Χάγη: Ξεκίνησε τις εργασίες του το «Διεθνές Κέντρο για τη δίωξη του εγκλήματος της επίθεσης κατά της Ουκρανίας»

Ξεκίνησε τις εργασίες στη Χάγη το Διεθνές Κέντρο για τη δίωξη του εγκλήματος της επίθεσης κατά της Ουκρανίας Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Image
0

Κέντρο για τη δίωξη των εγκλημάτων στην επίθεση κατά της Ουκρανίας άνοιξε στη Χάγη με την υποστήριξη της ΕΕ, των ΗΠΑ και του διεθνούς ποινικού δικαστηρίου.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι στόχος του διεθνούς κέντρου για τη δίωξη του εγκλήματος της επίθεσης κατά της Ουκρανίας έχει σκοπό να φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης όσους εμπλέκονται σε «ανείπωτες φρικαλεότητες», όπως η σεξουαλική βία, οι απαγωγές παιδιών και ο εκτοπισμός αμάχων.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρόσθεσε πως «δεν θα αφήσουμε ούτε ένα λιθαράκι για να μην λογοδοτήσουν ο Βλαντιμίρ Πούτιν και οι πιστοί του ακόλουθοι».

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει ήδη εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν – κατηγορώντας τον για προσωπική ευθύνη  στις απαγωγές παιδιών από την Ουκρανία – αλλά νομικοί εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένου του γενικού εισαγγελέα του ΔΠΔ, έχουν από καιρό εκφράσει την ανάγκη για ένα κέντρο για τη δημιουργία υποθέσεων κατά «εγκλημάτων επιθετικότητας».

Η ίδρυση του Διεθνούς Κέντρου  για τη δίωξη του εγκλήματος της επίθεσης κατά της Ουκρανίας (ICPCA) προήλθε από την αντιληπτή ανάγκη να ξεκινήσει η συγκέντρωση δεδομένων, οι συνεντεύξεις από τα θύματα και η δημιουργία αρχείου με αποδεικτικά στοιχεία πριν από το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία

Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων και τέσσερις εισαγγελείς, συμπεριλαμβανομένου ενός αποσπασμένου από τις ΗΠΑ, ξεκίνησαν τη Δευτέρα με το έργο της συλλογής αποδεικτικών στοιχείων και της οικοδόμησης στρατηγικών υποθέσεων για να βοηθήσουν τους διεθνείς και εθνικούς εισαγγελείς να φέρουν τους εγκληματίες στη δικαιοσύνη.

Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ, Didier Reynder, είπε ότι το κέντρο θα διασφαλίσει ότι «οι δράστες αυτού του πολέμου δεν θα μείνουν ατιμώρητοι».

Ο Andriy Kostin, γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας, είπε στους δημοσιογράφους ότι το κέντρο θα συγκεντρώνει στοιχεία για πιθανές υποθέσεις εναντίον Ρώσων στρατιωτικών και πολιτικών ηγετών.

«Η δικαιοσύνη γεννά την ειρήνη», είπε. «Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη χωρίς το χέρι της δικαιοσύνης να φτάσει σε όλους τους εμπνευστές ή τους «αρχιτέκτονες» αυτού του εγκλήματος που έχει απειλήσει όχι μόνο την κυριαρχία και την ελευθερία της Ουκρανίας, αλλά και τη σταθερότητα και τη λειτουργικότητα της διεθνούς ασφάλειας και του νομικού συστήματος».

Στο ICPCA – η πρώτη πλατφόρμα του είδους της στην ιστορία της δικαιοσύνης – θα λειτουργεί μια κοινή ομάδα έρευνας που θα περιλαμβάνει, μέχρι σήμερα, ομάδες δίωξης στην Ουκρανία, τη Λιθουανία, τη Λετονία, την Εσθονία, την Πολωνία, τη Σλοβακία και τη Ρουμανία.

