Κολούμπια: Ξεκίνησαν οι προσωρινές αποβολές φοιτητών - Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

Κολούμπια: Ξεκίνησαν οι προσωρινές αποβολές φοιτητών - Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις Facebook Twitter
Κινητοποίηση στο Πανεπιστήμιο του Κολούμπια, φωτ.: ΕΡΑ
0

Το πανεπιστήμιο Κολούμπια άρχισε τη Δευτέρα να αποβάλλει προσωρινά φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις κατά του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα. 

Οι φοιτητές αρνήθηκαν να διαλύσουν τον καταυλισμό που έχουν στήσει στην πανεπιστημιούπολη του Κολούμπια ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο εναντίον των Παλαιστινίων. Η προσωρινή αποβολή των φοιτητών έρχεται αφού οι συνομιλίες ανάμεσα στη διοίκηση και τους διαδηλωτές βρήκαν αδιέξοδο.  

Η πρόεδρος του Κολούμπια Νεμάτ Μινούς Σαφίκ είπε σε δήλωση της ότι οι πολυήμερες διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων των φοιτητών και του πανεπιστημίου, δεν κατάφεραν να πείσουν τους διαδηλωτές να αφαιρέσουν τις δεκάδες σκηνές που έχουν στηθεί για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στον πόλεμο στη Γάζα. 

Η καταστολή των κινητοποιήσεων στο Κολούμπια - του πανεπιστημίου που βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών κινητοποιήσεων - έρχεται την ίδια ώρα που η αστυνομία στο πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν συνέλαβε δεκάδες φοιτητές χρησιμοποιώντας σπρέι πιπεριού. 

Το πανεπιστήμιο του Κολούμπια έστειλε μια επιστολή το πρωί της Δευτέρας προειδοποιώντας τους φοιτητές που δεν έχουν εγκαταλείψει τον καταυλισμό μέχρι τις 2 μ.μ. και δεν έχουν υπογράψει ένα έντυπο που υπόσχεται ότι θα συμμορφωθεί με τις πολιτικές του πανεπιστημίου, θα αποβληθούν προσωρινά και δεν θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν το εξάμηνο. 

«Ξεκινήσαμε να αποβάλλουμε προσωρινά φοιτητές, ως μέρος αυτής της επόμενης φάσης των προσπαθειών μας να διασφαλίσουμε την ασφάλεια στην πανεπιστημιούπολη μας», δήλωσε ο Μπεν Τσανγκ, εκπρόσωπος του πανεπιστημίου, τη Δευτέρα το βράδυ. «Η κατασκήνωση έχει δημιουργήσει ένα αφιλόξενο περιβάλλον για πολλούς από τους Εβραίους φοιτητές και καθηγητές μας και μια θορυβώδη απόσπαση της προσοχής που παρεμποδίζει τη διδασκαλία, τη μάθηση και την προετοιμασία για τις τελικές εξετάσεις», είπε ο Τσανγκ. 

Νωρίτερα, η Σαφίκ είπε ότι το Columbia δεν θα σταματήσει τις επενδύσεις στο Ισραήλ, που αποτελεί βασικό αίτημα των διαδηλωτών. Αντίθετα, προσφέρθηκε να επενδύσει στην υγεία και την εκπαίδευση στη Γάζα και να κάνει τις άμεσες επενδύσεις του Κολούμπια πιο διαφανείς. 

Οι διαδηλωτές έχουν αποφασίσει να διατηρήσουν τον καταυλισμό τους στην πανεπιστημιούπολη του Μανχάταν έως ότου το Κολούμπια ανταποκριθεί σε τρία αιτήματα: αποεπένδυση, διαφάνεια στα οικονομικά του πανεπιστημίου και αμνηστία για φοιτητές και καθηγητές που έλαβαν μέρος στις κινητοποιήσεις. 

«Αυτές οι φρικτές τρομοκρατικές πρακτικές δεν είναι τίποτα μπροστά στους θανάτους περισσότερων από 34.000 Παλαιστινίων. Δεν θα υποχωρήσουμε μέχρι το Κολούμπια να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας», δήλωσαν οι εκπρόσωποι της επιτροπής «Columbia Student Apartheid Divest» σε δήλωση που διαβάστηκε σε συνέντευξη Τύπου αφού η προθεσμία που είχε θέσει το πανεπιστήμιο είχε εκπνεύσει. 

Με πληροφορίες από Reuters 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Διεθνή / Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για απελευθέρωση των ομήρων  ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πετυχαίνοντας έτσι ένα σημαντικό βήμα προς τη λήξη του πολέμου. 
LIFO NEWSROOM
«Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Διεθνή / «Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Πρώην στρατιώτες που στρατολογήθηκαν από ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας περιγράφουν πώς εκπαίδευαν ανήλικους μαχητές υπό την αιγίδα παραστρατιωτικών δυνάμεων
LIFO NEWSROOM
Υπό πίεση το Βέλγιο: Η Δύση ζητά τη χρήση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την Ουκρανία

Διεθνή / Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη ζητούν να ανοίξουν τα ρωσικά κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας

Το Βέλγιο δέχεται αυξανόμενη πίεση από ΗΠΑ και Ευρωπαίους συμμάχους να επιτρέψει τη χρήση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, καθώς ο πόλεμος και οι ανάγκες ανοικοδόμησης εντείνονται
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θέλει να αναμορφώσει τις πωλήσεις φαρμάκων - Εταιρεία που συνδέεται με τον γιο του επωφελείται

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να αναμορφώσει τις πωλήσεις φαρμάκων - Εταιρεία που συνδέεται με τον γιο του επωφελείται

Κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες θα συναντηθούν με τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ για να συζητήσουν τη μελλοντική αγορά φαρμάκων, με τη BlinkRx να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο
LIFO NEWSROOM
Η νέα Δεξιά της Βρετανίας: 7 πολιτικές «copy-paste» από το MAGA του Τραμπ

Διεθνή / Η νέα Δεξιά της Βρετανίας: Επτά πολιτικές «copy-paste» από το MAGA του Τραμπ

Οι Βρετανοί Συντηρητικοί αντιγράφουν τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ, από τις μαζικές απελάσεις μέχρι την απόρριψη διεθνών συμφωνιών. Η Κέμι Μπάντενοκ φέρνει το “Make America Great Again” στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκαλώντας πολιτικό σεισμό ενόψει εκλογών
LIFO NEWSROOM