Το Midnight Express επιστρέφει στη Ριβιέρα με αφιέρωμα στο σινεμά του φανταστικού

Το Midnight Express επιστρέφει στη Ριβιέρα με αφιέρωμα στο σινεμά του φανταστικού Facebook Twitter
Ποδαρικό θα κάνει ο Batman του Τιμ Μπάρτον στις 8/9.
0

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ διάλειμμα για διακοπές (και όχι για διαφημίσεις) το Midnight Express, αυτή η ιδιαίτερη κινηματογραφική λέσχη που μετράει σταθερούς θαμώνες και αρκετά χρόνια ζωής πια, επιστρέφει στον κινηματογράφο Ριβιέρα με ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στο σινεμά του φανταστικού.

Αδειάστε τις Παρασκευές σας για όλο τον Σεπτέμβρη, λοιπόν, γιατί ο Άκης Καπράνος μας έχει ετοιμάσει ταινίες που, αναμφίβολα, θα θέλετε να (ξανα)δείτε στη μεγάλη οθόνη.

Στις 15/9 έχουμε μια σπάνια δράση για το Midnight Express, την πρεμιέρα μιας νέας ταινίας, αλλά πρόκειται για ειδική περίπτωση. Το Talk to Me των αδερφών Φιλίππου είναι η πιο πολυσυζητημένη ταινία τρόμου για το τρέχον έτος και οι φαν αδημονούν.

Ποδαρικό θα κάνει ο Batman του Τιμ Μπάρτον στις 8/9 – εξακολουθούμε να τον προφέρουμε με τον πατροπαράδοτο τρόπο, κι ας είναι Μπέρτον το σωστό. Με πηγή έμπνευσης τις πιο ενήλικες εκδοχές του ήρωα στα graphic novels της εποχής, ο Μπάρτον στήνει θέαμα ταυτόχρονα ρετρό, μοντέρνο και μεταμοντέρνο, κατορθώνει να συγκεράσει τον γερμανικό εξπρεσιονισμό με την pop art –το MoMa θα μπορούσε να στήσει κάποιο installation απομονώνοντας την ερμηνεία του Νίκολσον– και οριοθετεί το σινεμά των υπερηρώων. Mακάρι οι τρέχουσες παραγωγές του είδους να είχαν έστω και το 1/10 της έμπνευσής του.

Το Midnight Express επιστρέφει στη Ριβιέρα με αφιέρωμα στο σινεμά του φανταστικού Facebook Twitter
Το Talk to Me είναι η πιο πολυσυζητημένη ταινία τρόμου για το τρέχον έτος.

Στις 15/9 έχουμε μια σπάνια δράση για το Midnight Express, την πρεμιέρα μιας νέας ταινίας, αλλά πρόκειται για ειδική περίπτωση. Το Talk to Me των αδερφών Φιλίππου είναι η πιο πολυσυζητημένη ταινία τρόμου για το τρέχον έτος και οι φαν αδημονούν. Μείνετε ήσυχοι, την είχαμε δει την ταινία στο περασμένο φεστιβάλ Βερολίνου, οι δύο αδερφοί το αγαπούν και το κατέχουν το άθλημα.

Μας τα χαλάνε λίγο όταν (παρα)σοβαρεύουν και, αντί να εστιάσουν στην πιο ενδιαφέρουσα θεματική τους –οι νεκροί που θέλουν να ζήσουν λίγο ακόμα–, ακολουθούν την πεπατημένη και πασχίζουν να πουν κάτι για το τραύμα, μα ευτυχώς κλείνουν σε πιο fun τόνους. Ιδανική μεταμεσονύκτια προβολή, έχει και δυο σκηνές που, ειλικρινά, θα σας αφήσουν με το στόμα ανοιχτό.

Το Midnight Express επιστρέφει στη Ριβιέρα με αφιέρωμα στο σινεμά του φανταστικού Facebook Twitter
Στις  22/9 θα προβληθεί το Tenebre του Ντάριο Αρζέντο, μια ταινία που συνεχίζει το φοβερό σερί του Ιταλού σκηνοθέτη.

Οι άλλες δύο Παρασκευές είναι αφιερωμένες σε δυο σκηνοθέτες που απασχολούν τακτικά τον προγραμματισμό του Midnight Express. Στις  22/9 θα προβληθεί το Tenebre του Ντάριο Αρζέντο, μια ταινία που συνεχίζει το φοβερό σερί του Ιταλού σκηνοθέτη, το οποίο ξεκίνησε με το Profondo Rosso. Εδώ, μετά από δυο διαδρομές στα βουνά της μεταφυσικής τρέλας, κατηφορίζει ξανά στην πεδιάδα του giallo, φορτωμένος με μια καλογραμμένη πλοκή, ένα έξυπνο twist και τη μεθοδικότητα και την έμπνευση με την οποία μπορούσε να στήσει ένα set-piece φόνου τότε, στα ντουζένια του.

Στις 29/9 έρχεται η σειρά του Τζον Κάρπεντερ και του Prince of Darkness. H ταινία αποτελεί την κατάθεση του σκηνοθέτη στον σουρεαλιστικό τρόμο, σαν αυτόν που δόξασε ο Αρζέντο με τη Suspiria του ή ο Φούλτσι με το The Beyond. Ο Κάρπεντερ επιχειρεί να καταδείξει την ανεπάρκεια της θρησκείας και της επιστήμης να εξηγήσουν το χάος, ίσως πιο επεξηγηματικά από όσο μας έχει συνηθίσει, μα τα τελευταία δεκαπέντε λεπτά, όπου αφήνει την εικόνα και ένα εθιστικό score να κάνουν τη δουλειά, η ταινία του μετατρέπεται σε μια synth συμφωνία τρόμου.

