Η Βενεζουέλα απειλεί με κατάσταση έκτακτης ανάγκης αν δεχτεί επίθεση από τις ΗΠΑ

Η Βενεζουέλα απειλεί με κατάσταση έκτακτης ανάγκης αν δεχτεί επίθεση από τις ΗΠΑ Facebook Twitter
0

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, είναι έτοιμος να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση στρατιωτικής επίθεσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες, προειδοποίησε η αντιπρόεδρος της χώρας, Ντέλσι Ροντρίγκες, κάνοντας λόγο για «καταστροφικές» συνέπειες αν υλοποιηθεί μια τέτοια κλιμάκωση.

Η Ουάσιγκτον έχει εντείνει την πίεση τις τελευταίες εβδομάδες, με μεγάλη ναυτική ανάπτυξη στην Καραϊβική και αεροπορικές επιδρομές εναντίον πλοίων που –σύμφωνα με τους Αμερικανούς– μετέφεραν ναρκωτικά, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 17 ανθρώπων.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι οι επιχειρήσεις εντάσσονται στην καταπολέμηση των λατινοαμερικανικών καρτέλ, όμως στο Καράκας εκτιμούν ότι πρόκειται για πρόσχημα ώστε να προετοιμαστεί στρατιωτική επέμβαση με στόχο την ανατροπή του Μαδούρο, που βρίσκεται στην εξουσία τα τελευταία 12 χρόνια.

Η Ροντρίγκες χαρακτήρισε «μεγάλο ψέμα» τις κατηγορίες για διακίνηση ναρκωτικών, υποστηρίζοντας ότι ο πραγματικός στόχος των ΗΠΑ είναι οι τεράστιοι φυσικοί πόροι της Βενεζουέλας – πετρέλαιο, φυσικό αέριο, χρυσός και σπάνια μέταλλα. «Δεν θα παραδώσουμε ποτέ την πατρίδα μας», δήλωσε με έμφαση, προειδοποιώντας ότι όσοι Βενεζουελάνοι υποστηρίξουν δημόσια μια ξένη επέμβαση «δεν μπορούν να θεωρούνται πατριώτες».

Η ίδια εξήγησε ότι σε περίπτωση ενεργοποίησης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ο Μαδούρο θα αποκτήσει ειδικές εξουσίες για να κινητοποιήσει τις ένοπλες δυνάμεις, να σφραγίσει τα σύνορα και να θέσει κρίσιμες υποδομές υπό στρατιωτικό έλεγχο.

Αναλυτές σημειώνουν ότι, αν και η πιθανότητα μιας αμερικανικής εισβολής με «μπότες στο έδαφος» θεωρείται περιορισμένη, η κλιμάκωση με νέες αεροπορικές ή drone επιθέσεις δεν αποκλείεται. Ήδη, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα, το Πεντάγωνο επεξεργάζεται σενάρια για πλήγματα σε υποδομές μέσα στη Βενεζουέλα, με το πρόσχημα της καταπολέμησης των ναρκωτικών.

Η κρίση αυτή εντείνει τους φόβους στη Λατινική Αμερική ότι η αντιπαράθεση Ουάσιγκτον–Καράκας μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη σύγκρουση, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή.

Με πληροφορίες από Guardian


​

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΦΩΤΙΑ ΧΙΤΛΕΡ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΤΣΑΓΕΡΙ

Διεθνή / Γερμανία: Στις φλόγες επί 14 ώρες η τσαγερί του Χίτλερ - Μία σύλληψη για εμπρησμό

Μεγάλη πυρκαγιά καταστρέφει τη «Φωλιά του Αετού», το ορεινό πανδοχείο στο Μπερχτεσγκάντεν της Βαυαρίας, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως τσαγερί από τον Αδόλφο Χίτλερ κατά τη ναζιστική περίοδο
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΑΝΑΛΥΣΗ

Διεθνή / Ανάλυση Reuters: Το Ισραήλ μπορεί να αλλάξει ηγέτη αλλά όχι στάση απέναντι στο Ιράν

Στην εκλογική αναμέτρηση τίθενται αντιμέτωποι το δεξιό «Λικούντ» του Νετανιάχου με τους υπερεθνικιστές συμμάχους του και η αντιπολίτευση υπό το κόμμα «Γιασάρ» του πρώην αρχηγού του στρατού Γκάντι Άιζενκοτ
THE LIFO TEAM
Έβαλαν με AI τη σύζυγο του Σάντσεθ να «ομολογεί» — Δικαστική προσφυγή στην Ισπανία

Διεθνή / Έβαλαν με AI τη σύζυγο του Σάντσεθ να «ομολογεί» — Δικαστική προσφυγή στην Ισπανία

Το Λαϊκό Κόμμα δημοσίευσε βίντεο με ψεύτικες «ομολογίες» προσώπων που συνδέονται με τους Σοσιαλιστές. Μία από τις γυναίκες που εμφανίζονται σε αυτό ζητά την απόσυρσή του.
THE LIFO TEAM