Ο Δήμος Αθηναίων επαναλειτουργεί το σιντριβάνι στην πλατεία Συντάγματος

Ο Δήμος Αθηναίων επαναλειτουργεί το σιντριβάνι στην πλατεία Συντάγματος Facebook Twitter
0
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το εμβληματικό σιντριβάνι στην πλατεία Συντάγματος λειτουργεί ξανά, αφού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες εκτενούς καθαρισμού και συντήρησης του Δήμου Αθηναίων που διήρκεσαν ενάμιση μήνα. 

«Το ιστορικό σιντριβάνι της πλατείας Συντάγματος, ένα έργο κόσμημα του 1872, φτιαγμένο από πεντελικό μάρμαρο, αποκτά νέα ζωή. Για πρώτη φορά ύστερα από 153 χρόνια προχωρήσαμε στον επιστημονικό καθαρισμό των επιφανειών, αλλά και στην ολοκληρωμένη συντήρησή του. Οι εργασίες έγιναν με “χειρουργική” ακρίβεια από εξειδικευμένο προσωπικό. Είναι ένα μεγάλο έργο, που ολοκληρώθηκε με άψογο επαγγελματισμό και σεβασμό στην ιστορία του μνημείου. Το σιντριβάνι-τοπόσημο στην καρδιά της Αθήνας αποκτά τη λάμψη που του αξίζει», δήλωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας.

Στο Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς δεν υπάρχει προηγούμενη καταγεγραμμένη επιστημονική συντήρηση του σιντριβανιού. Ωστόσο, είναι σίγουρο πως, πέρα από τη φθορά του χρόνου, των βανδαλισμών και την επίδραση των περιβαλλοντικών συνθηκών, έχουν επίσης προηγηθεί παλαιότερες ερασιτεχνικές επεμβάσεις και αδόκιμοι καθαρισμοί.  

Οι φθορές αφορούσαν τόσο τις μαρμάρινες επιφάνειες, όσο και την ίδια την κατασκευή. Παρατηρήθηκαν συμπληρώσεις και συγκολλήσεις μαρμάρινων θραυσμάτων, παλαιότερες σφραγίσεις και συμπληρώσεις αρμών κατασκευής, ρωγμές, εκδορές, μαύρες κρούστες, βιολογικές επικαθήσεις και άλατα, ίχνη γκράφιτι, αυτοκόλλητα, σιλικόνες και άλλα συγκολλητικά, εγχαράξεις και φθορές από μηχανικούς καθαρισμούς. 

Ο Δήμος Αθηναίων επαναλειτουργεί το σιντριβάνι στην πλατεία Συντάγματος Facebook Twitter

Ως νεότερο μνημείο, υπάγεται στο αντίστοιχο καθεστώς προστασίας που ορίζει ο νόμος. Ύστερα από αίτημα του Δήμου Αθηναίων, η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ εκπόνησε μελέτη συντήρησης, την οποία υλοποίησε το Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Διεύθυνσης Σχεδίου Πόλεως και Αστικού Περιβάλλοντος του Δήμου Αθηναίων, εντάσσοντας το έργο στο πρόγραμμα «Συντήρηση υπαίθριων γλυπτών Δήμου Αθηναίων». 

Η ιστορικός τέχνης και Προϊσταμένη του Ιστορικού Αρχείου Δήμου Αθηναίων, Ζέττα Αντωνοπούλου, τόνισε: «Ο καθαρισμός διεξήχθη σε δύο δεξαμενές μεγάλου μεγέθους, με απαιτούμενες εργασίες στα εσωτερικά και εξωτερικά πλευρικά τοιχώματα. Το σιντριβάνι αποτελείται από ξεχωριστά τεμάχια πεντελικού μαρμάρου, το κάθε ένα από τα οποία έχει συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά, αλλά και ειδικές φθορές. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν  εργασίες εξυγίανσης των αρμών, με την αφαίρεση των παλαιότερων κονιαμάτων. Έγινε πλήρωση ρωγμών και στερέωση των αποφλοιώσεων, αποκατάσταση και προστασία των τσιμέντινων υποδομών και των εσωτερικών επιφανειών των λεκανών. Η όλη κατασκευή προστατεύτηκε με antigraffiti». 

Οι εργασίες ανατέθηκαν στον διπλωματούχο συντηρητή αρχαιοτήτων και έργων τέχνης Βασίλη Μαρκάκη. Στο έργο εργάστηκε συνεργείο από διπλωματούχους συντηρητές αρχαιοτήτων και έργων τέχνης, καθώς και εξειδικευμένους μαρμαροτεχνίτες.  

