Σωτήρης Ριζάς: «Η απόβασή μας στη Σμύρνη ήταν μια ατυχής επιλογή»

Σωτήρης Ριζάς: «Δεν διδασκόμαστε σωστά την Ιστορία μας» Facebook Twitter
Η ελευθερία είναι αδύνατη χωρίς ένα ελάχιστο επίπεδο ανοχής και η κοινωνική συμβίωση χωρίς στοιχειώδη αλληλεγγύη. Φωτ.: Νίκος Κατσαρός/LIFO
0

Φέτος διανύουμε ένα έτος συναισθηματικά φορτισμένο λόγω των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ένα κεφάλαιο της Ιστορίας που ακόμη και σήμερα πολώνει τους ιστορικούς και τους ερευνητές, δίνοντας μια καλή αφορμή να επιχειρήσουμε την κριτική επανεξέταση μιας εθνικής αποτυχίας που σφράγισε τον ελληνικό πληθυσμό.

Ποιες ήταν οι κομβικές στιγμές; Τι λάθη έγιναν και ποιοι ήταν οι πρωταγωνιστές; Θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί η εθνική τραγωδία το 1922; Και τι ρόλο έπαιξαν η ήττα του Βενιζέλου, η επαναφορά του Κωνσταντίνου και ο διεθνής παράγοντας; Ο ιστορικός και συγγραφέας Σωτήρης Ριζάς έχει μελετήσει ενδελεχώς αυτή την ιστορική περίοδο και έχει γράψει το βιβλίο «Το τέλος της Μεγάλης Ιδέας - Ο Βενιζέλος, ο αντιβενιζελισμός και η Μικρά Ασία», το οποίο κυκλοφορεί σε επανέκδοση από τον Καστανιώτη.

Σε αυτό εξετάζει τη διαμόρφωση της ελληνικής πολιτικής για τη Μικρά Ασία από το 1914, όταν το θέμα ανέκυψε εξαιτίας των διώξεων που υπέστη το ελληνικό στοιχείο από το νεοτουρκικό καθεστώς, έως τη στρατιωτική ήττα του 1922 και την εκρίζωση του ελληνισμού από τις ακτές της Ιωνίας μετά τη μακραίωνη παρουσία του εκεί. Πριν ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας τονίζει: «Η λογική της κλιμάκωσης και η υπέρβαση των ορίων των δυνατοτήτων του ελληνικού κράτους αποτελούν τα κλειδιά για την κατανόηση των εξελίξεων, ίσως όμως είναι και το πιο σημαντικό συμπέρασμα που προκύπτει από την επανεξέταση της Μικρασιατικής Καταστροφής έναν αιώνα μετά».

Η Ιστορία δεν δίνει μαθήματα, δεν δίνει συνταγές που μπορούν να εφαρμοστούν. Μπορεί όμως να βοηθήσει στον τρόπο με τον οποίο σκεπτόμαστε το παρόν και το μέλλον.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί ο κ. Ριζάς μιλά για τις θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ του βενιζελισμού και του αντιβενιζελισμού, αναφέρεται στα βασικά πρόσωπα της Μικρασιατικής Εκστρατείας και στα πολιτικά αίτια της ήττας. Παράλληλα, εκφράζει την ανησυχία του «για την επιβίωση της δημοκρατίας» στις μέρες μας και εξηγεί γιατί πιστεύει ότι «σήμερα διδασκόμαστε με εσφαλμένο τρόπο την Ιστορία μας».

Σωτήρης Ριζάς: «Δεν διδασκόμαστε σωστά την Ιστορία μας» Facebook Twitter
Έλληνες στρατιώτες επιστρέφουν έπειτα από την ήττα των ελληνικών δυνάμεων.

— Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση στην εποχή μας;
Η επιβίωση της δημοκρατίας. Το δημοκρατικό σύστημα δεν απειλείται μόνο ή κυρίως από αυταρχικά καθεστώτα και κινήματα ολοκληρωτικής αντίληψης αλλά και από την έλλειψη πίστης σημαντικής μερίδας πολιτών των δυτικών δημοκρατιών στην ικανότητα των τελευταίων να επιλύουν σημαντικά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα. Η ακραία και αδικαιολόγητη ανισότητα διαβρώνει τα θεμέλια της δημοκρατίας και συντελεί στην απόρριψη των δημοκρατικών αξιών. 

