Όταν μια θερμίδα δεν είναι απλώς μια θερμίδα

Όταν μια θερμίδα δεν είναι απλώς μια θερμίδα Facebook Twitter
0

Ως τώρα πιστεύαμε ότι μια θερμίδα είναι μία θερμίδα και η αξία της είναι δεδομένη. Όμως όταν πρόκειται για σύγκριση ωμών τροφίμων με μαγειρεμένα, ή φασόλια με δημητριακά, αυτή η σκέψη μπορεί να είναι εσφαλμένη. Αυτό ήταν το συμπέρασμα ενός πάνελ ερευνητών που εξήγησε τους διάφορους λανθασμένους τρόπους με τους οποίους αθροίζονται οι θερμίδες στις ετικέτες των τροφίμων, γράφει το Wired.

Το συμπέρασμα αυτό ανακοινώθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικάνικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης που έγινε στις 18 Φεβρουαρίου. «Το τωρινό μας σύστημα για την αξιολόγηση των θερμίδων είναι σίγουρα λάθος», δήλωσε ο βιολόγος Richard Wrangham του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, συνδιοργανωτής του πάνελ.

Οι επιστήμονες συμφώνησαν ότι η στείρα θερμιδική καταμέτρηση για πολλά τρόφιμα είναι λανθασμένη, επειδή δεν λαμβάνεται υπ'όψη η ενέργεια που απαιτείται για τη χώνεψη του φαγητού, το ρόλο που παίζουν τα βακτήρια του εντέρου και του στόματος και τις ιδιότητες των διαφόρων τροφίμων που επιβραδύνουν ή επιταχύνουν το ταξίδι τους μέσα από το πεπτικό σύστημα, όπως το αν είναι ανθεκτικά ή όχι στην πέψη.
Γιατί είναι σημαντικό αυτό το θέμα; Επειδή η καταμέτρηση των θερμίδων, όπως γίνεται σήμερα, είναι παραπλανητική. «Η ποιότητα των θερμίδων είναι εξίσου σημαντική με την ποσότητα των θερμίδων», δήλωσε ο David Ludwig, ενδοκρινολόγος στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστόνης και της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.


Όμως όσοι κάνουν δίαιτα δεν πρέπει να ανησυχούν για την ακρίβεια καταμέτρησης. «Μπορείτε να χάσετε πολύ χρόνο καταμετρώντας θερμίδες», δήλωσε ο Christopher Gardner του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια. «Αλλά γιατί να το κάνετε αυτό; Αν θέλετε πραγματικά να χάσετε βάρος, λίγες από εδώ και λίγες από κει δεν κάνουν μεγάλη διαφορά για τους περισσότερους ανθρώπους». Για τα μέλη του πάνελ όμως, κάθε πρόοδος είναι σημαντική.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Retreat Culture: Η νέα τάση είναι να φεύγεις για να βρεις τον εαυτό σου

Ψυχή & Σώμα / Retreat Culture: Η νέα τάση είναι να φεύγεις για να βρεις τον εαυτό σου

Τι ακριβώς αναζητούν όσοι συμμετέχουν σε retreats ευεξίας; Πρόκειται για απόδραση ή επιστροφή σε κάτι πιο αυθεντικό; Είναι μόνο για ευκατάστατους ξένους τουρίστες ή υπάρχουν προτάσεις και για τους «κανονικούς» ανθρώπους; Απαντά η δημιουργός των Fykiada Retreats, Άννα Μαρίνου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Γιατί όλοι μιλάνε για τη βιταμίνη C;

Living / Γιατί όλοι μιλάνε για τη βιταμίνη C;

Ξέρουμε όλοι ότι προσφέρει τριπλό όφελος: προστατεύει την επιδερμίδα από το οξειδωτικό στρες και τις ελεύθερες ρίζες, ενισχύει τη σύνθεση κολλαγόνου και συμβάλλει στην ομοιογένεια του τόνου, μειώνοντας σταδιακά δυσχρωμίες και σημάδια από τον ήλιο. Δεν υπόσχεται. Δουλεύει.
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
«Σουβλάκι, παρακαλώ»: Κυνηγώντας την Devin Halbal, την πιο viral tiktoker του πλανήτη, στο κέντρο της Αθήνας

Devin Halbal / «Σουβλάκι, παρακαλώ»: Κυνηγώντας την πιο viral TikToker του πλανήτη στο Σύνταγμα

Τα βίντεό της την έχουν κάνει πασίγνωστη στο ελληνικό κοινό. Άλλοι αγαπούν την Devin Halbal σαν θεά κι άλλοι δεν μπορούν ούτε να την ακούν. Το απόγευμα της περασμένης Κυριακής έκανε την εμφάνισή της στο κέντρο της πόλης. Την ακολουθήσαμε.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
Πάσκουα Βοργιά: «Eίναι σημαντικό να δημιουργούνται ευκαιρίες για δημόσιο διάλογο»

Plāsmata 3 / Πάσκουα Βοργιά: «Eίναι σημαντικό να δημιουργούνται ευκαιρίες για δημόσιο διάλογο»

Συζητήσεις για τους ανθρώπους, τα φυτά, τα ζώα και τα πουλιά που αποτελούν το οικοσύστημα του Πεδίου του Άρεως αλλά και για τις μεγάλες και μικρές ιστορίες που απαρτίζουν την πολιτισμική και κοινωνική του πραγματικότητα.
M. HULOT
Pet sitters, dog walkers και κατ’ οίκον επισκέψεις: Η λύση που έχουν βρει πολλοί κηδεμόνες κατοικιδίων 

Living / Κατοικίδια, ταξίδια και άγχος αποχωρισμού: Η άνοδος των daycare και pet sitters

Άνθρωποι που κάνουν pet sitting, βγάζουν βόλτα τον σκύλο μας ή έρχονται στο σπίτι για να φροντίσουν το κατοικίδιό μας: επαγγελματίες και κηδεμόνες εξηγούν γιατί αυτός ο τομέας γνωρίζει άνθηση. 
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