Ο Δήμος Αθηναίων επαναλειτουργεί το σιντριβάνι στην πλατεία Συντάγματος Facebook Twitter

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, αυτό που πρέπει να διασφαλιστεί είναι η λειτουργία φίλτρων νερού και η περιοδική συντήρηση των μαρμάρινων επιφανειών, καθώς οι φθορές προκαλούνται όχι μόνο από βανδαλισμούς, αλλά κυρίως από περιβαλλοντικές συνθήκες καθώς και αδόκιμες επεμβάσεις με άμεσα μεν αλλά σοβαρά βλαβερά μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.  

Μεγάλη δυσκολία εντοπίστηκε στην εξωτερική δεξαμενή, η οποία είχε επαλειφθεί με άγνωστο προϊόν, πιθανώς χωρίς προετοιμασία της επιφάνειας, δημιουργώντας με τον χρόνο μια σκληρή μαύρη κρούστα. Η απομάκρυνσή της απαιτούσε υπομονή και ειδικές τεχνικές. 

Ένα σιντριβάνι–παζλ 153 ετών – Ιστορικά στοιχεία 

Το σιντριβάνι της πλατείας Συντάγματος φέρει την επιγραφή «ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ 1872» και, σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, αποδίδεται στον Ερνέστο Τσίλλερ. Ως πίδακας υπήρξε διαχρονικά το κεντρικό στοιχείο της πλατείας, αλλά υπέστη μετατροπές που οδήγησαν στη σημερινή του μορφή. 

Στο αρχικό κεντρικό του τμήμα υπήρχε μαρμάρινη ανθοστήλη με ολόγλυφη κόσμηση (μεταλλική σύνθεση με υδρόβια πτηνά και καλαμιές στο κάτω μέρος και αγαλματίδιο νεανικής μορφής με κοχύλι ως επίστεψη). Το μοτίβο είχε έντονα δυτικότροπο χαρακτήρα. Αργότερα, το κεντρικό αυτό τμήμα φαίνεται πως μεταφέρθηκε στο πανομοιότυπο σιντριβάνι της πλατείας Κουμουνδούρου (πλατεία Ελευθερίας), όπου σώζεται έως σήμερα, χωρίς όμως την επίστεψη. Δεν αποκλείεται, πάντως, να υπήρχαν εξαρχής δύο πανομοιότυπα σιντριβάνια της ίδιας εποχής, όπως συνέβαινε συχνά με στοιχεία αστικού εξοπλισμού. 

Ο Δήμος Αθηναίων επαναλειτουργεί το σιντριβάνι στην πλατεία Συντάγματος Facebook Twitter

Σύμφωνα με φωτογραφικά ντοκουμέντα, λίγο πριν από τα μέσα του 20ου αιώνα η κατασκευή δε λειτουργούσε ως σιντριβάνι, αλλά ως μικρός κήπος - κυκλικό παρτέρι με καλλωπιστικά άνθη. Εξετάζεται ακόμα το ενδεχόμενο το σημερινό κεντρικό στοιχείο (η εσωτερική μαρμάρινη δεξαμενή) να προέρχεται από το παλαιό κυκλικό σιντριβάνι της πλατείας Κοτζιά, με πιθανή την εκεί μεταφορά του στο πλαίσιο εξωραϊστικών επεμβάσεων του Δήμου Αθηναίων τη δεκαετία του 1960. Αλλά και μεταγενέστερα το σιντριβάνι απεικονίζεται με πολυγωνική πρόσθετη περίμετρο και οπωσδήποτε οι αλλαγές αυτές συνδέονται με έργα που αφορούν ευρύτερα την πλατεία Συντάγματος. 

Η κάτω λεκάνη του σιντριβανιού αποτελείται από 27 αρχιτεκτονικά μέλη, με μήκος που κυμαίνεται από 40 εκ. έως 110 εκ. (οι περισσότεροι δόμοι έχουν μήκος 100 εκ.) και ύψος 55 εκ.. Λόγω κλίσης του εδάφους, το σιντριβάνι έχει συνολικό ύψος 60 εκ. από το έδαφος στο πάνω μέρος της πλατείας και 88 εκ. στο κάτω μέρος της πλατείας προς Ερμού. Εντός της μεγάλης λεκάνης υπάρχει μία μικρότερη από το ίδιο υλικό κατασκευής, η οποία αποτελείται από 11 αρχιτεκτονικά μέλη και επίσης εδράζεται σε κτιστή βάση. 

