Άμβλωση: Σε ποιες χώρες της Ευρώπης επιτρέπεται και σε ποιες όχι

Άμβλωση: Σε ποιες χώρες της Ευρώπης επιτρέπεται και σε ποιες όχι Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: Unsplash
0

Το δικαίωμα στην άμβλωση συνεχίζει να αντιμετωπίζει αυστηρούς περιορισμούς αλλά και απειλές ακόμα και σε ευρωπαϊκές χώρες

Την Τετάρτη αναμένεται να παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο της Γαλλίας νομοσχέδιο σχετικά με την άμβλωση, με τις φεμινιστικές οργανώσεις να κάνουν λόγο για «ισχυρό σύμβολο».

Το δικαίωμα στην άμβλωση σε χώρες της Ευρώπης

Την ίδια ώρα σε πολλές χώρες της Ευρώπης το δικαίωμα στην άμβλωση εξακολουθεί να διχάζει.

Μάλτα

Πρόκειται για τη μόνη χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου η άμβλωση παραμένει παράνομη σε κάθε περίπτωση. Η Μάλτα χαλάρωσε ελαφρώς την νομοθεσία της τον Ιούνιο 2023. Η άμβλωση επιτρέπεται μόνο στην περίπτωση που η ζωή της μητέρας βρίσκεται σε κίνδυνο ή το έμβρυο δεν είναι βιώσιμο.

Από την πλευρά τους, οι οργανώσεις που υπερασπίζονται το δικαίωμα στην άμβλωση κάνουν λόγο για μία χαμένη ευκαιρία για μεταρρύθμιση. Την ίδια ώρα, η καθολική εκκλησία και η συντηρητική αντιπολίτευση φαίνεται να εγκρίνουν τη διατήρηση του πολύ περιοριστικού καθεστώτος.

Πολωνία

Η άμβλωση στην Πολωνία δεν επιτρέπεται παρά μόνο σε περίπτωση βιασμού ή αιμομιξίας ή όταν η ζωή της μητέρας βρίσκεται σε κίνδυνο. Το 2020, το Συνταγματικό Δικαστήριο συντάχθηκε με την λαϊκιστική-εθνικιστική, απερχόμενη πλέον, κυβέρνηση κρίνοντας «αντισυνταγματική» την διακοπή της κύησης λόγω δυσμορφίας του εμβρύου.

Αν και ο νόμος περί αμβλώσεων επιτρέπει θεωρητικά στους γιατρούς να προχωρούν σε διακοπή κύησης, στη περίπτωση που η ζωή της γυναίκας βρίσκεται σε κίνδυνο, οι γιατροί φοβούνται να τον εφαρμόσουν λόγω των περιορισμών. Μάλιστα, ο νόμος προβλέπει μέχρι και τριετή φυλάκιση για όποιον προχωρεί σε διακοπή κύησης ή βοηθά ή παρακινεί μία έγκυο να προχωρήσει σε άμβλωση. Η ενωμένη φιλελεύθερη πολωνική αντιπολίτευση, νικήτρια των εκλογών του Οκτωβρίου, ελπίζει ότι θα καταφέρει να προχωρήσει στην νομιμοποίηση της άμβλωσης στην Πολωνία.

Βόρεια Ιρλανδία

Στη Βόρεια Ιρλανδία η άμβλωση αποποινικοποιήθηκε το 2019. Ωστόσο λόγω των πολιτικών συγκρούσεων, οι γυναίκες που επιθυμούν να διακόψουν την κύησή τους ταξιδεύουν συνήθως στη Βρετανία. Έπειτα από τη δέκατη εβδομάδα της κύησης, δεν υπάρχει κανένας τρόπος διακοπής της στη Βόρεια Ιρλανδία, καθώς δεν λειτουργεί καμία χειρουργική υπηρεσία άμβλωσης.

Ιταλία

Στην Ιταλία, η άμβλωση είναι νόμιμη από το 1978, αλλά στην πράξη πολλοί είναι οι γυναικολόγοι που αρνούνται να την κάνουν, κάτι που φέρνει πολλά εμπόδια στις γυναίκες. Ο λόγος που οι γιατροί αρνούνται να προχωρήσουν στην άμβλωση είναι συνήθως η αντίρρηση συνείδησης. Συνεπώς, δεκάδες νοσοκομεία και κλινικές δεν προσφέρουν καθόλου αυτήν την υπηρεσία.

