Τέξας: Μητέρα αγόρασε στον γιο της στρατιωτικό εξοπλισμό για να επιτεθεί στο σχολείο του

Τέξας: Μητέρα κατηγορείται ότι βοήθησε τον 13χρονο γιο της να σχεδιάσει επίθεση σε σχολείο Facebook Twitter
Η 33χρονη Άσλεϊ Πάρντο / Φωτ: Police Handout
0

Μία μητέρα από το Τέξας συνελήφθη με την κατηγορία ότι προμήθευσε τον 13χρονο γιο της με σφαίρες και στρατιωτικό εξοπλισμό, γνωρίζοντας πως σχεδίαζε να διαπράξει επίθεση με όπλο στο σχολείο του, σύμφωνα με τις αρχές.

Η 33χρονη Άσλεϊ Πάρντο κατηγορείται πως γνώριζε την εμμονή του γιου της με τη βία και «εν γνώσει της ενίσχυσε» τα σχέδιά του, ζητώντας του ως αντάλλαγμα να προσέχει τα μικρότερα αδέλφια του, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Το πρωί της Δευτέρας, ο ανήλικος εμφανίστηκε στο γυμνάσιο Jeremiah Rhodes στο Σαν Αντόνιο φορώντας μάσκα, στρατιωτικό τζάκετ παραλλαγής και στρατιωτικό παντελόνι. Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, αποχώρησε λίγο αργότερα και εντοπίστηκε εκτός σχολείου, όπου και συνελήφθη.

Η μητέρα του συνελήφθη την ίδια μέρα, μετά από τηλεφώνημα της γιαγιάς του παιδιού, η οποία ενημέρωσε την αστυνομία πως η Πάρντο τού είχε αγοράσει όπλο.

Το Σάββατο πριν από τη σύλληψη, η γιαγιά του 13χρονου μπήκε στο υπνοδωμάτιό του και τον βρήκε να παίζει με αληθινές σφαίρες και ένα σφυρί, σύμφωνα με την ένορκη κατάθεση της αστυνομίας. Μέσα στο δωμάτιο εντόπισε επίσης έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, φτιαγμένο από πυροτέχνημα, πάνω στον οποίο το παιδί είχε γράψει το όνομα του δράστη της επίθεσης στα τεμένη του Κράιστσερτς στη Νέα Ζηλανδία το 2019, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 51 ανθρώπους.

Η Πάρντο αγόρασε στον γιο της στρατιωτικό εξοπλισμό για πιθανή επίθεση

Η γιαγιά δήλωσε ακόμη στις αρχές πως η Πάρντο είχε συνοδεύσει τον γιο της σε κατάστημα πλεονάζοντος στρατιωτικού εξοπλισμού (military surplus store), όπου και του αγόρασε σφαίρες, τακτικό γιλέκο και κράνος.

Το πρωί της Δευτέρας, ο 13χρονος φέρεται να είπε στη γιαγιά του: «Θα γίνω διάσημος», προτού φύγει από το σπίτι για το σχολείο. Όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο του δικαστηρίου, οι αρχές και η διεύθυνση του σχολείου δεν γνώριζαν πού βρισκόταν ο μαθητής για ένα διάστημα.

Το σχολείο ενημέρωσε τους γονείς ότι ο μαθητής συνελήφθη εκτός σχολείου και κατηγορείται για τρομοκρατία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, είχε ήδη τεθεί στο στόχαστρο εσωτερικής έρευνας λόγω «δημοσιεύσεων που είχε κάνει στο διαδίκτυο».

Ο 13χρονος παραδέχθηκε ότι είχε εμμονή με τους «μαζικούς δολοφόνους και τα μανιφέστα τους»

Ήδη από τον Ιανουάριο, οι διευθυντές του σχολείου είχαν εντοπίσει ανησυχητικές ενδείξεις. Σε έλεγχο που έγινε τότε, βρέθηκε ένα σχέδιο του παιδιού με τη διάταξη του σχολείου, στο οποίο είχε σημειώσει μια «διαδρομή αυτοκτονίας». Όταν ρωτήθηκε για το περιεχόμενο, ο 13χρονος φέρεται να παραδέχθηκε ότι έχει εμμονή με γνωστούς μαζικούς δολοφόνους και τα μανιφέστα τους.

Τον Απρίλιο, αποβλήθηκε προσωρινά επειδή χρησιμοποιούσε τον σχολικό υπολογιστή για να ερευνήσει παλαιότερες επιθέσεις σε σχολεία. Μετά από σύντομη φοίτηση σε εναλλακτική δομή εκπαίδευσης, επέστρεψε στο γυμνάσιο Jeremiah Rhodes στις 8 Μαΐου.

