Ένας κόσμος με καθαρές θάλασσες, είναι ένας κόσμος καλύτερος για όλους

Ένας κόσμος με καθαρές θάλασσες, είναι ένας κόσμος καλύτερος για όλους Facebook Twitter
0
ADVERTORIAL

Η ταχέως αυξανόμενη παραγωγή πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης υπερκαλύπτει πλέον την ικανότητα του πλανήτη να τα διαχειριστεί, με αποτέλεσμα η πλαστική ρύπανση να έχει γίνει ένα από τα πιο πιεστικά περιβαλλοντικά ζητήματα. Κάθε χρόνο πάνω από 14 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν στη θάλασσα με αποτέλεσμα άλλοτε παρθένες παραλίες να έχουν κατακλυστεί με απορρίμματα και μικροπλαστικά, τα οποία έχουν βρεθεί στις ακτές των πιο απομακρυσμένων νησιών του κόσμου. 

Σήμερα εκτιμάται πως 171 τρισεκατομμύρια κομμάτια πλαστικού επιπλέουν στους ωκεανούς, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν πως θα μπορούσε σχεδόν να τριπλασιαστούν μέχρι το 2040, οπότε το μέλλον του πλανήτη διαγράφεται ζοφερό αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα και η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση. 

Ένας κόσμος με καθαρές θάλασσες, είναι ένας κόσμος καλύτερος για όλους Facebook Twitter

Κάθε χρόνο η χώρα μας παράγει περίπου 700.000 τόνους πλαστικών (68 κιλά πλαστικών κατά κεφαλήν) και περίπου χιλιάδες τόνοι πλαστικά απορρίμματα καταλήγουν στις ελληνικές θάλασσες με σχεδόν το 70% από αυτά να επιστρέφει στις ελληνικές ακτές. Για να καταλάβει κανείς πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα αρκεί να υπολογίσει πως κάθε χιλιόμετρο ακτογραμμής συσσωρεύει πάνω από 5 κιλά πλαστικών

Και δυστυχώς όλα αυτά τα πλαστικά σκοτώνουν μαζικά ψάρια και θαλάσσια ζώα αφού χρειάζονται εκατοντάδες χρόνια για να διασπαστούν σε λιγότερο επιβλαβή υλικά. Στην Ελλάδα αλλά και στη Μεσόγειο γενικότερα, ο Νο 1 ρύπος σε συγκέντρωση στον βυθό είναι η πλαστική σακούλα, η οποία περιλαμβάνει το 1/3 του συνολικού όγκου απορριμμάτων στον βυθό και ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί ανακυκλώνεται μόλις το 1-3 % από αυτές που παράγονται.

Ένας κόσμος με καθαρές θάλασσες, είναι ένας κόσμος καλύτερος για όλους Facebook Twitter

Με άλλα λόγια, έχουν αυξηθεί τα πλαστικά απορρίμματα που παράγουμε ως ανθρωπότητα και βρίσκονται στο περιβάλλον, χωρίς ωστόσο να αυξάνεται ταυτόχρονα το ποσοστό ανακύκλωσής τους, καθώς ανακυκλώνεται μόνο το 8% με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος (84%) να καταλήγει σε χωματερές, σύμφωνα με το WWF. Λύση υπάρχει και εντοπίζεται κι εδώ στον γενικό κανόνα που θέλει την ενεργή δράση να ξεκινά από το ατομικό περνώντας στο συλλογικό, ό,τι ακριβώς κάνει η πρωτοβουλία COSMOTE BLUE.

Βασικός στόχος της πρωτοβουλίας είναι η απομάκρυνση της πλαστικής ρύπανσης από το θαλάσσιο περιβάλλον της Ελλάδας οπότε ξεκινά με δράσεις σε περιοχές του Θερμαϊκού κόλπου, της Χαλκιδικής, του Αργοσαρωνικού κόλπου και της Κρήτης, οι οποίες έχουν επιλεγεί λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης πλαστικής ρύπανσης σε αυτές και υλοποιούνται σε συνεργασία με την κοινωνική επιχείρηση «Εναλεία».

Ένας κόσμος με καθαρές θάλασσες, είναι ένας κόσμος καλύτερος για όλους Facebook Twitter

Η διαδικασία περιλαμβάνει τον καθαρισμό των ακτών και του βυθού από τα σκάφη ψαράδων που συμμετέχουν στο δίκτυο της «Εναλεία». Μετά τη συλλογή τους, τα απορρίμματα και τα πλαστικά οδηγούνται για ανακύκλωση και υπεύθυνη διαχείριση, καθώς μεγάλο μέρος αυτών καταλήγουν να επαναχρησιμοποιούνται για την παραγωγή νέων προϊόντων στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας.

Μέσω της πρωτοβουλίας COSMOTE BLUE αναμένεται να συγκεντρωθούν 90 τόνοι πλαστικού μέχρι και το 2025, αλλά το καλύτερο κομμάτι είναι πως εκτιμάται ότι περισσότεροι από 52 τόνοι θα μπορέσουν να μετατραπούν σε νέα ανακυκλωμένα προϊόντα, μεταξύ άλλων κάλτσες, μπουφάν, παπούτσια ακόμη και έπιπλα. Παράλληλα, θα έχουν πραγματοποιηθεί εκπαιδεύσεις 200 και πλέον ψαράδων σε βιώσιμες μεθόδους αλιείας, καλές πρακτικές καθαρισμού των θαλασσών και υπεύθυνη διαχείριση του αλιευτικού εξοπλισμού, ώστε να αποφεύγεται η μελλοντική πλαστική ρύπανση από δίχτυα και αλιευτικό εξοπλισμό και η μείωση των ιχθυoαποθεμάτων. 