Ο Ladislav Hamran, πρόεδρος της Eurojust, του οργανισμού της ΕΕ για τη συνεργασία σε ποινική δικαιοσύνη, είπε ότι το κέντρο δεν θα ετοιμάζει κατηγορίες, αλλά θα συλλέγει στοιχεία και θα τα μοιράζεται με τα εθνικά και διεθνή δικαστήρια για να βοηθήσει στη χάραξη στρατηγικής για τον καλύτερο τρόπο απονομής δικαιοσύνης.

Σημείωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας να «διασφαλιστούν κρίσιμα στοιχεία και να αρχίσουμε να χτίζουμε την υπόθεση τώρα. Δεν θέλουμε να περιμένουμε μέχρι το τέλος της σύγκρουσης».

»Εάν τα εγκλήματα της επίθεσης δεν είχαν διαπραχθεί, δεν θα υπήρχαν άλλα 93.000 περιστατικά εγκλημάτων πολέμου», είπε ο Andriy Kostin. Αυτή η ημέρα «είναι απόδειξη ότι η σύσταση ειδικού δικαστηρίου είναι πλέον αναπόφευκτη», πρόσθεσε.

Ο Karim Khan, ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου τόνισε πως «σήμερα είναι μια σημαντική μέρα. Δίνω στην Ουκρανία πολλά εύσημα. Αυτή είναι η πρώτη φορά- που εν μέσω σύγκρουσης και μιας τόσο βίαιης μάλιστα, σύγκρουσης, επικεντρώνεται στη δικαιοσύνη. Δεν είναι απλώς επιβίωση ή εδαφικό όφελος».

Τόνισε ακόμα ότι η ίδρυση του κέντρου θα είναι η αρχή της διαδικασίας για να αποδοθεί δικαιοσύνη στους ανθρώπους που τη χρειάζονται περισσότερο, από όποια χώρα κι αν είναι.

Ο Karim Khan επισήμανε πως δεν είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας. «Είμαστε στο πλευρό της δικαιοσύνης. Είμαστε ανεξάρτητοι και αμερόληπτοι».

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Εμπόλεμη ζώνη» το Πόρτλαντ λόγω ICE: Κάτοικοι κοιμούνται με αντιασφυξιογόνες μάσκες

Διεθνή / «Εμπόλεμη ζώνη» το Πόρτλαντ λόγω ICE: Κάτοικοι κοιμούνται με αντιασφυξιογόνες μάσκες

Στο Πόρτλαντ, κάτοικοι του Gray’s Landing βιώνουν καθημερινά συγκρούσεις με ομοσπονδιακούς πράκτορες και διαδηλωτές - Δακρυγόνα, Εθνοφρουρά και μέτρα προστασίας έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας
LIFO NEWSROOM
Ο Μαχμούντ Αμπάς χαιρετίζει τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα και καλεί σε μόνιμη πολιτική λύση

Διεθνή / Ο Μαχμούντ Αμπάς χαιρετίζει τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα και καλεί σε μόνιμη πολιτική λύση

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Ντόναλντ Τραμπ και τους μεσολαβητές – Ζήτησε τερματισμό της κατοχής και δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους
LIFO NEWSROOM
Εκεχειρία στη Γάζα: Τι γνωρίζουμε για τους ομήρους - Στις 12 οι υπογραφή της πρώτης φάσης της συμφωνίας

Διεθνή / Εκεχειρία στη Γάζα: Τι γνωρίζουμε για τους ομήρους - Στις 12 οι υπογραφή της πρώτης φάσης της συμφωνίας

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα με ένα τολμηρό σχέδιο ανταλλαγής ομήρων και κρατουμένων - Ποιοι παραμένουν αιχμάλωτοι, τι προβλέπει η συμφωνία και ποιοι κίνδυνοι παραμονεύουν στην πορεία προς την ειρήνη
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Ειρήνης και Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ κοντά σε μια ιστορική συμφωνία

Διεθνή / Νόμπελ Ειρήνης και Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ κοντά σε μια ιστορική συμφωνία

Ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται κοντά στη μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία της προεδρίας του: συμφωνία ειρήνης Ισραήλ–Χαμάς - Όμηροι, εκεχειρία και πολιτικές ισορροπίες καθορίζουν το αποτέλεσμα
LIFO NEWSROOM
Το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε: «Μπριζόλα», «μπιφτέκι», «λουκάνικο» είναι λέξεις μόνο για κρέας

Διεθνή / Το Ευρωκοινοβούλιο αποφασίζει: «Μπριζόλα», «μπιφτέκι», «λουκάνικο» είναι λέξεις μόνο για κρέας

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της απαγόρευσης όρων όπως «μπιφτέκι», «μπριζόλα» και «λουκάνικο» για φυτικά προϊόντα - Κτηνοτρόφοι υπέρ, καταναλωτές και βιομηχανία τροφίμων κατά — Τι σημαίνει η απόφαση για την αγορά vegan τροφίμων στην Ευρώπη
LIFO NEWSROOM
Μαντλίν ΜακΚάν: Ξεκίνησε η δίκη της 24χρονης που παρίστανε και παρενοχλούσε τους γονείς του αγνοούμενου κοριτσιού

Διεθνή / Μαντλίν ΜακΚάν: Ξεκίνησε η δίκη της 24χρονης που παρίστανε το αγνοούμενο κορίτσι

Τον Απρίλιο του 2024, η Τζούλια Βάντελτ τηλεφώνησε περισσότερες από 60 φορές σε μία ημέρα στους γονείς της Μαντλίν - «Δώστε μου μία ευκαιρία, δεν είμαι ψεύτρα», εκλιπαρούσε σε ένα μήνυμα που είχε αφήσει στον τηλεφωνητή της οικογένειας
LIFO NEWSROOM
Εκεχειρία στη Γάζα: Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν μετά από δύο χρόνια πολέμου - Τι περιλαμβάνει η πρώτη φάση

Διεθνή / Εκεχειρία στη Γάζα: Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν μετά από δύο χρόνια πολέμου - Τι περιλαμβάνει η πρώτη φάση

Μετά από δύο χρόνια αιματηρού πολέμου, Ισραήλ και Χαμάς καταλήγουν σε συμφωνία εκεχειρίας με μεσολάβηση του Ντόναλντ Τραμπ - Όλοι οι όμηροι απελευθερώνονται, αρχίζει η απόσυρση του ισραηλινού στρατού και ανοίγει ο δρόμος για ειρήνη στη Μέση Ανατολή
LIFO NEWSROOM
Διαδηλώσεις στο Εκουαδόρ: Οργή για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων

Διεθνή / Διαδηλώσεις στο Εκουαδόρ: Οργή για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων

Διαδηλωτές επιτέθηκαν στο αυτοκίνητο του Προέδρου του Ισημερινού, Ντάνιελ Νόμποα, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων. Πέντε άτομα συνελήφθησαν και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης συνεχίζεται.
LIFO NEWSROOM
Ιλαρία Σάλις: Από τα ουγγρικά κελιά στο Ευρωκοινοβούλιο - Το σύμβολο της μάχης για τη δημοκρατία στην Ευρώπη

Διεθνή / Ιλαρία Σάλις: Από τα ουγγρικά κελιά στο Ευρωκοινοβούλιο - Το σύμβολο της μάχης για τη δημοκρατία στην Ευρώπη

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2025, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε με οριακή πλειοψηφία υπέρ της διατήρησης της ασυλίας της, απορρίπτοντας το αίτημα των ουγγρικών αρχών για άρση της
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Διεθνή / Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για απελευθέρωση των ομήρων  ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πετυχαίνοντας έτσι ένα σημαντικό βήμα προς τη λήξη του πολέμου. 
LIFO NEWSROOM
«Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Διεθνή / «Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Πρώην στρατιώτες που στρατολογήθηκαν από ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας περιγράφουν πώς εκπαίδευαν ανήλικους μαχητές υπό την αιγίδα παραστρατιωτικών δυνάμεων
LIFO NEWSROOM