Η Ουκρανία χτυπά τη Ρωσία στην εθνική της γιορτή: Επίθεση με drone σε σταθμούς πυρηνικών και πετρελαίου

Η Ουκρανία χτυπά τη Ρωσία στην εθνική της γιορτή: Επίθεση με drone σε σταθμούς πυρηνικών και πετρελαίου Facebook Twitter
φωτ.: EPA
0

Η Ουκρανία εξαπέλυσε σειρά επιθέσεων με drone εναντίον του ρωσικού εδάφους σήμερα, ημέρα κατά την οποία γιορτάζει την ανεξαρτησία της, προκαλώντας πυρκαγιές σε πυρηνικό σταθμό στο Κουρσκ και σε έναν τερματικό σταθμό πετρελαίου στο λιμάνι Ουστ- Λούγκα.

Ένα από αυτά τα drone, που καταρρίφθηκε λίγο μετά τα μεσάνυκτα από την αντιαεροπορική άμυνα της Ρωσίας, «εξερράγη και προκάλεσε ζημιές στον βοηθητικό μετασχηματιστή» πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού στην περιφέρεια Κουρσκ, ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία στον λογαριασμό της στο Telegram.

«Η πυρκαγιά κατασβέστηκε», πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχουν θύματα, αν και έχει μειωθεί η παραγωγική δυναμικότητα ενός από τους αντιδραστήρες.

«Το επίπεδο ραδιενέργειας στον βιομηχανικό χώρο του πυρηνικού σταθμού του Κουρσκ και στη γύρω περιοχή δεν έχει αλλάξει», τόνισε η ίδια πηγή, εξηγώντας ότι παραμένει «σε κανονικά επίπεδα».

Από την αρχή του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ο Διεθνής Οργανισμός Ατομική Ενέργειας (ΔΟΑΕ- ΙΑΕΑ) προειδοποιεί για το ενδεχόμενο πυρηνικής καταστροφής, κυρίως στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία, ο οποίος βρίσκεται από τον Μάρτιο του 2022 υπό τον έλεγχο των ρωσικών στρατευμάτων.

Στις ακτές της Βαλτικής η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα αναχαίτισε 10 drones στο λιμάνι Ουστ- Λούγκα, κοντά στην Αγία Πετρούπολη, ενώ πυρκαγιά ξέσπασε σε τερματικό σταθμό πετρελαίου της ρωσικής εταιρείας Novatek, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Αλεξάντερ Ντροζντένκο.

«Οι πυροσβέστες και το υπουργείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων καταστάσεων εργάζονται για την κατάσβεσή της», πρόσθεσε στο Telegram.

Τις τελευταίες εβδομάδες, και την ώρα που εντείνονται οι συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου υπό την πίεση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η Ουκρανία έχει εξαπολύσει δεκάδες drone εναντίον του ρωσικού εδάφους. Στοχοθετεί κυρίως δεξαμενές πετρελαίου σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις εξαγωγές της Μόσχας οι οποίες χρηματοδοτούν σε μεγάλο βαθμό τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις.

Οι επιθέσεις αυτές φαίνεται να ευθύνονται για την άνοδο της τιμής των καυσίμων στη Ρωσία, η οποία έχει φτάσει σε επίπεδο ρεκόρ παρά την απαγόρευση εξαγωγών βενζίνης που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Το ρωσικό υπουργείο Ενέργειας αποδίδει τις υψηλές τιμές «στην εποχική άνοδο της ζήτησης και τις γεωργικές εργασίες», χωρίς να αναφέρεται στις ουκρανικές επιθέσεις.

Την Παρασκευή ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν δήλωσε ότι ζήτησε τη βοήθεια του Τραμπ προκειμένου να αντιμετωπίσει η χώρα του τις δυσκολίες ανεφοδιασμού ρωσικού πετρελαίου μέσω του αγωγού Ντρούζμπα, τον οποίο έχει βομβαρδίσει το Κίεβο, όπως καταγγέλλει.

