Βραζιλία: Οι καταστροφικές φωτιές απειλούν τον μεγαλύτερο τροπικό υγρότοπο στον κόσμο

Βραζιλία: Οι καταστροφικές φωτιές απειλούν τον μεγαλύτερο τροπικό υγρότοπο στον κόσμο Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες στο Παντανάλ της Βραζιλίας, τον μεγαλύτερο τροπικό υγρότοπο στον κόσμο, με τις φωτιές να έχουν σχεδόν υπερδεκαπλασιαστεί μέχρι στιγμής φέτος και να έχουν φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα από το 2020, όταν ο βιότοπος υπέστη τις χειρότερες πυρκαγιές που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Τα δορυφορικά δεδομένα από το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας της Βραζιλίας (INPE) έδειξαν αύξηση 935% στον αριθμό των πυρκαγιών στο Παντανάλ μέχρι τις 9 Ιουνίου, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Τα στοιχεία έχουν σημάνει συναγερμό καθώς η περιοχή εισέρχεται στην πιο επικίνδυνη εποχή για πυρκαγιές, η οποία συνήθως ξεκινά τον Ιούλιο και κορυφώνεται τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Ο αριθμός των πυρκαγιών μέχρι στιγμής το 2024 είναι ο υψηλότερος από το 2020, το οποίο ήταν η χειρότερη χρονιά που έχει καταγραφεί όσον αφορά τις πυρκαγιές στο Παντανάλ. Εκείνη τη χρονιά, περίπου το 30% του Παντανάλ καταστράφηκε. Η διαφορά στον αριθμό των πυρκαγιών που έχουν ξεσπάσει μέχρι στιγμής φέτος σε σύγκριση με πέρυσι είναι ήδη εντυπωσιακή. Μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου και της 9ης Ιουνίου 2023, είχαν αναφερθεί 127 πυρκαγιές. Την ίδια περίοδο φέτος, ο αριθμός αυτός ανήλθε σε 1.315.

Το Παντανάλ εκτείνεται επίσης σε τμήματα της Παραγουάης και της Βολιβίας, ενώ φιλοξενεί τζάγκουαρ, γιγάντιους μυρμηγκοφάγους και είδη υπό εξαφάνιση. Οι αδύναμες βροχές από τα τέλη του 2023 έχουν διαταράξει τις συνήθεις εποχιακές πλημμύρες, αφήνοντας περισσότερο ευάλωτη την περιοχή σε πυρκαγιές. Σχεδόν 320.000.000 τετραγωνικά μέτρα έχουν ήδη μετατραπεί σε στάχτη στην πολιτεία Mato Grosso do Sul, αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. 

Οι αρχές της πολιτείας Mato Grosso do Sul κήρυξαν περιβαλλοντική κατάσταση έκτακτης ανάγκης τον Απρίλιο, λέγοντας ότι τα χαμηλά επίπεδα βροχοπτώσεων δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για πυρκαγιές.

Με πληροφορίες από BBC

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Βόμβα» επιστημόνων: Θα αυξάνονται οι φωτιές από κεραυνούς - 20.000 θάνατοι ετησίως από καπνό μέχρι το 2050

Περιβάλλον / «Βόμβα» επιστημόνων: Θα αυξάνονται οι φωτιές από κεραυνούς - 20.000 θάνατοι ετησίως από καπνό μέχρι το 2050

Η κλιματική κρίση φέρνει περισσότερους κεραυνούς και φωτιές: Νέα μελέτη προβλέπει 98% αύξηση στις φωτιές από κεραυνούς στη Δύση των ΗΠΑ – Τι σημαίνει για την υγεία και την κοινωνία
LIFO NEWSROOM
Ανατροπή: Το στρώμα του όζοντος θερμαίνει τη Γη 40% περισσότερο απ’ όσο νομίζαμε!»

Περιβάλλον / Ανατροπή: Το στρώμα του όζοντος θερμαίνει τη Γη 40% περισσότερο απ’ όσο νομίζαμε

Νέα μελέτη σοκ αποκαλύπτει ότι η αποκατάσταση του στρώματος του όζοντος, αν και προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία, μπορεί να θερμάνει τη Γη έως και 40% περισσότερο από τις αρχικές προβλέψεις
LIFO NEWSROOM
Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο έσπασε σε «πολύ μεγάλα κομμάτια»

Περιβάλλον / Ανταρκτική: Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο έσπασε σε «πολύ μεγάλα κομμάτια»

«Το παγόβουνο διαλύεται γρήγορα και χάνει πολύ μεγάλα κομμάτια, τα οποία το Εθνικό Κέντρο Πάγων των ΗΠΑ τα καταγράφει και τα χαρακτηρίζει ως ξεχωριστά μεγάλα παγόβουνα»
LIFO NEWSROOM
Ινδία: Η έκρηξη πληθυσμού άγριων λιονταριών διχάζει τον πληθυσμό

Περιβάλλον / Ινδία: Η έκρηξη πληθυσμού άγριων λιονταριών διχάζει

Λιοντάρι σκότωσε πεντάχρονο παιδί, φέρνοντας ξανά στο φως το πρόβλημα της συνύπαρξης ανθρώπων και άγριων ζώων - Οι επιθέσεις αυξάνονται, ενώ η Ινδία καλείται να βρει λύση για τα απειλούμενα ασιατικά λιοντάρια
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη φλέγεται: Η εγκατάλειψη των χωριών τροφοδοτεί τις φονικές φωτιές

Περιβάλλον / Η Ευρώπη φλέγεται: Η εγκατάλειψη των χωριών τροφοδοτεί τις φονικές φωτιές

Οι φωτιές-μαμούθ που καίνε την Ευρώπη συνδέονται με την κλιματική αλλαγή αλλά και την εγκατάλειψη της υπαίθρου - Χωριά γερνούν και καίγονται, ενώ ειδικοί προειδοποιούν για «μεγα-φωτιές» χωρίς προηγούμενο
LIFO NEWSROOM
Φύκια και Αχινοί: Το «ξεχασμένο δάσος» κάτω από τη θάλασσα της Καλιφόρνια που επιστρέφει στη ζωή

Περιβάλλον / Φύκια και Αχινοί: Το «ξεχασμένο δάσος» κάτω από τη θάλασσα της Καλιφόρνια που επιστρέφει στη ζωή

Ένα «ξεχασμένο δάσος» από φύκια στον Ειρηνικό Ωκεανό επιστρέφει στη ζωή χάρη σε δύτες και ψαράδες. Δείτε πώς κατέστρεψαν εκατομμύρια αχινούς και έφεραν πίσω έναν υποθαλάσσιο παράδεισο που σώζει τον πλανήτη.
LIFO NEWSROOM
Πώς μια βελανιδιά ηλικίας 800 ετών, μπορεί να βοηθήσει στη διάσωση των δασών

Περιβάλλον / Πώς μια βελανιδιά ηλικίας 800 ετών, μπορεί να βοηθήσει στη διάσωση των δασών

Οι ειδικοί επιδιώκουν να κατανοήσουν πώς οι βελανιδιές μπορούν να «ζήσουν» πάνω από 1.000 χρόνια, αντιστεκόμενες στις απειλές της κλιματικής αλλαγής και ανακάμπτοντας από ασθένειες
LIFO NEWSROOM