Έξι βασίλισσες και οι ζωές τους βγαίνουν από τη σκιά του Ερρίκου VIII

Έξι βασίλισσες και οι ζωές τους βγαίνουν από τη σκιά του Ερρίκου Η΄ Facebook Twitter
«Six lives: The stories of HenryVIII’s Queens» στη National Portrait Gallery. Photo: © David Parry/ National Portrait Gallery
0

Οι ιστορίες των έξι συζύγων του Ερρίκου VIII, βασιλιά της Αγγλίας από το 1509 μέχρι το 1547 που έμεινε στην ιστορία για την αδυναμία του στο γυναικείο φύλο, και των τρόπων που απαλλάχθηκε από αυτές με διαζύγια και αποκεφαλισμούς έρχονται στο φως μέσα από την έκθεση «Six lives: The stories of Henry VIII’s Queens» που θα γίνει στην Εθνική Πινακοθήκη Πορτρέτων στο Λονδίνο από τις 20 Ιουνίου έως τις 8 Σεπτεμβρίου 2024.

Σε αυτήν εξετάζονται οι ζωές της Αικατερίνης της Αραγωνίας, της Άν Μπολέιν, της Τζέιν Σίμουρ, της Άννας της Κλέβης, της Κάθριν Χάουαρντ και της Κάθριν. Παρουσιάζονται με χρονολογική σειρά και δίνεται προσοχή  στις αφηγήσεις τους και όχι στον διαβόητο σύζυγό τους, με την επανένωση αντικειμένων που ανήκαν στις ίδιες, συμπεριλαμβανομένων τεχνουργημάτων που δεν είχαν εμφανιστεί ποτέ και ενός πορτρέτου του 16ου αιώνα που κάποτε θεωρούνταν χαμένο.

Έξι βασίλισσες και οι ζωές τους βγαίνουν από τη σκιά του Ερρίκου Η΄ Facebook Twitter
«Six lives: The stories of Henry VIII’s Queens» στη National Portrait Gallery. Photo: © David Parry/ National Portrait Gallery

Ο Ερρίκος VIII ήταν το αστέρι γύρω από το οποίο περιστρέφονταν η χώρα και η αυλή των Τιδόρ», λέει η Charlotte Bolland, ανώτερη επιμελήτρια Έρευνας και Συλλογών του 16ου αιώνα στην Εθνική Πινακοθήκη Πορτρέτων. «Στα σχεδόν 38 χρόνια βασιλείας του, οι έξι γυναίκες που τον παντρεύτηκαν ήταν πρωταγωνίστριες ενός σχεδόν απίθανου μελοδράματος. Άλλες τις χώρισε, άλλες αποκεφαλίστηκαν, άλλες επιβίωσαν. Η έκθεση επιδιώκει να αποκαταστήσει την ατομικότητα των βασιλισσών τόσο στην ιστορική όσο και στη σύγχρονη αφήγηση, βγάζοντάς τες από τη σκιά του Ερρίκου και την ομαδοποίηση».

Μέσα στην κουλτούρα που είχε διαμορφωθεί στην αυλή του Ερρίκου VIII έπαιζαν τον ρόλο τους ως βασιλισσών, μέλη μιας κλειστής κοινωνίας, ενώ τα έργα που παράγγελναν, τα αντικείμενα που τους ανήκαν, ακόμα και οι επιστολές και οι σημειώσεις που έγραψαν μας επιτρέπουν να τις δούμε την καθενία ξεχωριστά. Τα αμυδρά ίχνη που σώζονται από κάθε βασίλισσα παρουσιάζονται μαζί με τα πορτρέτα που βοήθησαν να έχουμε την εικόνα τους στο μυαλό μας.