Οι ρωσικές μονάδες αντιαεροπορικής άμυνας κατέστρεψαν συνολικά 95 ουκρανικά drones στη διάρκεια της νύκτας πάνω από 13 περιφέρειες, επεσήμανε το υπουργείο Άμυνας. Από την πλευρά της η ρωσική υπηρεσία πολιτικής προστασίας Rosaviatsia ανακοίνωσε ότι ανεστάλησαν οι πτήσεις για ώρες σε διάφορα αεροδρόμια της χώρας.

Ουκρανικά drone στοχοθέτησαν και βιομηχανική επιχείρηση στην πόλη Σιζράν, στη νότια Ρωσία, όπως δήλωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας Σαμάρα Βιάτσεσλαβ Φεντορίστσεβ, αν και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν τραυματίες.

Οι νέες επιθέσεις της Ουκρανίας, μιας πρώην σοβιετικής δημοκρατίας, εξαπολύθηκαν την ώρα που η χώρα γιορτάζει σήμερα τα 34 χρόνια της ανεξαρτησίας της.

«Ο ουκρανικός λαός δεν θα παραδοθεί ποτέ και δεν θα απαρνηθεί ποτέ την Ανεξαρτησία του», υπογράμμισε ο επικεφαλής του ουκρανικού στρατού Ολεξάντρ Σίρσκι σήμερα το πρωί με αφορμή αυτή την επέτειο.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Αντρίι Σίμπιχα χαρακτήρισε την ανεξαρτησία της χώρας του «ακρογωνιαίο λίθο της ασφάλειας της Ευρώπης».

Με πληροφορίες από Reuters, Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Rob και Michele Reiner: Ποιος είναι ο γιος τους Nick, που συνελήφθη για τη δολοφονία τους

Διεθνή / Rob και Michele Reiner: Ποιος είναι ο γιος τους Nick, που συνελήφθη για τη δολοφονία τους

Η οικογένεια Reiner είχε μιλήσει ανοιχτά για τους μακροχρόνιους αγώνες του Nick με την κατάχρηση ουσιών και τον εθισμό σε σκληρά ναρκωτικά -  μπαινόβγαινε σε κέντρα αποκατάστασης επί χρόνια
THE LIFO TEAM
Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Xιλιάδες πολίτες θρηνούν σε αγρυπνίες σε όλη την Αυστραλία

Διεθνή / Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Xιλιάδες πολίτες θρηνούν σε αγρυπνίες σε όλη την Αυστραλία

Πολίτες σε όλη την Αυστραλία πενθούν για τους 16 νεκρούς που έχασαν τη ζωή τους την Κυριακή - 25 άτομα εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της χώρας, ανάμεσά τους και ο δράστης
THE LIFO TEAM
Η Ευρώπη έτοιμη να ηγηθεί «πολυεθνικής δύναμης» στην Ουκρανία

Διεθνή / Η Ευρώπη έτοιμη να ηγηθεί «πολυεθνικής δύναμης» στην Ουκρανία

Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, της Γερμανία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη αναφέρουν, ότι στρατεύματα από τη «συμμαχία των προθύμων», με τη στήριξη των ΗΠΑ, θα μπορούσαν να συνδράμουν στην ενίσχυση της ασφάλειας των ουκρανικών δυνάμεων
THE LIFO TEAM
IRC: Το Σουδάν για τρίτη χρονιά πρώτο στη λίστα της με τις σοβαρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις του κόσμου

Διεθνή / IRC: Το Σουδάν για τρίτη χρονιά πρώτο στη λίστα της με τις σοβαρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις του κόσμου

Την ώρα που συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών σε έναν εμφύλιο πόλεμο που έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, η «κραυγή» φορέων και οργανώσεων για βοήθεια στο Σουδάν ενισχύεται
THE LIFO TEAM