Ευλογιά της Αλάσκας: Πρώτος θάνατος από τον ιό- Άγνωστο πώς μεταδίδεται

Ευλογιά της Αλάσκας: Πρώτος θάνατος από τον ιό- Άγνωστο πώς μεταδίδεται Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI
0

Ένας ηλικιωμένος άνδρας είναι ο πρώτος νεκρός από την «ευλογιά της Αλάσκας», ιού που ανακαλύφθηκε πριν από μερικά χρόνια και ακόμα οι ειδικοί δεν γνωρίζουν πώς μεταδίδεται. 

Το πρώτο θύμα της «ευλογιάς της Αλάσκας» υποβάλλονταν σε θεραπεία για τον καρκίνο και ήταν ανοσοκατεσταλμένος εξαιτίας των φαρμάκων. Κάτι που μπορεί να συνέβαλε στη σοβαρότητα της νόσου του, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Αλάσκας. 

Ο ηλικιωμένος ζούσε στην απομακρυσμένη χερσόνησο Κενάι. Νοσηλεύτηκε τον περασμένο Νοέμβριο και πέθανε στα τέλη Ιανουαρίου, ανέφερε η ίδια ανακοίνωση των υγειονομικών αρχών. 

Ευλογιά της Αλάσκας: Τα συμπτώματα 

Η «ευλογιά της Αλάσκας»- ή AKPV- σχετίζεται με τους ιούς της ευλογιάς, της δαμαλίτιδας και της ευλογιάς των πιθήκων. 

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν εξάνθημα, πρησμένους λεμφαδένες και πόνους στις αρθρώσεις και τους μύες. 

Μόλις άλλα έξι κρούσματα του ιού έχουν αναφερθεί στην Αλάσκα από τη στιγμή που καταγράφηκε το πρώτο, το 2015. Όλες οι περιπτώσεις ήταν άνθρωποι που ζούσαν στην περιοχή Φέρμπανκς, η οποία απέχει πάνω από 483 χιλιόμετρα από τη χερσόνησο Κενάι. Όλοι οι προηγούμενοι ασθενείς νόσησαν ελαφρά και ανάρρωσαν χωρίς να χρειαστεί να νοσηλευτούν. 

Ο ηλικιωμένος που πέθανε ζούσε μόνος του, σε δασική περιοχή. Δεν είχε ταξιδέψει πρόσφατα, ούτε είχε στενές επαφές με ανθρώπους που είχαν κάνει ταξίδια, ή είχαν νοσήσει. 

Ευλογιά της Αλάσκας: Άγνωστο πώς μεταδίδεται, ίσως περνά από ζώο στον άνθρωπο 

Ακόμη δεν είναι σαφές πώς μεταδίδεται η «ευλογιά της Αλάσκας». Όμως, οι ερευνητές λένε ότι πιθανώς να μπορεί να μεταδοθεί από τα ζώα στον άνθρωπο

Από τις εξετάσεις που έγιναν βρέθηκαν αποδείξεις για τωρινή ή παλιότερη μόλυνση αρκετών μικρών θηλαστικών στην περιοχή Φέρμπανκς, ανάμεσά τους τουλάχιστον ένα κατοικίδιο ζώο, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές. 

Ο ηλικιωμένος άνδρας που πέθανε φρόντιζε μια αδέσποτη γάτα στο σπίτι του. Το ζώο εξετάστηκε και ήταν αρνητικό στον ιό. Όμως, κυνηγούσε συχνά μικρά θηλαστικά και τακτικά γρατσουνούσε τον ηλικιωμένο. 

Αυτό αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ο ιός να υπήρχε στα νύχια της γάτας. Ο ηλικιωμένος είχε μια εμφανή γρατσουνιά κοντά στη μασχάλη, όπου εμφανίστηκε το πρώτο σύμπτωμα, ένα κόκκινο σημάδι. 

Μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί περιπτώσεις μετάδοσης του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο. Παρόλα αυτά, οι υγειονομικές αρχές κάλεσαν όσους έχουν δερματικές αλλοιώσεις που μπορεί να προκλήθηκαν από «ευλογιά της Αλάσκας» να τις καλύψουν με ένα επίθεμα. 