Η έκθεση περιλαμβάνει ιστορικούς πίνακες ζωγραφικής, μινιατούρες, σχέδια, προσωπικά αντικείμενα όπως γράμματα και βιβλία, σύγχρονη φωτογραφία, κοστούμια και ταινίες. Υπογραμμίζει τα οικογενειακά δίκτυα των βασιλισσών, τις σχέσεις με τον βασιλιά, την προστασία, τα ενδιαφέροντα και τη χρήση της προσωπογραφίας για την προώθηση της πολιτικής, των θρησκευτικών πεποιθήσεων, των αξιών, της ταυτότητας και της θέσης.

Έξι βασίλισσες και οι ζωές τους βγαίνουν από τη σκιά του Ερρίκου Η΄ Facebook Twitter
Άννα της Κλέβης από τον Eντγκάρ Ντεγκά, Photo © Christie’s Images

Σημαντικά δάνεια από ιδιωτικές συλλογές περιλαμβάνουν έναν πρόσφατα συντηρημένο πίνακα της Κάθριν Παρ που αποδίδεται στον «Δάσκαλο Τζον» και ένα πορτρέτο του Εντγκάρ Ντεγκά της Άννας της Κλέβης. Το πορτρέτο της Παρ, που τόσο καιρό θεωρούνταν ότι χάθηκε σε πυρκαγιά του 1949, θα παρουσιαστεί δημόσια για πρώτη φορά μετά την πρόσφατη συντήρηση και δημοπρασία του. Το πορτρέτο του Ντεγκά προσφέρει μια ασυνήθιστη άποψη της βασίλισσας του 16ου αιώνα μέσα από τα μάτια ενός Γάλλου ιμπρεσιονιστή ζωγράφου.

Άλλα αξιοσημείωτα αντικείμενα είναι το κουτί γραφής της Αικατερίνης της Αραγωνίας, το ενεπίγραφο «Βιβλίο των ωρών» της Αν Μπολέιν, μια εικονογραφημένη Βίβλος που παραγγέλθηκε από τον Τόμας Κρόμγουελ μετά τον θάνατο της Τζέιν Σίμουρ, το βιβλίο αναφοράς της Άννας της Κλέβης, ένα μικροσκοπικό πορτρέτο της Κάθριν Χάουαρντ από τον Hans Holbein the Younger και ένα βιβλίο προσευχής της Κάθριν Παρ με αφιέρωση από τον Ερρίκο VIIΙ, που παρουσιάζεται στο Λονδίνο για πρώτη φορά.

Έξι βασίλισσες και οι ζωές τους βγαίνουν από τη σκιά του Ερρίκου Η΄ Facebook Twitter
Το κοστούμι της Αικατερίνης της Αραγωνίας από το «SIX the Musical» (2020) της Gabriella Slade © Victoria and Albert Museum

Η έκθεση εξετάζει, επίσης, πώς οι ιστορίες των βασιλισσών έχουν κατασκευαστεί και αναθεωρηθεί στο πέρασμα του χρόνου, εμπνέοντας συγγραφείς και καλλιτέχνες να αποκαλύψουν την «αλήθεια» της ζωής τους. Τα πορτρέτα συχνά παρουσιάζουν εμβληματικά στοιχεία, π.χ. το μαργαριταρένιο κολιέ της Αν Μπολέιν ή τη λεπτομερή απεικόνιση των ρούχων της Άννας της Κλέβης από τον Holbein.

Τα σύγχρονα έργα του Hiroshi Sugimoto, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο Λονδίνο, περιλαμβάνουν ασπρόμαυρες φωτογραφίες κέρινων ομοιωμάτων κάθε βασίλισσας από το Madame Tussauds. Αυτές οι εικόνες εξερευνούν την ένταση μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας.

Ο επισκέπτης θα δει ακόμα απεικονίσεις τους στον κινηματογράφο, στο θέατρο, στην όπερα και στην τηλεόραση, συμπεριλαμβανομένης της στολής της Αικατερίνης της Αραγωνίας από το «SIX the Musical», κλιπ από τη γερμανική ταινία του 1920 «Anna Boleyn», κοστούμια από τη Royal Shakespeare Company και τις παραστάσεις της Royal Opera House, και σχέδια από την παραγωγή του 1970 του BBC «The six wives of Henry VIII».

