«Animal»: Υποψήφια για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Κοινού LUX η ταινία της Σοφίας Εξάρχου

Η ταινία της Σοφίας Εξάρχου ανάμεσα στις 5 υποψήφιες για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Κοινού LUX Facebook Twitter
Ανάμεσα στις υποψήφιες ταινίες για το Βραβείο LUX βρίσκονται κάθε χρόνο διαμάντια του ευρωπαϊκού σινεμά.
0

Συνεχίζοντας τη σπουδαία πορεία του στην Ελλάδα και τον κόσμο, το ANIMAL της Σοφίας Εξάρχου γίνεται μόλις η τρίτη ελληνική ταινία στην ιστορία που κερδίζει την τελική υποψηφιότητα για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Κοινού LUX, που συνδιοργανώνουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου.

Μέχρι σήμερα, το ΑΝΙΜΑL έχει κερδίσει τη Χρυσή Λεοπάρδαλη Ερμηνείας για τη Δήμητρα Βλαγκοπούλου στο Διεθνές Διαγωνιστικό του Φεστιβάλ Λοκάρνο, όπου πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα του, καθώς και τον Χρυσό Αλέξανδρο του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ενώ έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 50 σημαντικά διεθνή φεστιβάλ κερδίζοντας συνολικά 20 βραβεία (Καλύτερης Ταινίας στο Κορκ, το Βανκούβερ και το LAGFF, Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας στα Φεστιβάλ Les Arcs, Θεσσαλονίκης και LAGFF, Fipresci Award στο Mannheim, Σεναρίου στο Santiago del Compostella, κ.α.).

Η ταινία της Σοφίας Εξάρχου ανάμεσα στις 5 υποψήφιες για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Κοινού LUX Facebook Twitter
Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Κοινού LUX συνδιοργανώνουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου.

Επιπλέον θριάμβευσε στα Βραβεία Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου με 7 βραβεία (Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Α και Β Γυναικείου Ρόλου, Μοντάζ και Ήχου), ενώ έχει εξασφαλίσει διανομή σε αίθουσες και πλατφόρμες του εξωτερικού (Γαλλία, Σκανδιναβία, Λατινική Αμερική, Αυστρία, Oλλανδία, Ισπανία κ.α), έχοντας αναγνωριστεί από τη διεθνή κριτική ως μία από τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές ταινίες της χρονιάς. 

Ανάμεσα στις υποψήφιες ταινίες για το Βραβείο LUX βρίσκονται κάθε χρόνο διαμάντια του ευρωπαϊκού σινεμά, ταινίες που «ευαισθητοποιούν σχετικά με τρέχοντα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, προάγουν τη συμμετοχή των θεατών σε συζητήσεις για την Ευρώπη με τρόπο που να τους αγγίζει πραγματικά και αντικατοπτρίζουν την ομορφιά και την πολυμορφία του ευρωπαϊκού κινηματογράφου», από το Τρίγωνο της Θλίψης του Ρούμπεν Όστλουντ μέχρι το Attenberg της Αθηνάς-Ραχήλ Τσαγγάρη και από τo Τόνι ‘Ερντμαν της Μάρεν Αντε μέχρι το ‘Ιντα του Πάβελ Παβλικόφσκι.

Οι υποψήφιες ταινίες θα υποτιτλιστούν και στις 24 γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να προβληθούν τους επόμενους μήνες σε περισσότερες από 700 προβολές που θα διοργανώσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε όλα τα κράτη μέλη.

Οι φετινές υποψήφιες είναι:

Animal της Σοφίας Εξάρχου (Ελλάδα)

Dahomey της Mati Diop (Γαλλία)

Flow του Gints Zilbalodis (Λετονία)

Intercepted της Oksana Karpovych (Ουκρανία)

Julie keeps quiet του Leonardo Van Dijl (Bέλγιο)

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ντάνι Μπόιλ επιβεβαιώνει τη συμμετοχή του Κίλιαν Μέρφι στο σίκουελ «28 Years Later»

Πολιτισμός / Ο Ντάνι Μπόιλ επιβεβαιώνει τη συμμετοχή του Κίλιαν Μέρφι στο σίκουελ «28 Years Later»

Η αρχική ταινία 28 Days Later, με πρωταγωνιστή τον Μέρφι, θεωρείται σταθμός στον σύγχρονο κινηματογράφο τρόμου, τόσο για την αισθητική της όσο και για την ανατροπή της παραδοσιακής εικόνας του ζόμπι
LIFO NEWSROOM
Εικονγραφημένο προφυλακτικό 200 ετών εκτίθεται στο Rijksmuseum

Πολιτισμός / Μουσείο θα εκθέσει προφυλακτικό 200 ετών, πιθανότατα φτιαγμένο από έντερο προβάτου

Φτιάχτηκε από σκωληκοειδή απόφυση προβάτου και αναπαριστά μια ημίγυμνη καλόγρια με τρεις άνδρες - Πιστεύεται, ότι ανήκει σε αριστοκρατικό οίκο ανοχής του Παρισιού γύρω στο 1830
LIFO NEWSROOM
Ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος τιμώμενο πρόσωπο του 4ου Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων

Πολιτισμός / Ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος τιμώμενο πρόσωπο του 4ου Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων

Με τη συμμετοχή πάνω από 160 σημαντικών Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, εκδοτών, μεταφραστών, ακαδημαϊκών και καλλιτεχνών, πάνελ γύρω από επίκαιρους θεματικούς άξονες, τόσο από το πεδίο της λογοτεχνίας όσο και από το πεδίο της κοινωνίας, αλλά και παρουσιάσεις βιβλίων, το 4ο ΦΒΧ επιστρέφει στο Ενετικό Λιμάνι της πόλης aπό τις 25 έως και τις 29 Ιουνίου 2025.
LIFO NEWSROOM
Ακρόπολη: Αποδόθηκαν στο κοινό οι διαδρομές στον αρχαιολογικό χώρο και το νέο πωλητήριο

Πολιτισμός / Ακρόπολη: Αποδόθηκαν στο κοινό οι διαδρομές στον αρχαιολογικό χώρο και το νέο πωλητήριο

Στα εγκαίνια, η μουσική ομάδα «Encardia» παρουσίασε τραγούδια και χορούς από τις ελληνόφωνες περιοχές του Ιταλικού Νότου, με μουσικό περίπατο μέχρι το Ιερό της Αφροδίτης και του Έρωτα
LIFO NEWSROOM
Οι σήραγγες του Λονδίνου που ενέπνευσαν τον δημιουργό του James Bond θα γίνουν μουσείο κατασκοπείας

Πολιτισμός / Οι σήραγγες του Τζέιμς Μποντ θα γίνουν μουσείο κατασκοπείας

Το σύμπλεγμα που χτίστηκε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, και ενέπνευσε τον Ίαν Φλέμινγκ, θα περιλαμβάνει στρατιωτικό εξοπλισμό, διαδραστικές εκθέσεις και ένα μπαρ 30 μέτρα κάτω από τη γη.
LIFO NEWSROOM