— Εκατό χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, τι θα λέγαμε τελικά ότι οδήγησε στην ήττα και το τέλος της εκστρατείας;
Η Μικρασιατική Εκστρατεία βασίστηκε σε δύο υποθέσεις: η πρώτη ήταν ότι η Βρετανία θα ήταν σε θέση να διαμορφώσει κατά βούληση τον μεταπολεμικό κόσμο και η δεύτερη ότι ο τουρκικός παράγων θα βρισκόταν σε μόνιμη αδυναμία μετά την ήττα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Διαψεύστηκαν και οι δύο, με συνέπεια η Ελλάδα να προσπαθεί να φέρει σε πέρας ένα εγχείρημα, η κλίμακα του οποίου υπερέβαινε τις δυνατότητες του ελληνικού κράτους. Το θέμα κρίθηκε από τον τουρκικό εθνικισμό και την αλλαγή των διεθνών συσχετισμών που περιόρισαν τις δυνατότητες του βρετανικού παράγοντα, στην υποστήριξη του οποίου υπολόγιζε η Ελλάδα.

— Ουσιαστικά, τι σηματοδότησε το τέλος της Μεγάλης Ιδέας;
Η ήττα στη Μικρά Ασία ήταν καθοριστική. Δεν απέμεναν πια σημαντικοί ελληνικοί πληθυσμοί εκτός του ελληνικού κράτους. Υπήρχαν, βέβαια, ορισμένες εξαιρέσεις, οι Έλληνες στη Δωδεκάνησο, στην Κύπρο, στη Βόρειο Ήπειρο, ενώ υπήρξαν και περίοδοι έξαρσης του αλυτρωτικού πνεύματος. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν είχαν αυτές οι εξάρσεις τη μόνιμη και βαθιά επίδραση που είχε η Μεγάλη Ιδέα από την ίδρυση του μικρού ελληνικού κράτους έως το 1922.

— Η απόφαση να αποβιβαστεί ο ελληνικός στρατός στη Σμύρνη τον Μάιο του 1919 υπήρξε από τα σημαντικότερα γεγονότα της ελληνικής ιστορίας. Πώς την κρίνετε;
Η απόβαση στη Σμύρνη ήταν μια ατυχής επιλογή. Δέσμευσε την Ελλάδα σε ένα εγχείρημα το οποίο, όπως προαναφέρθηκε, υπερέβαινε τις δυνατότητες του ελληνικού κράτους. Καθώς η Ιωνία συνδεόταν άρρηκτα στην ιστορική συνείδηση της εποχής με τη μακραίωνη παρουσία των Ελλήνων εκεί από την κλασική εποχή, η αναστροφή της πολιτικής αυτής ήταν αδύνατη.

Σωτήρης Ριζάς: «Δεν διδασκόμαστε σωστά την Ιστορία μας» Facebook Twitter
Η ιστορική συνείδηση των συμπολιτών μας διαμορφώνεται από στερεότυπα τα οποία συχνά δυσχεραίνουν τη διαμόρφωση μιας αποτελεσματικής εξωτερικής πολιτικής. Φωτ.: Νίκος Κατσαρός/LIFO

— Ποια ήταν τα πολιτικά αίτια της ήττας του 1922;
Ο Εθνικός Διχασμός, παρά την επίδραση που είχε ακόμα και στην ενότητα του κράτους το 1916-17 και στην κοινωνική συνοχή σε όλη την περίοδο από το 1915 έως το 1936, δεν ήταν ο αποφασιστικός παράγων για την έκβαση της εκστρατείας. Το θέμα καθοριζόταν από έναν ευρύτερο συσχετισμό δυνάμεων και τη χειροτέρευση των συνθηκών για τις ελληνικές επιδιώξεις, ιδίως από την άνοδο του τουρκικού εθνικισμού στην Ανατολία και τη χαλάρωση των συμμαχικών δεσμών μεταξύ των δυνάμεων της Entente.

rizas
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ: Σωτήρης Ριζάς, Το τέλος της Μεγάλης Ιδέας - Ο Βενιζέλος, ο αντιβενιζελισμός και η Μικρά Ασία, εκδόσεις Καστανιώτη

