Ο Ζελένσκι καταδικάζει το σημερινό «ανελέητο χτύπημα» της Ρωσίας

Ο Ζελένσκι καταδικάζει το σημερινό «ανελέητο χτύπημα» της Ρωσίας Facebook Twitter
Ο Ζελένσκι καταδικάζει το σημερινό «ανελέητο χτύπημα» της Ρωσίας μετά τη μεγαλύτερη επίθεση που εξαπέλυσε από την αρχή του πολέμου / Φωτ.: EPA
0

Για πρώτη φορά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, το βασικό κυβερνητικό κτίριο της Ουκρανίας στο Κίεβο, που στεγάζει το υπουργικό συμβούλιο, επλήγη κατά τη διάρκεια νυχτερινής επίθεσης, προκαλώντας φωτιά και εκτεταμένες ζημιές στους δύο τελευταίους ορόφους.

Η πρωθυπουργός Γιούλια Σβιριντένκο επιβεβαίωσε ότι η πυρκαγιά ξέσπασε «λόγω εχθρικής επίθεσης». Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το κτίριο να χτυπήθηκε από drone που είχε αναχαιτιστεί, σημειώνοντας ότι τα ακριβή αίτια παραμένουν υπό διερεύνηση.

Νεκροί και τραυματίες

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν από τα ρωσικά χτυπήματα, ανάμεσά τους ένα βρέφος και μία νεαρή γυναίκα σε εννεαώροφη πολυκατοικία στο δυτικό Κίεβο. Δεκάδες κατοικίες και νηπιαγωγεία επλήγησαν στη Ζαπορίζια, ενώ θύματα καταγράφηκαν και σε Σούμι, Τσερνίχιβ και χωριά γύρω από την Κριβί Ριχ, την ιδιαίτερη πατρίδα του προέδρου Ζελένσκι.

Μία κάτοικος του Κιέβου, η Βαλεντίνα, περιέγραψε πως ξύπνησε με τα παράθυρα σπασμένα και το διαμέρισμά της γεμάτο θραύσματα γυαλιών:

«Τουλάχιστον ζούμε ακόμη», είπε, μιλώντας με θλίψη για την απώλεια της γειτόνισσάς της και του μωρού της.

Η μεγαλύτερη αεροπορική επιδρομή

Η ουκρανική πολεμική αεροπορία ανακοίνωσε ότι η Ρωσία εκτόξευσε πάνω από 800 drones και πυραύλους μέσα σε μία νύχτα. Από αυτά, 747 drones και τέσσερις πύραυλοι αναχαιτίστηκαν, ωστόσο εννέα πύραυλοι και 56 drones έπληξαν 37 τοποθεσίες.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι καταδίκασε το «ανελέητο χτύπημα» και κατηγόρησε τη Μόσχα ότι «παρατείνει σκόπιμα τον πόλεμο με εγκλήματα κατά αμάχων, ενώ θα μπορούσε να έχει ξεκινήσει η διπλωματία εδώ και καιρό».

Αντιδράσεις από Δύση και Ρωσία

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε ότι οι στόχοι ήταν στρατιωτικές εγκαταστάσεις και αποθήκες οπλισμού, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε την κατάρριψη 69 ουκρανικών drones πάνω από ρωσικό έδαφος.

Η επίθεση προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι οι επιθέσεις δείχνουν πως «ο Πούτιν πιστεύει ότι μπορεί να ενεργεί ατιμώρητα». Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αποκάλυψε ότι 26 σύμμαχοι της Ουκρανίας έχουν δεσμευτεί να αναπτύξουν δυνάμεις «από ξηράς, θαλάσσης ή αέρος» για τη διασφάλιση της χώρας αμέσως μετά την επίτευξη εκεχειρίας.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν απάντησε ότι οποιεσδήποτε ξένες δυνάμεις εισέλθουν στο ουκρανικό έδαφος θα θεωρηθούν «νόμιμοι στόχοι».