Το Midnight Express επιστρέφει στη Ριβιέρα με αφιέρωμα στο σινεμά του φανταστικού Facebook Twitter
Στις 29/9 έρχεται η σειρά του Τζον Κάρπεντερ και του Prince of Darkness.
Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ίλον Μασκ: Ούτε στα χειρότερα σενάρια του Όργουελ

Φεστιβάλ Βενετίας 2026 / Ίλον Μασκ: Ούτε στα χειρότερα σενάρια του Όργουελ

Το ντοκιμαντέρ του Άλεξ Γκίμπνεϊ για τον πλουσιότερο άνθρωπο στη Γη υπενθυμίζει, χωρίς να κομίζει αποκαλύψεις, πόσο επικίνδυνος έχει γίνει ο Μασκ, ως ολιγάρχης με ύπουλη και σκιώδη εξουσία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
83ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΝΕΤΙΑΣ: ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ

Φεστιβάλ Βενετίας 2026 / Το Φεστιβάλ Βενετίας φέτος υπήρξε (εν μέρει) γυναικεία υπόθεση

Η Μέι ελ-Τούκι με τον Χρυσό Λέοντα και η Ζακλίν Λέντζου με το βραβείο Σκηνοθεσίας στο τμήμα Ορίζοντες έστρεψαν τους προβολείς στο προσωπικό και πολιτικό γυναικείο βλέμμα, που, ωστόσο, φέτος υστέρησε σημαντικά σε εκπροσώπηση.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «Pink Narcissus» στις Νύχτες Πρεμιέρας με τη μουσική του Κ. Βήτα

Οθόνες / Ένας «Ροζ Νάρκισσος» στις Νύχτες Πρεμιέρας με τη μουσική του Κ. Βήτα

Το cult φιλμ του Τζέιμς Μπίντγκουντ, ένα από τα πιο ιδιαίτερα έργα του αμερικανικού queer και πειραματικού σινεμά, προβάλλεται στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας σε αποκατεστημένη 4K κόπια, με ένα νέο, ζωντανό σάουντρακ που δημιούργησε ο Κ. Βήτα ειδικά για την προβολή.
M. HULOT
BOB MACKIE (1939-2026)

Οθόνες / Μπομπ Mάκι (1939-2026): Ο σχεδιαστής που πασπάλισε με χρυσόσκονη τις ντίβες

Ο σπουδαίος ενδυματολόγος που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή έντυσε με τις αξεπέραστες δημιουργίες του τη Σερ, τη Νταϊάνα Ρος, την Τίνα Τέρνερ, τη Μαντόνα, αλλά και νεότερες σταρ όπως η Lady Gaga, η Pink, η Τέιλορ Σουίφτ. Χάρισε φινέτσα σε κάτι που μέχρι τότε θεωρούνταν φτηνό, ενέπνευσε τον Τομ Φορντ και σημάδεψε ανεξίτηλα τη δεκαετία του ’70.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Μπήκαμε πρώτοι στο Cinobo Όπερα & Bar 2046

Οθόνες / Οι πρώτες εικόνες από το Cinobo Όπερα & Bar 2046

Η ομάδα του Cinobo, που ανέλαβε το Cinobo Όπερα, με τις τρεις πλέον κινηματογραφικές αίθουσες, δημιούργησε το πρώτο μπαρ της πόλης «κρυμμένο» μέσα σε ένα σινεμά. Το «Bar 2046» ανοίγει τις πόρτες του στις 17 Σεπτεμβρίου.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Ο μεγάλος νικητής του Φεστιβάλ Δράμας μιλάει στη LiFO

Οθόνες / Ο μεγάλος νικητής του Φεστιβάλ Δράμας μιλάει στη LiFO

Ο Νίκος Τσογγίδης, πρωταγωνιστής και σεναριογράφος της ταινίας «Wheel to live», η οποία τιμήθηκε με τον Χρυσό Διόνυσο και άλλα τρία σημαντικά βραβεία, μιλάει για την εμπειρία του ως ατόμου με αναπηρία.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Θέμις Μπαζάκα: «Το “Fatherland” είναι από τις καλύτερες ταινίες που έχω δει»

The Review / Θέμις Μπαζάκα: «Το “Fatherland” είναι από τις καλύτερες ταινίες που έχω δει»

Η Βένα Γεωργακοπούλου συζητά με τη Θέμιδα Μπαζάκα για την ταινία «Πατρίδα» του Πάβελ Παβλικόφσκι, που απέσπασε το βραβείο σκηνοθεσίας στις Κάννες, συγκεντρώνοντας διθυραμβικές κριτικές, ενώ έχει κερδίσει (ήδη) και το ελληνικό κοινό.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Bunker: Χαβιέρ Μπαρδέμ και Πενέλοπε Κρουζ μαγνητίζουν

Φεστιβάλ Βενετίας 2026 / «Bunker»: Χαβιέρ Μπαρδέμ και Πενέλοπε Κρουζ μαγνητίζουν

Ο Φλοριάν Ζελέρ εμπνεύστηκε τη νέα του ταινία από τα «Μάτια ερμητικά κλειστά», ένα από τα φιλμ που θαυμάζει. Το σενάριό του, όμως, διακρίνεται από προφανείς ιδέες και σχηματικότητα στην ανάπτυξη.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