— Το ζήτημα της δίκης και εκτέλεσης των Έξι πώς θα το αξιολογούσατε σήμερα;  
Η δίκη που οδήγησε στην καταδίκη και στην εκτέλεση των Έξι ήταν πολιτικής σκοπιμότητας. Δεν διαπράχθηκε αδίκημα εσχάτης προδοσίας, καθώς η ζώνη της Σμύρνης δεν ανήκε στο ελληνικό κράτος ούτε προέκυψαν πράξεις που απέβλεπαν σε ήττα της Ελλάδας στον πόλεμο. Επρόκειτο για προσπάθεια επίρριψης των ευθυνών σε μία μόνο πλευρά, σε αναζήτηση εξιλαστήριων θυμάτων. Επρόκειτο για κακή πολιτική. Από ηθική άποψη οδήγησε στο εκτελεστικό απόσπασμα ανθρώπους που δεν ήταν ένοχοι. Το επιχείρημα ότι έτσι εκτονώθηκε η οργή του προσφυγικού πληθυσμού είναι αθεμελίωτο αλλά και επικίνδυνο για προφανείς λόγους, δικαιολογεί δίκες σκοπιμότητας που είναι ασύμβατες με την έννοια της δημοκρατίας. Επίσης, από πολιτική άποψη, η εκτέλεση των Έξι είχε ως συνέπεια την παράταση του Εθνικού Διχασμού.

— Πόσο καθοριστικές αποδείχθηκαν, τελικά, οι εκλογές του 1920 και η ήττα του Βενιζέλου;
Επέδρασαν, αλλά όχι στον βαθμό που έχει υποστηριχθεί. Η πολιτική της Γαλλίας και της Ιταλίας απέβλεπε ήδη πριν από τις εκλογές στην αναθεώρηση της Συνθήκης των Σεβρών, ενώ η συμμαχική βοήθεια σε χρήματα και υλικό ήταν ήδη πενιχρή ‒ ως προς αυτό δεν σημειώθηκε σημαντική αλλαγή. Υπήρξε, βεβαίως, αλλαγή στο πολιτικό κλίμα των σχέσεων, διάσταση που δεν είναι αμελητέα. Η Βρετανία διατήρησε, πάντως, σχέσεις συνεργασίας με τη νέα κυβέρνηση. Πραγματιστικά ενεργώντας, δεν εξάρτησε τη στάση της από την επάνοδο του βασιλιά Κωνσταντίνου, ο οποίος ήταν εξαιρετικά δυσάρεστος στους Γάλλους ως γερμανόφιλος. Συνολικά αποτιμώντας την επίδραση των εκλογών, δεν μπορεί να υποστηρίξει κανείς ότι η Ελλάδα ηττήθηκε γι’ αυτόν τον λόγο.

— Ποια θα λέγατε ότι ήταν τα βασικά πρόσωπα της Μικρασιατικής Εκστρατείας;
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο οποίος από ελληνικής πλευράς ταυτίστηκε με αυτό που ο σερ Michael Llewellyn Smith αποκάλεσε «όραμα της Ιωνίας», ο Ιωάννης Μεταξάς, ο οποίος επεσήμανε τις στρατηγικές δυσχέρειες που καθιστούσαν περίπου αδύνατο το μικρασιατικό εγχείρημα, και ο Δημήτριος Γούναρης, ο οποίος, παρά τις αρχικές του επιφυλάξεις, συνέχισε μια πολιτική που πιθανότατα δεν πίστευε. Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι, δεδομένων των μεγαλοϊδεατικών αντιλήψεων της εποχής, των δεσμεύσεων που είχαν αναληφθεί με βάση τη Συνθήκη των Σεβρών και της προφανούς ανάγκης να μην αφεθεί ο μικρασιατικός ελληνισμός μόνος του, η εγκατάλειψη του εγχειρήματος ήταν ουσιαστικά αδύνατη για οποιονδήποτε.

Σωτήρης Ριζάς: «Δεν διδασκόμαστε σωστά την Ιστορία μας» Facebook Twitter
Η εφημερίδα της εποχής «Ελληνικόν Μέλλον» με ημερομηνία 20 Φεβρουαρίου 1945.
Σωτήρης Ριζάς: «Δεν διδασκόμαστε σωστά την Ιστορία μας» Facebook Twitter
Η δίκη που οδήγησε στην καταδίκη και στην εκτέλεση των Έξι ήταν πολιτικής σκοπιμότητας. Δεν διαπράχθηκε αδίκημα εσχάτης προδοσίας, καθώς η ζώνη της Σμύρνης δεν ανήκε στο ελληνικό κράτος ούτε προέκυψαν πράξεις που απέβλεπαν σε ήττα της Ελλάδας στον πόλεμο.

