Κάρλες Πουτζντεμόν: Καθ΄οδόν προς το Βέλγιο, αφού απέφυγε τη σύλληψη στη Βαρκελώνη

Κάρλες Πουτζντεμόν: Καθ΄οδόν προς το Βέλγιο, αφού απέφυγε τη σύλληψη στη Βαρκελώνη Facebook Twitter
O Κάρλες Πουτζντεμόν / Φωτ: Getty
0

Ο Καταλανός αυτονομιστής ηγέτης της Καταλωνίας Κάρλες Πουτζντεμόν είναι στον δρόμο της επιστροφής στο Βέλγιο, αφού ξέφυγε από την αστυνομία μετά την εμφάνισή του σε πολιτική συγκέντρωση στη Βαρκελώνη παρά το ένταλμα σύλληψης που έχει εκδοθεί σε βάρος του στην Ισπανία, όπως δήλωσε σήμερα το κόμμα του.

Ο γενικός γραμματέας του κόμματος Junts per Catalunya ("Μαζί για την Καταλωνία"), Ζόρντι Τουρούλ δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό RAC1 πως δεν ξέρει αν ο Κάρλες Πουτζντεμόν έχει ήδη φθάσει στο Βατερλό, όπου ζει αυτοεξόριστος αφού ηγήθηκε μιας αποτυχημένης απόπειρας για την απόσχιση της Καταλωνίας το 2017.

Η σύντομη παρουσία του Κάρλες Πουτζντεμόν στο ισπανικό έδαφος και η κινηματογραφική διαφυγή του εξόργισε τους συντηρητικούς αντιπάλους του που είχαν ήδη αντιτεθεί σφόδρα στον νόμο περί αμνηστίας των αυτονομιστών του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ με αντάλλαγμα την υποστήριξή τους στην κυβέρνηση μειοψηφίας της οποίας ηγείται.

Κάνοντας τα πράγματα χειρότερα για τον Σάντσεθ, ο Τουρούλ είπε πως το Junts επανεξετάζει την υποστήριξή του καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε πως ο νόμος περί αμνηστίας δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση του Κάρλες Πουτζντεμόν και άλλων δύο αυτονομιστών, που κατηγορούνται για κατάχρηση χρημάτων. Είπε πως η υποστήριξη του Junts θα έχει "ένα πολύ στενό μονοπάτι προς τα εμπρός ή κανένα μονοπάτι" εκτός αν η Μαδρίτη ασκήσει μεγάλη πίεση για εφαρμογή του νόμου σε όλους. «Η κατάσταση έχει αλλάξει κατά πολύ λόγω του πλαισίου και των παραμέτρων που κατέστησαν δυνατή τη συμφωνία μας, και θα πρέπει να δούμε αν αυτή έχει νόημα», είπε ο Τουρούλ.

Η κατηγορία σε βάρος του Κάρλες Πουτζντεμόν σχετίζεται με ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία που πραγματοποιήθηκε το 2017 η διεξαγωγή του οποίου κρίθηκε παράνομη από τα ισπανικά δικαστήρια. Ο Κάρλες Πουτζντεμόν λέει πως η ψηφοφορία ήταν νόμιμη και ως εκ τούτου οι σχετιζόμενες με αυτό κατηγορίες δεν έχουν βάση.

Ο Σάντσεθ και η κυβέρνησή του παρέμειναν σιωπηλοί, και αρνήθηκαν αίτημα να απαντήσουν στην απειλή του Junts και στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης. Ο υπουργός Προεδρίας Φελίς Μπολάνιος δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Παρίσι πως την ευθύνη για την επιχείρηση είχε η καταλανική αστυνομία, η Mossos d'Esquadra. «Είναι η αστυνομική δύναμη που είναι υπεύθυνη για να φέρνει σε πέρας τις εντολές του Ανώτατου Δικαστηρίου», είπε.

«Ο Κάρλες Πουτζντεμόν σχεδίαζε να πάει στο κοινοβούλιο»

Ο Τουρούλ, που έλαβε χάρη το 2021, αφού έμεινε τρία χρόνια στη φυλακή κατηγορούμενος για στάση, εξέγερση και κατάχρηση χρημάτων σε σχέση με την απόπειρα απόσχισης, δήλωσε πως ο Κάρλες Πουτζντεμόν σχεδίαζε να παρακολουθήσει την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της Καταλωνίας για την επιβεβαίωση του σοσιαλιστή Σαλβαδόρ Ίγια ως νέου ηγέτη της περιφερειακής κυβέρνησης.

