Η Αφροδίτη του Μποτιτσέλι τελευταίο θύμα των διαδηλωτών του κλίματος

ufficci Facebook Twitter
Δυο ακτιβιστές μέλη της ομάδας Ultima Generazione (Τελευταία Γενιά) πραγματοποίησαν μια διαμαρτυρία στην Πινακοθήκη Ουφίτσι της Φλωρεντίας για να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη για την κλιματική αλλαγή. Φωτ.: Getty Images/Ideal Image
0

Το αριστούργημα της Αναγέννησης, η «Γέννηση της Αφροδίτης» του Σάντρο Μποτιτσέλι είναι ο πιο πρόσφατος στόχος σε μια σειρά διαμαρτυριών για το κλίμα που σχετίζονται με την τέχνη.

Ο πίνακας της Αναγέννησης γέμισε με εικόνες εκτεταμένης καταστροφής και οικολογικής κατάρρευσης, καθώς δύο ακτιβιστές μέλη της ομάδας Ultima Generazione (Τελευταία Γενιά) πραγματοποίησαν μια διαμαρτυρία στην Πινακοθήκη Ουφίτσι της Φλωρεντίας για να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη για την κλιματική αλλαγή.

«Η κυβέρνηση συνεχίζει να προσποιείται ότι τα χωράφια δεν κάηκαν τον Ιανουάριο», φώναξε ένας από τους διαδηλωτές, «ότι το νερό δεν θα είναι πρόβλημα αυτό το καλοκαίρι, ότι τα σπίτια που καταστράφηκαν από τις πλημμύρες είναι τυχαία γεγονότα και δεν προκαλούνται από ανθρώπινες επιλογές. Και αντί να ασχοληθεί με αυτά τα πραγματικά προβλήματα, φτιάχνει παράλογους νόμους».

Τα μουσεία έχουν βρεθεί στο σημείο μηδέν για τις διαμαρτυρίες για το κλίμα τα τελευταία χρόνια, με τη Μόνα Λίζα και το «Κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι» του Βερμέερ να είναι μερικά από τα πολλά έργα τέχνης που έχουν γίνει στόχοι.

Μετά από μια σειρά παρόμοιων περιστατικών, το ιταλικό κοινοβούλιο πίεσε πρόσφατα για να αυστηροποιηθούν οι ποινές για όσους βλάπτουν πολιτιστικούς χώρους και μνημεία. Οι δύο ακτιβιστές βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό κράτηση.

Η Γέννηση της Αφροδίτης του μεγάλου Ιταλού καλλιτέχνη της Αναγέννησης, Σάντρο Μποτιτσέλι φιλοτεχνήθηκε περίπου το 1485–1486. Σήμερα βρίσκεται στη συλλογή του μουσείου Ουφίτσι στη Φλωρεντία, στην αίθουσα που είναι αφιερωμένη στο μεγάλο δημιουργό. Αποτελεί μια από τις αρτιότερες αισθητικά δημιουργίες του Φλωρεντίνου καλλιτέχνη. Η έμπνευση για τον πίνακα δίνεται από μια μυθολογική αφήγηση του Οβιδίου και συνιστά μια νεοπλατωνική αλληγορία βασισμένη στην αντίληψη της αγάπης ως γενεσιουργού δύναμης.

Το θέμα της Αφροδίτης είναι παγανιστικό, σε μια εποχή που τα περισσότερα έργα τέχνης απεικόνιζαν ρωμαιοκαθολικά θέματα. Αν και ορισμένα από τα έργα του φλωρεντινού ζωγράφου καταστράφηκαν εξαιτίας των θεμάτων τους, η Αφροδίτη διασώθηκε χάρη στην επιρροή του Λαυρεντίου των Μεδίκων. Ο πίνακας έχει επηρεάσει κατά πολύ και τη σύγχρονη κουλτούρα με εμφανίσεις σε διάφορες ταινίες και βιβλία.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ και ο Wu Guanzhong «συναντιούνται» για πρώτη φορά στο Χονγκ Κονγκ

Πολιτισμός / Ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ ανακάλυψε στην κινεζική ζωγραφική ότι μια εικόνα μπορεί να περιέχει χρόνο

Μια νέα έκθεση στο Χονγκ Κονγκ φέρνει το έργο του δίπλα στον Wu Guanzhong και αποκαλύπτει δύο αντίστροφες διαδρομές ανάμεσα στην κινεζική ζωγραφική και τον ευρωπαϊκό μοντερνισμό.
THE LIFO TEAM
Μετά το «NAZA», Ισραηλινοί κινηματογραφιστές μιλούν για αυτολογοκρισία, απειλές και έναν χώρο που στενεύει

Πολιτισμός / Μετά το «NAZA», Ισραηλινοί κινηματογραφιστές μιλούν για αυτολογοκρισία, απειλές και έναν χώρο που στενεύει