— Ποιοι θα λέγαμε ότι ήταν οι λόγοι της πολιτικής διαφωνίας μεταξύ Βενιζέλου και βασιλιά Κωνσταντίνου;
Το ζήτημα αφορούσε την εμπλοκή της χώρας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό της Entente, όπως υποστήριζε ο Βενιζέλος, ο οποίος απέβλεπε έτσι στην ολοκλήρωση της Μεγάλης Ιδέας, ή την επιλογή της ουδετερότητας που ευνοούσε τη Γερμανία και υποστήριζε ο Κωνσταντίνος. Υπήρχαν όμως και διαφορές φιλοσοφίας. Ο Βενιζέλος εκπροσωπούσε το συνταγματικό φιλελεύθερο πρότυπο, ενώ ο Κωνσταντίνος έναν αυταρχικό, μοναρχικό τύπο διακυβέρνησης, ο οποίος επιβίωνε μεν, αλλά υποχωρούσε σταδιακά στην Ευρώπη.

— Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε να γράψετε αυτό το βιβλίο;
Στη μεγάλη πλειοψηφία της σχετικής βιβλιογραφίας η μελέτη της εκστρατείας στη Μικρά Ασία είναι υπερβολικά συνδεδεμένη με τον Εθνικό Διχασμό. Δεν αποβλέπει τόσο στη διάγνωση των παραγόντων που καθόρισαν το θέμα όσο στη δικαίωση πολιτικών και παρατάξεων.

— Τι αγαπάτε στην Ιστορία και ποιο είναι το πιο σημαντικό μάθημα που μπορεί να μας διδάξει;
Η Ιστορία δεν δίνει μαθήματα, δεν δίνει συνταγές που μπορούν να εφαρμοστούν. Μπορεί όμως να βοηθήσει στον τρόπο με τον οποίο σκεπτόμαστε το παρόν και το μέλλον. Η ιστορική προοπτική μπορεί να μας υποδείξει αναλογίες ή μηχανισμούς, μας επιτρέπει μια πιο νηφάλια θέαση του κόσμου, μέσω αυτής κατανοούμε ευκολότερα τι είναι μοναδικό και τι όχι, τι συνιστά συνέχεια και τι μεγάλη αλλαγή, αφού υποδεικνύει τις προκλήσεις.

— Θεωρείτε ότι διδασκόμαστε σωστά την Ιστορία μας;
Εκ του αποτελέσματος, η απάντηση είναι όχι. Η ιστορική συνείδηση των συμπολιτών μας διαμορφώνεται από στερεότυπα τα οποία συχνά δυσχεραίνουν τη διαμόρφωση μιας αποτελεσματικής εξωτερικής πολιτικής. Χρειάζεται μια πιο ανοιχτή αντίληψη της Ιστορίας και η μέση εκπαίδευση έχει πολύ κρίσιμο ρόλο να παίξει σ’ αυτό. Στην ουσία, εκεί διαμορφώνεται για πολλούς η ιστορική συνείδηση. Αναμφίβολα, χρειάζεται γνώση ιστορικών πληροφοριών, Ιστορία χωρίς γεγονότα και πρόσωπα δεν νοείται. Είναι αναγκαία όμως η απευθείας επαφή με τις πηγές, η συνειδητοποίηση ότι η ιστορική γνώση δεν είναι μία και αμετάβλητη, ότι αποκτάται θέτοντας ερωτήματα και ερευνώντας τις πηγές για τις απαντήσεις. 

Σωτήρης Ριζάς: «Δεν διδασκόμαστε σωστά την Ιστορία μας» Facebook Twitter
Καραβάνια προσφύγων.

— Πείτε μου μια ελληνική παθογένεια που σας ενοχλεί.
Η ροπή στην ανομία. Κάνει δύσκολη ή αδύνατη οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής, έχει διαλυτικές συνέπειες για τη λειτουργία του κράτους και τη συνοχή της κοινωνίας μας.

— Ποια ιστορικά βιβλία θα μας προτείνατε να διαβάσουμε;
Το «The Empire of Democracy - The remaking of the West since the Cold War» του Simon Reid-Henry και το «Personality and Power: Builders and destroyers of Modern Europe» του Ian Kershaw. Το πρώτο είναι μια ιστορία της εποχής, του πώς ο δυτικός κόσμος μεταβλήθηκε μετά τον Ψυχρό Πόλεμο και με συνέπειες όχι πάντοτε θετικές για τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή. Το δεύτερο είναι μια ανατομία προσώπων που πρωταγωνίστησαν στην ιστορία του εικοστού αιώνα. Η Ιστορία δεν είναι μόνο γεγονότα που δημιούργησαν μεγάλοι άνδρες και γυναίκες, είναι και κίνηση ιδεών, ανθρωπίνων συνόλων, κοινωνικών στρωμάτων και τάξεων, εθνών, πολυεθνικών οντοτήτων, τοπικών και περιφερειακών συστημάτων. Παραμένει όμως γεγονός ότι ορισμένοι είτε προσωποποίησαν κινητήριες δυνάμεις της Ιστορίας είτε επέδρασαν, και επιδρούν, περισσότερο από άλλους.

