Ο θρύλος του Μπιλ Ράσελ σε ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του Netflix

Ο θρύλος του Μπιλ Ράσελ σε ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του Netflix Facebook Twitter
Το μυθικό εκτόπισμα ενός από τους μεγαλύτερους μπασκετμπολίστες όλων των εποχών αλλά και μιας εξίσου επιβλητικής προσωπικότητας εκτός γηπέδων επικυρώνεται θριαμβευτικά με το τρίωρο ντοκιμαντέρ του Netflix, «Μπιλ Ράσελ: Θρύλος». Φωτ.: Netflix
0

Ένα εξάμηνο μετά από τον θάνατό του στα τέλη του περασμένου Ιουλίου σε ηλικία 88 ετών, το έτσι κι αλλιώς μυθικό εκτόπισμα ενός από τους μεγαλύτερους μπασκετμπολίστες όλων των εποχών αλλά και μιας εξίσου επιβλητικής προσωπικότητας εκτός γηπέδων επικυρώνεται θριαμβευτικά με αυτό το τρίωρο (σε δύο μέρη) ντοκιμαντέρ του Netflix που έχει τον απλό και κυριολεκτικό τίτλο «Μπιλ Ράσελ: Θρύλος».

Θρύλος του NBA, θρύλος των Celtics της Βοστώνης (αλλά όχι ακριβώς της ρατσιστικής, τότε αλλά ακόμα και τώρα, Βοστώνης), μορφή του αγώνα για την ισότητα και τα πολιτικά δικαιώματα, πρωτοπόρος στη διαμόρφωση του αθλήματος όπως το ξέρουμε, πρωτοπόρος στην άμυνα, στην ομαδικότητα, στην αντίληψη του χώρου αλλά και στον ψυχολογικό εκφοβισμό, πρωτοπόρος επίσης στην ανάδειξη της πολιτικής ισχύος που μπορεί να έχει ένας σταρ του αθλητισμού, άφοβος ακτιβιστής, συνοδοιπόρος του Μοχάμεντ Άλι, άστατος (έκανε τέσσερις γάμους), διαρκώς ανήσυχος, συχνά στοχαστικός ή και δύσθυμος, με ένα γέλιο όμως που μπορούσε να διαλύσει κάθε νέφος και κάθε παρεξήγηση.

Αυτό που έκανε στη συνέχεια δεν πρόκειται να επαναληφθεί ποτέ από κανέναν. Έντεκα πρωταθλήματα σε δεκατρείς σεζόν –από το 1956 ως το 1969–. εκ των οποίων τα δύο τελευταία ως παίκτης-προπονητής της ομάδας την οποία ανέδειξε σε δυναστεία – ο πρώτος Αφρο-αμερικανός κόουτς στο NBA.

Μοιάζει παράδοξο, αλλά κάποτε το NBA ήταν ολόλευκο, ακόμα και στο παρκέ, και έτσι το βρήκε ο πανύψηλος σέντερ που είχε μεγαλώσει στον Νότο του θεσμοθετημένου φυλετικού διαχωρισμού, όταν ως πρωταθλητής του κολεγιακού πρωταθλήματος αλλά και ως ολυμπιονίκης με την Εθνική Ομάδα των ΗΠΑ στη Μελβούρνη ξεκίνησε την καριέρα του στους Celtics και σύντομα έγινε ο πρώτος μαύρος σούπερ σταρ του αθλήματος. Λίγο μετά θα τον ακολουθούσε ο Γουίλτ Τσάμπερλεν, με τον οποίο θα είχε μία από τις πιο συναρπαστικές αντιπαλότητες στην ιστορία των σπορ.

Ο θρύλος του Μπιλ Ράσελ σε ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του Netflix Facebook Twitter
Θρύλος του NBA, θρύλος των Celtics της Βοστώνης (αλλά όχι ακριβώς της ρατσιστικής, τότε αλλά ακόμα και τώρα, Βοστώνης), μορφή του αγώνα για την ισότητα και τα πολιτικά δικαιώματα, πρωτοπόρος στη διαμόρφωση του αθλήματος όπως το ξέρουμε.

Αυτό που έκανε στη συνέχεια δεν πρόκειται να επαναληφθεί ποτέ από κανέναν. Έντεκα πρωταθλήματα σε δεκατρείς σεζόν –από το 1956 ως το 1969–. εκ των οποίων τα δύο τελευταία ως παίκτης-προπονητής της ομάδας την οποία ανέδειξε σε δυναστεία – ο πρώτος Αφρο-αμερικανός κόουτς στο NBA. Όταν σταμάτησε όμως έριξε μαύρη πέτρα πίσω του και θα περνούσαν δεκαετίες μέχρι να συμφιλιωθεί ξανά με την ιεραρχία του αθλήματος.   