Good Living
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Iστορία μιας γεύσης, ιστορία μιας πόλης: Πώς ο Σπυρίδων Παυλίδης έφερε τη σοκολάτα στην Αθήνα

Good Living / Iστορία μιας γεύσης, ιστορία μιας πόλης: Πώς ο Παυλίδης έφερε τη σοκολάτα στην Αθήνα

Από το πρώτο κατάστημα στην Αιόλου στο εργοστάσιο στην Πειραιώς που υπάρχει μέχρι σήμερα, η Υγείας Παυλίδη δεν είναι απλώς η πρώτη σοκολάτα που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Είναι η γεύση που νιώθουμε ότι γνωρίζουμε από πάντα.
ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
Πόσο καλά γνωρίζεις τη σοκολάτα Υγείας Παυλίδη;

Good Living / Πόσο καλά γνωρίζεις τη σοκολάτα Υγείας Παυλίδη;

Είναι από τις γεύσεις που έχουν χαρακτηρίσει τα παιδικά μας χρόνια για γενιές και γενιές. Μπορούμε να την ξεχωρίσουμε ανάμεσα σε δεκάδες άλλες σοκολάτες, να αναγνωρίσουμε τη χαρακτηριστική της συσκευασία από μακριά, σε οποιοδήποτε ράφι. Τη γνωρίζουμε, όμως, πραγματικά; Κάνε το quiz και δες πόσα ξέρεις (ή πόσα σου θυμίζει) για την αγαπημένη σοκολάτα Υγείας Παυλίδη.
THE LIFO TEAM
Το Internet όπως θα έπρεπε να είναι: γρήγορο, άμεσο, για όλους

Good Living / Το Internet όπως θα έπρεπε να είναι: γρήγορο, άμεσο, για όλους

To Nova 5G Home Internet είναι η επόμενη γενιά οικιακής σύνδεσης που φέρνει το 5G μέσα στο σπίτι & την επιχείρησή σου, με ταχύτητες που φτάνουν έως 500 Mbps, χωρίς να χρειάζεται να υπάρχει οπτική ίνα στην περιοχή σου
THE LIFO TEAM
O Πύργος Πειραιά άνοιξε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά για το κοινό του Open House Athens

Good Living / O Πύργος Πειραιά άνοιξε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά για το κοινό του Open House Athens

Οι επισκέπτες γνώρισαν την ιστορία του, τις αρχιτεκτονικές καινοτομίες και τις πρωτοποριακές βιοκλιματικές λύσεις που τον καθιστούν έναν σύγχρονο, βιώσιμο ουρανοξύστη διεθνών προδιαγραφών.
THE LIFO TEAM
Πώς αντιμετωπίζονται τα μυελοειδή νεοπλάσματα του θυρεοειδούς αδένα

Good Living / Πώς αντιμετωπίζονται τα μυελοειδή νεοπλάσματα του θυρεοειδούς αδένα

Η αντιμετώπιση του μυελοειδούς καρκινώματος είναι μια πρόκληση για τον ενδοκρινολόγο και τον χειρουργό και προϋποθέτει την αγαστή συνεργασία τους για το καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ Θ. ΒΑΜΒΑΚΙΔΗΣ
Με το Πασχαλινό Αυγό της ΑΒ Βασιλόπουλος η χαρά των παιδιών γίνεται προσφορά

Good Living / Με τα «Πασχαλινά Αβγά» της ΑΒ Βασιλόπουλος η χαρά των παιδιών γίνεται προσφορά

Φέτος, συμβάλλουμε έμπρακτα στην ενίσχυση του έργου του «Χαμόγελου του Παιδιού», συνεισφέροντας 0,30€ με κάθε αγορά Πασχαλινού Αβγού και η ΑΒ Βασιλόπουλος διπλασιάζει το συνολικό ποσό.
THE LIFO TEAM
Το επόμενο υγιεινό γεύμα σου βρίσκεται σε ένα feelgood παστέλ μπουκάλι

Good Living / Το επόμενο υγιεινό γεύμα σου βρίσκεται σε ένα feelgood προϊόν από την ΟΛΥΜΠΟΣ

Αν προσπαθείς να συνδυάσεις busy καθημερινότητα και ισορροπημένη διατροφή, το ρόφημα DRINK EAT ΟΛΥΜΠΟΣ σου το κάνει εύκολο, με ενέργεια, θρεπτικά συστατικά και πλούσια γεύση σε πρακτική συσκευασία.
THE LIFO TEAM
Ανοιχτή πρόσκληση υποβολής προτάσεων προς επιχορήγηση για οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών

Good Living / Ανοιχτή πρόσκληση υποβολής προτάσεων προς επιχορήγηση για οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών

€2,5 εκ. για την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας στην Ελλάδα και την Κύπρο μέσω του νέου ευρωπαϊκού προγράμματος VOICES, με συγχρηματοδότη και συντονιστή το Ίδρυμα Μποδοσάκη.
THE LIFO TEAM
Campeón Gaming: Όταν ο χώρος εργασίας γίνεται εμπειρία – ένα νέο κεφάλαιο στην καρδιά της Αθήνας

Good Living / Τα νέα γραφεία της Campeón Gaming επαναπροσδιορίζουν την εμπειρία εργασίας

Στην Πλατεία Κοτζιά, σε ένα κτίριο που κάποτε λειτουργούσε με μια εντελώς διαφορετική λογική, η Campeόn Gaming σε συνεργασία με την Archi4m, δημιούργησαν έναν χώρο υψηλής αισθητικής που αποπνέει δημιουργικότητα και καινοτομία.
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