Έξι βασίλισσες και οι ζωές τους βγαίνουν από τη σκιά του Ερρίκου Η΄ Facebook Twitter
«Six lives: The stories of Henry VIII’s Queens» στη National Portrait Gallery. Photo: © David Parry / National Portrait Gallery

Η ζωή των βασιλισσών εξετάζεται σε σύγκριση με αυτή των γυναικών της κλασικής αρχαιότητας και της Βίβλου, των οποίων οι ιστορίες ήταν πάντα παρούσες στη ζωή της αυλής. Τα τραπουλόχαρτα με τη βιβλική ηρωίδα Ιουδήθ ως The Queen of Hearts και ο πίνακας του Joos van Cleve «Lucretia» (περ. 1520-25) μας θυμίζουν αυτό ακριβώς.

Ο Nicholas Cullinan, διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης Πορτρέτων, σχολιάζει: «Η Εθνική Πινακοθήκη Πορτρέτων προσφέρει έναν ιδιαίτερα συναρπαστικό χώρο για να εξετάσουμε τις ζωές της Αικατερίνης  της Αραγωνίας, της Αν Μπολέιν, της Τζέιν Σίμουρ, της Άννας της Κλέβης, της Κάθριν Χάουαρντ και της Κάθριν Παρ, καθώς βρισκόμαστε στο West End του Λονδίνου, ανάμεσα στα θέατρα, στις όπερες και στους κινηματογράφους όπου έχουμε δει σκηνοθετημένες τις ιστορίες των βασιλισσών.

Φέρνοντας τη γοητεία της σκηνής και της οθόνης σε διάλογο με τη μεγαλοπρέπεια της αυλής των Τιδόρ, η έκθεση "Six lives: The stories of Henry VIilI's Queens" ελπίζει να μας κάνει να σκεφτούμε τις ιστορίες που κατασκευάζουμε συλλογικά και την ευκολία με την οποία χαρακτηρίζουμε τελικά τους ανθρώπους από μια στιγμή και μόνο».

Έξι βασίλισσες και οι ζωές τους βγαίνουν από τη σκιά του Ερρίκου Η΄ Facebook Twitter
Queen of Hearts, τραπουλόχαρο του 16ου αιώνα © The Trustees of the British Museum
Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το παιδί-μετανάστης του Banksy επιστρέφει στη Βενετία — αυτή τη φορά πάνω στο νερό

Πολιτισμός / Το έργο του Banksy που έσβηνε από την υγρασία επιστρέφει στα κανάλια της Βενετίας

Το Migrant Child, το έργο του Banksy με ένα παιδί που κρατά φωτοβολίδα φορώντας σωσίβιο, αποκαταστάθηκε έπειτα από χρόνια φθοράς στην πρόσοψη του Palazzo San Pantalon. Η τοιχογραφία επιστρέφει τώρα στο κοινό πάνω σε πλωτή πλατφόρμα στα κανάλια της Βενετίας, ανοίγοντας ξανά τη συζήτηση για το αν η street art πρέπει να διασώζεται ή να αφήνεται να χαθεί.
THE LIFO TEAM
Από τον Andrew Tate στα δάκρυα που οι άνδρες δεν χύνουν: δύο μουσεία ξαναβλέπουν την αρρενωπότητα

Πολιτισμός / Από την ανδρόσφαιρα στα δάκρυα που οι άνδρες δεν χύνουν: η αρρενωπότητα μπαίνει στο μουσείο

Δύο εκθέσεις στην Ολλανδία κοιτούν την αρρενωπότητα σήμερα, τη στιγμή που η ανδρόσφαιρα πουλά δύναμη, σώμα και κυριαρχία ως lifestyle. Από τον Andrew Tate, το kickboxing και τα σώματα του TikTok μέχρι τη μόδα, το drag, τα τακούνια, τα packers και την ευαλωτότητα, τα μουσεία ρωτούν αν υπάρχει χώρος για πιο τρυφερές εκδοχές του να είσαι άνδρας.
THE LIFO TEAM
Ο Κρίστοφερ Νόλαν χρειάστηκε 20 χρόνια για να φτάσει στην Οδύσσεια

