«Ο Τραμπ παραβιάζει το Σύνταγμα» - Τέλος προσωρινά η Εθνοφρουρά στην Ουάσινγκτον

ΗΠΑ ΕΘΝΟΦΡΟΥΡΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: EPA
0

Σε μια απόφαση που, πιθανότατα, θα κλιμακώσει την πολιτική σύγκρουση στην Ουάσιγκτον, ομοσπονδιακή δικαστής διέταξε τον Ντόναλντ Τραμπ να σταματήσει την, επί μήνες, ανάπτυξη της Εθνοφρουράς στην αμερικάνικη πρωτεύουσα.

Υπενθυμίζεται πως ο Λευκός Οίκος έχει τοποθετήσει στους δρόμους της πρωτεύουσας την Εθνοφρουρά, επικαλούμενος την «έκτακτη ανάγκη περί εγκληματικότητας». Η δικαστής Jia Cobb έκρινε ότι ο Τραμπ παραβίασε το Σύνταγμα, καθώς χρησιμοποίησε στρατιωτικές δυνάμεις χωρίς τη συγκατάθεση της τοπικής κυβέρνησης.

Η εντολή τίθεται σε ισχύ σε 21 ημέρες, ώστε να υπάρξει χρόνος για έφεση.

Ντόναλντ Τραμπ: Προσφυγή από γενικό εισαγγελέα

Η απόφαση ήρθε μετά από προσφυγή του τοπικού γενικού εισαγγελέα, ο οποίος υποστήριξε ότι ο Λευκός Οίκος έχει μετατρέψει 2.300 μέλη της Εθνοφρουράς. πολλά εκ των οποίων προέρχονται από άλλες πολιτείες, σε «ντε φάκτο» ομοσπονδιακή στρατιωτική αστυνομία.

Από τον Αύγουστο, ο Τραμπ έχει κηρύξει την Ουάσιγκτον σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την εγκληματικότητα», με στρατεύματα και ομοσπονδιακούς πράκτορες να περιπολούν την πόλη. Η κυβέρνηση υπερασπίζεται την πρακτική, επιμένοντας ότι έχει ήδη συμβάλει στη μείωση της εγκληματικότητας.

Η απόφαση θεωρείται κρίσιμη για το πώς θα οριστεί στο μέλλον η σχέση ανάμεσα στην ομοσπονδιακή εξουσία και στην τοπική αυτοδιοίκηση, ειδικά σε μια πόλη που δεν έχει καθεστώς πολιτείας και άρα δεν ελέγχει πλήρως την Εθνοφρουρά της.

Η Εθνοφρουρά στο Σικάγο, με εντολή Ντόναλντ Τραμπ

Υπενθυμίζεται πως η τελευταία πολιτική ενέργεια του Αμερικανού προέδρου ως προς την ανάπτυξη Εθνοφρουράς παρατηρήθηκε στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών. Η παρουσία ενόπλων δυνάμεων στους δρόμους του Σικάγο, που θεωρείται προπύργιο των Δημοκρατικών, προκάλεσε -προσωρινά- ανησυχία για το μέλλον των πολιτικών ελευθεριών και της τοπικής αυτονομίας.

Τα γεγονότα κορυφώθηκαν μετά την απόφαση της ομοσπονδιακής δικαστού April Perry, η οποία δεν ενέκρινε προσωρινό περιορισμό της ανάπτυξης στρατευμάτων.

Η Πολιτεία του Ιλινόι και ο Δήμος του Σικάγο είχαν κινηθεί νομικά κατά της Ουάσιγκτον, υποστηρίζοντας ότι ο πρόεδρος δεν έχει εξουσιοδότηση να στείλει στρατεύματα χωρίς τη συγκατάθεση της πολιτείας.