Μια δεκαετία αργότερα, θα έλεγε στο εξαιρετικά καλογραμμένο βιβλίο απομνημονευμάτων που έγραψε μαζί με τον βραβευμένο συγγραφέα Τέιλορ Μπραντς, Second Wind: The memoirs of an opinionated man (1979), αποσπάσματα του οποίου ακούγονται σε αυτό το υψηλού (σχεδόν όσο τα 2,08 μέτρα του Μπιλ Ράσελ) επίπεδου ντοκιμαντέρ, με τη φωνή του σπουδαίου ηθοποιού Τζέφρι Ράιτ:

«Περιστασιακά είχα κάποιες εκλάμψεις σχετικά με τις αντιφάσεις που έχασκαν μέσα μου, όμως τις αγνοούσα και δεν επρόκειτο με κανένα τρόπο να τις αντιμετωπίσω. Η πιο δύσκολη αποστολή που ξέρω είναι το να διακρίνεις καθαρά και με θάρρος τις παραδοξότητες μέσα σου, εγκαταλείποντας συγχρόνως την υποκριτική αντίληψη ότι μπορείς να τα έχεις όλα δικά σου, ότι μπορείς να ενστερνίζεσαι μια ιδέα εξίσου την αντίθετή της… Σε κάθε περίπτωση, η πρόθεσή μου ήταν να διαχωρίσω τον εαυτό μου από τον τρόπο που αντιλαμβάνονται οι σταρ τους οπαδούς και από τον τρόπο που αντιλαμβάνονται οι οπαδοί τους σταρ. Δεν έχω πίστη στις επευφημίες, ξέρω τι σημαίνουν και πόσο κρατάνε σε σύγκριση με την πίστη που έχω στη δική μου αγάπη για το παιχνίδι».  

BILL RUSSELL: LEGEND | Official Trailer | Netflix 

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Beatles νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων

Daily / Beatles νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων

Η μυθική σειρά οκτώ (συν ένα) επεισοδίων που διασχίζει ολόκληρη την εξωπραγματική διαδρομή του πιο σημαντικού και πιο λατρεμένου συγκρότημα στην ιστορία, επέστρεψε στο Disney + σε νέα, αποκατεστημένη εκδοχή με πεντακάθαρη εικόνα και κρυστάλλινο ήχο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η ακροδεξιά θεριεύει κι ας μην δηλώνει κανείς ακροδεξιός

Daily / Η ακροδεξιά θεριεύει κι ας μην δηλώνει κανείς ακροδεξιός

Η νέα έρευνα του Σημείου για τη Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς επικυρώνει αυτό που πλέον διαπιστώνει κανείς καθημερινά, εντός και εκτός διαδικτύου, στο δρόμο, στις συναναστροφές, στην ατμόσφαιρα
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Το “Train Dreams” του Netflix είναι ένα κομψοτέχνημα και μία από τις ταινίες της χρονιάς

Daily / Το “Train Dreams” του Netflix είναι ένα κομψοτέχνημα και μία από τις ταινίες της χρονιάς

Κάπου ανάμεσα σε ελεγεία και σε ύμνο, η ταινία που προσγειώθηκε προ μερικών ημερών στην πλατφόρμα, είναι ένα λεπτό, ατμοσφαιρικό και συγκινητικό δράμα με αξέχαστες εικόνες και εξαιρετικές ερμηνείες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Το κακό υπάρχει παντού αλλά κυρίως στους πλούσιους, λευκούς άνδρες 

Daily / Το κακό υπάρχει παντού, αλλά κυρίως στους πλούσιους, λευκούς άνδρες 

Μέσα στην πληθώρα δραματικών θρίλερ «πολυτελείας» που έχουν κατακλύσει εσχάτως το τοπίο των σειρών, το «Beast in me» («Το τέρας μέσα μου») του Netflix είναι μία από τις καλύτερες προτάσεις. 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Οι πιτσιρικάδες με τα μαχαίρια και με τα μυαλά στα κάγκελα

Daily / Οι πιτσιρικάδες με τα μαχαίρια και με τα μυαλά στα κάγκελα

Ο 20χρονος νεκρός της οπαδικής συμπλοκής στη Χαλκίδα θα γίνει κι αυτός άλλος ένας μάρτυρας, άλλο ένα εικόνισμα σαν αυτά που βλέπουμε στα πέταλα των «οργανωμένων», πλάι σε πανό που γράφουν «λευτεριά στα αδέρφια μας».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Τέσσερις σκέψεις για μια κηδεία

Daily / Τέσσερις σκέψεις για μια κηδεία

Η επιδεικτική απουσία της «προοδευτικής» αντιπολίτευσης από την κηδεία του Διονύση Σαββόπουλου έμοιαζε με σιωπηλό ξέσπασμα βρέφους που δεν γίνεται το δικό του, ασχέτως της αλγεινής εντύπωσης που προκάλεσε σε πολύ κόσμο η μερική μετάλλαξη της τελετής σε high-end κυβερνητικό σουαρέ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