Πολιτισμός / Ο Κρίστοφερ Νόλαν χρειάστηκε 20 χρόνια για να φτάσει στην Οδύσσεια

Λίγο πριν βγει στις αίθουσες το The Odyssey, ο Κρίστοφερ Νόλαν μιλά στο Time για την ομηρική ταινία που κουβαλούσε μέσα του εδώ και δύο δεκαετίες. Από έναν Δούρειο Ίππο που βυθίζεται στη θάλασσα μέχρι γυρίσματα εξ ολοκλήρου σε IMAX, αληθινά καράβια και ελάχιστα ψηφιακά εφέ, η δική του Οδύσσεια θέλει να ξανακάνει το αρχαίο έπος μεγάλο σινεμά.
THE LIFO TEAM
Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ κατηγορεί τα Όσκαρ για τη σιωπή τους σε Γάζα και Τραμπ

Πολιτισμός / Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ κατηγορεί τα Όσκαρ ότι σιώπησαν για τη Γάζα και τον Τραμπ

Λίγο πριν επιστρέψει στις Κάννες με το Bitter Christmas, ο Πέδρο Αλμοδόβαρ μιλά για τα αποστειρωμένα Όσκαρ, τη σιωπή του Χόλιγουντ, την άρνησή του να πάρει σαουδαραβικά χρήματα και την πολυτέλεια, στα 76 του, να λέει ακόμη τα πράγματα με το όνομά τους..
THE LIFO TEAM
Ο Άλεκ Γκίνες είχε ζητήσει από τον Ίαν ΜακΚέλεν να σωπάσει για το Stonewall, αλλά εκείνος διάλεξε την ορατότητα

Πολιτισμός / Ο Άλεκ Γκίνες είχε ζητήσει από τον Ίαν ΜακΚέλεν να σωπάσει για το Stonewall, αλλά εκείνος διάλεξε την ορατότητα

Πριν γίνει μία από τις πιο αναγνωρίσιμες queer φωνές του βρετανικού θεάτρου και σινεμά, ο Ίαν ΜακΚέλεν άκουσε έναν θρύλο της παλιάς γενιάς να του λέει ότι η στήριξή του στη Stonewall ήταν «απρεπής». Ευτυχώς δεν τον άκουσε, είπε
THE LIFO TEAM
Ο Μπάρι Κίογκαν αφήνει πίσω το Peaky Blinders και θέλει να χαρεί τη στιγμή

Πολιτισμός / Ο Μπάρι Κίογκαν αφήνει πίσω το Peaky Blinders και θέλει να χαρεί τη στιγμή

Με το Butterfly Jam του Καντεμίρ Μπαλάγκοφ να ανοίγει το Directors’ Fortnight, ο Μπάρι Κίογκαν επιστρέφει στις Κάννες και μιλά για τη νέα του φάση: την αποχώρηση από το Peaky Blinders, τη διαδικτυακή τοξικότητα και την ανάγκη να αφήσει επιτέλους τη δουλειά του να μιλήσει για εκείνον.
THE LIFO TEAM
Ο Μπονγκ Τζουν Χο στέλνει τον Μπράντλεϊ Κούπερ, την Άϊο Εντεμπίρι και τον Βέρνερ Χέρτσογκ στον βυθό

Πολιτισμός / Μπονγκ Τζουν Χο: Σκηνοθέτησε τα «Παράσιτα». Τώρα γυρίζει ταινία κινουμένων σχεδίων.