Με πληροφορίες από Associated Press

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Star Wars στους δρόμους της Ουάσινγκτον: Διαδηλωτής ακολουθεί στρατιώτες με το θέμα του Νταρθ Βέιντερ

Διεθνή / Star Wars στους δρόμους της Ουάσινγκτον: Διαδηλωτής ακολουθεί στρατιώτες με το θέμα του Νταρθ Βέιντερ

Ο χρήστης του TikTok ανεβάζει τα βίντεο χαρακτηρίζοντάς τα ως «ειρηνική πράξη διαμαρτυρίας» με στόχο να μην «κανονικοποιηθεί» η εικόνα ένοπλων στρατιωτών στους δρόμους της πρωτεύουσας
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ δήλωσε ότι θα του ήταν «δύσκολο» να στηρίξει οικονομικά τη Νέα Υόρκη εάν ο Μαντάνι εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Τραμπ για Μαμντάνι: «Εάν έχεις έναν κομμουνιστή να διοικεί τη Νέα Υόρκη, το μόνο που κάνεις είναι να πετάς τα λεφτά σου»

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως δεν είναι οπαδός του βασικού αντιπάλου του Μαμντάνι, «αλλά αν η επιλογή είναι ανάμεσα σε έναν κακό Δημοκρατικό και έναν κομμουνιστή, θα διαλέγω πάντα τον κακό Δημοκρατικό»
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Clavicular κατηγορείται για βιασμό — Η σκοτεινή πλευρά του looksmaxxing περνά στα δικαστήρια

Διεθνή / Ο Clavicular κατηγορείται για βιασμό — Η σκοτεινή πλευρά του looksmaxxing περνά στα δικαστήρια

Ο 20χρονος streamer που έγινε γνωστός μέσα από την online κουλτούρα της «βελτιστοποίησης» της εμφάνισης κατηγορείται στη Μασαχουσέτη για βιασμό, χορήγηση ουσίας με σκοπό τη σεξουαλική επαφή και παροχή αλκοόλ σε ανήλικο.
THE LIFO TEAM
ICE ΤΕΞΑΣ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΣ

Διεθνή / ΗΠΑ: «Έχω ακόμα τη σφαίρα μέσα μου», δηλώνει ο νεαρός που πυροβολήθηκε στο Τέξας από πράκτορα της ICE

«Είμαι πολύ άσχημα, η σφαίρα μου έσπασε το οστό της κλείδας. Στο νοσοκομείο, δεν μπόρεσαν να βγάλουν τη σφαίρα, διότι είναι κοντά στη σπονδυλική στήλη. Έχω ακόμα τη σφαίρα μέσα μου, εκεί», εξήγησε o 28χρονος από τη Βενεζουέλα
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ TRUMP TV

Διεθνή / «Trump TV»: Η απάντηση του Τραμπ στο μποϊκοτάζ μεγάλων αμερικανικών τηλεοπτικών δικτύων

Αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα αναστέλλουν την κάλυψη δηλώσεων του Αμερικανού προέδρου μετά την απαγόρευση εισόδου μέσων ενημέρωσης, όπως το CNN και το Politico, στον Λευκό Οίκο
THE LIFO TEAM
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΟΗΕ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Σήμερα η ομιλία Τραμπ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ - Τι αναμένεται να πει και με ποιους θα συναντηθεί

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να συναντηθεί με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενώ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να συμβεί το ίδιο και με τον Ιρανό πρόεδρο, Μασούντ Πεζεσκιάν
THE LIFO TEAM
Γιατί το ακροδεξιό AfD δεν είναι πια μόνο πρόβλημα του «τείχους προστασίας» — ή μόνο της Γερμανίας

Διεθνή / Γιατί το ακροδεξιό AfD δεν είναι πια μόνο πρόβλημα του «τείχους προστασίας» — ή μόνο της Γερμανίας

Τι συμβαίνει όταν μια ακροδεξιά πολιτική δύναμη κερδίζει επανειλημμένα, σταθεροποιεί την εκλογική της βάση και διεκδικεί όχι απλώς επιρροή, αλλά εξουσία;
ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ CDU

Διεθνή / Γερμανία: Παραιτήθηκε ο επικεφαλής του CDU στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία μετά την εκλογική «καταστροφή»

Μετά το αποτέλεσμα, το οποίο ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς χαρακτήρισε «καταστροφή», ο Ντάνιελ Πίτερς παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματος στο κρατίδιο
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΔΗΜΟΤΙΚΟΤΗΤΑ

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Στο 32% έπεσε η δημοτικότητά του - Είναι το χαμηλότερο ποσοστό της πολιτικής καριέρας του

Για πρώτη φορά, οι Ρεπουμπλικάνοι που αποδοκιμάζουν τους χειρισμούς του Αμερικανού προέδρου στο θέμα του κόστους διαβίωσης είναι περισσότεροι από εκείνους που τους εγκρίνουν
THE LIFO TEAM