Η επίθεση κατά των δημιουργών του βραβευμένου στη Βενετία «NAZA» άνοιξε μια μεγαλύτερη συζήτηση στο ισραηλινό σινεμά: σκηνοθέτες και δημοσιογράφοι περιγράφουν ένα περιβάλλον όπου η πολιτική κριτική μπορεί να τους κοστίσει ακόμη και τη προσωπική τους ασφάλεια.
THE LIFO TEAM
Τρεις γκέι άνδρες, ο Λόρκα και σχεδόν ένας αιώνας ισπανικής ιστορίας: Το «La Bola Negra» κέρδισε το Τορόντο

Πολιτισμός / Τρεις γκέι άνδρες, ο Λόρκα και σχεδόν ένας αιώνας ισπανικής ιστορίας: Το «La Bola Negra» κέρδισε το Τορόντο

Το queer έπος των Los Javis πήρε το μεγάλο βραβείο κοινού του TIFF, λίγους μήνες μετά τη βράβευσή του στις Κάννες και ενώ έχει ήδη επιλεγεί για να εκπροσωπήσει την Ισπανία στα Όσκαρ.
THE LIFO TEAM
Πρίσλεϊ Γκέρμπερ: «Προσεύχομαι να είναι η τελευταία φορά» – Η ανάρτηση για την απεξάρτηση πριν από τον θάνατό του

Διεθνή / Πρίσλεϊ Γκέρμπερ: «Προσεύχομαι να είναι η τελευταία φορά» – Η ανάρτηση για την απεξάρτηση πριν από τον θάνατό του

Λίγους μήνες πριν πεθάνει στα 27 του, ο γιος της Σίντι Κρόφορντ είχε δημοσιοποιήσει τη θεραπεία του με ιμπογκαΐνη για τον εθισμό του και είχε γράψει για τον φόβο, την ανάγκη να αφήσει τον έλεγχο και την προσπάθεια να «βρει ξανά τον δρόμο προς τον εαυτό του».
THE LIFO TEAM
Το χωριό όπου ο Σέρτζιο Λεόνε γύρισε το «Κάποτε στη Δύση» πωλείται για 1,6 εκατ. ευρώ

Πολιτισμός / Το χωριό όπου ο Σέρτζιο Λεόνε γύρισε το «Κάποτε στη Δύση» πωλείται για 1,6 εκατ. ευρώ

Είναι το κινηματογραφικό χωριό που γεννήθηκε από τα σκηνικά του «Κάποτε στη Δύση» και όπου ο Πέδρο Αλμοδόβαρ επέστρεψε δεκαετίες αργότερα για τους «Παράξενους Δρόμους της Ζωής».
THE LIFO TEAM
Kontakthof: Tο αριστούργημα της Πίνα Μπάους επιστρέφει στο Εθνικό

Πολιτισμός / Kontakthof: Tο αριστούργημα της Πίνα Μπάους επιστρέφει στο Εθνικό

Μετά τη θριαμβευτική πορεία που σημείωσε πέρσι, το Kontakthof, η ξεχωριστή σκηνική αναβίωση ενός από τα πιο εμβληματικά έργα της σπουδαίας χορογράφου, επιστρέφει στην Κεντρική Σκηνή του Κτηρίου Τσίλλερ για λίγες μόνο παραστάσεις.
THE LIFO TEAM
Ποιος έχει έναν βράχο από τον Άρη αξίας 5,3 εκατ. δολαρίων; Οι ΗΠΑ τον κατέσχεσαν

Πολιτισμός / Ποιος έχει έναν βράχο από τον Άρη αξίας 5,3 εκατ. δολαρίων; Οι ΗΠΑ τον κατέσχεσαν

Ο μεγαλύτερος γνωστός μετεωρίτης από τον Άρη που έχει βρεθεί στη Γη πουλήθηκε από τον Sotheby’s για 5,3 εκατ. δολάρια. Τώρα βρίσκεται στα χέρια των αμερικανικών αρχών, ενώ Νίγηρας, Αλγερία, έμποροι και οίκοι δημοπρασιών μπλέκονται σε μια υπόθεση αμφισβητούμενης προέλευσης.
THE LIFO TEAM
Η Κέιτ Μπλάνσετ ζήτησε από το κοινό να σταματήσει να βιντεοσκοπεί την παράστασή της

Πολιτισμός / Η Κέιτ Μπλάνσετ ζήτησε από το κοινό να αφήσει κάτω τα κινητά: «Να είμαστε παρόντες»

Η Κέιτ Μπλάνσετ ζήτησε από το κοινό του «Electra/Persona» στο National Theatre του Λονδίνου να μη βιντεοσκοπεί την παράσταση, λέγοντας ότι το θέατρο είναι ένας από τους λίγους χώρους όπου μπορούμε ακόμη «απλώς να είμαστε μαζί και παρόντες»
THE LIFO TEAM