— Τι θεωρείτε σημαντικό στη ζωή;  
Την ελευθερία, την ανοχή, την αλληλεγγύη και τη γνώση. Το αίτημα της ελευθερίας, της αυτοδιάθεσης ατόμων και κοινωνικών συνόλων διατρέχει την ανθρώπινη ιστορία. Ήταν αποφασιστικό στοιχείο για τις μεγάλες επαναστάσεις του δέκατου όγδοου αιώνα. Η ελευθερία είναι αδύνατη χωρίς ένα ελάχιστο επίπεδο ανοχής και η κοινωνική συμβίωση χωρίς στοιχειώδη αλληλεγγύη. Όλα αυτά βασίζονται στην επιδίωξη της γνώσης, βάση της οποίας είναι ενδεχομένως η περιέργεια, αλλά κυρίως η πεποίθηση ότι τα κοινωνικά προβλήματα μπορούν να επιλυθούν με τον ορθό λόγο.

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Μικρασιατική εκστρατεία του 1922

Retronaut / Σπάνιες εικόνες υψηλής ανάλυσης από την Μικρασιατική εκστρατεία του 1922

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει ένα μικρό δείγμα από τις φωτογραφικές του συλλογές με στιγμιότυπα από τις πολεμικές επιχειρήσεις στη Μικρά Ασία και τη ζωή των στρατιωτών στο Μικρασιατικό μέτωπο.
THE LIFO TEAM
ΤΡΙΤΗ 22/11-Πώς γράφεται σήμερα ένα μυθιστόρημα με θέμα τον πόλεμο;

Βιβλία και Συγγραφείς / Πώς γράφεται σήμερα ένα μυθιστόρημα με θέμα τον πόλεμο;

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον Πάνο Καρνέζη για το μυθιστόρημά του «Ο λαβύρινθος» με θέμα την περιπλάνηση μιας αποδεκατισμένης ελληνικής μεραρχίας στα βάθη της Ανατολίας τον Σεπτέμβριο του 2022.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
γιαννακοπουλος

Επέτειος / 1922: Για εμάς ήταν Μικρασιατική Καταστροφή. Για την Τουρκία θρίαμβος. Για τον υπόλοιπο κόσμο τι ήταν;

Αυτό που για εμάς είναι η Μικρασιατική Καταστροφή στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου γιορτάζεται ως θρίαμβος. Στον υπόλοιπο κόσμο τι πιστεύουν ότι έγινε το 1922; Ένα συνέδριο στη Σάμο μελετά τις συνέπειες, τις αναλογίες και τον παγκόσμιο αντίκτυπο εκείνων των γεγονότων.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Μουσείο Μπενάκη: Σπάνια εκθέματα από τη μεγάλη έκθεση για τη Μικρασιατική Καταστροφή

Εικαστικά / Μουσείο Μπενάκη: Σπάνια εκθέματα από τη μεγάλη έκθεση για τη Μικρασιατική Καταστροφή

Τιμώντας την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, το Μουσείο Μπενάκη και το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών ζωντανεύουν το χρονικό της ιστορικής περιόδου μέσα από την έκθεση «Μικρά Ασία: Λάμψη - Καταστροφή - Ξεριζωμός - Δημιουργία».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσα μυστικά μπορεί να κρύβει ένας επιτυχημένος γάμος

Βιβλίο / Θοδωρής Καλλιφατίδης: «Η πραγματική εξορία είναι να ζεις χωρίς αγάπη»

Στο μυθιστόρημά του «Φίλοι και εραστές», ο κορυφαίος συγγραφέας, μέσα από την ιστορία ενός Σουηδού μεσήλικα που αναμετριέται με το παρελθόν του, μας ξεναγεί με απλή και μεστή γλώσσα στη δεύτερη πατρίδα του, την πολυπολιτισμική Σουηδία.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Πόσο επικίνδυνη είναι η Σάλι Ρούνεϊ;