Το Ally, η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων του δημιουργού των Παράσιτων, βρήκε τις φωνές του. Μπράντλεϊ Κούπερ, Άγιο Εντεμπίρι, Ντέιβ Μπαουτίστα, Φιν Γούλφχαρντ, Ρέιτσελ Χάουζ και Βέρνερ Χέρτσογκ μπαίνουν στον υποθαλάσσιο κόσμο μιας μικρής σουπιάς που θέλει να φτάσει στην επιφάνεια.
THE LIFO TEAM
Στα 82 της, η Κατρίν Ντενέβ επιστρέφει στις Κάννες σαν να μην έφυγε ποτέ

Πολιτισμός / H Κατρίν Ντενέβ επιστρέφει στις Κάννες σαν να μην έφυγε ποτέ

Με δύο ταινίες στο διαγωνιστικό πρόγραμμα των Καννών, η Κατρίν Ντενέβ επιστρέφει στο φεστιβάλ που έχτισε τον μύθο της. Στα 82 της, δεν εμφανίζεται ως ζωντανό μνημείο του γαλλικού σινεμά, αλλά ως μια ηθοποιός που εξακολουθεί να δουλεύει, να διαλέγει και να παραμένει αινιγματική.
THE LIFO TEAM
Πώς το Ισραήλ χρησιμοποιεί τη Eurovision ως διπλωματικό όπλο

Πολιτισμός / Πώς το Ισραήλ χρησιμοποιεί τη Eurovision ως διπλωματικό όπλο

Μεγάλη έρευνα των New York Times υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου αντιμετώπισε τη Eurovision ως πεδίο διεθνούς επιρροής, με κρατικές διαφημιστικές καμπάνιες, διπλωματικές επαφές και οργανωμένη κινητοποίηση ψήφων. Λίγο πριν ξεκινήσει η φετινή διοργάνωση στη Βιέννη, η EBU βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη κρίση εμπιστοσύνης στην ιστορία του διαγωνισμού.
THE LIFO TEAM
Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να γράψει έναν νέο Μολιέρο;

Πολιτισμός / Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να γράψει έναν νέο Μολιέρο;

Στις Βερσαλλίες ανέβηκε ένα «νέο» έργο του Μολιέρου, μόνο που αυτή τη φορά στη συγγραφή βοήθησε η τεχνητή νοημοσύνη. Το Molière Ex Machina, πείραμα της Σορβόννης, του Théâtre Molière Sorbonne, του Obvious και της Mistral AI, φαντάζεται τον Γάλλο δραματουργό να σατιρίζει έναν απατεώνα αστρολόγο, την ανθρώπινη ευπιστία και τις ψευδείς βεβαιότητες της εποχής μας.
THE LIFO TEAM
Η FKA twigs θα υποδυθεί τη Ζοζεφίν Μπέικερ: από τη σκηνή του Παρισιού στη μεγάλη οθόνη

Πολιτισμός / Η FKA Twigs θα υποδυθεί τη Ζοζεφίν Μπέικερ: από τη σκηνή του Παρισιού στη μεγάλη οθόνη

Η FKA twigs θα υποδυθεί τη Ζοζεφίν Μπέικερ σε νέα βιογραφική ταινία της Studiocanal, σε σκηνοθεσία Μαϊμούνα Ντουκουρέ. Το πρότζεκτ, που αναπτύσσεται με τη συνεργασία μελών της οικογένειας της Μπέικερ, θα παρουσιαστεί στην αγορά των Καννών.
THE LIFO TEAM
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΗΤΕΙΑΣ

Πολιτισμός / Η Σητεία αποκτά το δικό της λογοτεχνικό φεστιβάλ

Από τις 12 έως τις 14 Ιουνίου 2026, η Στέγη ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ εγκαινιάζει στη Σητεία έναν νέο ετήσιο πολυθεματικό θεσμό, αφιερώνοντας την πρώτη διοργάνωση στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία. Συγγραφείς, καλλιτέχνες και κοινό συναντιούνται σε τρεις ημέρες συζητήσεων, θεάτρου, εικαστικών και μουσικής.
THE LIFO TEAM