Ο Όλυμπος διεκδικεί επιτέλους τη θέση του στην UNESCO

Ο Όλυμπος διεκδικεί επιτέλους τη θέση του στην UNESCO Facebook Twitter
Ορειβάτες κατευθύνονται προς το Στεφάνι, τον επιβλητικό «Θρόνο του Δία», λίγο πριν δύσει ο ήλιος/φωτογραφία:Getty images
0

Ο Όλυμπος, το βουνό που η αρχαιότητα φαντάστηκε ως κατοικία των θεών, διεκδικεί ξανά μια θέση στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Η υποψηφιότητα της Ελλάδας εξετάζεται στη 48η σύνοδο της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς, που πραγματοποιείται στο Μπουσάν της Νότιας Κορέας και ολοκληρώνεται στις 29 Ιουλίου.

Η υπόθεση δεν είναι καινούργια. Η Ελλάδα έχει προτείνει από το 2014 την ένταξη του Ολύμπου στον κατάλογο, ως τόπου με ταυτόχρονη πολιτιστική και φυσική αξία. Αυτό ακριβώς είναι και το ιδιαίτερο βάρος της υποψηφιότητας: ο Όλυμπος δεν είναι μόνο ένα βουνό 2.918 μέτρων ούτε μόνο ένας αρχαίος μύθος. Είναι φυσικό τοπίο, θρησκευτικό και αρχαιολογικό πεδίο, οικοσύστημα, τουριστικός προορισμός και ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σύμβολα της ελληνικής φαντασίας στον κόσμο.

Ο Όλυμπος διεκδικεί επιτέλους τη θέση του στην UNESCO Facebook Twitter
Αγριόγιδο του Ολύμπου στις απότομες πλαγιές του Εθνικού Πάρκου, ενός από τα σημαντικότερα καταφύγια βιοποικιλότητας της χώρας/φωτογραφία:Getty images

Η κορυφή του, ο Μύτικας, συνδέθηκε για αιώνες με την έδρα του Δία και των Ολύμπιων θεών. Ο Όμηρος τον περιέγραψε ως τόπο των αθανάτων, ενώ η ελληνική υποψηφιότητα επικαλείται και αρχαιολογικά ευρήματα, ανάμεσά τους ένα υπαίθριο ιερό σε χαμηλότερη κορυφή του βουνού, που συνδέεται με τελετές και θυσίες προς τον Δία. Στις πλαγιές του Ολύμπου σώζονται επίσης βυζαντινά μοναστήρια, τόποι λατρείας και ένα από τα υψηλότερα ορθόδοξα παρεκκλήσια στον κόσμο.

Η φυσική του σημασία είναι εξίσου κρίσιμη. Ο Όλυμπος ανακηρύχθηκε ο πρώτος εθνικός δρυμός της Ελλάδας το 1938, ενώ από το 1981 έχει αναγνωριστεί από την UNESCO ως Απόθεμα Βιόσφαιρας. Το 2021 ανακηρύχθηκε εθνικό πάρκο με προεδρικό διάταγμα. Στο ίδιο τοπίο συναντιούνται δάση, αλπικά λιβάδια, φαράγγια, ρεματιές, πηγές και παραθαλάσσιες ζώνες, με το Λιτόχωρο να βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από τις ακτές της Πιερίας.

Η συζήτηση, όμως, δεν γίνεται μόνο για το κύρος μιας διεθνούς αναγνώρισης. Γίνεται κυρίως για την προστασία. Η επισκεψιμότητα του Ολύμπου έχει αυξηθεί έντονα τα τελευταία χρόνια, με περίπου 500.000 επισκέπτες να καταγράφονται πέρυσι. Το ενδιαφέρον για την αρχαιότητα αναμένεται να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο μετά την κυκλοφορία της Οδύσσειας του Κρίστοφερ Νόλαν, μέρος της οποίας γυρίστηκε στην Ελλάδα και έχει ήδη αναζωπυρώσει τη διεθνή προσοχή γύρω από τον ομηρικό κόσμο.

