Στόλτενμπεργκ: Η Τουρκία επιβεβαίωσε πως θα εγκρίνει την είσοδο της Σουηδίας στο NATO

Γενς Facebook Twitter
Φωτ.: Instagram
0

Η Τουρκία επιβεβαίωσε στο NATO πως θα επικυρώσει την εισδοχή της Σουηδίας, σύμφωνα με τα όσα διαβεβαίωσε ο Γενικός Γραμματέας του Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας (Γιασάρ Γκιουλέρ) επιβεβαίωσε πως η Τουρκία παραμένει δεσμευμένη στην τήρηση της συμφωνίας που κλείστηκε στο Βίλνιους για την οριστικοποίηση της εισδοχής της Σουηδίας» στη στρατιωτική συμμαχία, είπε ο  Γενς Στόλτενμπεργκ στον Τύπο. Συμπλήρωσε πως «αναμένω τώρα η τουρκική κυβέρνηση να καταθέσει το πρωτόκολλο εισδοχής στο κοινοβούλιο και να συνεργαστεί μαζί του για να εγγυηθεί την ταχεία επικύρωσή του».

Κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, η οποία διεξήχθη χθες και προχθές, ασκήθηκε πίεση στην Ουγγαρία και στην Τουρκία να επικυρώσουν το συντομότερο την ένταξη της Σουηδίας στη συμμαχία, δήλωσε πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου. Να σημειωθεί πως μόνο αυτές οι δύο χώρες από τις 31 του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού δεν έχουν ακόμη επικυρώσει το αίτημα εισδοχής που υπέβαλε η Σουηδία ταυτόχρονα με τη Φινλανδία.

Υπενθυμίζεται ότι η Φινλανδία εντάχθηκε επισήμως στη συμμαχία τον Απρίλιο, ωστόσο η Σουηδία βλέπει το δικό της αίτημα να εμποδίζεται από τη Βουδαπέστη και την Άγκυρα. Στη σύνοδο του Βίλνιους, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύτηκε ότι θα προωθήσει το αίτημα επικύρωσης της εισδοχής της Σουηδίας στο κοινοβούλιο της χώρας του. Όμως δεν έγινε τίποτα τέτοιο αφότου οι τούρκοι κοινοβουλευτικοί ξανάρχισαν τις εργασίες τους, στις αρχές Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Τουρκία παίζει το χαρτί της Σουηδίας για να εξασφαλίσει πράσινο φως από τις ΗΠΑ όσον αφορά την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν δεν εναντιώνεται σε κάτι τέτοιο, ωστόσο το αμερικανικό Κογκρέσο αποτελεί εμπόδιο.

Σύμφωνα με άλλο διπλωμάτη του NATO, η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει εξάλλου να προβάλλει επιχειρήματα που συνδέονται με τον αντιτρομοκρατικό αγώνα για να δικαιολογήσει την καθυστέρηση στη διαδικασία έγκρισης της εισδοχής της Σουηδίας.

Η Άγκυρα κατηγορεί τη Στοκχόλμη ότι είναι υπερβολικά ανεκτική έναντι κουρδικών κινημάτων παρόντων στη Σουηδία, τα οποία η Τουρκία πολεμά εν ονόματι του αγώνα κατά της «τρομοκρατίας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οργή για τον AI Darth Vader στο Fortnite – Οι φαν του Star Wars και η SAG-AFTRA καταγγέλλουν «ψηφιακή νεκρομαντεία»

Διεθνή / Οργή για τον AI Darth Vader στο Fortnite – Οι φαν του Star Wars και η SAG-AFTRA καταγγέλλουν «ψηφιακή νεκρομαντεία»

Αντιδράσεις προκαλεί η χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την αναπαραγωγή της φωνής του Τζέιμς Ερλ Τζόουνς – Καταγγελία από την ένωση ηθοποιών για παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων
LIFO NEWSROOM
Σκάνδαλο Perrier: Η Nestlé παραδέχεται παράνομες πρακτικές καθαρισμού – Το γαλλικό κράτος κατηγορείται για συγκάλυψη

Διεθνή / Σκάνδαλο Perrier: Η Nestlé παραδέχεται παράνομες πρακτικές καθαρισμού – Το γαλλικό κράτος κατηγορείται για συγκάλυψη

Έκθεση της Γαλλικής Γερουσίας αποκαλύπτει χρήση μη εγκεκριμένων φίλτρων σε φυσικά μεταλλικά νερά και σιωπή της κυβέρνησης Μακρόν από το 2022
LIFO NEWSROOM
Τούρκοι τουριστικοί πράκτορες ανησυχούν: Περίπου 1,5 εκατ. ντόπιοι θα πάνε στην Ελλάδα για διακοπές

Διεθνή / Τουρκία: Περίπου 1,5 εκατ. τουρίστες επιλέγουν την Ελλάδα για διακοπές

Τούρκοι τουριστικοί πράκτορες εκτιμούν ότι η Τουρκία έχει ανέβει στην 5η θέση στην κατάταξη των χωρών που επισκέπτονται περισσότερο την Ελλάδα - Οι Τούρκοι τουρίστες θα συνεισφέρουν 1 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Ο Ντόναλντ Τραμπ αφήνει τη Ρωσία και την Ουκρανία να τα βρουν μεταξύ τους

Διεθνή / Ο Ντόναλντ Τραμπ αφήνει τη Ρωσία και την Ουκρανία να τα βρουν μεταξύ τους

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι Μόσχα και Κίεβο συμφώνησαν να ξεκινήσουν άμεσες συνομιλίες για την ειρήνη, χωρίς όμως αμερικανική διαμεσολάβηση. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εμφανίζεται επιφυλακτικός, ενώ ο Ζελένσκι εκφράζει ανησυχίες πως η απομάκρυνση των ΗΠΑ ωφελεί μόνο τη Ρωσία
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Το Ισραήλ θέλει να «πάρει τον έλεγχο» όλης της Λωρίδας - 91 Παλαιστίνιοι νεκροί από βομβαρδισμούς

Διεθνή / Γάζα: Το Ισραήλ θέλει να «πάρει τον έλεγχο» όλης της Λωρίδας - 91 Παλαιστίνιοι νεκροί από βομβαρδισμούς

Το Ισραήλ ανακοίνωσε νέα στρατιωτική επέλαση στη Λωρίδα της Γάζας - Εισήλθαν μόλις πέντε φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια μετά από δύο μήνες αποκλεισμού
LIFO NEWSROOM
Τέλος οι εξαγωγές πουλερικών της Βραζιλίας προς την ΕΕ λόγω γρίπης των πτηνών

Διεθνή / Τέλος οι εξαγωγές πουλερικών της Βραζιλίας προς την ΕΕ λόγω γρίπης των πτηνών

Μετά τον εντοπισμό κρούσματος σε εμπορική φάρμα, η Βραζιλία δεν μπορεί πλέον να εκδίδει τα απαραίτητα υγειονομικά πιστοποιητικά – Πλήγμα για τον μεγαλύτερο εξαγωγέα πουλερικών στον κόσμο
LIFO NEWSROOM