Βιβλίο / Πόσο επικίνδυνη είναι η Σάλι Ρούνεϊ;

Από τη σύγκρουση με τη βρετανική αντιτρομοκρατική νομοθεσία και την εκδοτική απόσυρση των βιβλίων της έως τη διεθνή αλληλεγγύη, αυτή είναι η ιστορία της Ιρλανδής συγγραφέως που αρνήθηκε να ανταλλάξει την πολιτική της συνείδηση με την ασφάλεια της παγκόσμιας επιτυχίας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ιωάννα Μπουραζοπούλου: «Μπαίνω στα σκοτάδια των μύθων ατρόμητη»

Βιβλίο / Ιωάννα Μπουραζοπούλου: «Μπαίνω στα σκοτάδια των μύθων ατρόμητη»

Με αφορμή το νέο της βιβλίο, «Φτερούγες κι οπλές στο αστικό δάσος», η συγγραφέας μιλά για τη λογοτεχνία του φανταστικού, την τεχνητή νοημοσύνη, τον έρωτα, κι εκείνη την ανθρώπινη πλευρά που εξακολουθεί να αντιστέκεται σε κάθε αλγόριθμο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Βιρζινί Βιάρ: Το σφάλμα (ή η αμαρτία) να μην είσαι σταρ στη μόδα

Βιβλίο / Βιρζινί Βιάρ: Το θανάσιμο αμάρτημα του να είσαι αόρατη στη μόδα

Η πρώην καλλιτεχνική διευθύντρια της Chanel έγραψε ένα βιβλίο για να υπερασπιστεί τα πέντε χρόνια της δημιουργικής της πορείας. Αντί, όμως, να ενισχύσει τη θέση της, επιβεβαίωσε την έλλειψη πάθους που τη χαρακτηρίζει, καθώς και την αδυναμία της να εμπνέει.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Ε.Ε. Κάμινγκς: «Τα φιλιά είναι καλύτερη μοίρα από τη σοφία»

Βιβλίο / Ε.Ε. Κάμινγκς: «Τα φιλιά είναι καλύτερη μοίρα από τη σοφία»

O αντισυμβατικός, ευφυής και διαβόητος Αμερικανός ποιητής, που όσο ζούσε έβλεπε τα βιβλία του να απορρίπτονται και τα ποιήματά του να αποσύρονται, ενώ οι εκδότες τού ζητούσαν να γράφει επεξηγηματικούς προλόγους για να γίνει κατανοητό το ασυνήθιστο ύφος του.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Υπάρχει η Αθήνα που αγαπάμε ή είναι μόνο για τουρίστες;

Βιβλίο / Υπάρχει η Αθήνα που αγαπάμε ή είναι μόνο για τουρίστες;

Ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο ΕΚΠΑ, Δημήτρης Πλάντζος, μιλά για το βιβλίο του «Συνέβη στην Αθήνα», που φέρνει στο φως άγνωστες πλευρές της πόλης και καταγράφει τις αλλαγές στις γειτονιές, που γίνονται όλο και πιο ξένες στους ίδιους τους κατοίκους τους.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Η (διαρκώς) απρόβλεπτη ζωή και έργο της Αν Κάρσον

Βιβλίο / Αν Κάρσον: «Οι άνθρωποι που αγαπάμε, ποτέ δεν είναι όπως τους επιθυμούμε»

Η Καναδή συγγραφέας, που τιμήθηκε με το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας, άλλαξε τον χάρτη των παγκόσμιων γραμμάτων με την ξεχωριστή γραφή της. Κινήθηκε με απαράμιλλη άνεση ανάμεσα στην ποίηση, το δοκίμιο και το λιμπρέτο, πλάθοντας ένα προσωπικό λογοτεχνικό σύμπαν, όπου η ειρωνεία συνυπάρχει με την ομορφιά και το προσωπικό πένθος συνομιλεί με την οδύνη των κλασικών.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Στο βιβλίο της Μαίρης Κοντογεώργου πρωταγωνίστρια είναι μια βελανιδιά

Βιβλίο / Στο βιβλίο της Μαίρης Κοντογεώργου πρωταγωνίστρια είναι μια βελανιδιά

Στην «Εκλεκτή των θεών», η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας εμπνέεται από τον βίαιο εκχριστιανισμό της Ευρώπης, και γράφει ένα πρωτότυπο, σκωπτικό και συγκινητικό μυθιστόρημα για την εξουσία και την εμμονή που οδηγεί στο ιδεολογικό μίσος.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