Ένας κόσμος με καθαρές θάλασσες, είναι ένας κόσμος καλύτερος για όλους Facebook Twitter

* Η πρωτοβουλία COSMOTE BLUE αποτελεί μακροχρόνια δέσμευση της COSMOTE, που ενισχύει τη συστηματική περιβαλλοντική δράση της στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης. Θα εμπλουτίζεται και με άλλες δράσεις, αποτελώντας ένα ακόμη βήμα για τη βιωσιμότητα του πλανήτη και τη διασφάλιση της ζωής σε αυτόν. Γιατί ένας κόσμος με καθαρές θάλασσες, είναι ένας κόσμος καλύτερος για όλους.

Good Living
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Στη Lidl Ελλάς πιστεύουμε στην ομαδικότητα γιατί είμαστε πιο δυνατοί μαζί παρά μόνοι»

Good Living / «Στη Lidl Ελλάς πιστεύουμε στην ομαδικότητα γιατί είμαστε πιο δυνατοί μαζί παρά μόνοι»

H Νικολέττα Κολομπούρδα, Chief People Officer & Μέλος της Διοίκησης Lidl Ελλάς μιλά για την πιστοποίηση της εταιρείας ως Top Employer και τη σημασία της ενσυναίσθησης σε έναν κόσμο ραγδαίας τεχνολογικής ανάπτυξης.
THE LIFO TEAM
Το γραφείο του 2030: Τεχνητή νοημοσύνη, ανθρωπιά και η νέα έννοια του Best Workplace

Good Living / Το γραφείο του 2030: Τεχνητή νοημοσύνη, ανθρωπιά και η νέα έννοια του Best Workplace

Το γραφείο του 2030 δεν θα έχει τοίχους, ούτε ωράρια. Θα έχει αλγόριθμους που σε καταλαβαίνουν, συνεργάτες που είναι μισοί άνθρωποι και μισοί κώδικας, και μια κουλτούρα που βάζει την ευεξία πάνω από το deadline.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ
ΕΥΔΑΠ: Ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και προτεραιότητα στους ανθρώπους της

Good Living / ΕΥΔΑΠ: Ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και προτεραιότητα στους ανθρώπους της

Με τις αξίες της ισότητας και της υπευθυνότητας να πρωταγωνιστούν, η κουλτούρα της Εταιρείας αντανακλά την αποστολή της, δηλαδή το να παρέχει ασφαλές και καθαρό νερό για όλους.
THE LIFO TEAM
Παπαστράτος: 95 χρόνια δέσμευσης στους ανθρώπους και την καινοτομία, με σταθερή αναγνώριση ως Κορυφαίος Εργοδότης

Good Living / Παπαστράτος: 95 χρόνια δέσμευσης στους ανθρώπους και την καινοτομία, με σταθερή αναγνώριση ως Κορυφαίος Εργοδότης

Η φετινή διάκριση από το Top Employers Institute επιβεβαιώνει ότι η εταιρεία συνεχίζει να κάνει τη διαφορά στην εταιρική κουλτούρα, χτίζοντας ένα σύγχρονο και συμπεριληπτικό εργασιακό περιβάλλον.
THE LIFO TEAM
ΕΛΑΪΣ- Unilever Hellas: «Στην ΕΛΑΪΣ-Unilever Hellas οι άνθρωποί µας αποτελούν το σηµαντικότερο κεφάλαιο της εταιρείας»

Good Living / «Στην ΕΛΑΪΣ-Unilever Hellas οι άνθρωποί µας αποτελούν το σηµαντικότερο κεφάλαιο της εταιρείας»

Η Αλεξάνδρα Κατσινέλη, Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Εταιρικών Υποθέσεων, µιλά για τη δέσµευση της εταιρείας στη συµπερίληψη, τόσο για τους εργαζόµενούς της όσο και για την κοινωνία, µε στοχευµένες δράσεις.
THE LIFO TEAM
This was a sheet: Όταν τα λινά των ξενοδοχείων γίνονται uniforms & amenities με πράσινο αποτύπωμα

Good Living / This was a sheet: Όταν τα λινά των ξενοδοχείων γίνονται uniforms & amenities με πράσινο αποτύπωμα

Μέχρι σήμερα, έχει ήδη εκτρέψει δεκάδες χιλιάδες κιλά χρησιμοποιημένων πετσετών και σεντονιών από τα ρεύματα αποβλήτων, βοηθώντας τα ξενοδοχεία να επιδείξουν περιβαλλοντική ευθύνη.
THE LIFO TEAM
STEGI.RADIO takeover: Κέρδισε προσκλήσεις για το διήμερο μουσικό φεστιβάλ της Στέγης

Διαγωνισμοί / STEGI.RADIO takeover: Κέρδισε προσκλήσεις για το διήμερο μουσικό φεστιβάλ της Στέγης

Το Stegi.Radio επιστρέφει και καταλαμβάνει τους χώρους της Στέγης για τρίτη χρονιά. Θέλεις κι εσύ να ζήσεις από κοντά αυτή την ανεπανάληπτη εμπειρία; Συμπλήρωσε τα στοιχεία σου στη φόρμα συμμετοχής και πάρε μέρος στον διαγωνισμό για να διεκδικήσεις μία από τις 10 διπλές προσκλήσεις.
THE LIFO TEAM