Συμβολικό πλήγμα

Η επίθεση στο κυβερνητικό κτίριο θεωρείται ιδιαίτερα συμβολική, καθώς μέχρι τώρα το κέντρο του Κιέβου, όπου βρίσκονται όλες οι βασικές πολιτικές δομές –κυβέρνηση, κοινοβούλιο και προεδρικό μέγαρο– παρέμενε άθικτο χάρη στην ισχυρή αεράμυνα. Η εικόνα των φλεγόμενων ορόφων δίπλα στην πλατεία Μαϊντάν στέλνει μήνυμα κλιμάκωσης, τη στιγμή που ο Ρώσος πρόεδρος υποστηρίζει ότι επιθυμεί ειρήνη.

 
 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίθεση Ισραήλ στην Ντόχα: Ο Νετανιάχου ζήτησε συγγνώμη από το Κατάρ

Διεθνή / Επίθεση Ισραήλ στην Ντόχα: Ο Νετανιάχου ζήτησε συγγνώμη από το Κατάρ 20 μέρες μετά

«Ο Νετανιάχου εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για το γεγονός ότι η ισραηλινή επίθεση εναντίον της Χαμάς στο Κατάρ σκότωσε ακούσια έναν στρατιώτη του Κατάρ», αναφέρει ο Λευκός Οίκος
LIFO NEWSROOM
Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν έκοψαν τις οπτικές ίνες σε πολλές επαρχίες για να αποτρέψουν «ανηθικότητες»

Διεθνή / Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν έκοψαν τις οπτικές ίνες σε πολλές επαρχίες για να αποτρέψουν «ανηθικότητες»

Οι τηλεφωνικές υπηρεσίες στη χώρα συχνά δρομολογούνται μέσω διαδικτύου, χρησιμοποιώντας τις ίδιες οπτικές ίνες - Τις τελευταίες εβδομάδες, οι συνδέσεις στο διαδίκτυο ήταν εξαιρετικά αργές ή διακεκομμένες
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Η προεδρία αύξησε την καθαρή περιουσία του κατά 3 δισ. δολάρια σε έναν χρόνο

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Η προεδρία αύξησε την καθαρή περιουσία του κατά 3 δισ. δολάρια σε έναν χρόνο

Η οικονομική κατάσταση του Αμερικανού προέδρου φαίνεται να βρίσκεται στην καλύτερη φάση της, ενώ εκτιμάται πως θα βελτιώνεται όλο και περισσότερο καθώς προχωρά η θητεία του
LIFO NEWSROOM
Ο δημιουργός της σειράς «The Morning Show», Mark Duplass, απαντά στις αντιδράσεις για το πρότζεκτ με τρανς άτομα

Διεθνή / Ο δημιουργός της σειράς «The Morning Show», Mark Duplass, απαντά στις αντιδράσεις για το πρότζεκτ με τρανς άτομα

Το έργο, το οποίο ανακοινώθηκε την Τετάρτη, έχει ως στόχο να δώσει βήμα σε τρανς κινηματογραφιστές, χρηματοδοτώντας πλήρως μια παραγωγή με πολύ μικρό προϋπολογισμό
LIFO NEWSROOM
Δολοφονία του Τσάρλι Κερκ: Ο Τάιλερ Ρόμπινσον θα εμφανιστεί στο δικαστήριο

Διεθνή / Δολοφονία Τσάρλι Κερκ: Ο 22χρονος Τάιλερ Ρόμπινσον στο εδώλιο με τους εισαγγελείς να ζητούν τη θανατική ποινή

Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι σκοπεύουν να ζητήσουν τη θανατική ποινή για τον 22χρονο άνδρα που κατηγορείται για τη δολοφονία του συντηρητικού πολιτικού ακτιβιστή Τσάρλι Κερκ.
LIFO NEWSROOM
Ο Αντόνιο Κόστα επιδιώκει να παρακάμψει το βέτο του Όρμπαν για την αίτηση ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ

Διεθνή / Ο Αντόνιο Κόστα επιδιώκει να παρακάμψει το βέτο του Όρμπαν για την αίτηση ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ

Οι κανόνες των Βρυξελλών που απαιτούν από τα 27 κράτη μέλη να συμφωνήσουν σχετικά με τις νέες προσχωρήσεις θα εξεταστούν προσεκτικά στη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα στην Κοπεγχάγη.
LIFO NEWSROOM