Άλλες συμβουλές που έδωσαν είναι το καλό πλύσιμο χεριών, να πλένονται ξεχωριστά ρούχα και σεντόνια κάποιου που νοσεί. Παράλληλα, κάλεσαν τους κατοίκους της Αλάσκας να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών σε περίπτωση που βρεθούν κοντά σε άγριο ζώο, προκειμένου να αποφύγουν πιθανή λοίμωξη από τον ιό. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμερικανικά πανεπιστήμια σε κρίση: Χάνουν 1 δισ. δολάρια από διεθνείς φοιτητές λόγω Τραμπ

Διεθνή / Αμερικανικά πανεπιστήμια σε κρίση: Χάνουν 1 δισ. δολάρια από φοιτητές λόγω Τραμπ

Οι νέες πολιτικές της κυβέρνησης Τραμπ προκαλούν μαζική φυγή διεθνών φοιτητών από τις ΗΠΑ, με τα πανεπιστήμια να χάνουν έως και $1 δισ. σε δίδακτρα - Ποιες σχολές πλήττονται περισσότερο
LIFO NEWSROOM
Το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης προετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία

Διεθνή / Το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης προετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία

Το λιμάνι του Ρότερνταμ προετοιμάζεται για ενδεχόμενη στρατιωτική σύγκρουση, διαθέτοντας χώρο για πολεμικά πλοία και κρίσιμα εφόδια - Πώς η Ευρώπη αναδιαμορφώνει την αμυντική της στρατηγική
LIFO NEWSROOM
Ο Φειδίας Παναγιώτου δημοσίευσε τελικά τη συνέντευξη με τον Τατάρ: «Εγγύηση για τους Τουρκοκύπριους τα τουρκικά στρατεύματα»

Διεθνή / Ο Φειδίας Παναγιώτου δημοσίευσε τελικά τη συνέντευξη με τον Τατάρ: «Εγγύηση για τους Τουρκοκύπριους τα τουρκικά στρατεύματα»

Ο Ερσίν Τατάρ απαντά στις επικρίσεις για πλήρη εξάρτηση του από την Τουρκία και ισχυρίζεται πως η ύπαρξη του Κυπριακού οφείλεται στις «σφαγές» Τουρκοκυπρίων από Ελληνοκύπριους το 1963-1964
LIFO NEWSROOM
Σχέδιο Ισραήλ για μαζική μεταφορά Παλαιστινίων στη Ράφα – «Οδικός χάρτης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»

Διεθνή / Σχέδιο Ισραήλ για μαζική μεταφορά Παλαιστινίων στη Ράφα – «Οδικός χάρτης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»

Το Υπουργείο Άμυνας θέλει να μετατρέψει τα ερείπια της Ράφα σε «ανθρωπιστική πόλη» υπό στρατιωτικό έλεγχο – Νομικοί κάνουν λόγο για σχέδιο εγκλεισμού και εκτοπισμού ολόκληρου του πληθυσμού της Γάζας
LIFO NEWSROOM
Πλημμύρες στο Τέξας: Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί - Στα 28 τα νεκρά παιδιά στο Camp Mystic

Διεθνή / Πλημμύρες στο Τέξας: Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί - Στα 28 τα νεκρά παιδιά στο Camp Mystic

Ιδιαίτερα τραγική από τις πλημμύρες στο Τέξας ήταν η κατάσταση στο Camp Mystic, μια κατασκήνωση χριστιανικής οργάνωσης για κορίτσια - Διαμαρτυρίες για την έλλειψη έγκαιρης ειδοποίησης - Εκκλήσεις για σύγχρονα συστήματα συναγερμού
LIFO NEWSROOM
Πλημμύρες στο Τέξας: Γιατί πιάστηκε απροετοίμαστη μια περιοχή συνηθισμένη σε ακραία φαινόμενα

Διεθνή / Πλημμύρες στο Τέξας: Γιατί πιάστηκε απροετοίμαστη μια περιοχή συνηθισμένη σε ακραία φαινόμενα

Πάνω από 80 νεκροί από ξαφνικές πλημμύρες στο Τέξας - Ανεπαρκείς ειδοποιήσεις, ανεπαρκές σύστημα προειδοποίησης και καθυστερημένη αντίδραση οδήγησαν σε τραγωδία στην πιο επιρρεπή σε πλημμύρες περιοχή των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Μετά το Madleen έρχεται το Handala - «Αυτή η αποστολή είναι αφιερωμένη στα παιδιά της Γάζας»

Διεθνή / Μετά το Madleen έρχεται το Handala - «Αυτή η αποστολή είναι αφιερωμένη στα παιδιά της Γάζας»

«Δεν είμαστε κυβερνήσεις. Είμαστε άνθρωποι που δρουν εκεί που οι θεσμοί έχουν αποτύχει. Δεν θα υποχωρήσουμε», αναφέρεται στην ανακοίνωση του διεθνή συνασπισμού Freedom Flotilla Coalition
LIFO NEWSROOM