«Δεν ήρθε για να συλληφθεί στην Ισπανία αλλά για να ασκήσει τα πολιτικά δικαιώματά του», είπε ο Τουρούλ. Όμως, αντί να πάει με τα πόδια από τη συγκέντρωση στο κοινοβούλιο, ο Κάρλες Πουτζντεμόν μπήκε σε ένα αυτοκίνητο λόγω ανησυχιών για την ασφάλειά του, και στη συνέχεια αποφάσισε την τελευταία στιγμή να φύγει επειδή πίστευε ότι δεν θα του επέτρεπαν την είσοδο, είπε ο Τουρούλ. Πρόσθεσε πως ο Κάρλες Πουτζντεμόν δεν ήθελε να δώσει ευκαιρία να φωτογραφηθεί κατά τη σύλληψή του.

Ο δικηγόρος του Κάρλες Πουτζντεμόν, Γκονθάλο Μπόγιε, επιβεβαίωσε σε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό RAC1 πως ο Κάρλες Πουτζντεμόν έχει φύγει από την Ισπανία και είπε πως θα κάνει μια δημόσια δήλωση «τις επόμενες ημέρες».

Στο μεταξύ, η Mossos d'Esquadra και η κυβέρνηση του Σάντσεθ αντιμετωπίζουν ερωτήματα σχετικά με την αποτυχία τους να συλλάβουν τον πιο αναγνωρίσιμο φυγά της Ισπανίας ενόσω ήταν σε κοινή θέα. Ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου που ηγείται της έρευνας σε βάρος του Κάρλες Πουτζντεμόν για τον ρόλο του στην απόπειρα απόσχισης το 2017 κάλεσε σήμερα τη Mossos να δώσει εξηγήσεις για την εντυπωσιακή αποτυχία. Ο δικαστής Πάμπλο Γιαρένα ζήτησε επίσης εξηγήσεις από το υπουργείο Εσωτερικών, μεταξύ των οποίων και για το αν υπήρχαν εντολές για επιτήρηση των συνόρων.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΙΑ ΣΚ - Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Διεθνή / Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Η ηγεσία της Ακτοφυλακής έχει δεσμευτεί ότι τα σύμβολα «παραμένουν αντίθετα με τις αξίες του σώματος», όμως το πώς θα εφαρμόζεται στην πράξη το νέο καθεστώς παραμένει ανοιχτό
LIFO NEWSROOM
G20 ΣΥΝΟΔΟΣ

Διεθνή / Χωρίς Τραμπ και Πούτιν η σύνοδος της G20: Έκκληση να τερματίσουν «τις συγκρούσεις που προκαλούν τόσο θάνατο»

Η κυβέρνηση Τραμπ μποϊκοτάρει τελείως τις συνομιλίες, καθώς κατηγορεί την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής ότι καταπιέζει τους λευκούς γαιοκτήμονες
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Διεθνή / Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Την ίδια ώρα, εισαγγελείς στο Μιλάνο έχουν ξεκινήσει έρευνα για Ιταλούς υπηκόους που ενδέχεται να συμμετείχαν σε αυτές τις δολοφονικές «εκδρομές»
LIFO NEWSROOM
Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι - «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι: «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Απρόσμενα θετικό το κλίμα της συνάντησης - «Συμφωνήσαμε σε περισσότερα από όσα περιμέναμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος - Τι απάντησε για τον χαρακτηρισμό «φασίστας» που του αποδίδει ο Μαμντάνι
LIFO NEWSROOM
Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

Διεθνή / Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

«Δεν έχω νιώσει ποτέ τέτοιο σεισμό στη ζωή μου. Ήμασταν στο γραφείο όταν άρχισαν να κουνιούνται τα έπιπλα. Τρέξαμε από τις σκάλες και είδαμε κι άλλους ανθρώπους να έχουν ήδη βγει έξω», είπε ένας εργαζόμενος στην Ντάκα
LIFO NEWSROOM