Για τους τοπικούς φορείς, αυτό είναι ταυτόχρονα ευκαιρία και προειδοποίηση. Περισσότεροι επισκέπτες σημαίνουν περισσότερη πίεση σε μονοπάτια, καταφύγια, δρόμους, γέφυρες, οικοσυστήματα και υπηρεσίες διαχείρισης. Ο μεγαλύτερος φόβος, σύμφωνα με τους ανθρώπους που έχουν την ευθύνη της προστασίας του εθνικού πάρκου, είναι οι δασικές πυρκαγιές, οι οποίες γίνονται πιο απειλητικές μέσα στην κλιματική κρίση. Η ένταξη στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς θα μπορούσε να φέρει τεχνική υποστήριξη, διεθνή τεχνογνωσία και επιπλέον πίεση για καλύτερα μέτρα προστασίας.

Ο Όλυμπος διεκδικεί επιτέλους τη θέση του στην UNESCO Facebook Twitter
Πεταλούδα σε αγριολούλουδο του Ολύμπου, όπου η εναλλαγή υψομέτρων φιλοξενεί εξαιρετικά πλούσια χλωρίδα και πανίδα/φωτογραφία:Getty images

Ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Ευάγγελος Γερολιόλιος, έχει περιγράψει τον Όλυμπο ως τόπο που ανήκει όχι μόνο στους Έλληνες, αλλά σε ολόκληρο τον πλανήτη. Για τον ίδιο, η προστασία είναι το «άλφα και το ωμέγα». Η ένταξη στην UNESCO θα έφερνε μεγαλύτερη ευθύνη, αλλά και μεγαλύτερη διεθνή αναγνώριση για ένα περιβάλλον όπου η μυθολογία, η ιστορία και η φύση δεν διαχωρίζονται εύκολα.

Το αποτέλεσμα, πάντως, δεν θεωρείται βέβαιο. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία της διαδικασίας, τα συμβουλευτικά όργανα της UNESCO, ανάμεσά τους το ICOMOS και η IUCN, φαίνεται να ζητούν επιπλέον διευκρινίσεις από την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι η υποψηφιότητα μπορεί να μην εγκριθεί άμεσα, αλλά να επιστραφεί για συμπληρωματικά στοιχεία, παρατείνοντας κι άλλο μια προσπάθεια που κρατά ήδη πάνω από μία δεκαετία.

Ακόμη κι έτσι, η συζήτηση έχει ανοίξει σε μια στιγμή που δύσκολα μπορεί να αγνοηθεί. Ο Όλυμπος δεν χρειάζεται την UNESCO για να γίνει παγκόσμιο σύμβολο· αυτό το έχει ήδη πετύχει εδώ και χιλιάδες χρόνια. Χρειάζεται, όμως, ένα ισχυρότερο πλαίσιο προστασίας για να μη γίνει το ίδιο του το μυθολογικό βάρος η αιτία της φθοράς του.

Στον Όλυμπο, το ζήτημα δεν είναι αν ο κόσμος θα συνεχίσει να ανεβαίνει προς το βουνό των θεών. Το ζήτημα είναι αν το βουνό θα αντέξει τον κόσμο που έρχεται.

με στοιχεία από Guardian

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λεονόρ Φίνι: Η γυναίκα με τον σκορπιό στο γάντι και οι άγγελοι χωρίς δέρμα

Πολιτισμός / Λεονόρ Φίνι: Η γυναίκα με τον σκορπιό στο γάντι και οι άγγελοι χωρίς δέρμα

Σφίγγες που φυλάνε κοιμισμένους άνδρες, σώματα που αποσυντίθενται, μάσκες και παράξενα πλάσματα. Μια μεγάλη αναδρομική στη Φρανκφούρτη αποκαλύπτει τον σκοτεινό, ερωτικό κόσμο της Λεονόρ Φίνι.
THE LIFO TEAM
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΙΑΤΑΣ ΣΥΖΥΓΟΣ ΛΕΛΑ ΠΙΑΤΑ ΘΕΑΤΡΟ

Πολιτισμός / Δημήτρης Πιατάς: Έφυγε από τη ζωή η σύζυγος του Λέλα Πιατά - Ο ίδιος έπαιξε κανονικά στην παράσταση

Μετά το τέλος της παράστασης «Μάρτυρας Κατηγορίας» η εξέλιξη των γεγονότων συγκίνησε τους θεατές οι οποίοι έμαθαν για την προσωπική απώλεια του ηθοποιού
THE LIFO TEAM
Ο Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ έπρεπε να βουτήξει γυμνός στο νερό. Μόνο που ήταν φτιαγμένος από λυγαριά

Πολιτισμός / Ο Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ έπρεπε να βουτήξει γυμνός στο νερό. Μόνο που ήταν φτιαγμένος από λυγαριά

