου τόσο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού όσο και για εβδομάδες μετά θεωρείται παντελώς πρωτοφανές.

Με πληροφορίες από Euronews

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΟΗΕ

Διεθνή / Μήνυμα Ερντογάν από τον ΟΗΕ για Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο: Τι είπε για το Κυπριακό

«Επιθυμία μας είναι τα υφιστάμενα ζητήματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο να επιλυθούν στη βάση των σχέσεων καλής γειτονίας και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος
THE LIFO TEAM
ΒΡΑΖΙΛΙΑ ΛΟΥΛΑ ΟΗΕ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Διεθνή / Επίθεση Λούλα στον ΟΗΕ: «Η αξιοπιστία του δεν ήταν ποτέ τόσο χαμηλή» - Προειδοποίηση για ξένη παρέμβαση στις εκλογές

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας κατήγγειλε την «παράλυση» του Συμβουλίου Ασφαλείας και ζήτησε να ανακτήσει ο ΟΗΕ τον ρόλο του ως «δύναμη για την ειρήνη»
THE LIFO TEAM
ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΚΑΤΑ ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΝΤΡΟΠΗ ΣΟΥ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΤΕΡΑΤΑ ΧΑΜΑΣ

Διεθνή / Νετανιάχου κατά Μαμντάνι: «Ντροπή σου που υποστηρίζεις τα τρομοκρατικά τέρατα της Χαμάς»

Το αεροσκάφος του Νετανιάχου θα προσγειωθεί στο Νιου Τζέρσεϊ αντί για τη Νέα Υόρκη λόγω ανησυχιών για τον Μαμντάνι, ενόψει της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
THE LIFO TEAM