Την ίδια ώρα, οι φεμινιστικές οργανώσεις φαίνονται ανήσυχες, μήπως η νέα υπερσυντηρητική κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι ασκήσει πιέσεις για να αγνοηθεί ο νόμος.

Ισπανία

Το 1985 αποποινικοποιήθηκε η άμβλωση στην Ισπανία, ενώ το 2010 νομιμοποιήθηκε. Έκτοτε οι γυναίκες μπορούν να προχωρήσουν ελεύθερα σε διακοπή κύησης μέχρι την 14η εβδομάδα. Από ‘κει και πέρα, μπορούν να προχωρήσουν σε άμβλωση υπό ορισμένες συνθήκες.

Στην Ισπανία επικρατεί ένα παρόμοιο σκηνικό με τους «διστακτικούς» γιατρούς, οι οποίοι επικαλούνται αντίρρηση συνείδησης και δεν εφαρμόζουν το δικαίωμα στην άμβλωση. Ωστόσο, η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ προωθεί στο κοινοβούλιο νόμο που ενισχύει την πρόσβαση στην άμβλωση στα δημόσια νοσοκομεία.

Ουγγαρία

Στην Ουγγαρία η άμβλωση είναι νόμιμη από την δεκαετία του 1950 μέχρι την 12η εβδομάδα της κύησης στις περισσότερες περιπτώσεις. Ωστόσο, ο υπερσυντηρητικός πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, που είναι στην εξουσία από το 2010, προωθεί μέτρα για την αύξηση των γεννήσεων. Από την έναρξη της ισχύος του νέου Συντάγματος το 2012, η Ουγγαρία υπερασπίζεται την ζωή του εμβρύου από την σύλληψή του. Τον Σεπτέμβριο 2022 επιβλήθηκε με διάταγμα η υποχρέωση των εγκύων να ακούν τον καρδιακό ρυθμό του εμβρύου πριν προχωρήσουν σε διακοπή της κύησης.

Βατικανό και Ανδόρρα

Στο Βατικανό και την Ανδόρρα, όπου οι πρίγκιπες είναι καθολικοί επίσκοποι, η άμβλωση είναι παράνομη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πολύ άρρωστοι και πολύ κουρασμένοι»: Η πραγματικότητα του λιμού στη Γάζα που το Ισραήλ αρνείται

Διεθνή / «Πολύ άρρωστοι και πολύ κουρασμένοι»: Η πραγματικότητα του λιμού στη Γάζα που το Ισραήλ αρνείται

Ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει επισήμως τη Γάζα ως περιοχή λιμού, με χιλιάδες κατοίκους να υποφέρουν από έλλειψη τροφίμων, αυξημένη φτώχεια και επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης μετά από 22 μήνες πολέμου
THE LIFO TEAM
Κονγκό: Εκρηκτικά ποσοστά σεξουαλικής βίας – Χιλιάδες θύματα χωρίς καμία πρόσβαση σε φροντίδα

Διεθνή / Κονγκό: Εκρηκτικά ποσοστά σεξουαλικής βίας – Χιλιάδες θύματα χωρίς καμία πρόσβαση σε φροντίδα

Η σύγκρουση στο Κονγκό αφήνει τα θύματα σεξουαλικής βίας χωρίς ιατρική και νομική στήριξη. Οι κλινικές έχουν κλείσει, η βοήθεια έχει κοπεί και η ατιμωρησία διαιωνίζει την τραγωδία.
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ο Τραμπ αγοράζει το 10% της Intel με 8,9 δισ. – Η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση μετά το 2008

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο Τραμπ αγοράζει το 10% της Intel με 8,9 δισ. – Η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση μετά το 2008

Η συμφωνία εντάσσεται στη στρατηγική ενίσχυσης της αμερικανικής βιομηχανίας ημιαγωγών και θεωρείται η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση μετά τη διάσωση της αυτοκινητοβιομηχανίας το 2008
ΦΩΤ.: UNSPLASH
Μάικ Πομπέο στους FT: Ο Τραμπ δεν πρέπει να ανταμείψει τον Πούτιν για την επιθετικότητα του στην Ουκρανία