Η μητέρα του 13χρονου αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση 75.000 δολαρίων

Όπως αναφέρουν τα δικαστικά έγγραφα, η Άσλεϊ Πάρντο ήταν πλήρως ενήμερη για τις απειλές του παιδιού της και όχι μόνο δεν εξέφρασε ανησυχία, αλλά φέρεται να ενθάρρυνε τη συμπεριφορά του. «Η κατηγορούμενη δήλωσε στο σχολείο ότι στηρίζει τις βίαιες εκφράσεις και τα σχέδια του παιδιού και δεν ανησυχεί για τη συμπεριφορά του», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Η Πάρντο κατηγορείται για συνέργεια σε τρομοκρατική πράξη, ενώ σύμφωνα με τα δικαστικά αρχεία αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση 75.000 δολαρίων. Η δίκη της έχει προγραμματιστεί για τις 17 Ιουλίου.

Η υπόθεση της Πάρντο εντάσσεται σε μια ευρύτερη τάση στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι αρχές επιχειρούν ολοένα και συχνότερα να αποδώσουν ευθύνη σε γονείς ανήλικων δραστών σχολικών επιθέσεων.

Το 2023, οι γονείς του δράστη μίας πολύνεκρης επίθεσης σε σχολείο του Μίσιγκαν καταδικάστηκαν για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, καθώς είχαν αγοράσει στον γιο τους το όπλο με το οποίο διέπραξε την επίθεση, ενώ γνώριζαν ότι αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Γαλλική κυβέρνηση στο χείλος της κατάρρευσης – Σήμερα η κρίσιμη ψήφος εμπιστοσύνης

Διεθνή / Γαλλία: Η κυβέρνηση στο χείλος της κατάρρευσης – Σήμερα η κρίσιμη ψήφος εμπιστοσύνης

Η ψηφοφορία αφορά το σχέδιο για περιορισμό των δημοσίων δαπανών ύψους 43,8 δισ. ευρώ, που η κυβέρνηση θεωρεί αναγκαίο για να καθησυχάσει τις αγορές και να περιορίσει το έλλειμμα
LIFO NEWSROOM
Νέα Ζηλανδία: Πατέρας που διέφευγε για σχεδόν 4 χρόνια μαζί με τα τρία παιδιά του νεκρός σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία

Διεθνή / Νέα Ζηλανδία: Πατέρας που διέφευγε για σχεδόν 4 χρόνια μαζί με τα τρία παιδιά του νεκρός σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία

Ο Τομ Φίλιπς είχε καταφέρει να διαφύγει από αρκετές προσπάθειες των αρχών να τον θέσουν υπό κράτηση, παρά το ότι η αστυνομία είχε ειδοποιηθεί και τον είχε καταδιώξει επανειλημμένα
LIFO NEWSROOM
Αργεντινή: Ο Μιλέι αναγνωρίζει την «καθαρή ήττα» του στις τοπικές εκλογές

Διεθνή / Αργεντινή: Ο Μιλέι αναγνωρίζει την «καθαρή ήττα» του στις τοπικές εκλογές

Ο Χαβιέρ Μιλέι υποσχέθηκε να «επιταχύνει» τις μεταρρυθμίσεις του, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με εντεινόμενη δυσαρέσκεια εξαιτίας σκανδάλου και της πολιτικής του όσον αφορά τις δημόσιες δαπάνες
LIFO NEWSROOM
Ιρανός ΥΠΕΞ: Η Τεχεράνη θα δεχτεί περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμά της με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων

Διεθνή / Ιράν: Ο όρος για να δεχτεί περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμά του

Απευθυνόμενος στη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία, την αποκαλούμενη ομάδα Ε3, ο Ιρανός ΥΠΕΞ τονίζει: «Αν δεν αδράξουν αυτό το παράθυρο ευκαιρίας οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές»
LIFO NEWSROOM
Η «τελευταία προειδοποίηση» του Τραμπ στη Χαμάς να δεχθεί τη συμφωνία για τους ομήρους

Διεθνή / Η «τελευταία προειδοποίηση» του Τραμπ στη Χαμάς να δεχθεί τη συμφωνία για τους ομήρους

«Προειδοποίησα τη Χαμάς για τις συνέπειες που θα έχει η άρνησή της, αυτή είναι η τελευταία προειδοποίηση, δεν θα υπάρξει άλλη» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ για τη συμφωνία περί ανταλλαγής ομήρων
LIFO NEWSROOM