Δεκαοκτώ μήνες δουλειάς, δεκάδες προσθετικά κομμάτια και μια λύση υψηλής ραπτικής της τελευταίας στιγμής. Το σώμα του πιο αλλόκοτου κινηματογραφικού εραστή της χρονιάς.
THE LIFO TEAM
Η άγνωστη ιστορία των γυναικών του «Γαλάζιου Καβαλάρη»

Πολιτισμός / Πέρα από τον Καντίνσκι: Οι 12 γυναίκες του «Γαλάζιου Καβαλάρη» σε μια μεγάλη έκθεση στη Γερμανία

Από την Γκαμπριέλε Μύντερ και τη Μαριάνε φον Βερέφκιν μέχρι την Έρμα Μπόσι, που επί δεκαετίες δεν αναγνωριζόταν ούτε στην αυτοπροσωπογραφία της, η έκθεση στο Βισμπάντεν φωτίζει μια παραγνωρισμένη ιστορία του εξπρεσιονισμού.
THE LIFO TEAM
Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ έμαθε να ζει στις ιστορίες των άλλων. Τώρα αναρωτιέται σε ποιον ανήκουν

Πολιτισμός / Πέδρο Αλμοδόβαρ: Σε ποιον ανήκουν οι ιστορίες που ζήσαμε μαζί;

Ο σκηνοθέτης που έκανε τις ιστορίες των άλλων δικές του παραδέχεται ότι η συγγραφή μπορεί να πληγώσει ακόμη και τους ανθρώπους που αγαπά. Και αποκαλύπτει γιατί άργησε τόσο να γράψει το πρώτο του μυθιστόρημα.
THE LIFO TEAM
Η Πάτι Σμιθ αιφνιδίασε την τελετή των Βραβείων Αστουριών τραγουδώντας α καπέλα το «Wing»

Πολιτισμός / Η Πάτι Σμιθ αιφνιδίασε την τελετή των Βραβείων Αστουριών τραγουδώντας α καπέλα το «Wing»

Η 79χρονη μουσικός και ποιήτρια παρέλαβε το Βραβείο Πριγκίπισσα των Αστουριών για τις Τέχνες και έκλεισε την ομιλία της με ένα τραγούδι από το «Gone Again», τον δίσκο που κυκλοφόρησε μετά τον θάνατο του συζύγου και του αδελφού της.
THE LIFO TEAM
Δύο μουσεία στοιχηματίζουν πίνακες του Μονέ για το μπέιζμπολ — Ο χαμένος θα δανείσει τον δικό του στον νικητή

Πολιτισμός / Δύο μουσεία στοιχηματίζουν πίνακες του Μονέ για το μπέιζμπολ — Ο χαμένος θα δανείσει τον δικό του στον νικητή

Δύο αμερικανικά μουσεία βάζουν έναν πρωτότυπο όρο στην αναμέτρηση των πόλεών τους στο World Series. Το έπαθλο είναι ένας προσωρινός δανεισμός έργου του Κλοντ Μονέ.
THE LIFO TEAM
Το βιβλίο που αποκάλυψε 5.000 νόμους κατά των Κινέζων στην Αμερική κέρδισε βραβείο 75.000 δολαρίων

Πολιτισμός / Η ιστορικός που εντόπισε 5.000 νόμους κατά των Κινέζων στις ΗΠΑ κέρδισε βραβείο 75.000 δολαρίων

Η Μπεθ Λιου-Γουίλιαμς αναζήτησε τις ξεχασμένες ιστορίες Κινέζων μεταναστών στα αμερικανικά αρχεία. Το βιβλίο της τιμήθηκε με το Cundill History Prize των 75.000 δολαρίων.
THE LIFO TEAM
Ο πίνακας που αγαπούν σχεδόν όλοι οι Βρετανοί πρωθυπουργοί επιστρέφει στην Ντάουνινγκ Στριτ

Πολιτισμός / Ο πίνακας που αγαπούν σχεδόν όλοι οι Βρετανοί πρωθυπουργοί επιστρέφει στην Ντάουνινγκ Στριτ

Από τον Χάρολντ Ουίλσον μέχρι τη Μάργκαρετ Θάτσερ και τον Άντι Μπέρναμ, το έργο του Λ. Σ. Λόουρι έχει ξεχωριστή θέση στην πρωθυπουργική κατοικία. Μόνη εξαίρεση υπήρξε ο Τόνι Μπλερ.
THE LIFO TEAM