Διεθνή / Μάικ Πομπέο στους FT: Ο Τραμπ δεν πρέπει να ανταμείψει τον Πούτιν για την επιθετικότητα του στην Ουκρανία

Η αποδοχή της παράνομης κατάληψης εδαφών από τη Ρωσία στο Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ θα έστελνε το μήνυμα σε όλους τους δικτάτορες ότι η βία αποδίδει καρπούς.
LIFO NEWSROOM
Γκισλέιν Μάξγουελ: «Ο Τραμπ δεν ήταν ποτέ ανάρμοστος – Δεν υπάρχει μυστική λίστα πελατών του Έπσταϊν»

Διεθνή / Γκισλέιν Μάξγουελ: «Ο Τραμπ δεν ήταν ποτέ ανάρμοστος – Δεν υπάρχει μυστική λίστα πελατών του Έπσταϊν»

Η Γκισλέιν Μάξγουελ, συνεργάτιδα του καταδικασμένου Τζέφρι Έπσταϊν, δηλώνει σε νέα συνέντευξη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε ποτέ ανάρμοστη συμπεριφορά και διαψεύδει την ύπαρξη «λίστας πελατών»
LIFO NEWSROOM
Η Κίνα του Σι Τζινπίνγκ: Εκκαθαρίσεις, παράνοια και λίγο από Στάλιν και ΜάοΗ Σκοτεινή Πολιτική Σκηνή

Διεθνή / Η Κίνα του Σι Τζινπίνγκ: Εκκαθαρίσεις, παράνοια και λίγο από Στάλιν και Μάο

Η Κίνα παραμένει μυστήριο για τον κόσμο: οι καθαρισμοί της ηγεσίας υπό τον Σι Τζινπίνγκ θυμίζουν Στάλιν και Μάο, ενώ οι φήμες και οι πολιτικές αναταράξεις προκαλούν ανησυχία διεθνώς
LIFO NEWSROOM
Ανατροπή τουριστικού λεωφορείου στις ΗΠΑ: Πέντε τουρίστες νεκροί - Επέστρεφαν από τους Καταρράκτες του Νιαγάρα

Διεθνή / Ανατροπή τουριστικού λεωφορείου στις ΗΠΑ: Πέντε τουρίστες νεκροί - Επέστρεφαν από τους Καταρράκτες του Νιαγάρα

Τουλάχιστον 5 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε δυστύχημα τουριστικού λεωφορείου στη Νέα Υόρκη. Οι επιβάτες, κυρίως τουρίστες από Ινδία, Κίνα και Φιλιππίνες, επέστρεφαν από το Νιαγάρα στη Νέα Υόρκη
LIFO NEWSROOM
Ο ΟΗΕ κηρύσσει λιμό στη Γάζα, αλλά το Ισραήλ συνεχίζει να το αρνείται

Διεθνή / Ο ΟΗΕ κηρύσσει λιμό στη Γάζα, αλλά το Ισραήλ συνεχίζει να το αρνείται

Ο «λιμός της Γάζας» θα «μπορούσε να είχε αποφευχθεί» αν δεν υπήρχε «η συστηματική παρεμπόδιση του Ισραήλ», τόνισε ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων των Ηνωμένων Εθνών, ο Τομ Φλέτσερ
LIFO NEWSROOM
Υπόθεση Μενέντεζ: Ο Λάιλ ενώπιον της επιτροπής λίγο μετά την απόρριψη αποφυλάκισης στον Έρικ

Διεθνή / Υπόθεση Μενέντεζ: Ο Λάιλ ενώπιον της επιτροπής λίγο μετά την απόρριψη αποφυλάκισης στον Έρικ

Μετά από 30 χρόνια στη φυλακή, ο Έρικ Μενέντεζ είδε την αίτηση αποφυλάκισής του να απορρίπτεται. Ο αδελφός του, Λάιλ, ετοιμάζεται τώρα να αντιμετωπίσει το συμβούλιο αποφυλάκισης
LIFO NEWSROOM